2754 Institut za razvoj obrazovanja - Rektor Boras dobio je 51 544 kune od svog Sveučilišta, a ne želi reći za što
 

Rektor Boras dobio je 51 544 kune od svog Sveučilišta, a ne želi reći za što

Kategorija vijesti: Vijesti iz visokog obrazovanja (Hrvatska)

Na temelju Odluke o raspodjeli sredstava za namjensko institucijsko financiranje znanstvene i umjetničke djelatnosti na Sveučilištu u Zagrebu u 2017. godini, za potporu znanstvenim i umjetničkim istraživanjima u interdisciplinarnom području, u Centru za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji te ostalim istraživanjima prijavljenim izravno preko Sveučilišta predviđeno je 533.901,18 kuna. Nakon što su se znanstvenici i umjetnici prijavili za financiranje svog istraživanja i nakon što je proveden postupak recenzije prijava, dodijeljene su potpore ukupnog iznosa 463.901,18 kuna.

Od 14 osoba kojima su dodijeljene potpore, dvije najveće dodijeljene potpore iznosile su 51.544,58 kuna, a jedna od njih izdvaja se za istraživanje rektora Damira Borasa. Za koje je točno istraživanje rektoru Borasu dodijeljena 51.544,58 kuna, nije poznato jer sa Sveučilišta ne žele odgovoriti na to pitanje, kao niti na pitanje tko čini Borasov osmočlani istraživački tim.

Podsjećamo i početkom ove godine osvanula je Odluka iz srpnja 2016. prema kojoj su rektoru Borasu dodijeljena sredstva za istraživanje u iznosu od 68.500 kuna, što je tada bio najveći pojedinačni dodijeljeni iznos. Za razliku od posljednje Odluke koju je potpisao prorektor Miloš Judaš, prošlogodišnju je potpisao sam rektor Boras, pa je istodobno bio i prijavitelj projekta, ali i potpisnik odluke kojom mu se sredstva dodjeljuju.

Na ovu Odluku Sveučilišta reagirala je stranka Pametno, odakle poručuju kako ovaj primjer 'ukazuje na problematiku autonomije Sveučilišta koja pak rezultira dijeljenjem novca bez kontrole.'

- Staro tvrdokorno pravilo kaže kako se mnogi odnosi prepoznaju po 'tragu novca'. Najnoviji primjer za to imamo u podjeli novca na Sveučilištu u Zagrebu gdje je prorektor Miloš Judaš drugu najveću svotu novca za istraživanja dodijelio upravo svom nadređenom, rektoru Damiru Borasu. Riječ je o namjenskom institucionalnom financiranju znanstvene i umjetničke djelatnosti u 2017.godini. Potpora dodijeljena rektoru Borasu iznosi 51.544,58 kn i jedna je od dvije najveće potpore dodijeljene svim istraživačima Sveučilišta u Zagrebu. Rektorska funkcija već je sama po sebi dovoljno zahtjevna, a rektor Boras spada u starije istraživače iznad 65 godina starosti, čime se izravno smanjila mogućnost ostalih istraživačkih timovima da dobiju više sredstava, poručuje stranka Pametno.

Datum objave: 05.07.2017

Izvor: Srednja.hr

Ispis   Pošalji link

Priprema i polaganje TOEFL i GMAT testa
Strateski plan 2013-2015