Visoko obrazovanje u Europi

Za potrebe informiranja i pretraživanja putem Interneta, IRO je okupio korisne linkove krovnih institucija koje se bave visokim obrazovanjem u pojedinim europskim zemljama preko kojih možete saznati više o visokoobrazovnim sustavima i mogućnostima studiranja u pojedinim europskim državama, pretraživati sveučilišta i studijske programe te programe financijske pomoći za studij. Na ovoj poveznici možete pronaći internetske stranice krovnih europskih organizacija, udruženja, mreža i portala koji se bave visokim obrazovanjem u Europi.

 

Informacije o visokom obrazovanju u pojednim europskim zemljama možete pronaći u nastavku

Albanija

 

U Albaniji postoji 13 javnih i 46 privatnih institucija visokog obrazovanja.

 

Troškovi

Studij u Sveučilištu u Tirani stoji između 115 i 230 eura, dok za područje produkcije filma isti troškovi iznose 580 eura. Troškovi diplomskog studija iznose 1150 eura, dok je cijena doktorskog studija 1540 eura.

 

Stipendije

Za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa dostupne su mjesečne stipendija 30-70 eura.

 

Smještaj

Troškovi smještaja uglavnom se kreću od oko 150 do 250 eura mjesečno. Dva su glavna tipa smještaja u Danskoj: studentski domovi i privatni smještaj (uglavnom dijeljeni). Za detaljne informacije o smještaju, cijenama i potrazi, pogledajte: http://studyindenmark.dk/live-in-denmark/housing-1/how-to-find-housing.

 

Jezik

Također, postoje privatna učilišta, uglavnom sateliti stranih na kojima je moguć studij na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Stranice albanske ambasade možete pronaći ovdje http://www.ambasadat.gov.al/croatia/ Za više informacija, također se možete obratiti Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

 

Izvor:

http://eacea.ec.europa.eu/tempus/participating_countries/overview/albania_tempus_country_fiche_final.pdf

Andora

 

Visokoobrazovni sustav u Andori sastoji se sustava preuzetog od Francuske, od Španjolske i samog andorskog. Međunarodno Sveučilište Andora.

 

Troškovi

Studij u Andori stoji oko 1800 eura godišnje, dok se troškovi smještaja i života kreću oko 1000 eura mjesečno.

 

Stipendije

Postojeće stipendije za studij u Andori mogu se istražiti na portalu http://www.scholarshipportal.com/scholarships/andorra

 

Jezik

Službeni jezik je katalonski, uz kojeg se aktivno koriste španjolski, galicijski, portugalski i francuski.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Andora nema ambasadu u Hrvatskoj. Za dodatne informacije o studiju u Andori, obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Austrija

 

Austrijski visokoobrazovni sustav uključuje javna i privatna sveučilišta, kao i više škole i sveučilišne centre za obrazovanje nastavnika. Na QS Rankings svjetskoj rang listi, Austrija ima dva sveučilišta unutar 200 najboljih: Sveučilište u Beču (155. mjesto) i Bečko sveučilište tehnologije (183. mjesto).

Proces prijave na studijske programe u Austriji u velikoj mjeri ovisi o pojedinačnim sveučilištima, stoga savjetujemo studentima da direktno kontaktiraju sveučilišta za koja su zainteresirani i pitaju o uvjetima.

Generalne informacije o studiranju u Austriji, uključujući popis institucija i studijskih programa, možete pronaći ovdje: http://www.studyinaustria.at/home/.

 

Troškovi

Studiranje u Austriji potpuno je besplatno za EU studente. Mjesečni troškovi života (uključujući smještaj) kreću se od oko 6700 do 8200 kuna. Viši iznos odnosi se uglavnom na Beč.

 

Stipendije

Neka sveučilišta nude vlastite stipendije, za što morate provjeriti njihove web stranice. Za detaljan pregled i pretragu dostupnih stipendija unutar cijele Austrije, pogledajte: http://www.grants.at/.

 

Smještaj

Austrija nudi širok izbor smještaja za studente, uključujući studentske domove, državni i privatni smještaj. Vrlo detaljne informacije o mogućnostima i cijenama možete pronaći na: http://www.studyinaustria.at/life_in_austria/accommodation/. Smještaj možete tražiti i ovdje: https://housing.oead.at/de/. Prosječna cijena smještaja kreće se od oko 2800 kuna mjesečno na više.

 

Jezik

Za upis studija u Austriji potrebno je poznavanje njemačkog jezika. Osim potvrda o poznavanju jezika, poput DSD-II diplome, kao uvjet za upis priznaju se i četiri godine slušanja predmeta u srednjoj školi i gimnaziji. Za studijske programe koji se održavaju na engleskom jeziku, potrebno je položiti i ispit poznavanja engleskog, kao što su npr. TOEFL iBT i IELTS.

 

Studentski poslovi

Hrvatski studenti moraju dobiti radnu dozvolu ako žele raditi tijekom studija. Detaljne informacije o tome možete pronaći ovdje: https://oead.at/en/the-oead/jobs/. Posao možete tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga i web stranica poput https://www.studentjob.at/. Studenti prosječno mogu zaraditi od oko 70 do 150 kuna po satu. :

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o istraživačkim projektima u Austriji možete pronaći ovdje: https://www.euraxess.at/ i https://www.fwf.ac.at/en/.

 

Ostale korisne informacije

Pročitajte iskustva hrvatskih stipendista u Austriji ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Stranice Austrijske ambasade u Hrvatskoj, koje sadrže i daljnje informacije o studiju u Austriji, možete pronaći ovdje: https://www.bmeia.gv.at/hr/oeb-agram/. Za dodatne informacije, možete se obratiti i Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Belgija

 

Mnoga sveučilišta u Belgiji imaju snažnu međunarodnu poziciju u međunarodnim ljestvici. Ukupno osam sveučilišta u Belgiji su sadržanu u QS World University Rankings® 2016-2017, gdje su svi osim jednog rangirani u globalnom vrhu top 350 sveučilišta.

 

Troškovi

Studij u Belgiji za studente s područja EU ne prelazi iznos od 835 eura godišnje, ovisno o instituciji na koju se prijavljujete. Troškovi života najveći su u području Brussela gdje ukupno iznose između 870 i 1050 eura. U Brugesu oni iznose između 720 i 820 eura, a u Antwerpu između i 690 i 760 eura.

 

Stipendije

Stipendije za međunarodne studente u Belgiji nude neka sveučilišta, vlada, akademije znanosti i visokog obrazovanja i drugih belgijskih agencija ili organizacija.

Neki od većih obrazovnih ustanova pružaju stipendije za kandidata diplomskog studija iz zemalja u razvoju ili za kandidata iz članice EU. Stipendija uključuje osiguranje, džeparac od 1.000 EUR / mjesec, instalacijsku naknadu od 500 eura i povrat godišnje školarine.

Većina donacije i krediti su za studente s iznimnim znanstvenim dostignućima i najprestižnijih subvencija nude: The Scientific Research Fund, Wallonia-Brussels International, Agence Universitaire de la Francophonie i Belgian Development Agency.

Za detalje posjetite http://www.scholarshipportal.com/scholarships/belgium

 

Smještaj

Glavni smještajne mogućnosti za studente u Belgiji su:

Studentski domovi- soba u studentskom kampusu varira između 200 i 450 eura mjesečno.

Najam i dijeljenje stana – prosječna cijena za iznajmljivanje sobe je 400 EUR / mjesec (ne uključujući komunalnih troškova).

U nekim belgijskim gradovima nudi se mogućnost kućnog boravak koji obično stoji negdje između 400 i 600 eura mjesečno za jednu osobu, s najmanje uključenim jednim obrokom dnevno.

 

Jezik

Obrazovanje u Belgiji organizirano je na jezičnoj razini. Postoje tri zajednice – nizozemska, njemačka i francuska. Njemački je službeni jezik iako se govori u najmanjem postotku.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Belgiji možete naći na: http://www.research.be/ListURL/list.asp?KeyID=624&up=619

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Za dodatne informacije o studiju u Bugarskoj pogledajte http://www.studyinbulgaria.com/  i obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Bjelorusija

 

U Bjelorusiji svake godine studira više od 6000 stranih studenata u visokoobrazovnim institucijama koje nude više od 1000 kolegija. Većina sveučilišta akreditirana su od strane UNESCO-a, WHO-a i MCI-a, dok su nerijetko gostujući profesori iz SAD-a, UK-a i ostalih dijelova Europe.

 

Troškovi

Troškovi studija iznose između 2000 i 3500 USD ovisno u fakultetu i usmjerenju. Prosječni životni troškovi u Bjelorusiji iznose otprilike 500 eura bez uključenog smještaja.

 

Stipendije i smještaj

Stipendije za studij u Bjelorisiji nude i javni i privatni fondovi bilo za studente lošijeg socio-ekonomskog statusa ili za one boljih akademskih rezultata.

Većina studenata stanuje u studentskom hostelu koji stoji $15-40 mjesečno.

 

Jezik

S obzirom na veliki broj stranih studenata, evidentno je da su mnogo programi dostupni na engleskom jeziku, i kao takvi privlače sve veći broj internacionalnih studenata u ovu zemlju.

 

Ostale korisne informacije

Iskustvo hrvatskih stipendista na CEU-u možete pročitati ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Bjelorusija nažalost nema ambasadu na području Hrvatske, već je te poslove preuzela na području Austrije. Za dodatne informacije o studiju u Bjelorusiji pogledajte https://www.masterstudies.com/Belarus/ i http://www.studyinbelarus.com.ng/

 

Za sve ostalo obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Bosna i Hercegovina

 

Hrvatski studenti u BiH imaju brojne motive za nastavak školovanja u susjednoj zemlji – od manjih troškova za stanarinu, školarinu i život do blizine krajevima u kojima žive. Sveučilišta u BIH provode programe po bolonjskom procesu te nostrfikacija u Hrvatskoj ne predstavlja problem.

 

Troškovi

Školarine po semestru na Sveučilištu u Mostaru kreću se od 3.000 do 4.000 kuna.

 

Stipendije i smještaj

Najpovoljnije mjesto za studij u BIH za Hrvate je Mostar zbog stipendija koje nude upravo za naše državljane, koje su dovoljne za podmirivanje osnovnih životnih troškova.

Smještaj u Mostaru kreće se od oko 800 kuna na periferiji zajedno s režijama do oko 1.500 kuna u centru bez režija. No u Vitezu ili Orašju, u kojima se također može studirati, cijene stanova su uglavnom ispod 800 kuna.

 

Jezik

Sarajevo School of Science and Technology nudi program Medicinskog fakulteta koji se u potpunosti izvodi na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleopslanstvo BiH u Hrvatskoj dostupno je za dodatne upite na adresi Josipa Torbara 9, Zagreb.

 

Za sve ostalo obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Bugarska

 

Bugarska sveučilišta dobro su poznati u mnogim znanstvenim područjima kao što su medicina, matematika, tehničke (računalne znanosti, inženjerstvo), kemija, biologija i lingvistika. Studij u Bugarskoj je studij i članici Europske Unije s prednosti sve kvalitetnijeg života i obrazovanja. Bugarska ima jedno sveučilište rangirano u top 700 od 2014-15 QS World University Rankings – Sofija University “St. Kilment Ohridski “.

 

Troškovi

Cijena studija varira od £1.594 do £6.378 godišnje, s napomenom da je studij na bugarskom jeziku znatno jeftiniji.

 

Stipendije

Unatoč relativnom skupom studiju za internacionalne studente dostupne su vrijedne javne i privatne stipendije.

 

Smještaj

Mnogi studenti koriste priliku stanovanja u studentskim hostelima za cijenu od 35 do 70 eura na bazi „first come, first served.“ Većina međunarodnih studenti iznajmljuju ili dijele privatni stan u blizini glavne zgrade Sveučilišta. Mjesečni najam privatnog stan kreće se od 150 eura pa do 300 EUR.

 

Jezik

Sveučilišta osim na bugarskom nude programe na engleskom, francuskom ili njemačkom.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Za dodatne informacije o studiju u Bugarskoj obratite se u veleposlanstvu na adresi Nike Grškovića 31, Zagreb ili e-mailom na embassy.zagreb@mfa.bg.

 

Također, kontakt za dodatne informacije u Institutu za razvoj obrazovanja je iro@iro.hr

Central European University

 

Central European University (CEU) nalazi se u Beču u Austriji i u Budimpešti u Mađarskoj te zauzima vrlo visoka mjesta na svjetskoj rang listi sveučilišta QS Rankings za pojedine studijske smjerove: politika (40. mjesto), sociologija, socijalna politika i administracija, i filozofija (top 100), povijest (top 150), i ekonomija (top 200).

CEU ne nudi preddiplomske programe, nego samo diplomske i doktorske. Stranice CEU-a možete naći ovdje: http://www.ceu.edu/.

 

Troškovi

Troškovi studija kreću se od oko 89 500 do 120 000 kuna godišnje za diplomsku razinu, a od oko 55 000 do 150 000 kuna za doktorske programe. Iznimka je IMM MBA program čiji troškovi iznose oko 432 250 kuna godišnje.

 

Stipendije i smještaj

Ono što odlikuje CEU je činjenica da skoro više od 80% studenata dobije neki oblik stipendije, koje pokrivaju ili troškove studija same ili troškove studija uz smještaj i mjesečnu stipendiju za troškove života.  Za novu generaciju studenata koji će studirati u Beču u Austriji osigurani su dodatni iznosi stipendija sukladno životnom standardu u Austriji.

Iznosi stipendija za diplomski studij:
https://www.ceu.edu/admissions/funding-fees/finaid-applicants/ma 

Iznosi stipendija za poslijediplomski studij:
https://www.ceu.edu/admissions/funding-fees/finaid-applicants/phd

 

Jezik

Na CEU se nastava odvija na engleskom jeziku, te je potrebno priložiti dokaz o poznavanju engleskog, poput TOEFL-iBT ili IELTS ispita.

 

Ostale korisne informacije

Iskustvo hrvatskih stipendista na CEU-u možete pročitati ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

Također iskustva stipendista možete pogledati ovdje:
https://www.youtube.com/watch?v=7oScyuMt2X4

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Institut za razvoj obrazovanja službeni je predstavnik CEU-a za Hrvatsku. Možete nas kontaktirati ako imate dodatnih upita.

 

Prijave na natječaj za kandidate iz Hrvatske su moguće putem sljedeće poveznice.

 

 

Kontakti i informacije 

Detaljne informacije o CEU kao i službene brošure su dostupne na www.ceu.edu, te u Institutu za razvoj obrazovanja, ovlaštenom predstavniku za CEU:

Institut za razvoj obrazovanja
Trg Nikole Zrinskog 9, 10000 Zagreb
Tel. (385-1) 4817-195, 4555-151
E-mail: auglesic@iro.hr
www.iro.hr

 

Predstavništvo za Central European University

 

 

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je ovlašteni predstavnik za Central European University (CEU) za Hrvatsku. CEU je međunarodno priznata visokoškolska ustanova američkog tipa koja djeluje u Beču i Budimpešti te nudi diplomske programe iz područja društvenih i humanističkih znanosti te zaštite okoliša i matematike. Nastava na CEU-u održava se na engleskom jeziku. Za diplomske programe na CEU dostupna je puna i djelomična financijska pomoć koja se dodjeljuje na temelju akademskih rezultata.

 

Informacije o natječajima i brošure o CEU dostupne su u IRO-u.

 

CEU je sveučilište akreditirano i u SAD-u, Austriji i Mađarskoj, a smješteno je u Beču i Budimpešti. Sveučilište je orijentirano na interdisciplinarna istraživanja i proučavanje socijalnih mijena i implikacija raznih politika u tranziciji prema otvorenom društvu. Naglasak je na bavljenju Europskom Unijom, kao i posebnostima ne-zapadnih demokracija.

 

CEU je nastao uslijed značajnih društvenih, političkih i gospodarskih promjena početkom 1990-ih koje su zadesile Srednju i Istočnu Europu i bivši Sovjetski Savez. Sveučilište je 1991. godine osnovala skupina intelektualaca vizionara (mnogi od njih su prominentni članovi anti-totalitarnih i demokratskih opozicija) pod vodstvom filantropa George Sorosa. CEU je time postao poprilično neobična visokoškolska ustanova u svojoj regiji, neovisna međunarodna institucija koja nudi programe iz humanističkih i socijalnih znanosti, a koja je predana promociji novih modela učenja: ozbiljan i moralno odgovoran intelektualni angažman u službi poticanja i odgovaranja na društvene potrebe.

 

CEU je međunarodna institucija u doslovnom smislu: studenti koji studiraju na CEU-u dolaze iz skoro 70 država, većinom iz Srednje i Istočne Europe te Rusije; nastavnici dolaze iz više od 30 država – a broj pripadnika različitih nacionalnosti se povećava svake godine. CEU je primjer jedinstvene kombinacija američke, zapadno-europske i regionalne intelektualne i akademske tradicije na sveučilištu. Iako prati američki model u svojim istraživanjima, metodama poučavanja i na doktorskim studijima, sveučilište se trudi postati dijelom europske akademske zajednice i utjeloviti dugotrajne kulturološke tradicije zapadne Europe kao i srednje-europske regije.

 

Detaljnije informacije o CEU-u dostupne na njihovim internetskim stranicama www.ceu.edu.

Cipar

 

Sveučilišta i institucije na Cipru nude mogućnosti visokokvalitetnih studija na preddiplomskim i poslijediplomskim razinama. Osim tih sveučilišta postoje mnoge ustanove koje nude široki spektar programa. Studiranje na Cipru kao međunarodnom studentu može biti izvanredna prilika da istraži bogatu svjetsku povijest, živeći u fantastičnom klimatskom okruženju.

 

Troškovi

Godišnja školarina za sve međunarodne studente koji studiraju na preddiplomskom programu u CIU prosječno je ispod 3600 € po godini, osim farmacije, koji stoji 7000 € godišnje. Školarina na poslijediplomskim programima je između 2.000 € i 2.500 €, ovisno o programu od interesa.

 

Stipendije

Ministarstvo obrazovanja Sjevernog Cipra dodjeljuje pune i djelomične stipendije za internacionalne studente na temelju akademske uspješnosti.

Osim navedene, postoje brojne druge državne i privatne stipendije.

 

Jezik

Mnogo sveučilišta na Cipru nudi studij na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Za dodatne informacije o studiju na Cipru pogledajte  i obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Crna Gora

 

Crna Gora ima stopu pismenosti je 98 posto, stavljajući je na 55. mjesto od 215 zemalja. Nacija ima obrazovani indeks 0,84 na temelju očekivanih godina školovanja djece i odraslih, koji je bolji od prosjeka koji iznosi 0,62.

 

Troškovi

Za programe prvostupnika, studenti mogu očekivati do 1500 € po akademskoj godini; za specijalistički studij – 2000 € godišnje; za magisterij – 2500 € godišnje; a za doktorski studij – 3000 € po akademskoj godini.

 

Stipendije

Dostupne su pune državne stipendije, kao i brojne privatne stipendije..

 

Smještaj

Smještaj u studentskim domovima cjenovno je prihvatljiv i ima sve potrebne sadržaje. Nadalje, postoji mogućnost najma stana. Cijena varira ovisno o lokaciji i broju ljudi koji dijeli smještaj. Smještaj se može pronaći za cijenu između 80 i 600 eura.

 

Jezik

U Crnoj Gori postoji nekolicina stranih sveučilišta „satelita“ koji nude programe na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Za dodatne informacije o studiju u Crnoj Gori obratite se u veleposlanstvu na adresi Trg Nikole Šubića Zrinskog 1/IV Zagreb ili e-mailom na croatia@mfa.gov.me

 

Također, kontakt za dodatne informacije u Institutu za razvoj obrazovanja je iro@iro.hr

Češka

 

Danas, više od 42.000 stranih studenata studira u Češkoj i sve je popularnije odredište za međunarodne studije.

 

Troškovi

Studij na češkom jeziku besplatan je za sve, pa tako i internacionalne studente. Školarine za izvođenje nastave na engleskom ili drugom dostupnom jeziku kreću se do 22,350 USD godišnje ovisno o studiju i programu.

Procjena ukupnih životnih troškova u Češkoj iznosi između 350 i 750 USD mjesečno, ovisno o odabiru smještaja i životnim navikama.

 

Stipendije

Državna stipendija dostupna je za studije na češkom i engleskom na svim razinama studija. Više na poveznici http://www.msmt.cz/eu-and-international-affairs/government-scholarships-developing-countries

 

Uz to postoje i brojne druge privatne i stipendije dodjeljivane od strane sveučilišta.

 

Smještaj

Smještaj u studentskim domovima cjenovno iznosi otprilike 120 eura. Nadalje, postoji mogućnost najma stana za koji se po osobi izdvaja otprilike 250 eura.

 

Jezik

Većina institucija nudi program na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Za dodatne informacije o studiju u Češkoj obratite se u veleposlanstvu na adresi Radnička cesta 47/VI, Zagreb ili e-mailom na zagreb@embassy.mzv.cz.

 

Također, kontakt za dodatne informacije u Institutu za razvoj obrazovanja je iro@iro.hr

Danska

Danski visokoobrazovni sustav odlikuje uska suradnja između sveučilišta, instituta i istraživačkih, kulturnih i poslovnih organizacija. Osim toga, na svjetskoj rang listi sveučilišta QS Rankings, Danska ima tri sveučilišta koja se nalaze unutar 150 najboljih: Sveučilište u Kopenhagenu (68. mjesto), TU Danska (109. mjesto) i Sveučilište Aarhus (117. mjesto).

Informacije o institucijama, studijskim programima i procesu prijave možete naći ovdje: http://studyindenmark.dk/.

 

Troškovi

Studij je potpuno besplatan za EU studente. Studentima je obično dovoljno od oko 3000 do 5000 kuna  mjesečno za pokrivanje troškova života. U navedene iznose nije uključena mjesečna cijena smještaja.

 

Stipendije

Stipendije obično nisu dostupne EU studentima zato što je sam studij besplatan, no savjetujemo da ipak proučite mrežne stranice institucije koja vas zanima. Međutim, valja istaknuti da je za doktorski studij puna stipendija osigurana ako za vaš smjer postoji otvoreno mjesto na željenom sveučilištu. Više: http://studyindenmark.dk/study-options/tuition-fees-scholarships/tuition-fees-and-scholarships

 

Smještaj

Troškovi smještaja uglavnom se kreću od oko 2500 do 4000 kuna mjesečno. Dva su glavna tipa smještaja u Danskoj: studentski domovi i privatni smještaj (uglavnom dijeljeni). Za detaljne informacije o smještaju, cijenama i potrazi, pogledajte: http://studyindenmark.dk/live-in-denmark/housing-1/how-to-find-housing.

 

Jezik

Danska sveučilišta nude mnoge studijske programe na engleskom jeziku, za što je potrebno priložiti potvrdu o znanju engleskog, poput rezultata s TOEFL-iBT ili IELTS ispita. Za studijske programe na danskom jeziku, potrebno je položiti odgovarajući ispit – Studieprøven i dansk som andetsprog ili Danskprøve 2 ili 3. Više informacija pronaći ćete ovdje: http://studyindenmark.dk/study-options/admission-requirements. Tijekom studija, dostupan vam je besplatni tečaj danskog jezika.

 

Studentski poslovi

U Danskoj ne postoje ograničenja za to koliko EU studenti mogu raditi. Studentima iz Hrvatske nije potrebna radna dozvola. Posao možete tražiti preko sveučilišta, studentskih udruga i web stranica poput: https://www.workindenmark.dk/. Studenti prosječno zarađuju od 75 do 120 kuna po satu.

 

Znanstvena istraživanja

Za informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Danskoj, pogledajte: http://euraxess.dk/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Stranice Danske ambasade u Hrvatskoj, gdje su i daljnje informacije o studiju u Danskoj, možete naći ovdje: http://kroatien.um.dk/en/about-denmark/. Za više informacija, također se možete obratiti Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Estonija

 

Troškovi

 

Stipendije

 

Smještaj

 

Jezik

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Za dodatne informacije o studiju u Estoniji obratite se u veleposlanstvu na Katančićeva 3, Zagreb.

 

Također, kontakt za dodatne informacije u Institutu za razvoj obrazovanja je iro@iro.hr

Finska

 

Finski visokoobrazovni sustav sastoji se od javnih i privatnih sveučilišta i viših škola. Na rang listi svjetskih sveučilišta (QS), Finska ima jedno sveučilište među 100 najboljih (Helsinki, 91. mjesto) i jedno među 200 najboljih (Aalto, 133. mjesto).

Uz standardnu dokumentaciju, proces prijave može uključivati ispit koji je vezan uz odabrani studijski smjer. Detaljne informacije o finskom sustavu, uključujući informacije o procesu prijave, možete pronaći ovdje: http://www.studyinfinland.fi/. Za pregled institucija i studijskih programa, provjerite https://studyinfo.fi/wp2/en/.

 

Troškovi

Studij u Finskoj potpuno je besplatan za EU studente. Troškovi života kreću se od oko 5200 do 6700 kuna mjesečno. Viši iznos uglavnom se odnosi na Helsinki.

 

Stipendije

Stipendiju su jako rijetke za preddiplomsku i diplomsku razinu. Savjetujemo da pogledate stranice institucije koja vas zanima. Za doktorski studij, u Finskoj se nude državne stipendije: http://www.studyinfinland.fi/tuition_fees_and_scholarships/cimo_scholarships.

 

Smještaj

U Finskoj, moguće je naći sveučilišni smještaj, smještaj u privatnim domovima, stanovima i sobama. Pretraga za smještaj u domu dostupna je preko: http://www.soa.fi/en. Prosječna mjesečna cijena studentskog smještaja kreće se od 1200 do 2600 kuna.

 

Jezik

Finska nudi mnoštvo studijskih programa na engleskom jeziku, za što je potrebno položiti TOEFL-iBT ili IELTS test. Za neke smjerove, potrebno je znati finski i/ili švedski (npr. za sestrinstvo, finski jezik i književnost, itd.). Neka sveučilišta nude tečajeve finskog ili švedskog jezika svojim studentima.

 

Studentski poslovi

U Finskoj nema ograničenja na to koliko student smije raditi tijekom studija. Hrvatskim studentima nije potrebna radna dozvola. Poslove možete tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga i preko web stranica poput: http://www.workinfinland.com/.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Finskoj možete naći na: https://www.euraxess.fi/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Stranice Finske ambasade u Hrvatskoj možete pronaći ovdje: http://www.finland.hr/. Za dodatne informacije o studiju u Finskoj, obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Francuska

Francuski visokoobrazovni sustav sastoji se od vrlo širokog spektra institucija, uključujući javna i privatna sveučilišta, visoke škole, institucije za specijalizaciju, i tako dalje. Detaljan opis sustava možete pronaći ovdje: http://www.ambafrance-hr.org/Francusko-visoko-skolstvo.

 

Na rang listama QS, francuska sveučilišta zauzimaju visoka mjesta, od kojih valja istaknuti Ecole normale supérieure Paris (33. mjesto) i Ecole Polytechnique ParisTech (53. mjesto).

 

Proces prijave na sveučilišta u Francuskoj razlikuje se od onoga u ostalim europskim državama. Uz slanje standardnih dokumenata poput prijepisa ocjena, za prijavu je često potrebno položiti ispit. Dio tog ispita je pisani esej kojemu se pridaje visoka važnost.

 

Kao primjer, savjetujemo da pročitate uvjete za prijavu na Ecole normale supérieure, Paris: http://www.ens.fr/admission/entrer-a-l-ens/article/admission-to-the-ens.

 

Troškovi

Troškovi studiranja na francuskim visokim učilištima su relativno niski. Cijene se uglavnom kreću od 1100 do 5200 kuna godišnje, s tim da se viši iznos odnosi na studije inženjerstva i medicine.

Troškovi života kreću se od oko 7500 do 9000 kuna mjesečno za Pariz, 5000 do 6700 za ostale gradove poput Lyona i Nice, a od oko 4000 do 5000 kuna za manja mjesta. U ove iznose nije uključen smještaj.

 

Za više informacija, pogledajte: http://www.mastersportal.eu/articles/355/tuition-fees-and-living-costs-in-france.html.

 

Stipendije

U Francuskoj postoji preko 700 stipendija za sve razine studija. Detaljne informacije o dostupnim stipendijama, uključujući one koje nudi Veleposlanstvo Francuske, možete naći ovdje: http://www.diplomatie.gouv.fr/en/coming-to-france/studying-in-france/finance-your-studies-scholarships-4965/.

 

Veća sveučilišta često nude vlastite stipendije koje mogu uključivati i smještaj na kampusu. Za više informacija, obratite se pojedinačnom sveučilištu koje vas zanima ili posjetite njihove web stranice.

Svoj studij također možete financirati i studentskim kreditom Prêt étudiant garanti par l’État kojeg nude francuske banke.

 

Smještaj

Ukoliko student ne dobije stipendiju koja uključuje smještaj, možete sami platiti smještaj kojeg nudi sveučilište ili država. Takav smještaj je obično značajno jeftiniji od iznajmljivanja stana. Cijene se kreću od 900 do 2600 kuna mjesečno, s tim da se viši iznos odnosi na Pariz, a niži na ostale gradove. Više informacija možete pronaći ovdje (dostupno samo na francuskom): http://www.etudiant.gouv.fr/.

 

Studenti također mogu biti smješteni u privatnim studentskim domovima. Cijene za ovu opciju kreću se od oko 1500 do 6000 kuna mjesečno. Niži iznos odnosi se na manje gradove, a više na Pariz. Više informacija ovdje: http://www.estudines.com/, http://www.logetudes.com/ i https://www.adele.org/.

 

Također, studenti mogu iznajmljivati stanove, no to je najskuplja opcija: od oko 3700 do 9000 kuna mjesečno, ovisno o gradu.

 

Jezik

Za studij u Francuskoj, potrebno je položiti jedan od mnogih ispita ili certifikata za francuski jezik (npr. TCF, Le TEF, DELF i slično). Neka sveučilišta, poput École Normale Supérieure-a, nude intenzivne tečajeve jezika prije početka studija. Detaljne informacije možete naći na stranicama sveučilišta koje vas zanima i ovdje: https://www.studyineurope.eu/study-in-france/admission-requirements.

 

Međutim, neka sveučilišta nude studijske programe na engleskom jeziku, za što je potrebno položiti ispit poznavanja engleskog, poput TOEFL-iBT ili IELTS ispita.

 

Studentski poslovi

Studenti u Francuskoj mogu raditi do 20 sati tjedno tijekom studija, a posao mogu tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga, kao i web stranica poput https://erasmusu.com/en/erasmus-paris/student-jobs.

Prosječna zarada za studente po satu iznosi od 37 do 45 kuna. Više informacija o studentskom zapošljavanju možete pronaći ovdje: https://www.justlanded.com/english/France/France-Guide/Jobs/Student-jobs.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o istraživačkim projektima u Francuskoj možete naći ovdje http://www.agence-nationale-recherche.fr/en/ i http://www.education.gouv.fr/.

 

Ostale korisne informacije

Iskustvo studenata u Francuskoj možete pronaći ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Francuske u Hrvatskoj, uključujući i za visoko obrazovanje, možete pronaći ovdje: http://www.ambafrance-hr.org/-Studirati-u-Francuskoj-. Više informacija možete pronaći i na stranicama Francuskog Instituta u Zagrebu: http://institutfrancais.hr/.

 

Za dodatne informacije, obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Grčka

 

Ova lijepa mediteranska zemlja je ponosna što je jedna od najstarijih živih kultura na zemlji predstavljajući više tisuća godina povijesti i razvoja. Nalazi se na križanju Europe i Azije, i predstavlja ulazna vrata u Europsku uniju.

 

Troškovi

Troškovi života u Grčkoj u potpunosti ovise o tome gdje se nalazite tijekom studija. U cjelini, međutim, prosječni troškovi života na mjesečnoj cijeni iznose oko 600 €. Grčka je poznata kao jedna od najjeftinijih zemljama u Europi za studentski život. U prilog tome ide činjenica da studenti s područja EU ne plaćaju školarinu.

 

Stipendije

Grčka je članica Bolonjskog procesa, tako da studenti s područja EU automatski imaju pristup visokom obrazovanju i stipendijama na temelju njihove srednjoškolske mature.

Zaklade državnih stipendije razlikuju se po svojoj vrijednosti. Tipične mjesečne stipendije su od 450 do 600 eura. Učenici koji postignu visoku razinu znanja na prijemnim ispitima za prvu godinu se automatski dodjeljuju s 1500 €, pod uvjetom da i/ili njihove obitelji imaju niske prihode. Dodatnih 300 € dodjeljuje se bez ograničenja na dohodak. Za dodatne detalje posjetite www.iky.gr/en

 

Smještaj

Neke institucije ne nude studentski smještaj ili druge stambene objekte, iako, Nacionalni Studentski Hosteli, slični studentskim domovima nude samo ograničen broj mjesta na raspolaganju. Sobe i apartmani se mogu iznajmiti u privatnim objektima u cijeloj Ateni i Solunu, a troškovi iznajmljivanja jednosobnog stana su cca 270 € mjesečno.

 

Jezik

Unatoč grčkoj blizine Europe, Azije i Afrike kultura, Grčka je zadržala posebnu kulturu, uključujući jezik, koji ponosno govori već tisućama godina.

Kandidati koji su primljeni na fakultet moraju imati potvrdu koja dokazuje znanje grčkog jezika bilo od strane Sveučilišta u Ateni, ili od strane Sveučilišta u Solun kroz pisanje ispita. Alternativno, kandidat mora održati 3. razinu ili veću potvrdu izdanu od strane grčkog jezika centru Soluna.

 

Kandidati koji ne posjeduju bilo koji od tih jezičnih certifikata, mogu upisati fakultet u sljedećoj akademskoj godini, pod uvjetom da će se do tada steći certifikat znanja jezika. Inače, oni nemaju pravo na upis.

 

Studentski poslovi

Mnogi poslovi su dostupni za strane studente koji žele raditi. Zapošljavanje se može pronaći gotovo svugdje u Grčkoj – u gradovima, na selu, pa čak i na otocima. Kako bi pronašli posao, studenti se trebaju konzultirati sa stručnim osobljem i / ili agencijama za posao, kako bi rezervirati radna mjesta za vrijeme ljetnih praznika.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Grčke možete pronaći na adresama  Opaticka 12, Zagreb i www.mfa.gr/zagreb

 

Za dodatne informacije o studiju u Grčkoj, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Republika Irska

 

Informacije o obrazovnom sustavu

Visokoobrazovni sustav u Irskoj sastoji se od sveučilišnog sektora, brojnih instituta za tehnologiju i privatnih nezavisnih visokih učilišta. Veća sveučilišta u Republici Irskoj često zauzimaju zavidne pozicije na međunarodnim rang listama. Primjerice, Trinity College Dublin nalazi se među 100 najboljih sveučilišta u svijetu (98. mjesto), University College Dublin zauzima 176. mjesto, a National University of Ireland Galway 249. mjesto u svijetu (izvor: QS Rankings).

Prijavni proces na studijske programe ovisi o pojedinom visokom učilištu, a uglavnom se uzima u obzir uspjeh na državnim ispitima (tj. maturi) i poznavanje engleskog jezika. Za diplomske i doktorske studije, uzima se u obzir prethodni uspjeh na studiju.

 

Opće informacije za međunarodne studente možete naći ovdje: http://www.educationinireland.com/en/ i http://www.icosirl.ie/index.html.

Pregled visokoobrazovnih institucija i studijskih programa u Irskoj možete naći ovdje: http://www.educationinireland.com/en/Where-can-I-study-/.

 

Troškovi

Preddiplomski studij u Irskoj je besplatan za EU studente, pod uvjetima specificiranim ovdje: http://www.studentfinance.ie/mp9377/course-fees/index.html. Troškovi diplomskog studija kreću se od 28 000 do 225 000 kuna godišnje (više cijene odnose se uglavnom na studije poslovnog upravljanja i na medicinu).

Detaljan pregled troškova možete pronaći ovdje: http://www.educationinireland.com/en/How-Do-I-Apply-/Tuition-Costs-Scholarships/Fees-for-EU-Students/Tuition-Costs-EU-postgraduate-.html i na stranicama pojedinačnih sveučilišta koje vas zanima.

 

Cijene troškova života (uključujući smještaj) kreću se od otprilike 63 500 do 112 000 kuna godišnje Veći iznosi odnose se na Dublin, a niže na ostale gradove poput Corka i Galwaya. Detaljan pregled možete naći na stranicama sveučilišta koje vas zanima (najčešće pod „Cost of Living“) ili ovdje: http://www.icosirl.ie/eng/student_information/cost_of_living.html.

 

Stipendije

Popis dostupnih stipendija možete naći ovdje: http://www.educationinireland.com/en/How-Do-I-Apply-/Tuition-Costs-Scholarships/Scholarships/. Također, pogledajte i stranice sveučilišta koje vas zanima jer oni često nude svoje stipendije (pogotovo za doktorski studij). Za doktorski studij, pratite natječaje Irskog odbora za istraživanje (Irish Research Council) na: http://www.research.ie/funding-opportunities.

 

Smještaj

Tri su glavna tipa smještaja u Irskoj:

  • Sveučilišni smještaj – 33 000 do 56 000 kuna godišnje (Dublin), 25 000 kuna nadalje (ostali gradovi)
  • Privatni domovi (Residence halls) – uglavnom skuplji od sveučilišnog smještaja, kreću se uglavnom od 40 000 kuna godišnje nadalje
  • Stanovi – minimalno 2500 do 3000 kuna mjesečno za dijeljen smještaj (s cimerom); minimalno 6000 do 7000 kuna mjesečno za prosječan stan bez cimera
  • Informacije o svim mogućnostima za smještaj možete pronaći ovdje: http://www.icosirl.ie/eng/student_information/accommodation.html

 

Jezik

Za studij u Irskoj, potrebno je položiti ispit znanja engleskog jezika s potrebnim pragom. Najčešći ispiti koje sveučilišta priznaju su TOEFL-iBT i IELTS. Svako sveučilište ima određen prag koji ovisi o razini studija. Za studente koji su zainteresirani za učenje irskog jezika, neka sveučilišta (npr. Trinity College Dublin) nude besplatan tečaj. Poznavanje irskog nije uvjet za upis studija (osim za pojedinačne studijske smjerove, npr. Irski jezik).

 

Studentski poslovi

Studenti u Irskoj mogu raditi tijekom studija (najčešće honorarno), a posao mogu tražiti uz pomoću sveučilišta, studentskih udruga, kao i web stranica poput https://ie.indeed.com/ i http://www.jobs.ie/. Prosječna zarada za studente po satu iznosi od 65 do 68 kuna.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o doktorskim studijima i istraživačkim projektima u Irskoj možete naći ovdje http://www.research.ie/funding-opportunities i http://www.phdireland.ie/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Republika Irska nema službeno predstavništvo za visoko obrazovanje u Hrvatskoj. Za sve informacije, obratite se Institutu za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Island

Na Islandu postoji sedam sveučilišta. Većina visokoškolskih ustanova su pokrenuti od strane države ili privatnih osoba s državnom potporom. Trenutno ima oko 18.000 studenata upisanih u sustavu visokog obrazovanja, od kojih su oko 5% međunarodni studenti.

 

Troškovi

Školarine na visokim učilištima razlikuju se između institucija, a iznos može ovisiti o tome je li ustanova u državnom ili privatnom vlasništvu. Primjerice, godina studija Računarske znanosti na Sveučilištu Reykjavik za EU studente stoji 3100 eura.

Prema islandskim statistikama, minimalni kriterij potpore za život u Reykjaviku je 11.700 kuna mjesečno. Međutim, taj iznos ne odražava nužno stvarne životne troškove, koji uvelike variraju ovisno o načinu života i navike trošenja.

 

Stipendije

Na diplomskoj razini Sveučilište Reykjavik izdvaja značajnija sredstva u području održivog i energetskog razvoja u obliku Sustainable Future Scholarship i Future Arctic Energy Scholarship. Za odlične studente postoji mogućnost stipendije u iznosu školarine za dobitnike Dekanove nagrade.

 

Smještaj

Sveučilišta putem svojih Studentske agencije http://www.fs.is/en/student-agency/ omogućuje studentima potporu u traženju smještaja bilo na kampusu ili izvan njega.

Islandska tvrtka https://www.rentmate.is/ asistira međunarodnim studentima u traženju smještaja i cimera. Druga popularna platforma za traženje privatnog smještaja je https://housinganywhere.com/

 

Jezik

Iako je primarni jezik na sveučilištima islandski, nude se brojni studijski programi koji su u potpunosti dostupni na engleskom jeziku te su stoga otvorena za međunarodne studente. Osim toga, sveučilišta nude nekoliko programa stranih jezika osim engleskog. Dokaz znanja engleskog jezika za međunarodne studente obavezan je u obliku TOEFL/IELTS ili sličnih ispita. Detalje obavezno proučite na stranicama odgovarajućeg sveučilišta.

 

Studentski poslovi

Studenti s prebivalištem u studentskom domu nemaju automatsko pravo na rad na Islandu, iako postoje određene situacije u kojima pojedinac može biti u mogućnosti podnijeti zahtjev za radnu dozvolu. Za detalje se obratite Upravi za rad (IS Vinnumálastofnun) ili Upravu za imigraciju

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Islanda možete pronaći na adresama Ulica kralja Držislava 8, Zagreb ili kontaktom na konzulat@island.hr.

 

Za dodatne informacije o studiju u Grčkoj, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Italija

 

U Italiji studira oko 32.000 međunarodnih studenata, uključujući redovne studente i one koji su na programima razmjene. Italija je jedna od 4 zemalja začetnika provedbe Bolonjskoga procesa, reforme visokog obrazovanja koja se trenutno provodi u cijeloj Europi.

 

Neka od prvih sveučilišta u Europi osnovani su u Italiji tijekom srednjeg vijeka i renesanse. Na primjer, Sveučilište u Bologni, osnovano je 1088, i priznato kao najstarije sveučilište u stalnom pogonu. Danas, Italija je dom mnogim prestižnim sveučilištima i drugim visokoškolskim institucijama. Mnogi od talijanskih sveučilišta dobro su rangirana u QS World University Rankings, kao što je Universita di Bologna (194), The Sveučilište Sapienza u Rimu (216), Politecnico di Milano (244), Universita di Roma u Rimu, Universita degli Studi di Milano , Università degli Studi di Padova u Padovi, Universita degli Studi di Firenze u Firenci, i Universita di Pisa u Pisi.

Italija ima 89 sveučilišta, koje su podijeljene u nekoliko kategorija: Državna i druga sveučilišta financirana iz javnih sredstava, privatna sveučilišta i Superior diplomske škole (Scuola Superiore Universitaria).

 

Troškovi

Školarine na talijanskim sveučilištima se razlikuju, ali su općenito mnogo manje nego u drugim dijelovima zapadne Europe ili Sjevernoj Americi. Oni koji žele studirati u Italiji imaju priliku primiti kvalitetno visoko obrazovanja za pristupačne cijene.

Troškovi školarine ovise o nekoliko čimbenika. Najvažnije je pitanje radi li se o državnoj ili privatnoj instituciji – državni fakulteti imaju mnogo niže školarine. Školarina također ovise o zemlji podrijetla na način da su pristupačnije za studente EU. Također, naknade ovise o odabranom programu i razini studija. Na primjer, možete očekivati ​​godišnju školarinu između 850 € i 1000 € na preddiplomskoj razini studija.

 

Također imajte na umu da je državna sveučilišta u Italiji determiniraju iznos školarine ovisno o roditeljskom dohotku.

Troškovi života u prosjeku zahtijevaju mjesečni budžet između 600 i 800 eura, ovisno o smještaju i životnim navikama.

 

Stipendije

Postoje razne vrste financijske pomoći koje se mogu primati za vrijeme studija u Italiji. Stipendije su nerijetko namijenjene i međunarodnim studenti, kao i drugi oblici studentskih zajmova i potpora. Financijska pomoć se često temelji na akademskim zaslugama, kroz dosadašnje ocjene i postignuća. Provjerite web stranice odabranog sveučilišta za detaljnije informacije o stipendijama i potporama.

 

Smještaj

Većina talijanskih sveučilišta nemaju studentske domove, no često pružaju usluge pomoći u traženju smještaja za studente. Radi se uglavnom o individualnom najmu stana/apartmana ili zajedničke sobe na privatnom tržištu. Ove opcije su obično povoljnije ukoliko se koriste sveučilišne usluge.

 

Jezik

Kako bi u potpunosti doživjeli život i studij u Italiji, trebali bi biti u mogućnosti govoriti talijanski jezik. To će vam pomoći u svakodnevnim situacijama kao i na samom studiju. Mnogi programi na talijanskim sveučilištima dostupni su na engleskom jeziku, ali većina dostupnih predavanja ipak se izvode na talijanskom jeziku.

Moguće je da će biti potrebno dokazati znanje jezika prije nego što možete započeti svoj studij.

 

Studentski poslovi

Studenti EU-a mogu raditi u Italiji  bez dodatnog dopuštenja. Da biste povećali svoje šanse za pronalaženje zaposlenja korisno je imati dobro znanje talijanskog jezika.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službena predstavništva Italije locirana su diljem Hrvatske – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Dobrovniku, Puli i Bujama. Zagrebački odjel nalazi se na adresi Medulićeva ulica 22, s dostupnim kontaktom na amb.zagabria@esteri.it Za dodatne informacije o studiju u Italiji, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Latvija

Latvijska sveučilišta slijede Bolonjski sustav, nudće tri razine studija – prvostupnik, magisterij i doktorat.. Većina prediplomskih studija traju tri ili četiri godine, a diplmski jednu ili dvije godine. Sveučilište Latvia rangirano je kao 47. u sveučilišnoj QS ljestvici: EECA 2016. i 651-700 u ukupnom QS World University Rankings® 2016/17, i jedno je od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u baltičkim zemljama. Riga Technical University (RTU) je rangirano kao 64. u EECA ljestvici ove godine i najstarije je tehničko sveučilište u baltičkim zemljama.

 

Troškovi

Trošak studija ovisi o instituciji, a i upisanom programu. Raspon je od 1.600 eura za program  prvostupnika (3-4 godina studiranja) do 15.000 eura godišnje za stomatološki fakultet (5 godina) pa sve do 25,600 EUR za Executive MBA stupanj. Detaljne informacije o školarinama je uz svaki opis studijskog programa pronađite na www.studyinlatvia.lv.

Prosječni mjesečni troškovi u Rigi iznose između 450 i 700 eura ovisno o lokaciji i životnim navikama.

 

Stipendije

Informacije o državnim stipendijama možete pronaći na http://www.viaa.gov.lv/eng/.

 

Smještaj

Ako se odlučite za studij na Sveučilištu u Rigi, u ponudi su dvije stambene opcije za međunarodne studente, Prima Hostel i Rezna Studentski Hotel. Obje lokacije zahtijevaju minimalni boravak od 3 mjeseca. Cijene su vrlo pristupačne i kreću se od 115 USD mjesečno u Rezni do 350 USD mjesečno za jednu sobu u Primi.

Cijena privatnog dijeljenog smještaja stoji između 100 i 200 eura, dok ćete sami za stan izdvojiti između 250 i 350 eura.

 

Jezik

Iako je jedini službeni jezik u zemlji je latvijski, sredina je multikulturalna i većina stanovnika (posebice mlađe generacije) govore engleski. Kao bivša članica Sovjetskog Saveza, ruski je također široko prisutan, zajedno s njemačkim. Sveučilište u Latviji nudi programe na sva četiri jezika, zajedno s uvodnim tečajevima na svakom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Latvije u Hrvatskoj nalazi se na adresi 5. Ravnice b.b. i dostupni su za kontakt na info@latvia-consulate.hr. Za dodatne informacije o studiju u Latviji, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Lihtenštajn

Sa svojom razumnom cijenom studija te visokim životnim standardom, kao i prekrasnim krajolikom, Lihtenštajn nudi studentima iznimne obrazovne vrijednosti. Od svog povijesnog i kulturnog zaleđa, do zemlje u kojoj i danas vlada monarh, Lihtenštajn je vrijedan razmatranja kao mjesto za studij. U ovom trenutku postoje četiri visokoškolske ustanove u Lihtenštajnu.

 

Troškovi

Školarine variraju ovisno o školi i programu upisa, kao i studentsko državljanstvo Lihtenštajna ili međunarodna pripadnost. Međutim, školarina po akademskoj godini obično ne prelazi CHF 4.946 (4.000 EUR, 5132 USD). Konkretno, na Sveučilištu Lihtenštajn školarina iznosi CHF 850.- po semestru

 

Ukupni troškovi života mogu se očekivati u razini oko 1.300.- CHF mjesečno.

 

Stipendije

Stipendije su obično bazirane na uspjehu studenta. Osim akademskih značajki, neki donatori stipendija mogu zahtijevati i društveni angažman, kao i druga dostignuća.

 

Smještaj

Sveučilište Lihtenštajn nudi studentima priliku za smještaj u studentskom domu za 350 ili  560 CHF mjesečno. Također, putem samog sveučilišta moguće se prijaviti i za privatni smještaj više cijene.

 

Jezik

Primarni jezik u Lihtenštajnu je njemački. Uz njega moguće je studirati i na engleskom jeziku uz odgovarajuće potvrde znanja jezika.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Lihtenštajn u Hrvatskoj nema službeno diplomatsko predstavništvo. Za dodatne informacije o studiju u Lihtenštajnu, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Litva

 

Geografski na raskrižju između zapadne i istočne Europe, Litva je tijekom svoje komplicirane povijesti razvila jedinstvenu kulturu, što uključuje duboko poštovanje prema tradiciji kao i želju za učenjem i inovacijama.

 

Troškovi

U prosjeku, cijena studija na visokoškolskim ustanovama približno iznosi između 1,000 i 5,300 eura godišnje za preddiplomske studije, od 2.200 do 6.500 EUR godišnje – za Master studije i od 7.100 do 8.500 eura po godini za poslijediplomske studije.

Litva se smatra povoljnom zemljom za život, pa studenti koji studiraju u Kaunasu moraju očekivati troškove u visini 350-600 eura.

 

Stipendije

Litvanska Zaklada pruža sredstva za studente litavskog podrijetla koji studiraju njihovu kulturu. Nadalje, litvanska Vlada pruža podršku za međunarodne studente koji studiraju u Litvi.

 

Smještaj

Litvanski i međunarodni studenti često su smješteni u sveučilišnim domovima s opremljenim kuhinjama i svim ostalim blagodatima doma. Ukoliko želite malo više samostalnosti u, raspitajte se za savjet u vezi s iznajmljivanjem vlastitog apartmana. Cijene variraju od 70 do 200 USD.

 

Jezik

Litvanski je službeni jezik. Zbog duge sovjetske okupacije, oko 80% stanovništva govori ruski. Mnogi mladi ljudi također govore engleski. Nekoliko sveučilišta nude nastavu na engleskom jeziku. U tom slučaju prihvaćaju se certifikati engleskog jezika TOEFL i/ili IELTS.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Litve u Hrvatskoj nalazi se na adresi Miramarska 23, Zagreb i dostupni su za kontakt na amb.hr@urm.lt. Za dodatne informacije o studiju u Litvi, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Luksemburg

 

Sveučilište Luksemburg, s tri kampusa, jedino je sveučilište u državi, te ima 11 smjerova na preddiplomskoj i 27 na diplomskoj razini.

 

Troškovi

Školarina jednog semestra iznosi 200 eura. Ukupni troškovi života mogu se očekivati na razini od 1100 eura mjesečno.

 

Stipendije

Država Luksemburg kao i sveučilište nude nekoliko oblika stipendija za internacionalne studente, od kojih su neke povratne sa fiksnom kamatnom stopom povrata.

 

Smještaj

Sveučilište je vlasnik 35 smještajnih objekata i 1009 soba u različitim gradovima. Cijena mjesečnog najma kreće se od 360 do 595 eura s uključenim režijama. Osim navedenog postoje i opcije privatnog smještaja koje su skuplje.

 

Jezik

Iako su francuski, njemački i luksemburški službeni jezici u zemlji, može su studirati i na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Luksemburg nema službeno diplomatsko predstavništvo u Hrvatskoj. Za dodatne informacije o studiju u Luksemburgu, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Mađarska

 

Troškovi

Školarine mađarskih sveučilišta znatno su manje u odnosu na troškove zapadnih sveučilišta, i u rangu su od 1200 do 6000 eura po semestru. Za osnovne životne troškove u Budimpešti studenti trebaju izdvojiti najmanje 520 eura.

 

Stipendije

Mađarska putem Balassi instituta (HSB) nudi stipendije za strane državljane koji namjeravaju nastaviti svoj dio ili upisati puni preddiplomski studij, diplomski ili doktorski studij u akreditiranoj visokoškolskoj ustanovi. Stipendije se mogu primijeniti na strane državljane zemalja koje imaju važeći bilateralni sporazum obrazovnog plana potpisan od mađarskog Ministarstva za ljudske resurse.

Stipendije se nude i od strane visokih učilišta. Ova vrsta institucionalne stipendije može biti dostupna i za istraživače.

 

Smještaj

Studentski domovi dostupni su i Budimpešti, Debrecenu, Gyoru, Miskolcu, Pecsu i Szegedu. S obzirom na grad cijena doma varira od 60 do 110 eura mjesečno. Cijena individualnog smještaja u stanu u Budimpešti može doseći i do 400 eura, iako se dijeljeni smještam može pronaći i za oko 200 eura.

 

Jezik

Brojne institucije nude programe i na engleskom jeziku, ali je potrebno dokazati znanje jezika prije nego što možete započeti svoj studij.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Mađarske nalazi se na adresi Pantovčak 255-257, s dostupnim kontaktom na consulate.zgb@kum.gov.hu. Za dodatne informacije o studiju u Mađarskoj, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Makedonija

 

Troškovi

Najveća međunarodna institucija u zemlji je Europsko sveučilište u Makedoniji. Kao akreditirana škola nudi niz obrazovnih mogućnosti za strane studente. Cijena studija je oko 5000 € godišnje. Oni koji studiraju na diplomskoj razini će platiti 8000 € godišnje. Na doktoratu, troškovi su u rasponu od 10.000 do 20.000 eura godišnje.

 

Stipendije

Makedonska Vlada potiče više stranih studenata u odabiru Makedoniju kao svoje destinacije za studij u inozemstvu, i nudi potpune ili djelomične stipendije u svrhu pokrivanja školarine.

Stipendije se nude i direktno od strane nekih fakulteta.

 

Smještaj

Smještaj ovisi o vašem budžetu i zahtjevima. Većina sveučilišta imaju kampus rezidencije, ali se puno studenata odluči iznajmiti stan u blizini svoga fakulteta. Svako sveučilište ima odjel za pomoć studentima u odabiru odgovarajućeg smještaja.

 

Jezik

Na većini institucija jezik predavanja je makedonski, albanski ili turski, te je potrebno položiti odgovarajuće ispiti kako bi se dokazalo potrebna razina znanja za pohađanje nastave.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Makedonije nalazi se na adresi Kralja Zvonimira 6, Zagreb, s dostupnim kontaktom na zagreb@mfa.gov.mk. Za dodatne informacije o studiju u Makedoniji, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Malta

 

Većina sveučilišta na Malti grupirana su oko grada Valletta, na sjevero-istočnoj obali Malte. Najveće od njih je Sveučilište Malta, javno financirano s oko 11.000 studenata, uključujući i oko 700 stranih studenata.

 

Troškovi

Za međunarodne studente koji studiraju umjetnost ili ekonomiju školarina iznosi 1080 eura, dok je za prirodne i tehničke znanosti cijena 1.360 eura. Redoviti preddiplomski studij besplatni su za građane Malte i Europske unije.

Procjena mjesečnih studentskih životnih troškova je oko 1000 eura.

 

Stipendije

Stipendije se nude i od strane visokih učilišta. Ova vrsta institucionalne stipendije može biti dostupna i za istraživače.

 

Smještaj

Studenti upisani na jednom od javnih sveučilišta mogu izabrati smještaj u studentskom domu, smješten u malom mjestu Lija oko 4 km od glavnog kampusa. Ostale opcije za smještaj na Malti uključuju privatni najam apartmana ili boravak s lokalnom obitelji domaćina. Svako sveučilište ima Ured za međunarodnu suradnju te postojeću podršku za pomoć studentima.

 

Jezik

Malteški i engleski su službeni jezici u zemlji, dok su kolegiji na Sveučilištu u Malta na engleskom jeziku. Kandidati koji su završili srednjoškolsko obrazovanje u inozemstvu dužni su zadovoljiti razine znanja jezika – TOEFL 80, IELTS 6.0 ili Cambridge Advanced certifikat za preddiplomski studij.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Malte nalazi se na adresi Petrova 48A, s dostupnim kontaktom na maltaconsul.zagreb@gov.mt. Za dodatne informacije o studiju u Malti, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Moldova

 

Moldova ima osamnaest sveučilišta. Chisinau je dom za većinu sveučilišta od kojih je petnaest visoke kvalitete od kojih su neki Balti, komrat, Taraclia i Cahu.

 

Troškovi

 

Stipendije

 

Smještaj

 

Jezik

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Moldova nema službeno predstavništvu Hrvatskoj. Za dodatne informacije o studiju u Moldovi, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Nizozemska

 

Nizozemski visokoobrazovni sustav uključuje istraživačka i primijenjena sveučilišta, kao i institute za međunarodno obrazovanje. Na svjetskim rang listama QS, Nizozemska ima dva sveučilišta među 100 najboljih: Sveučilište u Amsterdamu (57. mjesto) i TU Delft (62. mjesto). Valja istaknuti i Sveučilište Leiden, koje zauzima 102. mjesto u svijetu.

 

Detaljne informacije o sustavu, studijskim programima i procesu prijave možete pronaći ovdje: https://www.studyinholland.nl/. Za usporedbu nizozemskih i hrvatskih kvalifikacija, provjerite: https://www.epnuffic.nl/en/diploma-recognition/overviews-foreign-diplomas/overview-diplomas-croatia.

 

Troškovi

Godišnji troškovi studija za EU studente kreću se od otprilike 14 500 kuna nadalje. Troškovi života kreću se od 6000 do 8200 kuna mjesečno, uključujući smještaj.

 

Stipendije

Nizozemska visoka učilišta međunarodnim studentima ponudit će stipendije, prvenstveno za troškove školarine. Detaljnije informacije možete potražiti na službeni stranicama pojedinog visokog učilišta, osobito na stranicama zasebnih fakulteta i/ili odsjeka. Za pregled dostupnih stipendija, posjetite: https://www.studyinholland.nl/scholarships/find-a-scholarship.

 

Smještaj

Većina visokih učilišta u Nizozemskoj ne nudi vlastiti smještaj studentima. Umjesto toga, studenti moraju iznajmljivati privatne sobe koje se kreću od oko 2200 do 4500 kuna mjesečno. Detaljne informacije o mogućnostima za smještaj možete pronaći ovdje: https://www.studyinholland.nl/practical-matters/housing/.

 

Jezik

Nije potrebno poznavati nizozemski jezik za potrebe studija, osim ako se ne radi o studijskom programu vezanom za nizozemski jezik i kulturu. Međutim, studenti moraju položiti ispit poznavanja engleskog jezika, kao što su TOEFL-iBT ili IELTS.

 

Studentski poslovi

Hrvatski studenti moraju dobiti radnu dozvolu prije nego što smiju raditi u Nizozemskoj. Također, i s radnom dozvolom, smiju raditi samo do deset sati tjedno. Posao mogu tražiti preko sveučilišta, studentskih udruga ili stranica poput https://www.undutchables.nl/.

 

Znanstvena istraživanja

Za više informacija o istraživačkim projektima i akademskoj mobilnosti u Nizozemskoj, pogledajte: http://www.nwo.nl/ i http://www.euraxess.nl/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Nizozemske možete pronaći ovdje: http://croatia.nlembassy.org/. Za dodatne informacije o studiju u Nizozemskoj, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Norveška

 

Norveški visokoobrazovni sustav sastoji se od javnih i privatnih sveučilišta, viših škola i institucija za specijalizaciju. Dva norveška sveučilišta zauzimaju top 200 poziciju na svjetskim rang listama QS: Sveučilište u Oslu (113. mjesto) i Sveučilište u Bergenu (177. mjesto).

 

Iscrpne informacije o visokoobrazovnom sustavu, institucijama i dostupnim studijskim programima možete pronaći ovdje: http://www.studyinnorway.no/.

 

Sveučilišta u Norveškoj priznaju hrvatske srednjoškolske i visokoškolske kvalifikacije tijekom procesa prijave.

 

Troškovi

Studij je besplatan na svim javnim institucijama i za sve razine studija (preddiplomski, diplomski i doktorski). Studenti jedino moraju plaćati od oko 250 do 500 kuna po semestru, no ta cijena uključuje pristup sportskim i kulturnim manifestacijama, kao i savjetodavnim uslugama.

 

Troškovi života kreću se od oko 6600 do 11 150 kuna mjesečno, ovisno o gradu. U manjim gradovima, mjesečni troškovi kreću se od oko 5000 do 6000 kuna. Navedene cijene uključuju cijenu smještaja.

 

Stipendije

S obzirom da je studij besplatan, broj stipendija je ograničen. Za preddiplomski studij, najčešće nisu dostupne nikakve stipendije.

Pregled dostupnih programa financiranja po državi možete pronaći ovdje: http://www.studyinnorway.no/study-in-norway/Scholarships. Također, pogledajte stranice pojedinačnih sveučilišta za više informacija o stipendijama.

 

Smještaj

Cijene iznajmljivanja stanova kreću se od oko 7500 do 12 500 kuna mjesečno, s tim da se viši iznos odnosi na Oslo. Smještaj u studentskim domovima kreće se od oko 3800 do 5000 kuna mjesečno, no jako je teško dobiti sobu (samo oko 15% svih studenata u Norveškoj ima smještaj u domu).

 

Međutim, veća sveučilišta, poput Sveučilišta u Oslu, često osiguravaju smještaj EU studentima pod određenim uvjetima (npr. samo za diplomski studij). Kao primjer, pogledajte stranice navedenog sveučilišta: http://www.uio.no/english/studies/new-student/housing/.

 

Jezik

Poznavanje norveškog jezika potrebno je samo za studijske smjerove koji se odnose na norvešku kulturu i jezik. Većina sveučilišta nudi tečajeve norveškog jezika.

Za studije na engleskom jeziku, potrebno je položiti odgovarajući ispit o poznavanju jezika, poput TOEFL-iBT-a ili IELTS-a.

 

Studentski poslovi

Studenti smiju raditi do 20 sati tjedno ako dobiju radno dopuštenje. Studenti mogu zaraditi od 100 do 200 kuna po satu. Poslove obično traže uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga ili web stranica poput http://nav.no i http://finn.no.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o znanstvenim istraživanjima u Norveškoj možete pronaći ovdje: http://www.forskningsradet.no/no/Forsiden/1173185591033.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Norveške u Hrvatskoj možete naći ovdje: http://www.norwegianembassy.hr/. Za dodatne informacije o studiju u Norveškoj, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Njemačka

Nakon SAD-a i Velike Britanije, Njemačka je treća najpopularnija destinacija za studij u svijetu (izvor). Na svjetskim tablicama (QS), Njemačka ima četiri sveučilišta koja spadaju u 100 najboljih u svijetu: Technische Universität München (60. mjesto), Ludwig-Maximilians-Universität München (68. mjesto), Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (72. mjesto) i Karlsruher Institut für Technologie (98. mjesto).

 

Više informacija o njemačkom visokoobrazovnom sustavu, institucijama, studijskim programima i procesu prijave možete naći ovdje: https://www.study-in.de/en/index.php i https://www.daad.de/en/.

 

Troškovi

U velikoj većini slučajeva, studij je u potpunosti besplatan za EU studente. Za životne troškove, studentima je obično dovoljno oko 6000 kuna mjesečno, uključujući smještaj. Detaljne informacije o životnim troškovima možete vidjeti ovdje: https://www.study-in.de/en/plan-your-stay/money-and-costs/.

 

Stipendije

Postoji mnogo stipendija za studiranje u Njemačkoj. Glavnu bazu podataka za stipendije možete pronaći ovdje: https://www.daad.de/deutschland/stipendium/en/.

 

Smještaj

Smještaj studenti nalaze u studentskim domovima ili privatno. Popis domova i cijene smještaja možete pronaći ovdje: https://www.study-in.de/en/plan-your-stay/accommodation/dormitoryfinder/. Cijene se kreću od minimalno 1200 kuna mjesečno nadalje.

 

Jezik

Za međunarodne studijske programe, kao i one na engleskom jeziku, potrebni su rezultati sa ispita poput TOEFL-iBT-a ili IELTS-a. Za sve ostale studijske programe, najčešće je potrebno poznavanje njemačkog jezika, koje se dokazuje ispitom poput TestDaF-a, DSF-a ili DSD-II diplomom. Detaljne informacije o jeziku možete pronaći ovdje: https://www.study-in.de/en/plan-your-studies/requirements/german-skills_26609.php. Mnoga sveučilišta nude tečajeve iz njemačkog jezika tijekom studija.

 

Studentski poslovi

Studenti iz Hrvatske smiju raditi do 120 dana u godini. Posao mogu tražiti preko sveučilišta, studentskih udruga, agencije za studentsko zapošljavanje, i web stranica poput http://jobboerse.arbeitsagentur.de. Studenti obično mogu zaraditi od oko 75 do 120 kuna po satu.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Njemačkoj možete pronaći ovdje: https://www.euraxess.de/ i http://www.research-in-germany.org/en.html.

 

Ostale korisne informacije

O iskustvima hrvatskih stipendista u Njemačkoj možete pročitati ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Dodatne informacije o obrazovanju u Njemačkoj možete pronaći na stranicama Njemačke ambasade u Hrvatskoj: http://www.zagreb.diplo.de/Vertretung/zagreb/hr/Startseite.html. Također, možete se obratiti i Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Poljska

Poljska ima preko 500 sveučilišta, a neka od njih pojavljuju se na svjetskim tablicama najboljih institucija. Posebno valja istaknuti Sveučilište u Varšavi, Jagielonsko sveučilište i Varšavsko sveučilište tehnologije (WUT).

Popis institucija i studijskih programa, kao i ostale korisne informacije o studiju u Poljskoj možete pronaći ovdje: http://studyinpoland.pl/en/.

 

Troškovi

Za EU studente, studiranje u Poljskoj je besplatno ako se upisuju na studijski program na kojemu se nastava izvodi na poljskom jeziku ili ako se upisuju na sveučilišta pod istim uvjetima koji vrijede za poljske studente. Detaljan opis kategorija troškova možete pronaći ovdje: http://studyinpoland.pl/en/index.php/education-in-poland/45-tuition-fees.

 

Cijena života u Poljskoj je često jeftinija od Hrvatske. Za primjere troškova, pogledajte: http://studyinpoland.pl/en/index.php/practical-information/51-cost-of-living.

 

Stipendije

Poljska sveučilišta nude stipendije za EU studente unatoč tome što im je studij često besplatan. Svako sveučilište ima svoje sheme financiranja, pa je potrebno pogledati web stranice institucije koja vas zanima. Za detaljnije informacije o stipendijama, kao i onima koje pokrivaju cijelu državu, pogledajte: http://studyinpoland.pl/en/index.php/education-in-poland/46-scholarships i http://buwiwm.edu.pl/ (na poljskom).

 

Smještaj

Poljska sveučilišta nude smještaj za studenti koji je često vrlo povoljan. Cijene se kreću od oko 450 do 600 kuna mjesečno za sobu s cimer(ic)om, a od oko 740 do 1150 kuna mjesečno za vlastitu sobu. Privatni smještaj kreće se od oko 1150 do 1500 kuna mjesečno za sobu, a od oko 2200 do 2600 kuna mjesečno za studio apartman (cijena se uglavnom odnosi na Varšavu).

 

Jezik

Za studij na poljskom jeziku, potrebna je službena potvrda poznavanja jezika na B2 ili višoj razini. Za studijske programe na engleskog jeziku, potrebno je položiti ispit poput TOEFL-iBT-a ili IELTS-a.

 

Studentski poslovi

Studenti iz EU ne trebaju radnu dozvolu da bi radili u Poljskoj. Posao možete tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga i raznih web stranica. Za detaljne informacije o radu u Poljskoj, posjetite: http://www.paiz.gov.pl/en.

 

Znanstvena istraživanja

Za informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Poljskoj, pogledajte: https://www.euraxess.pl/.

 

Ostale korisne informacije

Stranica http://studyinpoland.pl/en/ jedini je službeni portal za studij u Poljskoj. Stranice koje spadaju pod ime „Jen Lehman“ nisu službene te djeluju protuzakonito.

Iskustva hrvatskih stipendista u Poljskoj možete pročitati ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službene stranice Veleposlanstva Republike Poljske možete pronaći ovdje: http://www.zagrzeb.msz.gov.pl/hr/.

Portugal

 

Visokoobrazovni sustav Portugala prati Bolonjski proces te se sastoji od javnih i privatnih sveučilišta, akademija i institucija za profesionalno usavršavanje. Posebno valja istaknuti sveučilišta u Portu i Lisabonu.

 

Informacije o studijskim smjerovima, institucijama, visokoobrazovnom sustavu, kao i procesu prijave možete naći ovdje: http://www.studyinportugal.edu.pt/ i http://www.mastersportal.eu/articles/1095/studying-in-portugal-living-costs-tuition-fees-and-scholarships.html.

 

Troškovi

Troškovi studija u Portugalu kreću se od oko 7000 do 9300 kuna godišnje za preddiplomske i diplomske studije, a od oko 18 600 do 22 350 kuna godišnje za poslijediplomski (doktorski) studij. Iznimka je grad (i sveučilište) Coimbra, gdje je godišnja cijena studija oko 5200 kuna.

 

Prosječni životni troškovi – uključujući smještaj – kreću se od oko 4800 do 6350 kuna mjesečno.

Detaljne informacije o svim troškovima možete pronaći ovdje: http://www.mastersportal.eu/articles/1095/studying-in-portugal-living-costs-tuition-fees-and-scholarships.html i http://www.studyinportugal.edu.pt/index.php/living/costs-of-living.

 

Stipendije

Sveučilišta u Portugalu nude razne stipendije EU studentima. Treba provjeriti stranice institucije koja vas zanima. Osim toga, postoje i državne stipendije. Za više informacija, posjetite: http://www.scholarshipportal.com/scholarships/portugal i http://www.mastersportal.eu/articles/1095/studying-in-portugal-living-costs-tuition-fees-and-scholarships.html.

 

Smještaj

Smještaj u Portugalu moguć je kroz sveučilišta (studentski domovi) i privatno. Cijene za smještaj u domu kreću se od oko 1200 do 1700 kuna mjesečno za vlastitu sobu. Cijena za iznajmljivanje jednosobnog stana kreće se od oko 2450 do 3350 kuna mjesečno.

 

Jezik

Mali broj studijskih programa u Portugalu dostupan je na engleskom jeziku. Od studenata se zato očekuje da poznaju portugalski jezik na minimalno B1/B2 razini.

 

Studentski poslovi

U Portugalu nije često da studenti rade tijekom studija, ali je moguće nekada naći poziciju za podučavanje studenata na nižoj razini – ako studirate na diplomskoj ili poslijediplomskoj razini. Tijekom turističke sezone, studenti često nađu sezonske poslove unutar ugostiteljske djelatnosti.

 

Znanstvena istraživanja

Za informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Portugalu, pogledajte: http://www.euraxess.pt/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službene stranice Veleposlanstva Portugala možete pronaći ovdje: https://www.zagreb.embaixadaportugal.mne.pt/en.

Rumunjska

Studijski programi, institucije i sve o studiranju u Rumunjskoj nalazi se na: https://ec.europa.eu/education/study-in-europe/country-profiles/romania_en. Programe rumunjskih studija možete pretraživati i na: https://www.studyinromania.gov.ro/fp/index.php?

 

Troškovi

Školarina u Rumunjskoj razlikuje se od institucije do institucije. Obično iznosi između 2.000 € i 5.000 € godišnje, ovisno o fakultetu i zemlji porijekla studenta. Medicina može biti nešto skuplja, i doseći oko 7.000 € godišnje na nekim rumunjskim sveučilišta. Procjena mjesečnih studentskih životnih troškova je oko 1000 eura.

Studentski troškovi u Rumunjskoj nisu skupi u usporedbi s drugim europskim zemljama, ali mjesečni iznos može varirati ovisno o načinu života svakog studenta. Ipak, sa 300 do 500 eura mjesečno, student može živjeti vrlo udobno i uživati u pristupačnom sveučilišnom obrazovanju u Rumunjskoj.

 

Stipendije

Dok su državne stipendije dostupne uglavnom studentima izvan EU, postoje brojni privatni izvori koji mogu pomoći u putnim i životnim troškovima u Rumunjskoj.

 

Smještaj

Studentski dom je najjeftiniji i iznosi oko 50 € mjesečno za najam.

U pravilu, apartmani su u Rumunjskoj potpuno namješteni, s TV-om, plinskim štednjakom, hladnjakom, krevetom i kaučem. Apartmani otprilike koštaju između 100 i 300 eura mjesečno. Savjetuje se smještaj barem dvoje studenata s obzirom na povoljniju cijenu i dostupnu međusobnu pomoć u navikavanju na novu sredinu.

 

Jezik

Dok je rumunjski službeni jezik, postoje brojni programi dostupni na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku uz odgovarajuću potvrdu o znanju jezika.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Rumunjske nalazi se na adresi Mlinarska 43, Zagreb, s dostupnim kontaktom na zagreb@mae.ro. Za dodatne informacije o studiju u Rumunjskoj, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Rusija

 

Rusija je visoko obrazovana zemlja s više od polovice stanovnika s visokom stručnom spremom. Rusi imaju bogatu, višestoljetnu obrazovnu tradiciju. Ruska sveučilišta svojim studentima pružaju udobne uvjete rada i života i pomažu im u prilagodbi zemlji. Više o programima i studentskom životu može se naći na službenim stranicama ruskog Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja https://studyinrussia.ru/en/

 

Troškovi

Školarina na ruskim sveučilištima varira od RUB 65.000 do 350.000 (USD 1,080-5,830) godišnje, ovisno o regiji, sveučilištu i disciplini..

Po nekim izračunima mjesečni životni troškovi iznose u prosjeku 2400 kuna.

 

Stipendije

Studenti koji su primljeni u državni fakultet na državno-financirana mjesta nagrađeni su i stipendijom u prosječnom iznosu od 1340 ili 23 USD. Uz to, postoje i dodatne mogućnosti za dobivanje stipendija.

 

Smještaj

Pravo na mjesto u domu ima svaki redovni student izvanredni student, upisani u određene obrazovne programe. Stanarina je postavljen od strane sveučilišta i može varirati od 150 do 5.000 rubalja mjesečno, ovisno o sveučilištu i gradu, i svakako je mnogo jeftinija opcija u odnosu na najam stana. Većina međunarodnih i studenata izvan grada smještaju se u domu nedaleko sveučilišta, i u većini slučajeva dijele sobu s 2 do 4 drugih studenata.

 

Ako kojim slučajem određeno sveučilište nema studentski dom, ili zbog nekog razloga to nije opcija, onda je poželjno uzeti u najam stana ili sobe. Moskva i St. Petersburg su poznati po tome što su najskuplji stanovi. Manji gradovi i udaljeniji od većih gradova, imaju niže cijene stanarina. Na primjer, od 2015. godine u Moskvi, ovisno o lokaciji i objektima na raspolaganju, stan stoji oko 30 do 35.000 rubalja mjesečno, a soba oko 15-20 tisuća rubalja mjesečno. U Novosibirsku, iste opcije će biti 50% jeftinije.

 

Jezik

Službeni ruski jezik obavezno je znati kako bi se polazio fakultet u Rusiji. Na sreću, postoje mogućnosti za učenje u usavršavanje u vrijeme samog studijskog boravka.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Rusije nalazi se na adresi Bosanska ulica 44, Zagreb, s dostupnim kontaktom na veleposlanstvo-ruske-federacije@zg.htnet.hr.  Za dodatne informacije o studiju u Rusiji, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Slovačka

 

Troškovi

Studij na državnim i javnim sveučilištima je dostupan besplatno za slovačke studente i strane studente koji dolaze iz zemalja EU. Ostali studenti koji nisu iz EU moraju platiti školarinu od 2000 do 5000 eura po akademskoj godini.

 

Stipendije

Postoje nekolicina stipendija slovačke vlade za strane studente voljne studirati u Slovačkoj. Više o tome na linku https://www.vladnestipendia.sk/en/. Osim toga, postoje i razne privatne institucije koje nude podršku za studij stranih studenata u Slovačkoj.

 

Smještaj

Većina visokih učilišta nude stanovanje u domovima. Cijena smještaja u domu varira oko 67 € mjesečno.

Jednosoban stan stoji oko 300 € mjesečno, uključujući komunalne troškove, a dvosobni stan može stajati i do 400 € mjesečno.

 

Jezik

Postoji skupina od 10-ak sveučilišta koja nudi programe na engleskom jeziku. Detaljni popis je dostupan na ovoj stranici http://show.studyin.sk/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Rusije nalazi se na adresi Prilaz Đure Deželica 10, Zagreb, s dostupnim kontaktom na emb.zagreb@mzv.sk. Za dodatne informacije o studiju u Slovačkoj, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Slovenija

Slovenija nudi javna i privatna sveučilišta i fakultete, umjetničke akademije te institucije za profesionalno usavršavanje. Najviše rangirano sveučilište je ono u Ljubljani.

Za informacije o institucijama, studijskim programima i o visokoobrazovnom sustavu, provjerite: http://www.slovenia.si/study/ i http://studyinslovenia.si/.

 

Troškovi

Preddiplomski i diplomski studij besplatan je za EU studente ako nisu već završili studijski program. Doktorski programi se plaćaju od oko 22 300 do 89 500 kuna godišnje.

 

Detaljan opis prosječnih troškova života možete pronaći ovdje: http://studyinslovenia.si/live/cost-of-living/.

 

Stipendije

Stipendije u Sloveniji nude pojedinačna sveučilišta i državne institucije. Na stranicama Sveučilišta u Ljubljani možete naći popis mogućih izvora financiranja: https://www.uni-lj.si/international_cooperation_and_exchange/scholarships/.

 

Smještaj

Studentski smještaj moguć je u domovima i privatno. Cijene se kreću od oko 600 do 1350 kuna mjesečno, s tim da se viši iznos odnosi ponajviše na Ljubljanu, a niži iznosi na dijeljene sobe u studentskom domu. Detaljne informacije možete pronaći ovdje: http://studyinslovenia.si/live/cost-of-living/.

 

Jezik

Na diplomskoj i poslijediplomskoj razini, mnoga sveučilišta nude studijske programe na engleskom jeziku. Također, za diplomski i poslijediplomsku razinu, znanje slovenskog jezika je poželjno, ali nije nužan uvjet. Neka sveučilišta i pojedini programi traže TOEFL-iBT ili IELTS test kao dokaz znanja engleskog jezika.

 

Za preddiplomski studij, znanje slovenskog je nužan uvjet, ali sveučilišta najčešće nude tečajeve jezika studentima. Više informacija o dotičnim tečajevima možete pronaći ovdje: http://www.centerslo.net/index.asp?LANG=eng.

 

Studentski poslovi

Studentima iz EU nije potrebna radna dozvola. Posao možete tražiti preko web stranica, uz pomoć sveučilišta ili studentskih udruga. Više informacija možete pronaći ovdje: http://www.slovenia.si/live-and-work/.

 

Znanstvena istraživanja

Za više informacija o znanstvenim istraživanjima i pozicijama u Sloveniji, posjetite: http://www.euraxess.si/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Stranice Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu možete pronaći ovdje: http://www.zagreb.veleposlanistvo.si/.

Srbija

 

Sustav srpskog visokog obrazovanja u skladu je s europskim standardima utvrđenim u Bolonjskom procesu, koristeći ECTS sustav. Srpske institucije imaju tradicionalne tri razine visokog obrazovanja – preddiplomsku, diplomsku (znanstvenu ili umjetničku) i razinu doktora znanosti.

 

Troškovi

Školarina na visokim učilištima određena je od samog učilišta, a obično je u rasponu od 500 do 2500 eura godišnje ovisno o programu i učilištu. Sami troškovi studentskog života na mjesečnoj razini kreću se od 450 do 600 eura.

 

Stipendije

Postoji brojni izvori stipendiranja studenata u Srbiji – od strane državnih izvora za Hrvate izvan Republike Hrvatske (http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/hmiu/projekt-stipendiranja-ucenika-i-studenata/70)  ili privatnih izvora dostupnih na linku http://www.scholars4dev.com/tag/scholarships-for-serbia-montenegro/.

 

Smještaj

Mnogi studenti u Srbiji žive bilo u studentskim domovima ili u unajmljenim stanovima. Ako dolazite u Srbiju kroz program razmjene studenata provjerite je li moguće rezervirati sobu u studentskom domu kroz taj program. Mjesečni najam sobe u domu stoji od 220 do 420 eura.

 

Ako to nije mogućnost, onda će vas najam stana stajati otprilike 250 do 300 eura.

 

Jezik

Zbog neznatne jezične barijere, studij u Srbiji jednostavan je iskorak. Osim programa na srpskom jeziku, dostupna je i nekolicina na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Srbije nalazi se na adresi Pantovčak 245, Zagreb, s dostupnim kontaktom na ambasada@ambasada-srbije.hr. Za dodatne informacije o studiju u Srbiji, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Španjolska

 

Sveučilišta u Španjolskoj nude programe po standardnoj shemi: preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij. Za pojedine preddiplomske programe, potrebno je položiti odgovarajući ispit za upis. Osim toga, proces je sličan ostalim europskim državama.

 

Španjolska ima jedno sveučilište koje spada u top 200 najboljih u svijetu (QS): Sveučilište u Barceloni (160. mjesto). Za više informacija o sveučilištima, studijskim programima i procesu upisa, pogledajte: http://www.studying-in-spain.com/.

 

Troškovi

Troškovi preddiplomskog studija kreću se od oko 5000 do 9700 kuna po školskoj godini. Troškovi za diplomski i poslijediplomski (doktorski) studij određuju se prema broju bodova (course credits) za svaki pojedini smjer. Detaljne informacije o cijenama možete pronaći na stranicama sveučilišta koje vas zanima i ovdje: http://www.studying-in-spain.com/costs-of-attending-college-in-spain/.

 

Prosječna cijena života u Španjolskoj kreće se od oko 6700 do 8200 kuna mjesečno.

 

Stipendije

Španjolska sveučilišta nude razne stipendije, pa je potrebno pregledati stranicu institucije koja vas zanima. Za generalni pregled stipendija u Španjolskoj, posjetite: http://www.scholarshipportal.com/scholarships/spain.

 

Smještaj

Osim privatnog boravka u stanu, smještaj u Španjolskoj nude sveučilišta i privatni domovi. Također, možete boraviti sa španjolskom obitelji tijekom vašeg studija. Prosječna cijena smještaja kreće se od oko 4800 do 10 000 kuna mjesečno, s tim da se više cijene odnose na Barcelonu i Madrid. Više informacija o smještaju možete pronaći ovdje: http://www.studying-in-spain.com/accommodation-in-spain/. Dostupni smještaj možete pretraživati putem: http://spain.accommodationforstudents.com/.

 

Jezik

Većina sveučilišta u Španjolskoj održava nastavu na španjolskom jeziku, pa je potrebno zadovoljiti uvjete za upis koje postavljaju pojedinačne institucije. Za doktorski studij, puno je širi izbor za studij na engleskom jeziku. Osim toga, ova sveučilišta nude studijske programe na engleskom: Global Bussiness School i Marbella University. Za studij na engleskom, potrebno je položiti ispit poznavanja jezika poput TOEFL-iBT-a ili IELTS-a.

 

Studentski poslovi

Većina studenata koji žele raditi u Španjolskoj rade na sezonskim poslovima. Ukoliko ne znate jezik, teško je naći posao na puno radno vrijeme ili pola radnog vremena. Unatoč članstvu u EU, hrvatski studenti trebaju radnu dozvolu da bi radili u Španjolskoj.

 

Znanstvena istraživanja

Za više informacija o znanstvenim istraživanjima i pozicijama u Španjolskoj, posjetite: http://www.euraxess.es/eng.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Stranice službenog predstavništva Španjolske u Hrvatskoj možete naći ovdje: http://www.exteriores.gob.es/embajadas/zagreb.

Švedska

 

Informacije o obrazovnom sustavu

Švedska sveučilišta nude studijske programe po europskom standardu, što znači da je studij podijeljen na tri razine: preddiplomski (Bachelor’s), diplomski (Master’s) i poslijediplomki ili doktorski studij (PhD). Švedska ima pet sveučilišta koja spadaju u top 200 najboljih sveučilišta na svijetu: Lund University (73. mjesto), KTH Royal Institute of Technology (97. mjesto), Uppsala University (98. mjesto), Chalmers Institute of Technology (139. mjesto) i Stockholm University (196. mjesto).

 

Informacije za internacionalne studente, popis visokoobrazovnih institucija i studijskih programa možete pronaći ovdje: https://studyinsweden.se/. Također, pogledate i https://www.universityadmissions.se/intl/start/ za dodatne informacije.

 

Troškovi

Studenti iz država članica EU ne moraju plaćati troškove studija.

Studentima je potrebno prosječno oko 6340 kuna mjesečno (uključujući smještaj). Detaljne informacije možete pronaći ovdje: https://studyinsweden.se/life-in-sweden/cost-of-living/.

 

Stipendije

Kompletan popis dostupnih stipendija za studij u Švedskoj možete pronaći ovdje: https://studyinsweden.se/scholarships/. S obzirom da je studij besplatan za studente iz EU, stipendije im obično nisu dostupne.

 

Smještaj

Sveučilišni smještaj u Švedskoj obično je garantiran studentima iz država koje nisu u EU, ali studentima iz država članica nije. Najbolja opcija smještaja za EU studente je iznajmljivanje stana ili sobe u studentskom smještaju (od 2000 kuna mjesečno za manje gradove, a od 5200 za veće gradove). Detaljne informacije možete naći ovdje: https://studyinsweden.se/life-in-sweden/accommodation/.

 

Jezik

Poznavanje švedskog jezika obično nije uvjet za studij, ali sveučilišta često nude besplatne tečajeve. Studijski smjerovi nude se i na švedskom i na engleskom jeziku. Za više informacija, proučite web stranice pojedinačnog sveučilišta koje vas zanima.

 

Studentski poslovi

Informacije o radu tijekom studija u Švedskoj možete pronaći ovdje: https://studyinsweden.se/life-in-sweden/working-in-sweden/ i http://blogs.studyinsweden.se/2015/04/29/part-time-jobs-in-sweden/. Studenti obično mogu zaraditi od 63 do 80 kuna po satu (bez poreza).

 

Znanstvena istraživanja

Za više informacija o istraživačkim projektima u Švedskoj, pogledajte: https://www.euraxess.se/, http://www.government.se/government-policy/education-and-research/research-funding-in-sweden/, i http://www.vr.se/inenglish/researchfunding/applyforgrants/theswedishsystemofresearchfunding.4.aad30e310abcb9735780007228.html.

 

Ostale korisne informacije

Iskustva studenata u Švedskoj možete pronaći ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Predstavništvo za Zagreb možete naći ovdje: http://www.swedenabroad.com/en-GB/Embassies/Zagreb/. Za dodatne informacije, možete kontaktirati i Institut za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Švicarska

 

Švicarski visokoobrazovni sustav može se ponositi s vrlo visoko rangiranim sveučilišta na svjetskim tablicama (QS): ETH Zurich (8. mjesto), Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (14. mjesto), Sveučilište u Zurichu (80. mjesto) i Sveučilište u Ženevi (95. mjesto). ETH Zurich konkretno je jedan od najboljih sveučilišta u svijetu za inženjerstvo i tehnologiju.

 

Za detaljne informacije o studijskim programima, institucijama i procesu prijave, posjetite: https://www.swissuniversities.ch/en/.

 

Troškovi

Cijena studija prosječno se kreće od oko 5700 do 8800 kuna godišnje.

Troškovi života u Švicarskoj kreću se od oko 11 000 do 14 000 kuna mjesečno, uključujući smještaj i troškove vezane uz studij.

 

Detaljne informacije o troškovima možete naći ovdje: http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/international/europe/switzerland/ i https://www.educations.com/study-guides/europe/study-in-switzerland/tuition-fees-4250.

 

Stipendije

Švicarska nudi razne stipendije za EU studente. Više informacija možete pronaći ovdje: https://www.educations.com/study-guides/europe/study-in-switzerland/scholarships-4251.

Preporučeno je da kontaktirate Veleposlanstvo Švicarske za detaljnije informacije o izvorima financiranja tijekom studija.

 

Smještaj

Najbolji izbor smještaja za studente su sobe u domovima koje nude sveučilišta. Za detaljne informacije, treba provjeriti stranice sveučilišta koje vas zanima budući da se uvjeti razlikuju. Osim toga, mogu iznajmljivati stanove. U prosjeku, mjesečna cijena smještaja kreće se od oko 3350 do 3750 kuna.

 

Jezik

Za studijske programe koji nisu na engleskom jeziku, potrebno je priložiti dokaz o poznavanju njemačkog, francuskog ili talijanskog jezika (ovisno o instituciji) na B1/B2 razini. Za studijske programe na engleskom, neka sveučilišta traže TOEFL-iBT, IELTS ili slični ispit.

 

Studentski poslovi

Tijekom studija u Švicarskoj, EU studenti najčešće smiju raditi do 15 sati tjedno, a u određenim kantonima i do 30 sati tjedno. Posao mogu tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga i preko web stranica poput http://www.thelocal.ch/jobs/.  Studenti prosječno mogu zaraditi od oko 140 do 245 kuna po satu.

 

Znanstvena istraživanja

Za informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Švicarskoj, pogledajte: https://www.euraxess.ch/.

 

Ostale korisne informacije

Iskustva hrvatskih stipendista u Švicarskoj možete pročitati ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službene stranice Veleposlanstva Švicarske Konfederacije možete pronaći ovdje: https://www.eda.admin.ch/zagreb.

Turska

 

U posljednjih nekoliko godina, Turska je postala središte ekonomskog rasta. I u aspetku obrazovanja za međunarodne studente, Turska ima mnogo toga za ponuditi: visoka kvaliteta obrazovanja i multikulturalno stanovništvo, živahni gradovi i prekrasni krajolici, umjetnička, kulturna i sportska događanja.

 

Troškovi

Školarine variraju ovisno o tome li je sveučilište privatno ili javno financirano, te njegov geografski položaj. U državnim sveučilištima, semestar može biti oko 300 eura, dok na privatnim fakultetima školarina može biti i u tisućama eura.

Prosječan međunarodni student u Turskoj potroši oko 400-500 dolara mjesečno na smještaj, hranu, odjeću, zabavu, transport i telefonske troškove.

 

Stipendije

 

Smještaj

 

Jezik

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Srbije nalazi se na adresi Pantovčak 245, Zagreb, s dostupnim kontaktom na ambasada@ambasada-srbije.hr. Za dodatne informacije o studiju u Srbiji, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Ujedinjeno Kraljevstvo

 

Informacije o obrazovnom sustavu

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) jedno je od najvećih središta za visoko obrazovanje u svijetu s više od sto sveučilišta koje nude razne programe za sve razine studija. Sveučilišta u UK redovito se nalaze na listama najboljih sveučilišta na svijetu, a posebno istaknuta mjesta za studij su: Oxford, Cambridge, London (Imperial College, University College, King’s College, London School of Economics), Edinburgh, Manchester i Bristol.

 

Velika većina sveučilišta u UK priznaje uspjeh na državnoj maturi kao uvjet za upis preddiplomskog studija, uključujući i druge kvalifikacije poput International Baccalaureate-a. Za diplomski i doktorski studij, u obzir se uzima prijašnji uspjeh, akademske preporuke i kvaliteta istraživačkog rada. Za sve razine studija traži se napredno poznavanje engleskog jezika.

 

Informacije za međunarodne studente možete naći ovdje: http://www.educationuk.org/global/ i http://www.internationalstudent.com/.

Pregled visokoobrazovnih institucija i studijskih programa možete pronaći ovdje: http://www.educationuk.org/global/sub/higher-education/.

 

Troškovi

Školarine se kreću otprilike od 35 000 do 105 000 kuna godišnje. Niže cijene odnose se uglavnom na diplomski i doktorski studij, dok se više cijene odnose na preddiplomski studij.

 

Cijene života (sa smještajem) kreću se otprilike od 43 000 do 88 000 kuna godišnje. Niže cijene odnose se uglavnom na Škotsku, Wales i manje gradove, dok se više cijene odnose na Oxford, Cambridge i veće gradove poput Londona i Manchestera.

 

Stipendije

Neki od glavnih izvora financiranja za studente su:

  • Sveučilišno financiranje za sve razine studija (provjeriti na stranicama sveučilišta koje vas zanima)
  • Research Councils UK – uglavnom za doktorski studij, prijavljuje se preko pojedinačnog sveučilišta; link na opće stranice: http://www.rcuk.ac.uk/
  • UK krediti (do oko 88 000 kuna ili £10 000) za diplomski studij, otplaćuju se tek nakon što obveznik zarađuje više od £21 000 ili oko 184 000 kuna godišnje; link: https://www.gov.uk/postgraduate-loan/overview
  • Domaći krediti (najčešće do 225 000 kuna, otplata do 10 godina), potreba za dodatnim osiguranjem kredita (jamac) ovisi o visi kredita, otplaćuju se nakon završetka studija uz mogućnost počeka do 12 mjeseci; link: http://www.moj-bankar.hr/Kredit/Studentski-krediti

 

Stipendije možete pretraživati na: http://www.educationuk.org/global/articles/scholarships-financial-support/  i na http://stipendije.info.

 

Smještaj

Sveučilišta uglavnom nude vlastiti smještaj studentima koji je najčešće garantiran za preddiplomske i diplomske studente prve godine. Glavna prednost takvog smještaja su niže cijene, koje se kreću otprilike od 30 000 do 80 000 kuna godišnje s uključenim režijama, internetom, čišćenjem i slično. Niže cijene odnose se na twin sobe s cimerom, dok se više cijene odnose na luksuzniji smještaj u studio apartmanu ili prostranoj sobi.

 

Cijene iznajmljivanja privatnih stanova kreću se uglavnom od 35 000 kuna godišnje nadalje (bez režija i ostalih pogodnosti).

 

Jezik

Za studij u UK, potrebno je položiti ispit znanja engleskog jezika s potrebnim pragom. Najčešći ispiti koje sveučilišta priznaju su TOEFL-iBT i IELTS. Svako sveučilište ima određen prag koji ovisi o razini studija.

 

Studentski posao

Studenti tijekom studija u UK mogu tražiti posao, najčešće honorarni. Informacije o zapošljavanju nudi skoro svako sveučilište, a oglase možete pretraživati na http://indeed.co.uk/ i https://www.studentbeans.com/. Prosječna tjedna plaća za studente (honorarno) iznosi oko 980 kuna, ali moguće je zaraditi i do 1800 kuna tjedno.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o znanstvenim istraživanjima u UK možete naći na http://www.rcuk.ac.uk/research/ i na stranicama odsjeka pojedinačnih sveučilišta, najčešće pod „Research“.

 

Ostale korisne informacije

Iskustva hrvatskih studenata u UK (i u ostalim državama) možete pronaći ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo je http://www.britishcouncil.hr/en/study-uk, a dodatne informacije o studiju, iskustva studenata, informacije o potrebnim testovima, ostalim uvjetima i slično možete pronaći na http://www.iro.hr/hr/.

Ukrajina

 

Sustav srpskog visokog obrazovanja u skladu je s europskim standardima utvrđenim u Bolonjskom procesu, koristeći ECTS sustav. Srpske institucije imaju tradicionalne tri razine visokog obrazovanja – preddiplomsku, diplomsku (znanstvenu ili umjetničku) i razinu doktora znanosti.

 

Troškovi

Školarina na visokim učilištima određena je od samog učilišta, a obično je u rasponu od 500 do 2500 eura godišnje ovisno o programu i učilištu. Sami troškovi studentskog života na mjesečnoj razini kreću se od 450 do 600 eura.

 

Stipendije

Postoji brojni izvori stipendiranja studenata u Srbiji – od strane državnih izvora za Hrvate izvan Republike Hrvatske (http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/hmiu/projekt-stipendiranja-ucenika-i-studenata/70)  ili privatnih izvora dostupnih na linku http://www.scholars4dev.com/tag/scholarships-for-serbia-montenegro/.

 

Smještaj

Mnogi studenti u Srbiji žive bilo u studentskim domovima ili u unajmljenim stanovima. Ako dolazite u Srbiju kroz program razmjene studenata provjerite je li moguće rezervirati sobu u studentskom domu kroz taj program. Mjesečni najam sobe u domu stoji od 220 do 420 eura.

 

Ako to nije mogućnost, onda će vas najam stana stajati otprilike 250 do 300 eura.

 

Jezik

Zbog neznatne jezične barijere, studij u Srbiji jednostavan je iskorak. Osim programa na srpskom jeziku, dostupna je i nekolicina na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Službeno predstavništvo Srbije nalazi se na adresi Pantovčak 245, Zagreb, s dostupnim kontaktom na ambasada@ambasada-srbije.hr. Za dodatne informacije o studiju u Srbiji, kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.