Novi programski ugovori donijet će visokim učilištima prosječno povećanje od 17 posto sredstava

Novi programski ugovori donijet će visokim učilištima prosječno povećanje od 17 posto sredstava

Novi programski ugovori donijet će visokim učilištima u Hrvatskoj prosječno povećanje od 17 posto sredstava iz državnoga proračuna, a ovisno o uspjesima programa i do 40 posto povećanja za financiranje znanosti iz europskih fondova, ističu u Ministarstvu znanosti i obrazovanja objašnjavajući Vladinu Odluku o programskom financiranju javnih visokih učilišta od 2018. do 2022. godine.

Za provedbu Odluke osigurat će se sredstva u ukupnome iznosu od milijardu i osamsto milijuna kuna, odnosno 446 milijuna kuna godišnje uz mogućnost povećanja od 100 milijuna kuna, dok se prethodnim razdobljima godišnje izdvajalo 389 i 367 milijuna kuna.

Imali smo razgovore s pet europskih država i uvidjeli da postoji visoka razina suglasja oko naših modela financiranja, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Financiranje je podijeljeno na temeljno, tzv. subvencije školarina i financiranje temeljeno na rezultatima nastave.

Sveučilišni studiji za subvenciju školarine dobit će godišnje iz STEM područja 6 tisuća kuna po studentu, u društveno-humanističkom području 4,3 tisuća kuna i na umjetničkom području 7,5 tisuća kuna, dok će stručni studiji dobiti nešto manje iznose: po 5,1 tisuću, 3,7 tisuća i 5,1 tisuću kuna po studentu.

Uz to, visoka učilišta mogu dobiti još do 5 posto iznosa temeljnog financiranja za nastavu ovisno o broju završenih studenata, a umjetničko područje zbog malog broja studenata još 10 milijuna kuna godišnje, ističu u Ministarstvu.

Tako će sva visoka učilišta za nastavnu djelatnost godišnje dobiti 328 milijuna i još 26 milijuna kuna za rezultate.

Visoka učilišta će za znanstvenu djelatnost iz STEM-a iz umjetničkog područja dobivati temeljno 13,5 tisuća kuna te iz društveno-humanističkog 7,5 tisuća kuna po studentu. Također, dodatno će moći dobiti do 20 posto temeljnog za rezultate, a za to će se gledati vrijednosti ugovorenih znanstvenih projekata, udio završenih doktoranada koji nisu zaposleni u sustavu znanosti i visokog obrazovanja te broju objavljenih radova u „Q1“ časopisima.

Za znanstvenu djelatnost visoka učilišta godišnje mogu dobiti 65 milijuna kuna i još 13 milijuna kuna za ostvarene rezultate, ističu u Ministarstvu.

Odluka predviđa i dodatnu stavku, tzv. financiranje specifičnoga profila institucije, koja iznosi do 3 posto ukupnoga iznosa dodijeljenih sredstava visokom učilištu. Kriteriji su usuglašenost studija sa standardima Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, udio studenata koji su završili studij u nominalnom vremenu, udio inozemnih profesora i studenata, broj knjiga s međunarodnim recenzijama i patentima itd.

Prema izračunu iz Ministarstva, sveučilišta bi mogla dobiti ove iznose: Sveučilište u Zagrebu iz temeljnog financiranja 196 milijuna kuna te iz svih izvora maksimalno 242 milijuna kuna. Sveučilište u Splitu temeljnim financiranjem dobiva 53 milijuna kuna, a iz svih izvora može maksimalno dobiti 71 milijun kuna. Sveučilište u Rijeci iz osnovnog financiranja dobiva 41 milijun kuna, iz svih izvora do maksimalno 59 milijuna kuna. Sveučilište u Osijeku temeljnim financiranjem dobiva 43 milijuna kuna, a iz svih izvora zajedno maksimalno 61 milijun kuna. Sveučilište u Zadru temeljnim financiranjem dobiva 13 milijuna kuna, iz svih izvora maksimalno 17 milijun kuna. Sveučilište u Puli 7,5 odnosno 12 milijuna kuna, Sveučilište u Dubrovniku 5,3 odnosno 9,6 milijuna kuna, a Sveučilište Sjever 5,3 odnosno 9,7 milijuna kuna.

Novo programsko razdoblje rukovodilo se ciljevima relevantnosti programa u odnosu na tržišne potrebe, doprinosom razvoju društva i internacionalizacijom visokog obrazovanja, izvrsnosti rada te u kojoj će mjeri znanost i obrazovanje biti pokretači promjena u društvu.

– Cilj nam je okrupnjavanje studijskih i znanstvenih kapaciteta, s tim da to okrupnjavanje ne dira u pravnu subjektivnost ustanova – zaključuje ministrica Divjak.

Dostupno na: mzo.hr