IELTS – tips & tricks

IELTS – tips & tricks

IELTS je jedan od vodećih međunarodnih standardnih testova engleskog jezika i polaže ga skoro tri milijuna ljudi svake godine radi studiranja, posla ili života u inozemstvu. Sastoji se od četiri dijela – Writing, Listening, Reading and Speaking. Priprema za ispit može biti stresna, stoga ti mi donosimo savjete kako se pripremiti prije ispita i na što obratiti pažnju tijekom ispita za svaki dio.

LISTENING

1) Na Listening dijelu čut ćeš razne vrste snimaka – intervju, razgovor, predavanje itd. Kako bi se što bolje priviknuo/la na njih, potrudi se svaki dan slušati različite formate i oblike snimki – vijesti, podcastove, intervjue, TED talkove… Nije nužno da budu formalni i ozbiljnih tema, naprotiv! Mogu biti teme koje su ti zabavne i koje te zanimaju. Samim time, bit ćeš zainteresiraniji/a za sadržaj, a ujedno ćeš i usvajati novi vokabular, ne samo za ispit, već i za svakodnevnu upotrebu engleskog!

2) Osim različitih oblika snimaka, na Listening dijelu čut ćeš i izvorne govornike engleskog jezika čije dijalekte možda nisi imao/la prilike čuti, a tvoje se uho nije naviknulo. Iz tog razloga, uhvati vremena i poslušaj snimke različitih dijalekata engleskog kako bi se upoznao/la s njima i mogao/la prepoznati u testu.

3) Prije svake sekcije, imat ćeš vremena pročitati pitanja. Iskoristi ovo vrijeme i pročitaj pitanja pažljivo, ali brzo, kako bi se upoznao/la sa zadatkom i onime što se traži od tebe. Kad snimka krene, već ćeš znati o čemu se radi i na što obratiti pažnju tijekom slušanja.

4) Dok slušaš snimku, piši bilješke ili podcrtavaj riječi, fraze ili rečenice – bit će ti lakše shvatiti poruku snimke i spoznati koji ti je točno dio pomogao da shvatiš poruku i zašto se on razlikuje od ostalih netočnih odgovora.

5) Ako primijetiš da se u pitanju i u snimci pojavljuje identična riječ ili fraza, pazi! Vrlo vjerojatno je riječ o zamci. To su tzv. distraktori koji te navode na krivi odgovor u slučaju da ne slušaš pažljivo. Vrlo će često točan odgovor biti parafraziran, odnosno riječ, fraza ili rečenica bit će rečena na drukčiji način, ali s istim ili sličnim značenjem. Zato je bitno usmjeriti svoju pažnju na razumijevanje pitanja i cjelokupne poruke snimke, a ne na detalje.

READING

1) Isto kao i sa slušanjem, u Reading dijelu čitat ćeš razne vrste tekstova – novinske i akademske članke, ulomke iz knjiga, znanstvene tekstove… Prođi kroz nekoliko starijih ispita i prouči sve vrste tekstova koje se mogu pojaviti. Zatim pronađi neke slične koje će biti tebi tematski i sadržajno zanimljive, a koje ćeš čitati u slobodno vrijeme, za upoznavanje s različitim vrsta tekstova, a i za užitak.

2) Dok čitaš, zapisuj nove riječi, pogotovo one koje primijetiš da se često spominju u testovima, tekstovima ili zadacima, i pronađi njihovo značenje i karakteristike u rječniku. Time učiš i širiš svoj vokabular, a postoji mogućnost da će se ta riječ pojaviti i na testu u nekom obliku.

3) Vježbaj Reading pomoću štoperice – postavi si vrijeme (npr. 5 minuta, pa 4 minute, pa zatim 3 minute) i probaj pročitati tekst unutar tog vremena. Što ćeš više čitati, bit ćeš brži/a, a to će ti biti od velike koristi pri rješavanju testa.

4) Upoznaj se s različitim tipovima zadataka koji se mogu pojaviti u testu kako ne bi bilo iznenađenja. 😊

5) Isto kao i sa slušnim dijelom – ako se u tekstu pojavljuje identična riječ ili fraza kao i u pitanju, najvjerojatnije je riječ o distraktoru. Probaj pronaći u tekstu drukčije rečenu riječ, frazu ili rečenicu koje imaju isti ili slični smisao i značenje kao riječ u pitanju.

6) Kod zadataka umetanja riječi u prazna polja ili sličnih tipova zadataka, npr. biranja drugog dijela rečenice koji se nastavlja na prvi dio, analiziraj rečenicu – koja je vrsta riječi potrebna? Što se nalazi ispred, a što iza polja? To ti može olakšati izbor. Na primjer – ako se ispred prazne crte nalazi član, onda je potrebna imenica; ako se iza polja nalazi određeni prijedlog, npr. at, on, in, pronađi riječ koja ide zajedno s tim prijedlogom. Ova će ti metoda pomoći pri eliminaciji netočnih odgovora.

WRITING

1) Kod vježbanja pisanja tekstova za Writing dio, potrudi se ograničiti svoje vrijeme za oba teksta – predlaže se da odvojiš 20 minuta za Task 1, a 40 minuta za Task 2, budući da je duži i kompleksniji. Isti omjer vremena postavi i na samom testu.

2) Piši precizne i relevantne odgovore koje te traže u zadatku. Izbjegavaj pisanje dugih i nepotrebnih odlomaka i rečenica – više ne znači nužno i bolje, imaš više mogućnosti za napraviti pogrešku, a time gubiš i na vremenu.

3) Trudi se izbjegavati ponavljanje ideja, fraza ili riječi – parafraziraj! Reci istu stvar na drukčiji način ili malo preoblikovano.

4) Obavezno odgovori na sva pitanja u zadatku i pazi na word count! Nema smisla gubiti bodove na osnovnim stvarima. 😊

5) Writing dio je tvoje vrijeme da zablistaš – pokaži sve što znaš! Koristi standardni i formalni engleski jezik – naprednije gramatičke konstrukcije i vokabular kako bi pokazao svoje znanje jezika i time ostvario što više bodova. Pripazi na vremena!

SPEAKING

1) Speaking dio je, uz Writing dio, tvoje vrijeme da pokažeš što znaš. Potrudi se koristiti što naprednije gramatičke konstrukcije, vremena i vokabular. Što ih više koristiš, više bodova dobivaš.

2) Na internetu pogledaj video primjere kako ti razgovori izgledaju kako bi mogao/la percipirati što te čeka i biti mentalno pripremljeniji/a.

3) Za vježbu probaj s prijateljima, obitelji ili poznanicima vježbati razgovor na engleskom o različitim temama. Ovo je prilika da se osjećaš ugodno govoreći strani jezik i navikneš na ono što te čeka.

4) Dok vježbaš, snimi se i zatim analiziraj snimku. Čut ćeš kako zvučiš i uočiti potencijalne greške i prostor za napredovanje. Ovo ti može pomoći pri vježbanju tečnosti i izgovora, ali i za izgradnju samopouzdanja.

5) Pažljivo slušaj pitanja ispitivača/ice i odgovaraj direktno, ali s dovoljno informacija i detalja, na ono što te se traži.

6) Ako nisi razumio/jela pitanje, ne ustručavaj se tražiti pojašnjenje ili ponavljanje pitanja. Time ne gubiš na bodovima, a spašava te od krivog shvaćanja pitanja i odgovora na njega.

Za kraj, najvažnije je da znaš da – što više vježbaš, to ćeš biti spremniji/a za test. Što više testova i zadataka prođeš, osjećat ćeš se sigurnije i pripremljenije. U testu ne ostavljaj ništa prazno – ako i ne znaš, probaj pogoditi. Budući da nema negativnih bodova, nema smisla ne odgovoriti na pitanje, a postoji mogućnost da pogodiš točan odgovor. Samo smireno, naspavano i hrabro 😊

 

Nadamo se da smo ti ovim savjetima pomogli pri pripremi za IELTS test, a ako smatraš da bi ti dobro došao i pripremni tečaj, ne ustručavaj nam se javiti na iro@iro.hr ili 01 4555 151.

Good luck, fingers crossed! 😊

Ivana Lončar