Inicijativa mladih za ljudska prava

Tko smo mi?

 

Inicijativa mladih za ljudska prava je organizacija civilnog društva sa sjedištem u Zagrebu koju su krajem 2008. godine osnovali mladi aktivisti za ljudska prava uz potporu regionalne Inicijative mladih za ljudska prava, koja danas postoji u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini te Kosovu. Od tada, regionalna organizacija je prošla transformaciju iz koje je od nacionalnih ureda/programa stvoreno pet autonomnih organizacija koje su 2010. godine ponovno uspostavile regionalnu mrežu. Članovi Inicijative su mladih aktivisti za ljudska prava, pravnici, novinari, studenti, pisci, istraživači i stručnjaci iz područja tranzicijske pravde i međunarodnih odnosa iz Hrvatske i ostalih zemalja regije. Inicijativa mladih se aktivno bavi temama suočavanja s prošlošću, bavljenja s ostavštinom prošlosti u sadašnjosti i učenjem iz iskustava prošlosti za bolju budućnost; pružanjem podrške žrtvama kršenja ljudskih prava i drugim temama. Inicijativa mladih se posebno bavi razvojem kapaciteta i suradnje među mladim ljudima diljem Hrvatske. Regionalna mreža Inicijative mladih za ljudska prava dobitnica je prestižne nagrade Vaclav Havel koju od 2009. dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Što vam nudimo?

U okviru Social Innovators projekta, Inicijativa mladih za ljudska prava povezuje mlade (studente i nezaposlene), a prvenstveno one društveno-humanističkog usmjerenja, s organizacijama civilnog društva te ih potiče da stvaraju svoje ideje, inicijative i doprinesu boljitku svojih lokalnih zajednica.

 

 

Projekt Social Innovators je financiran od strane Islanda, Norveške i Lihtenštajna kroz EEA and Norway Grants Fond za zapošljavanje mladih.  Projekt sufinancira Ured za udruge Republike Hrvatske.  Organizacije koje provode projekt su Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska, Kulturno Izobraževalno Društvo Pina iz Slovenije, Nacionalna škola menadžmenta iz Bugarske i Østfold University College iz Norveške.

Program prakse u civilnom društvu

 

Završio/la si fakultet društveno-humanističkog usmjerenja i do sada nisi imala priliku svoje znanje primijeniti u praksi? Zainteresirana si svojim znanjem doprinijeti društvenom napretku, ali ne znaš kako je to moguće? Imaš ideje za inovativno rješavanje problema u zajednici, a nisi siguran/a kako to ostvariti?

 

Pozivamo te da se prijaviš na praksu u organizaciji civilnog društva od siječnja 2021., kada pokrećemo drugi krug prijave u Program.

 

Što nudimo?

 • 80 sati prakse u organizaciji civilnog društva koja odgovara tvojim preferencijama
 • Usavršavanje postojećih i usvajanje novih vještina i znanja
 • Vodstvo stručnog i iskusnog mentora/mentorice
 • Detaljni i obrazloženi komentari mentora/ice na obavljenu praksu, pismo preporuke mentora za buduće poslodavce nakon odrađene prakse, kao i potvrda o završenoj praksi koja uključuje popis uspješno obavljenih zadataka ili stečenih znanja ili vještina
 • Mogućnost pokretanja i razvoja vlastitog projekta ili inicijative

 

Što očekujemo?

→ Aktivno sudjelovanje na programu prakse koji je prije početka prakse usklađen s mentorom (o terminima i intenzitetu odrađivanja 80 sati dogovaraš se izravno s mentorom)

→ Spremnost za evaluaciju vlastitih vještina, znanja i pristupa s ciljem napredovanja tijekom programa prakProaktivni pristup i spremnost za razvijanje vlastitog projekta tijekom programa prakse

→ Aktivno sudjelovanje u sva četiri modula programa prakse

→ Izraženi interes za buduće zaposlenje ili drugi oblik doprinosa u civilnom društvu te interes za širi spektar tema od društvenog značaja (npr. održivi razvoj, politička kultura, prava manjina i slične teme)

 

Kako izgleda program?

Imat ćeš se prilike specijalizirati u jednom od sljedećih područja važnih za rad u organizacijama civilnog društva:

 • Vođenje projekata
 • Administracija i financije
 • Vođenje komunikacija/PR
 • Zagovaranje/rad na programima
 • Educiranje i vođenje treninga (npr. rad s mladima)

 

Koji su kriteriji prijave?

Na program prakse u civilnom društvu možeš se prijaviti ako:

✔ imaš do 30 godina

✔ završio/la si ili završavaš fakultet društveno-humanističkog usmjerenja (preddiplomska ili diplomska razina studija)

✔ nisi zaposlen/a u struci (radiš izvan područja za koje si se obrazovao/la)

✔ motiviran/a si steći iskustvo u civilnom društvu

 

Kako se prijaviti?

Drugi krug natječaja bit će otvoren u siječnju 2021 i objavljen na stranicama Inicijative mladih za ljudska prava: http://yihr.hr/hr/ i Facebooku Social Innovators Hrvatska: https://www.facebook.com/socialinnovatorshr

 

BONUS: Jedna osoba koja je završila program prakse imat će prilike sudjelovati na ‘Job Challenge’ natječaju u 2021. godini i dobiti ugovor radu na godinu dana u jednoj organizaciji civilnog društva!

 

Imaš pitanja?

Piši nam na croatia@yihr.org

Edukacijski program ‘Praktičar socijalnih inovacija’

 

U 2021. godini Inicijativa mladih za ljudska prava pilotirat će besplatni edukacijski program osposobljavanja za mlade koji žele naučiti kako svoje ideje provesti u praksu i socijalnim inovacijama doprinijeti svojim lokalnim zajednicama. Program će trajati 150 sati koji uključuju teorijsku i praktičnu nastavu te umrežavanje, a na kraju se polaže ispit i dobiva potvrda o završenom programu. Program je posebno osmišljen kao neformalna edukacija koja će mladima olakšati razvijanje vještina ključnih za rad u udrugama te za razvoj inicijativa u lokalnim zajednicama.

 

Informacije o programu bit će dostupne na stranicama Inicijative mladih za ljudska prava: http://yihr.hr/hr/ i Facebooku Social Innovators Hrvatska: https://www.facebook.com/socialinnovatorshr

Radionice, edukacije i individualna savjetovanja u okviru YIHR.huba

 

Zanima te rad u civilnom društvu?

 

 

Prijavi se za besplatno virtualno savjetovanje na sljedeće teme:

 • Priprema za razgovore za posao: pisanje životopisa i motivacijskog pisma te priprema za intervju, samoprezentacijske vještine
 • Savjetovanje o radu u civilnom društvu za osobe koje se žele zaposliti u udrugama
 • Savjetovanje o boljem snalaženju na novom radnom mjestu: organizacija vremena i aktivnosti, asertivna komunikacija, prevencija sagorijevanja (tzv. burnota) na radnom mjestu i srodne teme
 • Savjetovanje o pisanju projekata, financijskim, administrativnim i pravnim aspektima poslovanja udruga

 

Za besplatno virtualno savjetovanje javite nam se na croatia@yihr.org s naznakom: Prijava za besplatno virtualno savjetovanje.

 

Savjetovanje vode Morana Starčević koja ima bogato iskustvo rada u civilnom društvu, upravljanja organizacijom i pisanjem projekata te Andrea Kovač koja uz iskustvo rada u civilnom društvu i vođenju projekata, također pohađa treću godinu edukacije iz Psihoterapijskog savjetovanja u modalitetu Transakcijske analize.

 

Također, digitalni YIHR.hub u ponudi ima i:

Besplatne radionice i virtualne programe otvorene za javnost koji će se najavljivati na web stranicama YIHR-a http://yihr.hr/hr/ i na Facebooku: https://www.facebook.com/socialinnovatorshr

 

Informacije o poslovima u organizacijama civilnog društva

Ako se želiš zaposliti u civilnom društvu, informacije o poslovima objavljujemo putem mailing liste OCD-poslovi. Grupa je namijenjena svima koji su zainteresirani za rad u civilnom društvu te udrugama koje oglašavaju posao, pri čemu je naglasak na početničkim poslovima za koje se traži malo ili nimalo radnog iskustva. Putem ove liste mogu se dijeliti i informacije o programima prakse i volontiranja. Prijavi se ovdje: https://forms.gle/tNVXmrbC7TrCssj39

Kako se uključiti u programe koje nudi Inicijativa mladih?

 

Saznajte više o programima Inicijative i mogućnostima putem Zooma uoči Online Dana stipendija 25.11 u sljedećim terminima:

 

Pišite nam na croatia@yihr.org

Pratite nas na Social Innovators Hrvatska Facebooku: https://www.facebook.com/socialinnovatorshr

Prijavite se na Newsletter:

https://mailchi.mp/37aa8759606e/yihr