Važnost studentske mobilnosti

Važnost studentske mobilnosti

Razmišljate o studiju u Nizozemskoj, Engleskoj, Austriji ili nekoj drugoj državi u EU-u? Možda biste željeli otići „preko bare“ i saznati kako izgleda studentski život u SAD-u? Ili možda razmišljate o kraćem iskustvu studiranja u inozemstvu kroz Erasmus? Što god odlučili, nećete pogriješiti. Zašto? Pročitajte tekst do kraja i saznajte zašto je mobilnost za vrijeme studija odlična ideja!

Što je studentska mobilnost?

Kada govorimo o studentskoj mobilnosti, govorimo o odlasku studenata jednog visokog učilišta (sveučilište, veleučilište, visoka škola) na studij na nekom drugom visokom učilištu, bilo da je riječ o visokom učilištu u istoj ili drugoj zemlji. Međutim, ovaj termin ipak češće koristimo kada govorimo o boravku studenata iz jedne zemlje na visokim učilištima u inozemstvu.

Termin „studentska mobilnost“ može se koristiti u slučaju da se student odluči na kraći program razmjene ili na čitav studij u inozemstvu.

Zašto je mobilnost važna za studente?

Europska unija daje veliku važnost studentskoj mobilnost. Provedbom Bolonjskog procesa uskladili su se sustavi visokog obrazovanja unutar EU-a, a stvaranjem Europskog prostora visokog obrazovanja olakšala se mobilnost među državama članicama. Također, već godinama se provodi program Erasmus, koji se financira iz sredstava EU-a. Čemu sav taj trud?

Prema Europskoj komisiji, odlazak na studij u inozemstvo olakšava razvoj profesionalnih, društvenih i međukulturnih vještina te povećava zapošljivost.

Prema studiji o učinku Erasmusa (Europska komisija, 2014.), studenti koji su boravili u inozemstvu radi učenja često dodatno razviju transverzalne vještine, a to su nerijetko one vještine koje poslodavci traže (otvorenost i znatiželja u pristupu novim izazovima, sposobnost rješavanja problema i donošenja odluka, samopouzdanje). Stopa nezaposlenosti tih studenata pet godina nakon diplome je 23% niža u odnosu na one studente koji nemaju iskustvo boravka u inozemstvu radi učenja.

A što misle mladi?

Prema rezultatima istraživanja Eurobarometra iz 2018., većina mladih Europljana smatra da je iskustvo boravka u inozemstvu važno. To misli čak 90% ispitanika iz cijelog EU-a, odnosno 80% ispitanika iz Hrvatske. Više od polovine mladih Europljana koji su bili u inozemstvu unaprijedili su svoje znanje stranih jezika i proširili poznavanje drugih kultura i običaja. Mnogi ispitanici naveli su i da su postali samostalniji i da su proširili svoje vidike.

Tjedan međunarodnog obrazovanja

Ako ste nakon čitanja ovog članka odlučili studirati u inozemstvu, obratite se IRO-u za savjete oko odabira odgovarajućeg visokog učilišta, pronalaska stipendije ili pripreme dokumentacije za prijavu na inozemna sveučilišta, s vama možemo odraditi individualna ili grupna savjetovanja. Osim toga, možete nam se pridružiti u obilježavanju Tjedna međunarodnog obrazovanja, koji će se održati u razdoblju od 15. do 19. studenoga! Kao ovlašteni EducationUSA centar, za vas smo pripremili razna događanja o studiranju u SAD-u na temu izrade financijskog plana, studiranja u STEM području i općenito studiranja u SAD-u, a više o programu možete saznati ovdje: https://fb.me/e/3oH40ZZ32. Vidimo se!

Ana Uglešić

Voditeljica obrazovnog savjetovanja u IRO-u i EducationUSA savjetnica

Anu možete posjetiti u uredu utorkom i srijedom od 9 do 13 sati ili četvrtkom od 16 do 20 sati, a možete joj se javiti i mailom na iro@iro.hr i dogovoriti online individualno savjetovanje. Prvi petak u mjesecu od 11 do 12 sati obično je možete pronaći na Zoomu, kada možete s njom popričati o studiju u SAD-u bez dogovaranja termina. Poveznica za taj program pod nazivom Ask the Adviser je: https://us06web.zoom.us/s/86013718889.

Pratite nas i na našim društvenim mrežama iro.hr (Fb i Ig) i EducationUSA Croatia (Fb i Ig) radi obavijesti o online grupnim savjetovanjima u okviru Obrazovnog četvrtka u IRO-u.

Vrijeme do Tjedna međunarodnog obrazovanja: