Objavljeno izvješće EUA “Različitost, pravičnost i uključenje u europskim visokoobrazovnim institucijama”

Objavljeno izvješće EUA “Različitost, pravičnost i uključenje u europskim visokoobrazovnim institucijama”

Udruženje europskih sveučilišta (EUA) objavilo publikaciju Diversity, equity and inclusion in European higher education institutions.

Udruženje europskih sveučilišta (EUA) objavio je veliki izvještaj na temu ‘‘Različitost, pravičnost i uključenje u europskim visokoobrazovnim institucijama” samo nekoliko dana prije drugog održavanja World Access to Higher Education Day (WAHED). Izvješće se sastoji od podataka iz 159 visokoobrazovnih institucija unutar 36 europskim sistema koji su svrstani prema upitniku i praćenim intervjuima. Izvještaj je dio projekta INVITED koji je suradnja između EUA i Europske Mreže Kontinuiranog Obrazovanja Sveučilišta (eucen), podržano od strane Europskog Studentskog Zbora. Publikaciji možete pristupiti na .

Izvješće pokazuje da je uključivanje postalo strateško pitanje za brojne visokoobrazovne ustanove diljem Europe te utječe na učenje i podučavanje, istraživanje i institucionalne kulture. Također, pokazuje da su se mnogi angažirali da omoguće ljudima iz različitih područja da pronađu svoje mjesto u visokom obrazovanju. Izvješće isto tako pokazuje da napreduje ideja da različite okoline za učenje mogu bolje pripremiti studente za raznoliko društvo i istraživačko okruženje.

Izvješće se sastoji od različitih institucionalnih strategija i mjera te analizira faktore uspješnosti, izazova i potreba kako bi podržalo razvoj institucionalnog kapaciteta. Nadalje, daje primjer raznih institucionalnih praksi i pristupa. Izvješće predstavlja koristan europski pregled i pozadinske informacije za različite rasprave o politici koje se trenutno održavaju u raznim formama, poput Bologna Procesa, gdje se istražuju novi pristupi u svrhu jačanja društvene dimenzije visokog obrazovanja. Navedena tema je isto tako ključna u pregovorima za buduće Erasmus+ programe na EU razini, gdje je u  fokusu uključivanje studenata u nepovoljnom položaju.

EUA je održao webinar na gore navedenu temu ovaj tjedan, pruživši zainteresiranima priliku da prošire svoje znanje. EUA stručnjaci su isto tako objavili članak u Research Europe gdje su istaknuli ključne zaključke izvješća.

Izvor: eua.eu., pristup: 28.11.2019.