Koja znanja za budućnost treba Zadar?

Koja znanja za budućnost treba Zadar?

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je 4. travnja 2019. organizirao panel raspravu pod nazivom „Koja znanja za budućnost treba Zadar?“ povodom otvaranja Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Zadru.

Panelisti su bili prof.dr. sc. Dijana Vican (rektorica Sveučilišta u Zadru), Joso Nekić, prof. (pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra) i Ivan Šimunić, prof. (pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije). Moderator panela bio je Thomas Farnell, stručnjak za politike visokog obrazovanja iz IRO-a.

Glavni zaključci panela bili su sljedeći:

  • Visoko obrazovanje je krucijalno ne samo za gospodarski i društveni razvoj zajednice, već i za osobni razvoj te za bolju zapošljivost i bolju kvalitetu života pojedinaca
  • Svi govornici su naglasili kako su stipendije važan dio visokoškolskog sustava, i kako mogu imati različite ciljeve i ciljne skupine: od osiguravanja jednakog pristupa za socijalno ranjive skupine; do nagrađivanja izvrsnosti i poticanja interesa za deficitarna zanimanja i za zanimanja budućnosti (posebice u STEM području), kao i za poticanje međunarodne mobilnosti.
  • Suradnja svih dionika je važna za postizanje većeg broja visokoobrazovnih te za poticanje društvenog i ekonomskog razvoja zajednice – panel diskusija dala je brojne primjere:
    • Sveučilište u Zadru i Grad Zadar imaju vlastite programe stipendiranja;
    • Sveučilište uključuje rane lokalne i regionalne dionike u izradu sveučilišne strategije;
    • Grad Zadar ima brojne programe za poticanje izvrsnosti, kreativnosti i novih vještina u predtercijarnom obrazovanju
    • Županija radi na povezivanju sveučilišta, javnog sektora i gospodarstva kroz „triple-helix“ model suradnje za razvoj inovacija