Odlučili ste studirati u inozemstvu? I što sad?

Odlučili ste studirati u inozemstvu? I što sad?

Ljeto nam donosi bezbrižnost, dane ispunjene suncem i druženjima na plaži, ali i više vremena za razmišljanje i planiranje budućnosti. Bez obzira na to jeste li tek donijeli odluku o studiju u inozemstvu ili se već lagano krenuli s pripremama, ovaj tekst mogao bi vam biti koristan.

Kako se uspješno pripremiti?

Za uspješnu pripremu za studij u inozemstvu izrazito je važno krenuti s pripremama na vrijeme. Prijave na inozemna sveučilišta često kreću nešto ranije nego prijave u Hrvatskoj, stoga je prije svega potrebno provjeriti generalne rokove za prijavu u zemlji kojoj ste odabrali. Primjerice, prijave za studij u Americi kreću već u studenome za sljedeću akademsku godinu, dakle gotovo godinu dana prije početka studija, stoga se za prijavu na studij u tu zemlju dobro krenuti pripremati čak i dvije godine prije početka akademske godine u kojoj želite studirati.

Uzimajući u obzir popularnost američke kulture među današnjim mladima, ne čudi da se mnogi odlučuju baš za tu obrazovnu destinaciju. Film, glazba, književnost, možda i influenceri – razni su razlozi zašto je Amerika pupularna među mladima. Uz to, SAD nudi i mogućnost studiranja na preko 4000 sveučilišta i community koledža, stoga se mladima nudi opcija studiranja na tisućama studijskih inovativnih programa koji idu u korak s vremenom i potrebama tržišta.

Za uspješnu pripremu za studij u inozemstvu izrazito je važno krenuti s pripremama na vrijeme.

Potrebna dokumentacija

Nakon što ste odlučili u koju zemlju želite otići studirati, istražili opcije za studiranje u toj zemlji te suzili svoj izbor sveučilišta na koje se želite prijaviti, potrebno je na stranicama tih sveučilišta istražiti koja je dokumentacija potrebna za prijavu. U Europi ta dokumentacija može uključivati prijepis ocjena, svjedodžbu o maturi/diplomu (ako ste već završili srednju školu/fakultet), prijavni esej (primjerice za Ujedinjeno Kraljevstvo) te rezultate testa engleskog jezika, poput testa TOEFL, IELTS ili PTE (ako ćete studirati na engleskome), a neke institucije mogu tražiti i polaganje prijemnog ispita. Za SAD će vam, uz spomenuto, trebati i preporuke (obično nastavnika).

No, nemojte zaboraviti da ćete određenu dokumentaciju trebati pripremiti i tek kad budete primljeni na studij u inozemstvu. Jedan od dokumenata koji će biti potreban za neke zemlje je i studentska viza.

Nemojte zaboraviti da ćete određenu dokumentaciju trebati pripremiti i tek kad budete primljeni na studij u inozemstvu.

Studentske vize

Vjerujem da ste nedavno iz medija saznali da za SAD više nije potrebna viza. Međutim, to se ne odnosi na duže boravke u SAD-u, kao što je boravak radi studiranja u toj zemlji, pa ćete u tom slučaju ipak morati zatražiti studentsku vizu u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj. Vlada SAD-a izdaje tri vrste studentskih viza: F Student Visa za studiranje na akreditiranom američkom koledžu ili sveučilištu ili za učenje engleskoga na nekom institutu za engleski jezik, J Exchange Visa za sudjelovanje u programu razmjene, na srednjoškolskoj i sveučilišnoj razini i M Student Visa za neakademsko ili strukovno obrazovanje ili usavršavanje u SAD-u.

Za studiranje u EU-u državljanima članicama EU-a studentska viza nije potrebna, no za one koji nemaju hrvatsko državljanstvo ili državljanstvo neke druge države članice moguće je da je viza potrebna. Države članice nerijetko nude brz način da provjerite treba li vam viza ili ne, a dobar primjer za to je Francuska. I dok za nas nije potrebna viza za studij unutar EU-a, za studij u nekim drugim zemljama u blizini ipak će vam trebati viza. Jedna od tih zemalja svakako je i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje i od državljana EU-a odnedavno traži taj dokument.

Viza je i dalje potrebna za duže boravke u SAD-u, kao što je boravak radi studiranja u toj zemlji, pa ćete u tom slučaju ipak morati zatražiti studentsku vizu.

Gdje saznati više informacija o studentskim vizama?

Ako vas zanimaju detalji u vezi traženja studentske vize, možete se obratiti veleposlanstvu države u kojoj planirate studirati da biste dobili detaljnije informacije o vrsti vize koja vam je potrebna te o postupku traženja vize.

A ako želite dobiti više informacija o studentskim vizama za SAD, možete poslušati naš kratki srpanjski informativni webinar na tu temu, koji ćemo održati s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj. Webinar će se održati 14. srpnja u 13 sati u okviru našeg programa Obrazovni četvrtak u IRO-u. Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete ovdje: https://bit.ly/3nHLdv2.

Ana Uglešić

Voditeljica obrazovnog savjetovanja u IRO-u i EducationUSA savjetnica

Anu možete posjetiti u uredu utorkom i srijedom od 9 do 13 sati ili četvrtkom od 16 do 20 sati, a možete joj se javiti i mailom na iro@iro.hr i dogovoriti online individualno savjetovanje.

Pratite nas i na našim društvenim mrežama iro.hr (Fb i Ig) i EducationUSA Croatia (Fb i Ig) radi obavijesti o online grupnim savjetovanjima u okviru Obrazovnog četvrtka u IRO-u.

Vrijeme do početka webinara o studentskim vizama: