7592 Institut za razvoj obrazovanja - IELTS
 

IELTS

U IRO-u možete saznati sve potrebne informacije o korištenju, pripremi i polaganju IELTS testa.

Informiranje i savjetovanje

IELTS (International English Language Testing System) je jedan od dva vodeća testa u svijetu koji se koriste za evaluaciju znanja engleskog jezika (drugi test je TOEFL). Procijenjeno je kako IELTS test polaže oko 1.7 milijuna ljudi godišnje. IELTS testira sve razine znanja engleskog jezika čime možete koristiti stečeno znanje za potrebe studiranja ili rada u inozemstvu. Rezultate IELTS testa priznaje preko 7.000 organizacija diljem svijeta (sveučilišta, poslodavci, imigracijske službe i strukovna tijela).

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) omogućava Vam sve potrebne informacije o IELTS testu te možete saznati sljedeće:

 • Koja je namjena i od čega se sastoji IELTS test 
 • Kako i gdje prijaviti IELTS testiranje 
 • Gdje se polaže IELTS 
 • Kako se najbolje pripremiti za IELTS test

Informacije se mogu dobiti telefonski, e-mailom ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke. Detaljnije informacije o IELTS testu možete pronaći na službenoj internetskoj stranici www.britishcouncil.hr/hr/exams/ielts.

Opis testa

IELTS test provodi isključivo British Council i test se polaže u njihovom administracijskom centru.

Test se sastoji od četiri dijela:

 • Slušanje (Listening) 
 • Čitanje (Reading) 
 • Pisanje (Writing) 
 • Govor (Speaking)

Testovi slušanja, čitanja i pisanja polažu se isti dan, jedan za drugim, bez stanki između dijelova te uvijek navedenim redoslijedom. Test govora se provodi nakon stanke poslije triju navedenih dijelova testa, ili do sedam dana prije ili nakon tog datuma polaganja. Kada će se provesti test govora ovisi o centru koji provodi testiranje.

Postoje dvije vrste IELTS testa:

 • IELTS Academic – koristi se u akademske svrhe (studiranje i priključivanje profesionalnim organizacijama) 
 • IELTS General Training – koristi se u ostale svrhe (zapošljavanje i emigracija u zemlje Engleskog govornog područja, osobito Kanada, Australija, Novi Zeland i Velika Britanija).

Listening and Speaking su podjednake strukture za obje vrste testa, ali Reading i Writing se razlikuju na temelju razine težine i teme zadataka. Za razliku od IELTS Genaral Training, u IELTS Academic dijelovima Reading i Writing nalaze se zadaci koji uključuju razumijevanje i sposobnost objašnjenja grafova, dijagrama i ilustracija.

Struktura IELTS Academic

Dijelovi testa Trajanje Broj pitanja Zadaci
Listening 30 minuta  40 pitanja  Poslušati razgovore i predavanja te odgovoriti na pitanja. 
10 minuta  Izdvojeno vrijeme za unos odgovora u poseban obrazac za odgovore. 
Reading  60 minuta  40 pitanja  Pročitati tri teksta i riješiti zadatke.
Tematika teksta se zasniva na deskriptivnim i analitičkim dijelovima. Uključuje i neverbalnu materiju kao što su dijagrami, grafovi i ilustracije. Tekstovi su preuzeti iz knjiga, časopisa i novina.  
Writing  60 minuta  2 zadatka  Napisati tekst od minimalno 150 riječi na temelju pročitane teme gdje kandidat mora sažeti, opisati i objasniti određene tablice, grafove i dijagrame. Također, potrebno je napisati esej od minimalno 250 riječi o vlastitom mišljenju o pročitanoj temi.  
Pauza 
Speaking 11-14 minuta 1 razgovor  Razgovor s ispitivačem koji je podijeljen na tri sekcije. Unutar prve govorite o sebi. U drugoj, dobivate karticu s temom o kojoj ćete govoriti, a u trećoj sekciji vas ispitivač dodatno ispituje o dobivenoj temi. 

Struktura IELTS General Training

Dijelovi testa Trajanje Broj pitanja Zadaci
Listening 30 minuta 40 pitanja Poslušati razgovore i predavanja te odgovoriti na pitanja.
10 minuta Izdvojeno vrijeme za unos odgovora u poseban obrazac za odgovore.
Reading 60 minuta 40 pitanja Pročitati tri teksta i riješiti zadatke.
Prvi dio se sastoji od čitanja kraćeg teksta određene tematike.
Drugi dio se sastoji od čitanja dvaju kraćih tekstova povezanih uz poslovanje.
Treći dio se sastoji od čitanja jednog dužeg teksta opće tematike.
Writing 60 minuta 2 zadatka Napisati tekst pisma od minimalno 150 riječi. Također, potrebno je napisati esej od minimalno 250 riječi.
Pauza
Speaking 11-14 minuta 1 razgovor Razgovor s ispitivačem koji je podijeljen na tri sekcije. Unutar prve govorite o sebi. U drugoj, dobivate karticu s temom o kojoj ćete govoriti, a u trećoj sekciji vas ispitivač dodatno ispituje o dobivenoj temi.

Pripreme za polaganje

IRO omogućuje pripremu za uspješno polaganje IELTS-a kroz pripremne tečajeve i pripremne materijale (knjige i multimediju) na posudbu za sve članove.

Pripremni tečaj je idealan izbor za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu, te za one kojima odgovara rad u grupi.

Za više informacija i predbilježbe molimo da nas kontaktirate.

Ukoliko Vam više odgovara samostalna priprema uz kvalitetnu literaturu i multimediju, članovi IRO-a mogu posuđivati pripremne materijale iz knjižnice, a ostali (nečlanovi IRO-a) mogu besplatno konzultirati pripremne materijale iz knjižnice u uredovno vrijeme za stranke.

Prijava

Test se prijavljuje na sljedeći način:

 • Potrebno je unijeti svoje osobne podatke unutar online prijavnice na sljedećoj internetskoj stranici: https://ielts.britishcouncil.org/croatia. Nakon toga ćete putem e-maila dobiti potvrdu.
 • Potrebno je uplatiti cijenu testa na temelju dobivenih uputa.
 • Potvrdu obavljene uplate i druge potrebne dokumente dostavljate na mail exams@britishcouncil.hr, uz kopiju identifikacijskog dokumenta ukoliko nije učitana u online sustav.

Detaljne upute o prijavi i plaćanju svakako pogledajte na službenoj stranici: http://www.britishcouncil.hr/hr/exams/ielts-registration.

Cijena testa

1.660 HRK

Plaćanje

Plaćanje za IELTS test moguće je putem žiro računa ili kreditnih kartica (uz nadoplatu).

VAŽNA NAPOMENA: Kandidatima se mjesta dodjeljuju prema redoslijedu prijava pa je potrebno prijaviti se dovoljno rano kako biste osigurali svoje mjesto. Provjeru dostupnosti i prijave možete napraviti na sljedećoj stranici: https://ielts.britishcouncil.org/croatia.

Učestalost polaganja testa

IELTS testiranje se provodi jednom mjesečno. Iznimka su srpanj i kolovoz kada se testiranje ne provodi.

Rezultati IELTS testa

Svi kandidati će moći vidjeti svoje rezultate online trinaestog dana nakon polaganja testa. Sam link na kojem ćete moći vidjeti svoje rezultate bit će poslan na vašu e-mail adresu. Također, trinaestog dana bit će vam poslan i primjerak TRF (Test Report Form). Unutar TRF formulara potrebno je unijeti potpunu adresu. Na vaš zahtjev, IELTS centar može poslati do 5 kopija vaše TRF potvrde na 5 različitih institucija bez dodatne naknade.

Valjanost rezultata

Rezultati testa vrijede 2 godine od datuma testiranja.

Odgovori na često postavljana pitanja

Dodatne informacije možete pronaći na stranici: http://www.britishcouncil.hr/hr/exams/ielts-questions.

Ispis

Priprema i polaganje TOEFL i GMAT testa
Strateski plan 2013-2015