Erasmus studenti aktivno sudjelovali u dobrotvornim aktivnostima diljem Hrvatske

Erasmus studenti aktivno sudjelovali u dobrotvornim aktivnostima diljem Hrvatske

Erasmus Student Network (ESN) organizirala je Dane društvene uključenosti (Social Inclusion Days) kako bi podigla svijest o društvenoj uključenosti kroz volontiranje.

 

Tako je i ESN Hrvatska, kao jedna od više od 40 zemalja članica u Europi, provela tu inicijativu u djelo. Ovo je područje djelovanja kojim se ponose i ove su godine, od 19. 11. do 3. 12. 2018. u njihovih šest podružnica organizirali više od 30 događanja u kojima su sudjelovali i lokalni i Erasmus studenti.

Studenti su dobili priliku uključiti se u inkluzivna događanja te se kroz takvu vrstu volontiranja neformalno obrazovali o inkluzivnosti općenito te kako oni kao lokalni studenti mogu ostaviti trag u svojoj (premda i privremenoj) zajednici.

      

Najistočnija podružnica, , je organizirala već tradicionalnu večeru u mraku gdje su internacionalni studenti iskusili kako je to jesti bez osjetila vida. Naravno, osim toga, organizirali su posjet staračkom domu, lokalnoj školi i azilu i pokazali im neki drugi svijet, svijet koji im može ponuditi neka nova iskustva i proširiti horizonte.

ESN Zagreb je opet tradicionalno imao posjet dječjem i dječjem domu te se ponovila “date” aukcija i svi novci idu u humanitarne svrhe. Ove godine je odrađen i trening samoobrane za sve zainteresirane i koji je podigao svijest o nasilju nad ženama i djecom.

 je ove godine prikupljala školski pribor, odjeću i obuću, higijenske potrepštine, igračke za siromašnu djecu u riječkim osnovnim školama, s kojom su proširili krilaticu ESN-a od “Studenti pomažu studentima” na Studenti pomažu učenicima. Naravno to nije bio jedini događaj koji su organizirali, studenti na razmjeni u Rijeci mogli su sudjelovati u aktivnostima poput prikupljanja hrane preko posjeta azilu do podizanja svijesti o Downovom sindromu.

Malo južnije  organizirao je posjete udruzi za pomoć ljudima s Downovim sindromom, azilu za pse i lokalnim školama gdje su podizali svijest te obogatili živote svojih internacionalnih studenata ovim jedinstvenim iskustvima.

Podružnice također su se iskazale organizacijom evenata kao što su radionice o mentalnom zdravljudepresijitrgovanju ljudima ljudima na marginama društva.

     

Lokalni studenti, ali i internacionalni dobili su divna iskustva, nove spoznaje te ostavili trag u zajednici u kojoj se nalaze kao i osvijestili su što to znači biti aktivnim građaninom EU.

Jedino što žele jest nastaviti nesebično pomagati i učiti o tome što je društvena uključenost i kada se vrate sa svoje razmjene.

Bravo, Erasmusci! 🙂