767 Institut za razvoj obrazovanja - USUSRET SAJMU STIPENDIJA: Tko dobiva stipendije u Hrvatskoj?
 

USUSRET SAJMU STIPENDIJA: Tko dobiva stipendije u Hrvatskoj?

Zagreb, 12.03.2018.

Nadolazeći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru pružit će detaljne podatke o stipendiranju studenata te otvara dijalog o unapređivanju studentskog standarda

Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT, stipendije kao izvor prihoda za pokrivanje troškova studija navelo je nešto manje od četvrtine hrvatskih studenata (23%). Prosječan iznos stipendija za studij u Hrvatskoj iznosi 949 kn mjesečno. Visoka učilišta dodjeljuju najviše iznose stipendija (u prosjeku 1.375 kn mjesečno), hrvatska ministarstva u prosjeku dodjeljuju 908 kn mjesečno, dok jedinice lokalne samouprave dodjeljuju stipendije u najnižim iznosima (u prosjeku 765 kn mjesečno).

Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zadru organizira se kako bi građani na jednom mjestu mogli pronaći sve informacije o stipendijama i drugim oblicima financiranja studija te kako bi na jednom mjestu mogli saznati sve informacije o različitim studijskim programima u Zadru, drugim visokim učilištima u Hrvatskoj te u inozemstvu.  Sajam se  održava 22. ožujka 2018. u Arsenalu u Zadru (11-17h) u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO) i Grada Zadra. Više informacija o Sajmu i pratećem programu dostupno je na www.stipendije.info i Facebook stranici Tražim stipendiju.

Istraživanje EUROSTUDENT V je pokazalo kako su stipendije izrazito neravnomjerno raspoređene među onima koji ih dobivaju pa tako studenti sveučilišnih studija znatno češće primaju stipendiju u odnosu na studente stručnih studija. Visoki udio redovitih studenata koji ne plaćaju školarinu prima stipendiju (36%), dok izvanredni studenti (koji plaćaju školarine) ne primaju gotovo nikakav oblik stipendije. Izrazito visok udio studenata koji živi u studentskom domu prima stipendiju (53%). Nadalje, studenti koji su završili gimnaziju češće primaju stipendije u odnosu na studente koji su završili strukovne srednje škole. Izrazito visoki udio studenata koji su prvi put upisali studij s 21 godinom i više ne primaju stipendije (93%). Slično vrijedi i za studente koji imaju djecu jer njih 91% ne prima stipendije. Time je ovo istraživanje identificiralo ranjive skupine studenata koje imaju izazove u pronalaženju dostatnih prihoda za pokrivanje troškova studija. Više saznajte u priopćenju.

Ispis

Priprema i polaganje TOEFL i GMAT testa
Strateski plan 2013-2015