Kako do željenog studijskog programa u inozemstvu

Kako do željenog studijskog programa u inozemstvu

Iako se u Hrvatskoj povećava broj visokih učilišta i obogaćuje obrazovna ponuda, ovih dana mnogi mladi odlučuju se za nastavak obrazovanja i izvan Hrvatske. Među najpopularnijim destinacijama su države članice Europske unije, prvenstveno Austrija, Italija, Slovenija, Njemačka i Nizozemska, ali i neke zemlje izvan Unije, primjerice SAD, Ujedinjena Kraljevina i BiH.

Mogućnosti je mnogo, broj studijskih programa na engleskom jeziku iz godine u godinu se povećava pa je ponuda studijskih programa izrazito bogata. Kako onda u moru informacija pronaći baš ono što nama odgovara?

Informiraj se!

Prije svega, najvažnije se dobro i pravovremeno informirati. Naime, taj prvi korak važan je jer na taj način postavljate dobar temelj za sve korake koji dolazi nakon ovoga te vam uvelike olakšava čitav postupak prijave na inozemna sveučilišta. Prvi korak često je i najduži u cijelom procesu, pa ne čudi da nije omiljen među učenicima i studentima, koji ga često žele skratiti, a nerijetko se javlja i želja da taj korak obavi netko drugi za njih.

Ono što je ovdje važno za napomenuti jest to da nitko od vas samih ne zna bolje vaše želje, ono što očekujete od nekog programa ili institucije i što nakon studija želite raditi, tako da savjetujem da sami proučite svoje opcije.

U tome će vam, između ostaloga, pomoći službene stranice pojedinih država namijenjene međunarodnim studentima koji žele studirati na njihovim visokim učilištima. Na tim stranicama nalazi se apsolutno sve što vam treba da krenete u potragu: informacije o sustavu visokog obrazovanja u toj zemlji, tražilica visokih učilišta i studijskih programa, informacije o troškovima života, smještaju i studentskim poslovima.

Prouči najvažnije informacije

Jednom kada napravite popis visokih učilišta i programa koji vas zanimaju, potrebno je otići na web-stranicu samog visokog učilišta i saznati sve o postupku prijave. Jedna od najvažnijih informacija svakako je rok za prijavu jer rokovi mogu biti raniji od onih na koje smo navikli u našoj zemlji. Također, važno je proučiti i uvjete za upis da biste na vrijeme mogli početi pripremati prijavnu dokumentaciju.

Pripremi dokumentaciju

Prijavna dokumentacija razlikuje se od države do države, odnosno od visokog učilišta do visokog učilišta ili čak od programa do programa.

Primjerice, ako se prijavljujete na studij u SAD-u, bit će vam potreban prijavni esej (koji je izrazito važan!), pisma preporuke, ispunjen obrazac za prijavu, položeni standardizirani testovi poput testova SAT ili ACT (svojevrsna američka matura), GMAT ili GRE (testovi potrebni za upis diplomskog studija) i TOEFL (test o poznavanju engleskog jezika).

Ako se prijavljujete za studij u Ujedinjenoj Kraljevini, trebat će vam prijavni esej i TOEFL ili IELTS, ali ne i SAT, budući da se u toj zemlji prihvaćaju rezultati naše državne mature. Za obje zemlje potrebno je pripremiti i obrazovne dokumente kao što je prevedeni prijepis ocjena ili diploma.

Savjet za kraj

I za kraj, kratka napomena. Budući da je na temelju prethodno navedenoga jasno da je za prijavu na studij u inozemstvu potrebno uložiti i truda i vremena, krenite se pripremati na vrijeme i opušteno dočekajte krajnje rokove za prijavu. Ako vam treba pomoć, ne zaboravite da nam se uvijek možete obratiti za besplatno savjetovanje, pripremne tečajeve i radionice.

Ana Uglešić

Voditeljica obrazovnog savjetovanja u IRO-u i EducationUSA savjetnica

Anu možete posjetiti u uredu utorkom i srijedom od 9 do 13 sati, odnosno četvrtkom od 16 do 20 sati, a možete se javiti i mailom na iro@iro.hr te dogovoriti online individualno savjetovanje.

Pratite nas i na našim društvenim mrežama iro.hr i EducationUSA Croatia (Fb i Ig) radi obavijesti o online grupnim savjetovanjima u okviru Obrazovnog četvrtka u IRO-u.

Vrijeme do sljedećeg grupnog savjetovanja