Kako se pripremiti za TOEFL iBT ?

Kako se pripremiti za TOEFL iBT ?

 

Kada se odlučite studirati u inozemstvu, jedan od vjerojatnih uvjeta za upis je polaganje standardiziranog testa engleskog jezika. TOEFL iBT (Test of English as a Foreign Language) je online standardizirani test akademskog engleskog jezika koji je mjerodavan pokazatelj znanja engleskog jezika i vaše sposobnosti praćenja akademskih programa mnogih međunarodnih obrazovnih institucija.

TOEFL iBT ima četiri dijela koja ispituju vaše vještine čitanja, slušanja, govora i pisanja na engleskom jeziku. U nastavku pročitajte kratke opise svakog dijela i savjete za što bolju pripremu.
1. ČITANJE (Reading)

Čitanje se testira trima tekstovima od oko 700 riječi. Teme tekstova mogu biti iz antropologije, povijesti, medicine i drugih znanosti. Pisani su akademskim stilom i slični su tekstovima koje možete naći u raznim fakultetskim udžbenicima na na engleskom jeziku. Pitanja nakon teksta traže od vas da npr.  prepoznate glavne ideje, zaključite stvari koje nisu eksplicitno navedene, prepoznate ulogu određenog odlomka ili rečenice, umetnete rečenice koje će najbolje povezati tekst ili odaberete odgovarajući sinonim za riječ u tekstu. Bez obzira na temu teksta na ispitu, ne traži se vaša stručnost ili čak znanje o toj temi već sposobnost razumijevanja, povezivanja i zaključivanja.

Prije polaganja testa potrudite se pročitati što više specijaliziranih tekstova iz prirodnih i društvenih znanosti (znanstveni časopisi, tekstovi na web stranicama raznih sveučilišta), obratite pažnju na stil pisanja, njihovu strukturu i kako su odlomci tematski podijeljeni te koje su riječi i fraze korištene za tranzicije među odlomcima.
Što više takvih tekstova detaljno pročitate i upoznate se između ostaloga i s vokabularom, to će vam biti lakše razumjeti tekstove i odgovoriti na pitanja na TOEFL iBT testu.
2. SLUŠANJE (Listening)

Dva su tipa snimaka koje ćete čuti na testu slušanja. Prvi tip su razgovori iz studentskog života, poput dva studenta koja komentiraju zahtjeve za određen predmet ili konzultacije s profesorom, a drugi tip su predavanja iz različitih predmeta, bilogije, povijesti, kemije… Na testu slušanja je bitno znati prepoznati glavne ideje, stavove govornika i voditi bilješke što preciznije i sažetije. Svaku snimku slušate samo jednom, stoga su fokus, razumijevanje i izdvajanje najbitnijeg vještine koje su vam potrebne za dobar rezultat.

Za pripremu za slušni dio testa pomoći će vam slušanje što više videa ili podcasta na internetu, ali pripazite da su teme akademske ili povezane sa studiranjem.
Nemojte izabrati preduge snimke, do 5 minuta, i osim filtriranja najbitnijih stavki, svakako pripazite na ton i način govora i određene fraze koje pokazuju govornikov stav prema temi. Dok slušate, vježbajte i uzimanje bilješki. Nemate puno vremena, 3-5 minuta, stoga vam upotreba kratica riječi može pomoći da zabilježite što više u tako malo vremena.
3. GOVOR (Speaking)

Vaš ispit govora se sastoji od samostalnog i integriranog dijela. Govorite u mikrofon i vaš odgovor se snima. Nema razgovora s drugom osobom. Samostalno pitanje od vas traži da u 45 sekundi iznesete svoje mišljenje, ideje ili iskustva o općenitim temam poput kojoj se osobi divite ili kakav odmor preferirate. Imate 15 sekundi za pripremu i ovdje je bitno da znate točno što vam je najbitnije reći i da  zatim to iznesete tečno, pokažete svoje znanje fraza, vokabulara i gramatiku. U integriranom dijelu morat ćete pričati o zadanom tekstu i/ili snimci te objasniti što je predstavljeno ili povezati dva dijela.

Za što bolju jasnoću izražavanja, mogućnost razvoja teme i tečnost u pričanju, pripremite se tako da na teme koje izaberete ili tesktove i videe koje pogledate (opet fokusirajte se na one s akademskim temama) svladate vještinu kratkog, jasnog i preciznog pričanja.
Kad vježbate svakako si ograničite vrijeme na ispod minute govora i pazite da vaš sadržaj dok pričate ima jasan početak i kraj i da se ne gubite i ne skačete s jedne ideje na drugu, tj. da bude sasvim jasno što ste htjeli reći. Uz naravno, pažnju da riječi i gramatika koju koristite budu što prirodniji i točniji.
4. PISANJE (Writing)

U pisanju su dva zadatka, također samostalni i integrirani. Nije zadan broj riječi koje morate napisati, ali očekuje se barem 200- 300 riječi. Samostalni zadatak traži od vas da pismeno iznesete svoje ideje, mišljenje ili iskustva na određenu temu i za to imate 20 min. Tema je obično iz svakodnevnog života, poput teme koja vas se zadnja vijest dojmila i zašto. Integrirani zadatak će od vas tražiti da povežete tekst i snimku predvanja te da, ako ih ima, uočite razlike i komentirate sadržaj. Za tu vrstu pitanja imate 30 min.

Ovdje je najvažnija u 20 ili 30 minuta napraviti dobru organizaciju vašeg pisanog teksta, stvoriti koherentnost i pokazati vaše znanje gramatike i vokabulara. Pazite da vam je tekst povezan i da je razumljiv. Svaka tvrdnja  koju iznesete mora biti argumentirana i obrazložena. Vježbajte pisanje na različite teme mjereći si vrijeme i ako imate mogućnosti dajte nekome tko zna engleski dobro da pročita vaše tekstove i da vam da povratnu informaciju koliko dobro može pratiti pročitano i je li jasno što ste napisali. Vježbajte također korištenje naprednijih gramatičkih struktra, poput kondicionala, pasiva i indirektnih pitanja i pripazite da imate dovoljno dobar raspon vokabulara, tj. da ne koristite uvijek jedne te iste riječi i osnovne fraze kod povezivanja odlomaka.

Za najbolju pripremu i postizanje što boljeg rezultata uz samostalno učenje preporučujemo i pripremni tečaj za TOEFL s iskusnim profesorom. Pronađi opciju za sebe ovdje.

 

Marija Janković, profesorica engleskoga i suradnica IRO-a na pripremnim tečajevima za polaganje standardiziranih testova

Više o našim profesorima pronađi ovdje.