2754 Institut za razvoj obrazovanja - Mladi ne mogu dostojno živjeti od svojega rada
 

Mladi ne mogu dostojno živjeti od svojega rada

Kategorija vijesti: Vijesti iz visokog obrazovanja (Hrvatska)

Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske, ponovno su udružili svoje snage u borbi za radnička prava mladih. Zbog nepovoljnog statusa na tržištu rada, ali i izostanka minimalnih financijskih sredstava za dostojan život mladih koji se na tržište rada mogu uključiti jedino putem stručnog osposobljavanja, pokrenuli su kampanju na društvenim mrežama pod nazivom Vrijedim više.

Možda ste ovih dana primijetili kako je netko od vaših prijatelja na društvenim mrežama podijelio #vrijedimviše. Primijetili smo je i mi i odlučili doznati što ova oznaka znači. Radi se o kampanji koju su zajedničkim snagama pokrenuli Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata i Mreža mladih Hrvatske pokretači su kampanje namijenjene prvenstveno mladima.

- Kako već duže vrijeme surađujemo na pitanjima zapošljavanja mladih i mladih na tržištu rada, došli smo do zaključka da je krajnje vrijeme da adresiramo gorući problem mladih danas, a to je da mladi ne mogu dostojno živjeti od svojega rada. Posljedično tom zaključku, odlučili smo usmjeriti zajedničke resurse upravo na rješavanja pitanja niskog standarda života mladih i to upravo kroz kampanju #vrijedimviše, objašnjavaju nam inicijatori.

Realni troškovi samostalnog života su 4.300 kuna

Problem su, kažu, detektirali na dvije razine.

- S jedne strane nam se događa proliferacija ugovora na određeno pogotovo za mlade, a u isto vrijeme bujaju i drugi nesigurni oblici rada, kao što su agencijski rad, rad preko ugovora o djelu i SOR unutar kojeg za mlade radna prava ne vrijede, a naknada za rad im je na razini minimalne plaće. S druge strane, troškovi života su u apsolutnom nerazmjeru s primanjima te trenutno preko 70% osoba u populaciji 18-34 živi s roditeljima po čemu smo najgori u Europskoj uniji. Čak smo i izračunali koliko su realni troškovi za samostalni život i minimum iznosi 4.300 kuna, objašnjavaju inicijatori.

U ovom kontekstu, a usporedbe radi, valja spomenuti kako 'plaća', odnosno novčana pomoć kako se pravno naziva, tijekom stručnog osposobljavanja, iznosi 2.620 kuna.

- Kada u isto vrijeme postaje jasno da državne intervencije na tržištu rada ne daju zadovoljavajuće rezultate, nisu temeljene na dokazima i da u nekim situacijama su čak i štetne i/ili diskriminatorne, onda nam ne preostaje druga opcija nego podignuti glas i upozoriti na tragičan položaj mladih u društvu i na tržištu rada, kažu pokretači kampanje Vrijedim više.

Dodaju kako je kampanja #vrijedimviše pokrenuta s ciljem osvješćivanja javnosti, ali i Vlade i političkih elita o problemima mladih i svih ostalih u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

- Ovo je s jedne strane apel i zahtjev za stvaranjem kvalitetnih radnih mjesta s kojima je moguće osigurati osnovni životni standard svim osobama u Hrvatskoj na tržištu rada, dok je s druge strane, ovo opaska i kritika politikama koje su vođene od strane kako bivših Vlada, tako i sadašnje Vlade, poručuju.

Kampanja za radnike i poslodavce

Iako upozorava na probleme radnih prava mladih, kampanji se mogu pridružiti svi koji smatraju da osoba koja radi 40 sati tjedno treba moći živjeti od svog rada.

- To za sada može značiti lajkanje stranice #vrijedim više i dijeljenje svojih iskustava zašto mislite da vaš rad vrijedi više. Možete nam poslati i poruku ili mail i reći nam da se želite uključiti u buduće borbe za ovo važno pitanje. U svakom slučaju, ukoliko ste mladi i želite pomoći u rješavanju ovog problema, pratite stranicu jer ćemo svako malo imati akcije i izvan virtualnog svijeta, a najbolji način da ostvarimo ciljeve jest da sakupimo značajnu potporu ljudi kojih se ovaj problem tiče. I za to trebamo vas jer mi iskreno smatramo da svi vi vrijedite više, rekli su nam pokretači kampanje Vrijedim više.

No , kampanja nije namijenjena samo radnicima, već i poslodavcima i raznim institucijama.

- Možete nam se priključiti i tako da ako ste poslodavac da pošteno platite svoje radnike i da ne uzimate mlade ljude na SOR, pogotovo ako ste institucija koja posluje s velikim profitom. Probajte koristiti, za mlade osobe bez iskustva, pripravništvo koje je uređeno zakonom o radu i koje je puno bolja opcija za mlade ljude koji ulaze na tržište rada, poručuju pokretači kampanje.

http://srednja.hr/Novosti/Korak-do-posla/Alarmantno-upozorenje-Mladi-ne-mogu-dostojno-zivjeti-od-svojega-rada

Datum objave: 18.05.2017

Izvor: Srednja.hr

Ispis

Priprema i polaganje TOEFL i GMAT testa
Strateski plan 2013-2015