Organizacija financija za uspješan upis i završetak studija

Organizacija financija za uspješan upis i završetak studija

Tijekom godine, kroz naš centar prođe mnogo učenika, studenata i roditelja koji nam postavljaju razna pitanja, a jedno od njih je najučestalije: kako osigurati financije za studij? Često pritom misle kako pokriti troškove školarine na odabranom sveučilištu, a da pritom zaboravljaju da troškovi studija nisu samo ti.

Školarine svakako nisu jedini trošak studija, tu su i troškovi prehrane i smještaja, ali i mnogi drugi o kojima ne razmišljamo, poput troškova knjiga, oprema za studij poput računala, prijevoza u gradu u kojem student studira, troškova odjeće, ali naravno i onih troškova koji nastaju u slobodno vrijeme, s obzirom da pogotovo zadnjih godina ljudi sve više pridaju važnost kvalitetnom slobodnom vremenu i aktivnostima kojima se bave u slobodno vrijeme, bilo da je riječ o tečajevima stranih jezika, treninzima tenisa ili nogometa, ili možda vikend-izlascima. Ovi troškovi, dakle troškovi života, najveći su dio troškova i čine čak 82% ukupnih troškova studenta.

Ako želite smanjiti troškove samog studija, uvijek možete odabrati studij u svojem ili obližnjem gradu, ako ondje postoje visoka učilišta, ili odabrati studij na nekom od mnogih javnih sveučilišta (ili veleučilišta i visokih škola) u Hrvatskoj ili inozemstvu koja ne naplaćuju školarine ili su one vrlo niske. Također, jednom kada upišete besplatni studij na nekom od hrvatskih sveučilišta, važno je steći dovoljno ECTS bodova u tekućoj godini da biste bili oslobođeni plaćanja sljedeće godine na tom sveučilištu.

Troškovi života najveći su dio troškova i čine čak 82% ukupnih troškova studenta.

Dobro je, ako je to moguće, upisati redovni studij s obzirom na to da ako upišete program kao izvanredni studenti uglavnom plaćate punu školarinu, ne ostvarujete pravo na subvencionirani smještaj, prehranu i javni prijevoz, a često ćete i puno teže dobiti stipendiju za takav način studiranja.

Kada razmišljate o studiju na nekom sveučilištu u Hrvatskoj ili inozemstvu, dakle, važno je razmišljati o sljedećim faktorima: gradu u kojem se nalazi odabrano sveučilište, troškovima života u tom gradu, vrsti institucije, opcijama za smještaj (npr. studentski dom ili privatni smještaj), troškovima izvannastavnih aktivnosti, pogodnostima za studente u gradu u kojem planirate studirati.

Uz to, dobro je pratiti svoje troškove na mjesečnoj razini prije nego odete na studij, da biste mogli procijeniti koji su vaši mjesečni troškovi, primjerice, komunikacija (mobitel), slobodnog vremena, odjeće i slično. Naravno, ako možete, krenite i štedjeti na vrijeme.

Stipendije se obično dodjeljuju na temelju akademskog uspjeha, uspjeha u sportu ili umjetnosti, socijalnog statusa studenta ili pripadnosti društvenoj ili etničkoj skupini.

Važno je razmotriti i mogućnosti dobivanja stipendije za studij, kojim biste, makar djelomično, mogli pokriti troškove studiranja. Stipendije se obično dodjeljuju na temelju akademskog uspjeha, uspjeha u sportu ili umjetnosti, socijalnog statusa studenta ili pripadnosti društvenoj ili etničkoj skupini. Stipendije mogu pokrivati troškove školarine, ali i smještaja, hrane, osobnih troškova i studijskih materijala. Za pretragu dostupnih stipendija u Hrvatskoj, možete posjetiti IRO-ovu web-stranicu ili Facebook profil Želim stipendiju. Za informacije o stipendijama za studij u europskim državama važno je proučiti informacije na stranici Europske komisije, a za SAD možete posjetiti stranicu mreže EducationUSA ili se obratiti našem EducationUSA centru. Mogućnosti za financiranje pojedinih studija mogu se nerijetko pronaći i na stranicama (inozemnih) sveučilišta, primjerice sveučilišta CEU u Beču.

Za pomoć pri planiranju studija ili izradi financijskog plana, obratite nam se i zakažite individualno savjetovanje, online ili uživo. Uz to, možete pratiti i naša događanja u okviru Obrazovnog četvrtka u IRO-u, na kojima nerijetko pričamo baš o ovoj temi – financijama za studij u Hrvatskoj ili inozemstvu.

(u tekstu korišteni materijali iz IRO-ove knjižice Financijska pismenost za nastavak obrazovanja)

Tekst je nastao kao dio projekta „Financijska pismenost mladih: financijsko planiranje za nastavak obrazovanja i uspješno zapošljavanje“, koji je financiran iz proračuna Grada Zagreba.

Ana Uglešić

Voditeljica obrazovnog savjetovanja u IRO-u i EducationUSA savjetnica

Anu možete posjetiti u uredu utorkom i srijedom od 9 do 13 sati ili četvrtkom od 16 do 20 sati, a možete joj se javiti i mailom na iro@iro.hr i dogovoriti online individualno savjetovanje.

Pratite nas i na našim društvenim mrežama iro.hr (Fb i Ig) i EducationUSA Croatia (Fb i Ig) radi obavijesti o grupnim savjetovanjima uživo ili online u okviru Obrazovnog četvrtka u IRO-u.