Veliko vijeće usvojilo izmijenjeni tekst Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje

Veliko vijeće usvojilo izmijenjeni tekst Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje

Veliko vijeće Sindikata znanosti je na izvanrednoj sjednici održanoj u petak, 23. studenog raspravljalo o konačnoj verziji prijedloga Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje te je nakon trosatne rasprave prijedlog i usvojilo. Glasovanje je provedeno u tajnosti s 22 glasa za i jednim suzdržanim.

Usvojeni dokument je izmijenjeni tekst nastao kao rezultat dodatnog kruga pregovora između Sindikata znanosti te Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon što je prethodni predložak ocijenjen nedovoljno spremnim za prihvaćanje. Ovo je ujedno i prvi put u više od pet godina, i jednako toliko strpljivih pokušaja, da je pregovarački odbor Sindikata uspio privesti pregovore kraju bez da je došlo do smjene resornog ministra, redovitih ili prijevremenih izbora ili nekog drugog događaja koji bi pregovore vratio na početnu točku.

Sljedeći korak je usvajanje ugovora od strane Vlade RH, nakon čega će se pristupiti svečanom potpisivanju. Jednom potpisan, Ugovor bi trebao vrijediti naredne četiri godine i jasno regulirati sve specifičnosti u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Dostupno na: nsz.hr