Europa

Visoko obrazovanje u Europi

 

Za potrebe informiranja i pretraživanja putem Interneta, IRO je prikupio korisne linkove krovnih institucija koje se bave visokim obrazovanjem u pojedinim europskim zemljama preko kojih možete saznati više o visokoobrazovnim sustavima i mogućnostima studiranja u pojedinim europskim državama, pretraživati sveučilišta i studijske programe te programe financijske pomoći za studij.

Izdvojene su INTERNETSKE STRANICE krovnih europskih

organizacija, udruženja, mreža i portala, kao i različitih tražilica stipendija ili stručne prakse u Europi.

 

Informacije o visokom obrazovanju u pojednim europskim zemljama možete pronaći u nastavku

 

Albanija

 

U Albaniji postoji 13 javnih i 46 privatnih institucija visokog obrazovanja (popis sveučilišta i programa).

 

Troškovi

Studij u Sveučilištu u Tirani stoji između 115 i 230 eura, dok za područje produkcije filma isti troškovi iznose 580 eura. Troškovi diplomskog studija iznose 1150 eura, dok je cijena doktorskog studija 1540 eura.

 

Stipendije

Stipendije se dodjeljuju prema kategoriji izvrsnosti i slabijeg socio-ekonomskog statusa. Svako sveučilište propisuje uvjete natječaja, kao primjerice Albansko sveučilište.

 

Smještaj

Ažuriranje podataka u tijeku.

 

Jezik

Više o Albaniji: Discover Albania

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Albanije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, VMD toranj, kat 10, Strojarska cesta 20. Konzulati su u Osijeku, Bartol Krašić 8 Ured br.3, u Dubrovniku, Gabra Rajčevića 1 te u Varaždinu, Preradovićeva 17/1.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Andora

 

Visokoobrazovni sustav u Andori sastoji se sustava preuzetog od Francuske, od Španjolske i samog andorskog. Međunarodni studenti se mogu prijaviti i online, pri čemu svi dokumenti trebaju biti prevedeni na katalonski jezik.

 

Troškovi

Studij u Andori stoji između 750 i 1800 eura godišnje, dok se troškovi smještaja i života kreću oko 1000 eura mjesečno.

 

Smještaj

Sveučilište ima svoj kampus, no u slučaju da su popunjena sva mjesta, Mađunarodni studentski centar pomaže u pronalaženju drugih opcija smještaja.

 

Stipendije

Postojeće stipendije za studij u Andori mogu se istražiti na portalu http://www.scholarshipportal.com/scholarships/andorra

 

Jezik

Službeni jezik je katalonski, uz kojeg se aktivno koriste španjolski, galicijski, portugalski i francuski. Pogodnost za međunarodne studente je i činjenica da većina stanovnika govori i engleski jezik.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Andora nema predstavništvo u Hrvatskoj. Za informacije o mogućnostima studiranja u Andori možete se obratiti i na Ministry of Foreign Affairs, C/Prat de la Creu, 62-64 – AD500 Andorra la Vella, Principality of Andorra.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Austrija

 

Austrijski visokoobrazovni sustav uključuje javna i privatna sveučilišta, kao i više škole i sveučilišne centre za obrazovanje nastavnika. Na QS Rankings svjetskoj rang listi, Austrija ima dva sveučilišta među 200 najboljih: Sveučilište u Beču (154. mjesto) i Bečko sveučilište tehnologije (182. mjesto).

 

Postupak prijave na studijske programe u Austriji u velikoj mjeri ovisi o pojedinačnim sveučilištima, stoga savjetujemo studentima da izravno kontaktiraju sveučilišta za koja su zainteresirani i pitaju o uvjetima za upis. Za određene programe potreban prijemni ispit (npr. medicina, umjetničke akademije, universities of applied sciences).Opće informacije o studiranju u Austriji, uključujući popis institucija i studijskih programa, možete pronaći ovdje: http://www.studyinaustria.at/home/.

 

Troškovi

Studiranje u Austriji potpuno je besplatno za studente unutar EU-a. Mjesečni troškovi života (uključujući smještaj) kreću se od oko 6700 do 8200 kuna. Studirate li u Beču, možete očekivati višu razinu troškova nego, primjerice, u Grazu. Za sve studente obavezno je učlanjenje u studentski sindikat “ ÖH-Beitrag“ pri čemu se dobiva studentska naknada za osiguranje od nezgode te iznosi 150 kuna po semestru.

Sveučilišta primijenjenih znanosti imaju pravo naplaćivati školarinu. Za više detalja potrebno je izravno kontaktirati odabranu instituciju.

 

Stipendije

Neka sveučilišta nude vlastite stipendije, za što morate provjeriti njihove web-stranice. Za detaljan pregled i pretragu dostupnih stipendija u Austriji, posjetite sljedeću stranicu: http://www.grants.at/.

 

Smještaj i boravak

Za europske državljane nije potrebna viza, no potrebno je prijaviti se vlastima nadležnima za boravak u Austriji u roku od tri mjeseca od ulaska u tu zemlju.

Austrija nudi velik izbor smještaja za studente, uključujući studentske domove te državni i privatni smještaj. Vrlo detaljne informacije o mogućnostima i cijenama možete pronaći na: http://www.studyinaustria.at/life_in_austria/accommodation/. Smještaj možete tražiti i ovdje: https://housing.oead.at/de/. Prosječna cijena smještaja kreće se od oko 2800 kuna mjesečno na više.

 

Jezik

Za upis studija u Austriji potrebno je poznavanje njemačkog jezika. Osim potvrda o poznavanju jezika, poput DSD-II diplome, kao uvjet za upis priznaju se i četiri godine slušanja predmeta Njemački jezik u srednjoj školi i gimnaziji. Za studijske programe koji se održavaju na engleskom jeziku, potrebno je položiti i ispit poznavanja engleskog, kao što su npr. TOEFL iBT i IELTS.

 

The University Preparation Programmes nudi intenzivne tečajeve za strane studente kako bi ih pripremili za ispite koje propisuju sveučilišta. Ako se vaš odabrani studijski program održava na njemačkom jeziku, potrebno je dokazati njemačku razinu od najmanje A2 da biste bili primljeni na University Preparation Programmes.

 

Studentski poslovi

Hrvatski studenti po novome ne moraju dobiti radnu dozvolu ako žele raditi tijekom studija. Detaljne informacije o tome možete pronaći ovdje: https://oead.at/en/the-oead/jobs/. Posao možete tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga i web-stranica poput https://www.studentjob.at/. Studenti prosječno mogu zaraditi od oko 70 do 150 kuna po satu.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o istraživačkim projektima u Austriji možete pronaći ovdje: https://www.euraxess.at/ i https://www.fwf.ac.at/en/.

 

Ostale korisne informacije

Pročitajte iskustva hrvatskih stipendista u Austriji ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Pogledajte zašto odabrati studij u Austriji ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=IcBJh8AyHC8&t=23s.

 

U Austriji se nalazi i Central European University (vidi dolje), koji nudi austrijske i američke diplome. Za više informacija o tom sveučilištu, obratite se Institutu za razvoj obrazovanja.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Austrije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Radnička cesta 80/IX. Konzulati su u Rijeci, Stipana Konzula Istranina 2 te u Splitu, Klaićeva poljana 1.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr.

Belgija

 

Mnoga sveučilišta u Belgiji imaju snažnu međunarodnu poziciju u međunarodnim ljestvici. Više informacija o mogućnostima studija u Belgiji možete pronaći na http://www.studyinbelgium.be/en/studyinginbelgium

 

Troškovi

Studij u Belgiji za studente s područja EU ne prelazi iznos od 835 eura godišnje, ovisno o instituciji na koju se prijavljujete. Više informacija možete naći na: https://www.studyinbelgium.be/en/studying-french-speaking-belgium-registration-fees

 

Stipendije

Stipendije za međunarodne studente u Belgiji nude neka sveučilišta, vlada, akademije znanosti i visokog obrazovanja i drugih belgijskih agencija ili organizacija. Za detalje posjetite http://www.scholarshipportal.com/scholarships/belgium i http://www.wbi.be

 

Smještaj

Glavni smještajne mogućnosti za studente u Belgiji su: studentski domovi- soba u studentskom kampusu varira između 300 i 450 eura mjesečno te najam i dijeljenje stana – prosječna cijena za iznajmljivanje sobe je između 350 i 500 eura mjesečno (ne uključujući komunalne troškove).
U nekim belgijskim gradovima nudi se mogućnost kućnog boravak koji obično stoji negdje između 400 i 600 eura mjesečno za jednu osobu, s najmanje uključenim jednim obrokom dnevno. Više informacija o troškovima smještaja možete pronaći na: https://www.studyinbelgium.be/en/how-much-does-it-cost-live-and-study-french-speaking-belgium

 

Jezik

Obrazovanje u Belgiji organizirano je na jezičnoj razini. Postoje tri zajednice – nizozemska, njemačka i francuska.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Belgiji možete naći na: https://researchportal.be/en

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Pantovčak 125d. Konzulati su u Dubrovniku, Antuna Barca 10 i u Opatiji, Borisa Zdrinšćaka 7.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Bjelorusija

 

U Bjelorusiji svake godine studira više od 6000 stranih studenata u visokoobrazovnim institucijama koje nude više od 1000 kolegija. Većina sveučilišta akreditirana su od strane UNESCO-a, WHO-a i MCI-a, dok su nerijetko gostujući profesori iz SAD-a, UK-a i ostalih dijelova Europe.

Detaljne informacije na http://www.studyinbelarus.ws/

 

Troškovi

Troškovi studija iznose između 2000 i 3500 USD ovisno u fakultetu i usmjerenju. Prosječni životni troškovi u Bjelorusiji iznose otprilike 500 eura bez uključenog smještaja.

 

Stipendije i smještaj

Stipendije za studij u Bjelorisiji nude i javni i privatni fondovi bilo za studente lošijeg socio-ekonomskog statusa ili za one boljih akademskih rezultata.

Većina studenata stanuje u studentskom hostelu koji stoji $15-40 mjesečno.

 

Jezik

S obzirom na veliki broj stranih studenata, evidentno je da su mnogo programi dostupni na engleskom jeziku, i kao takvi privlače sve veći broj internacionalnih studenata u ovu zemlju.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Bjelarus u Republici Hrvatskoj nalazi se u Budimpešti, dok se u Rijeci nalazi Konzulat Republike Bjelarus u Republici Hrvatskoj.

Za sve ostalo obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Bosna i Hercegovina

Hrvatski studenti u BiH imaju brojne motive za nastavak školovanja u susjednoj zemlji – od manjih troškova za stanarinu, školarinu i život do blizine krajevima u kojima žive. Sveučilišta u BiH provode programe po bolonjskom procesu, pa nostrifikacija u Hrvatskoj ne predstavlja problem.

 

Životni troškovi

Najpovoljnije mjesto za studij u BIH za Hrvate je Mostar zbog stipendija koje nude upravo za hrvatske državljane, koje su dovoljne za podmirivanje osnovnih životnih troškova. Cijena najma varira s obzirom na regiju. Prosječan mjesečni najam u BiH iznosi oko 1300 kuna.

Smještaj u Mostaru kreće se od oko 800 kuna na periferiji zajedno s režijama do oko 1500 kuna u centru bez režija. No, u studentskim gradovima Vitezu ili Orašju cijene stanova su uglavnom ispod 800 kuna. Mjesečne komunalne usluge (voda, struja, plin) za dvije osobe u stanu iznose 650 kuna. Mjesečna naknada za javni prijevoz kreće se oko 200 kuna.

Studentski posao

Minimalna plaća u BiH iznosi 1650 kuna. Nisu potrebne radne dozvole jer ne postoje ograničenja za rad i studiranje, no studenti koji imaju posao moraju dobiti dozvolu za boravak nakon prve godine u zemlji. Prosječna plaća iznosi 3200 kuna. Studenti se najčešće zapošljavaju na nepuno radno vrijeme kao konobari, barmeni, kuhari, blagajnici, prodavači i marketinško osoblje.

Nakon završetka fakulteta, diplomirani studenti mogu raditi kao asistenti u nastavi, istraživači i administrativni asistenti. Ti poslovi studentima daju stipendije i mjesečne stipendije za pokrivanje životnih troškova.

Troškovi

Školarine po semestru na Sveučilištu u Mostaru kreću se od 3000 do 4000 kuna.

Školarine po semestru na Sveučilištu Hercegovina na Fakultetu društvenih znanosti na preddiplomskom studiju kreću se od 4500 do 6500 kuna (postoji mogućnost dobivanja stipendije).

Studentska viza

Kao hrvatski državljanin, ako ste na studijskom boravku kraćem od tri mjeseca, viza nije potrebna. Studentska viza potrebna je ako je planirani ostanak duži od tri mjeseca. Viza vrijedi 12 mjeseci, uz mogućnost zahtjeva za produživanjem. Prije podnošenja zahtjeva za vizu studenti moraju predočiti pismo o upisu na bosansko sveučilište i moraju ispuniti zahtjev za vizu prije nego što im se može odobriti studentska viza. Strani studenti mogu se prijaviti za svoje vize u veleposlanstvu ili konzulatu Bosne i Hercegovine u svojoj zemlji.

Jezik

Sveučilište u Mostaru jedini je fakultet u BiH na kojemu je hrvatski službeni jezik. Sarajevo School of Science and Technology nudi program Medicinskog fakulteta koji se u potpunosti izvodi na engleskom jeziku.

Akademska godina

Akademska godina u BiH sinkronizirana je s ostatkom europskih fakulteta. Jesenski semestar započinje početkom listopada, a završava sredinom siječnja. Proljetni semestar započinje početkom veljače, a završava krajem svibnja. Na nekim sveučilištima postoji mogućnost intenzivnog ljetnog programa za strane studente od početka lipnja do kraja srpnja.

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo BiH u Hrvatskoj dostupno je za dodatne upite na adresi Josipa Torbara 9,

Zagreb. Kontakt broj: 01 45 01 070 (http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/veleposlanstva-stranih-

drzava-u-rh/bosna-i-hercegovina-zagreb,14.html)

Za sve ostalo obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Bugarska

 

Bugarska sveučilišta dobro su poznati u mnogim znanstvenim područjima kao što su medicina, matematika, tehničke (računalne znanosti, inženjerstvo), kemija, biologija i lingvistika. Studij u Bugarskoj je studij i članici Europske Unije s prednosti sve kvalitetnijeg života i obrazovanja. Bugarska ima jedno sveučilište rangirano u top 700 od 2014-15 QS World University Rankings – Sofija University “St. Kilment Ohridski “. Više informacija o programima nalazi se na poveznici: https://www.studyinbulgaria.com/

 

Troškovi

Cijena studija varira od £1.594 do £6.378 godišnje, s napomenom da je studij na bugarskom jeziku znatno jeftiniji.

 

Stipendije

Unatoč relativnom skupom studiju za internacionalne studente dostupne su vrijedne javne i privatne stipendije.

 

Smještaj

Mnogi studenti koriste priliku stanovanja u studentskim hostelima za cijenu od 35 do 70 eura na bazi „first come, first served.“ Većina međunarodnih studenti iznajmljuju ili dijele privatni stan u blizini glavne zgrade Sveučilišta. Mjesečni najam privatnog stan kreće se od 150 eura pa do 300 EUR.

 

Jezik

Sveučilišta osim na bugarskom nude programe na engleskom, francuskom ili njemačkom.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Ulica Vladimira Nazora 39.

Za sve dodatne informacije javite se Institutu za razvoj obrazovanja iro@iro.hr

Central European University

 

Central European University (CEU) nalazi se u Beču u Austriji i nudi preddiplomske, diplomske i doktorske programe. Zauzima vrlo visoka mjesta na svjetskoj rang listi sveučilišta QS Rankings za pojedine studijske smjerove. Posjetite stranice CEU-a.

 

Troškovi

Troškovi studija su oko 53 000 kuna godišnje za preddiplomske studije, od oko 75 700 do 183 200 kuna godišnje za diplomsku razinu te od oko 56 800 do 151 400 kuna za doktorske programe.

 

Stipendije i smještaj

Ono što odlikuje CEU je činjenica da skoro velik postotak studenata dobije neki oblik stipendije, koje pokrivaju ili troškove studija ili troškove studija uz smještaj i mjesečnu stipendiju za troškove života. Za preddiplomski studij CEU nudi dvije stipendije pod nazivom Presidential Award u iznosu od 5 000 EUR, a opcija stipendiranja i smanjenja školarine postoji za većinu diplomskih i poslijediplomskih programa.

 

Za više informacija o stipendijama za preddiplomski studij posjetite: https://www.ceu.edu/admission/undergraduate/tuition-fees.

 

Za više informacija o stipendijama za diplomski studij posjetite: https://www.ceu.edu/financialaid.

 

Za više informacija o stipendijama za doktorski studij posjetite: https://www.ceu.edu/admissions/funding-fees/finaid-applicants/phd.

 

Jezik

Na CEU se nastava odvija na engleskom jeziku, pa je potrebno priložiti dokaz o poznavanju engleskog jezika, poput rezultata testova TOEFL-iBT ili IELTS.

 

Ostale korisne informacije

Iskustvo hrvatskih stipendista na CEU-u možete pročitati ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

Zašto odabrati CEU? Saznajte ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=QSMd4TKMqno.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Institut za razvoj obrazovanja službeni je predstavnik CEU-a za Hrvatsku. Za sve upite kontaktirajte nas na sljedeću email adresu: auglesic@iro.hr.

 

Prijave na natječaj za kandidate iz Hrvatske za PREDDIPLOMSKE programe su moguće putem sljedeće poveznice.

Prijave na natječaj za kandidate iz Hrvatske za DIPLOMSKE i DOKTORSKE programe su moguće putem sljedeće poveznice.

 

Kontakti i informacije 

Detaljne informacije o CEU kao i službene brošure su dostupne na www.ceu.edu te u Institutu za razvoj obrazovanja, ovlaštenom predstavniku za CEU:

Institut za razvoj obrazovanja
Prilaz Gjure Deželića 30/2, 10000 Zagreb
Tel. (385-1) 4817-195, 4555-151
E-mail: auglesic@iro.hr
www.iro.hr

 

Predstavništvo za Central European University

 

 

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je ovlašteni predstavnik za Central European University (CEU) za Hrvatsku. CEU je međunarodno priznata visokoškolska ustanova američkog tipa koja djeluje u Beču i nudi preddiplomske, diplomske i doktorske programe iz područja društvenih i humanističkih znanosti te zaštite okoliša i matematike. Nastava na CEU-u održava se na engleskom jeziku. Za preddiplomske programe dostupna je djelomična financijska potpora, a za diplomske programe dostupna je puna i djelomična financijska potpora koja se dodjeljuje na temelju akademskih rezultata.

 

Informacije o natječajima i brošure o CEU dostupne su u IRO-u.

 

CEU je sveučilište akreditirano i u SAD-u i Austriji, a smješteno je u Beču. Sveučilište je orijentirano na interdisciplinarna istraživanja i proučavanje socijalnih mijena i implikacija raznih politika u tranziciji prema otvorenom društvu. Naglasak je na bavljenju Europskom Unijom, kao i posebnostima ne-zapadnih demokracija.

 

CEU je nastao uslijed značajnih društvenih, političkih i gospodarskih promjena koje su zadesile srednju i istočnu Europu i bivši Sovjetski Savez 90-ih godina prošlog stoljeća. Sveučilište je 1991. osnovala skupina intelektualaca vizionara (mnogi od njih su prominentni članovi anti-totalitarnih i demokratskih opozicija) pod vodstvom filantropa Georgea Sorosa. CEU je time postao poprilično neobična visokoškolska ustanova u svojoj regiji, neovisna međunarodna institucija koja nudi programe iz humanističkih i socijalnih znanosti, a koja je predana promociji novih modela učenja: ozbiljan i moralno odgovoran intelektualni angažman u službi poticanja i odgovaranja na društvene potrebe.

 

CEU je neupitno međunarodna institucija: studenti koji studiraju na CEU-u dolaze iz skoro 70 država, većinom iz srednje i istočne Europe te Rusije, a nastavnici dolaze iz više od 30 država. CEU je primjer jedinstvene kombinacija američke, zapadno-europske i regionalne intelektualne i akademske tradicije na sveučilištu. Iako prati američki model u svojim istraživanjima, metodama poučavanja i na doktorskim studijima, sveučilište se trudi postati dijelom europske akademske zajednice i utjeloviti dugotrajne kulturološke tradicije zapadne Europe kao i srednje-europske regije.

 

Detaljnije informacije o CEU-u dostupne na službenoj web-stranici: www.ceu.edu.

Cipar

 

Sveučilišta i institucije na Cipru nude mogućnosti visokokvalitetnih studija na preddiplomskim i poslijediplomskim razinama. Osim tih sveučilišta postoje mnoge ustanove koje nude široki spektar programa. Studiranje na Cipru kao međunarodnom studentu može biti izvanredna prilika da istraži bogatu svjetsku povijest, živeći u fantastičnom klimatskom okruženju.

 

Troškovi

Godišnja školarina za sve međunarodne studente koji studiraju na preddiplomskom programu u CIU prosječno je ispod 3600 € po godini, osim farmacije, koji stoji 7000 € godišnje. Školarina na poslijediplomskim programima je između 2000 € i 2500 €, ovisno o programu.

 

Stipendije

Ministarstvo obrazovanja Sjevernog Cipra dodjeljuje pune i djelomične stipendije za internacionalne studente na temelju akademske uspješnosti, a postoje i brojne druge državne i privatne stipendije.

 

Jezik

Mnogo sveučilišta na Cipru nudi studij na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Cipar za Hrvatsku nalazi se u Beču, a u Zagrebu se nalazi Generalni konzulat na Trgu bana Josipa Jelačića 8.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Crna Gora

 

Crna Gora ima stopu pismenosti od 98 posto, stavljajući je na 55. mjesto od 215 zemalja. Nacija ima obrazovani indeks 0,84 na temelju očekivanih godina školovanja djece i odraslih, koji je bolji od prosjeka koji iznosi 0,62.

 

Troškovi

Za programe prvostupnika, studenti mogu očekivati do 1500 € po akademskoj godini; za specijalistički studij 2000 € godišnje; za magisterij 2500 € godišnje; a za doktorski studij 3000 € po akademskoj godini.

 

Stipendije

Dostupne su pune državne stipendije, kao i brojne privatne stipendije.

 

Smještaj

Smještaj u studentskim domovima cjenovno je prihvatljiv i ima sve potrebne sadržaje. Nadalje, postoji mogućnost najma stana. Cijena varira ovisno o lokaciji i broju ljudi koji dijeli smještaj. Smještaj se može pronaći za cijenu između 80 i 600 eura.

 

Jezik

U Crnoj Gori postoji nekolicina stranih sveučilišta „satelita“ koji nude programe na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Crne Gore u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 1/IV.

Za dodatne informacije javite se Institutu za razvoj obrazovanja iro@iro.hr

Češka

Danas više od 42.000 stranih studenata studira u Češkoj i sve je popularnije odredište za međunarodne studije. Više informacija na: https://www.studyin.cz/

 

Troškovi

Studij na češkom jeziku besplatan je za sve, pa tako i internacionalne studente. Školarine za izvođenje nastave na engleskom ili drugom dostupnom jeziku kreću se do 21 000 eura godišnje ovisno o studiju i programu. Procjena ukupnih životnih troškova u Češkoj iznosi između 330 i 710 eura mjesečno, ovisno o odabiru smještaja i životnim navikama. Više o troškovima studija i života možete naći ovdje: https://www.studyin.cz/live-work/living-costs/ i https://www.studyin.cz/plan-your-studies/tuition-fees/ .

 

Stipendije

Državna stipendija dostupna je za studije na češkom i engleskom na svim razinama studija. Osim stipendija koje daje sveučilišta, postoje i više opcija stipendija kroz bilateralnu suradnju na razini vlade. Više na poveznici http://www.msmt.cz/eu-and-international-affairs/government-scholarships-developing-countries

 

Smještaj

Smještaj u studentskim domovima cjenovno iznosi otprilike 120 eura. Nadalje, postoji mogućnost najma stana za koji se po osobi izdvaja otprilike 250 eura. Više o smještaju možete pročitati na: https://www.studyin.cz/live-work/accommodation/

 

Jezik

Većina institucija nudi program na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Češke Republike u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Romeo Tower, Radnička cesta 47.

Za dodatne informacije javite se Institutu za razvoj obrazovanja, iro@iro.hr

Danska

Danski sustav visokog obrazovanja odlikuje uska suradnja između sveučilišta, instituta i istraživačkih, kulturnih i poslovnih organizacija. Osim toga, na svjetskoj rang listi sveučilišta QS Rankings, Danska ima tri sveučilišta koja se nalaze među 150 najboljih: Sveučilište u Kopenhagenu (79. mjesto), TU Danska (99. mjesto) i Sveučilište Aarhus (155. mjesto). Informacije o institucijama, studijskim programima i procesu prijave možete naći ovdje: http://studyindenmark.dk/.

 

Troškovi

Studij je potpuno besplatan za EU studente. Studentima je obično dovoljno od oko 3000 do 5000 kuna  mjesečno za pokrivanje troškova života. U navedene iznose nije uključena mjesečna cijena smještaja. Također, prilikom življenja u Danskoj, studenti moraju imati osiguranje koje se plaća 200 kuna. U Danskoj se potiče korištenje bicikla kao prijevozno sredstvo, no ako se odlučite za javni prijevoz, mjesečna karta dođe oko 300 kuna. Više o troškovima življenja možete pročitati na: https://www.numbeo.com/cost-of-living/country_result.jsp?country=Denmark

 

Stipendije

Stipendije obično nisu dostupne EU studentima zato što je sam studij besplatan, no savjetujemo da ipak proučite mrežne stranice institucije koja vas zanima. Međutim, valja istaknuti da je za doktorski studij puna stipendija osigurana ako za vaš smjer postoji otvoreno mjesto na željenom sveučilištu. Više: http://studyindenmark.dk/study-options/tuition-fees-scholarships/tuition-fees-and-scholarships

 

Smještaj

Troškovi smještaja uglavnom se kreću od oko 3000 do 5000 kuna mjesečno. Dva su glavna tipa smještaja u Danskoj: studentski domovi i privatni smještaj (uglavnom dijeljeni). Za detaljne informacije o smještaju, cijenama i potrazi, pogledajte: http://studyindenmark.dk/live-in-denmark/housing-1/how-to-find-housing.

 

Jezik

Danska sveučilišta nude mnoge studijske programe na engleskom jeziku, za što je potrebno priložiti potvrdu o znanju engleskog, poput rezultata s testa TOEFL-iBT ili IELTS. Za studijske programe na danskom jeziku, potrebno je položiti odgovarajući ispit – Studieprøven i dansk som andetsprog ili Danskprøve 2 ili 3. Više informacija pronaći ćete ovdje: http://studyindenmark.dk/study-options/admission-requirements. Tijekom studija, dostupan vam je besplatni tečaj danskog jezika.

 

Studentski poslovi

U Danskoj ne postoje ograničenja za to koliko EU studenti mogu raditi. Studentima iz Hrvatske nije potrebna radna dozvola. Posao možete tražiti preko sveučilišta, studentskih udruga i web-stranica poput: https://www.workindenmark.dk/. Studenti prosječno zarađuju od 75 do 120 kuna po satu, a rade od 10 do 20 sati tjedno.

 

Znanstvena istraživanja

Za informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Danskoj, pogledajte: http://euraxess.dk/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 10. Konzulati su u Dubrovniku, Bana J. Jelačića 19, zatim u Rijeci, Ulica 1. maja 58 i u Splitu, Matice Hrvatske 15. Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Estonija

Estonije je zemlja koja posljednjih godina postaje vrlo atraktivna međunarodnim studentima. Upis na studijske programe obično provodi ustanova visokog obrazovanja. Postoji više od 20 obrazovnih institucija s ponudom visokoobrazovnih programa u Estoniji: 6 javnih sveučilišta, 1 privano sveučilište, 8 državnih visokoobrazovnih institucija te 5 privatnih visokoobrazovnih institucija

Informacije o institucijama, programima i troškovima možete pronaći na https://www.studyinestonia.ee/en

 

Troškovi

Studenti troše na hranu oko €300 mjesečno. Svako sveučilišta ima vlastitu kantinu s dobrom ponudom po “razumnim” cijenama. Dnevni specijaliteti iznose oko €3–€5.

Javni prijevoz u Tallinu je besplatan za studente. U Tartu je mjesečna studentska karta €7,67, pojedinačna studentska karta €0.51 (€1 za bus)). Većina sveučilišta ima u svojoj bližoj okolici sve što je potrebno, od trgovina, ljekarni, do kafića, teretana i slično.

Taxi: početna cijena prosječno od €1.9, svaki km oko €0.6.

Bus karta Tallinn – Tartu: €8.10–€10.50

Kazalište: €12–€19

Koncerti: €8–€30

Ulaznice za noćne klubove: između €5–€15 (ovisno o klubu; slobodan ulaz ili popusti česti su za studente)

Kino: €4.5–€5.7 (ovisno o kinu, danu u tjednu ili pojedinoj predstavi)

Sport:

 • Sveučilišni sportski klubovi: €30–€40 mjesečno
 • Privatni sportski klubovi: €30–€70 mjesečno

 

Stipendije

Na stranici http://haridus.archimedes.ee/en/scholarships moguće filtrirati uvjete pretraživanja stipendija.

U Estonije je uobičajeno raditi part-time poslove. Informacije su dostupne na: Work in Estonia.

O poslovima i slobodnim radnim mjestima možete saznati i:

 • na web stranici www.workinestonia.com
 • u centrima za karijere i informativnim centrima na sveučilištima
 • preko prijatelja, ostalih studenata ili lokalnih studenata
 • izravnim kontaktom s određenom kompanijom (putem web stranice)

 

Smještaj

Postoji nekoliko opcija za organizaciju smještaja, a neka sveučilišta imaju organiziran smještaj za svoje studente u studentskim domovima ili hostelima. Cijena smještaja ovisi o lokaciji, kvaliteti i sezoni, a kreću se uglavnom od €80–150 u domovima do €200–510 u privatnim stanovima.

Jezik

Službeni jezik je estonski jezik kojeg govori oko 1.1 milijuna ljudi u zemlji uz tisuće drugih izvan Estonije. Estonski jezik spada u Ugro-finsku grupu jezika, usko povezan s finskim jezikom i nešto manje s mađarskim jezikom. Uočljiv je utjecaj njemačkog, ruskog, švedskog i latvijskog jezika.

International House of Estonia (IHE) je servisni centar za posjetitelje (one-stop-shop) za snalaženje u Estoniji. IHE nudi savjetovanja i odgovore na pitanja koja se odnose na dokumentaciju, smještaj, pronalazak posla, sudjelovanje u različitim aktivnostima i slično. IHE je otvorene za sve međunarodne studente, savjetovanja se ne naplaćuju, ali je potrebna online registracija na: workinestonia.com/internationalhouse

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Estonije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Pragu, Na Kampě 498/1, 118 00 Prag, ČEŠKA. Konzulat Republike Estonije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Cesarčeva 5.

Za dodatne informacije javite se Institutu za razvoj obrazovanja iro@iro.hr

Finska

 

Finski visokoobrazovni sustav sastoji se od javnih i privatnih sveučilišta i viših škola. Na rang listi svjetskih sveučilišta (QS), Finska ima jedno sveučilište među 100 najboljih (Helsinki, 91. mjesto) i jedno među 200 najboljih (Aalto, 133. mjesto).

Uz standardnu dokumentaciju, proces prijave može uključivati ispit koji je vezan uz odabrani studijski smjer. Detaljne informacije o finskom sustavu, uključujući informacije o procesu prijave, možete pronaći ovdje: http://www.studyinfinland.fi/. Za pregled institucija i studijskih programa, provjerite https://studyinfo.fi/wp2/en/.

 

Troškovi

Studij u Finskoj potpuno je besplatan za EU studente. Troškovi života kreću se od oko 5200 do 6700 kuna mjesečno. Viši iznos uglavnom se odnosi na Helsinki.

 

Stipendije

Finska vlada ne nudi stipendije za međunarodne studente. Za razliku od mnogih drugih zemalja, ne postoje školarine za studente koji dolaze iz ostalih EU/EEA zemalja. Neka sveučilišta koja imaju školarine za međunarodne studente, nude financijsku pomoć za studente izvan EU, više o tome na:  https://www.helsinki.fi/en/admissions/scholarship-programme.

Sveučilišta nude stipendije za doktorske studije, pri čemu svako sveučilište ima svoje uvjete koji se mogu provjeriti na njihovim stranicama ili na:  http://www.studyinfinland.fi/tuition_fees_and_scholarships/cimo_scholarships.

 

Smještaj

U Finskoj, moguće je naći sveučilišni smještaj, smještaj u privatnim domovima, stanovima i sobama. Pretraga za smještaj u domu dostupna je preko: http://www.soa.fi/en. Prosječna mjesečna cijena studentskog smještaja kreće se od 1200 do 2600 kuna.

 

Jezik

Finska nudi mnoštvo studijskih programa na engleskom jeziku, za što je potrebno položiti TOEFL-iBT ili IELTS test. Za neke smjerove, potrebno je znati finski i/ili švedski (npr. za sestrinstvo, finski jezik i književnost, itd.). Neka sveučilišta nude tečajeve finskog ili švedskog jezika svojim studentima.

 

Studentski poslovi

U Finskoj nema ograničenja na to koliko student smije raditi tijekom studija. Hrvatskim studentima nije potrebna radna dozvola. Poslove možete tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga i preko web stranica poput: http://www.workinfinland.com/.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Finskoj možete naći na: https://www.euraxess.fi/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Finske u Republici Hrvatskoj, Miramarska 23, 10 000 Zagreb (http://www.finland.hr/)

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na iro@iro.hr

Francuska

 

Francuski sustav visokog obrazovanja sastoji se od tri osnovna tipa institucija za prihvat studenata na cijelom teritoriju Francuske: sveučilišta, visoke škole te specijalizirane škole i instituti. Detaljan opis sustava možete pronaći ovdje: www.campusfrance.org.

Na rang listama QS, francuska sveučilišta zauzimaju visoka mjesta, od kojih valja istaknuti Université PSL (Paris Sciences & Lettres) (52. mjesto), Ecole Polytechnique ParisTech (68. mjesto) i Sorbonne University (83. mjesto).
Postupak prijave na sveučilišta u Francuskoj razlikuje se od onoga u ostalim europskim državama. Uz slanje standardnih dokumenata poput prijepisa ocjena, za prijavu je često potrebno položiti ispit. Dio tog ispita je pisani esej kojemu se pridaje velika važnost. Kao primjer, savjetujemo da pročitate uvjete za prijavu na Ecole normale supérieure, Paris: https://www.ens.psl.eu/en/academics/admissions

 

Troškovi
Troškovi studiranja na francuskim visokim učilištima relativno su niski. Studenti koji dolaze iz Europske unije mogu studirati bez plaćanja školarine (u tom slučaju moraju samo platiti upisninu koja dođe oko 200 eura godišnje). Studenti izvan Europske unije moraju plaćati oko 3000 do 4000 eura godišnje na javnim sveučilištima.
Privatna sveučilišta obično naplaćuju više, do 20 000 eura godišnje.

Troškovi života kreću se od oko 1000 do 1500 eura mjesečno za Pariz, od 700 do 900 eura za ostale gradove poput Lyona i Nice, a od oko 500 do 700 eura za manja mjesta. U ove iznose nije uključen smještaj. Detaljnije informacije o školarinama pronađite ovdje: https://www.study.eu/article/tuition-fees-in-france.

 

Stipendije
U Francuskoj postoji preko 700 stipendija za sve razine studija. Detaljne informacije o dostupnim stipendijama, uključujući one koje nudi Veleposlanstvo Francuske, možete naći ovdje: http://www.diplomatie.gouv.fr/en/coming-to-france/studying-in-france/finance-your-studies-scholarships-4965/. Postoje stipendije francuske vlade za studij ili stručno usavršavanje u Francuskoj, a objavljuju se na stranicama Francuskog veleposlanstva i Instituta: www.ambafrance.hr.

Veća sveučilišta često nude vlastite stipendije koje mogu uključivati i smještaj na kampusu. Za više informacija, obratite se pojedinačnom sveučilištu koje vas zanima ili posjetite njihove web-stranice. Svoj studij također možete financirati i studentskim kreditom Prêt étudiant garanti par l’État koji nude francuske banke.

 

Smještaj
Ako student ne dobije stipendiju koja uključuje smještaj, morat ćete sami plaćati smještaj koji nudi sveučilište ili država. Takav smještaj je obično značajno jeftiniji od iznajmljivanja stana. Cijene se kreću od 120 do 350 eura mjesečno, s tim da se viši iznos odnosi na Pariz, a niži na ostale gradove. Više informacija možete pronaći ovdje: www.adele.org i www.estudines.fr

Studenti mogu biti smješteni i u privatnim studentskim domovima. Cijene za tu opciju kreću se od oko 200 do 800 eura mjesečno. Niži iznos odnosi se na manje gradove, a više na Pariz. Više informacija možete pronaći ovdje: http://www.estudines.com/, http://www.logetudes.com/ i https://www.adele.org/.
Studenti mogu iznajmljivati stanove, no to je najskuplja opcija: od oko 500 do 1200 eura mjesečno, ovisno o gradu.

 

Jezik
Za studij u Francuskoj, potrebno je položiti jedan od mnogih ispita ili certifikata za francuski jezik (npr. TCF, Le TEF, DELF i slično). Neka sveučilišta, poput École Normale Supérieurea, nude intenzivne tečajeve jezika prije početka studija. Detaljne informacije možete naći na stranicama sveučilišta koje vas zanima i ovdje: https://www.studyineurope.eu/study-in-france/admission-requirements.

Međutim, neka sveučilišta nude studijske programe i na engleskom jeziku, za što je potrebno položiti ispit poznavanja engleskoga, poput testova TOEFL-iBT ili IELTS.

 

Studentski poslovi
Studenti u Francuskoj mogu raditi do 20 sati tjedno tijekom studija, a posao mogu tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga, kao i web-stranica poput https://erasmusu.com/en/erasmus-paris/student-jobs. Minimalna satnica za studente iznosi oko 8 eura. Više informacija o studentskom zapošljavanju možete pronaći ovdje: https://www.justlanded.com/english/France/France-Guide/Jobs/Student-jobs.

 

Znanstvena istraživanja
Informacije o istraživačkim projektima u Francuskoj možete pronaći ovdje http://www.agence-nationale-recherche.fr/en/ i http://www.education.gouv.fr/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj
Veleposlanstvo Francuske Republike u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Hebrangova 2. Konzulati se nalaze u Splitu, Narodnog preporoda 10/3 i u Dubrovniku, Ulica Nikole Tesle 9. Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Grčka

 

Ova lijepa mediteranska zemlja je ponosna što je jedna od najstarijih živih kultura na zemlji predstavljajući više tisuća godina povijesti i razvoja. Nalazi se na križanju Europe i Azije, i predstavlja ulazna vrata u Europsku uniju.

 

Troškovi

Troškovi studentskog života u Grčkoj u potpunosti ovise o tome gdje se nalazite tijekom studija. U cjelini, međutim, prosječni troškovi života na mjesečnoj cijeni iznose oko 600 €. Grčka je poznata kao jedna od najjeftinijih zemljama u Europi za studentski život. U prilog tome ide činjenica da studenti s područja EU ne plaćaju školarinu.

 

Stipendije

Grčka je članica Bolonjskog procesa, tako da studenti s područja EU automatski imaju pristup visokom obrazovanju i stipendijama na temelju njihove srednjoškolske mature. Zaklade državnih stipendije razlikuju se po svojoj vrijednosti. Tipične mjesečne stipendije su od 450 do 600 eura. Učenici koji postignu visoku razinu znanja na prijemnim ispitima za prvu godinu se automatski dodjeljuju s 1500 €, pod uvjetom da i/ili njihove obitelji imaju niske prihode. Dodatnih 300 € dodjeljuje se bez ograničenja na dohodak. Za dodatne detalje posjetite www.iky.gr/en

 

Smještaj

Neke institucije ne nude studentski smještaj ili druge stambene objekte, iako, Nacionalni studentski hosteli, slični studentskim domovima nude samo ograničen broj mjesta na raspolaganju. Sobe i apartmani se mogu iznajmiti u privatnim objektima u cijeloj Ateni i Solunu, a troškovi iznajmljivanja jednosobnog stana su oko 270 € mjesečno.

 

Jezik

Unatoč grčkoj blizine Europe, Azije i Afrike kultura, Grčka je zadržala posebnu kulturu, uključujući jezik, koji ponosno govori već tisućama godina. Kandidati koji su primljeni na fakultet moraju imati potvrdu koja dokazuje znanje grčkog jezika bilo od strane Sveučilišta u Ateni, ili od strane Sveučilišta u Solun kroz pisanje ispita. Alternativno, kandidat mora održati 3. razinu ili veću potvrdu izdanu od strane grčkog jezika centru Soluna.

Kandidati koji ne posjeduju bilo koji od tih jezičnih certifikata, mogu upisati fakultet u sljedećoj akademskoj godini, pod uvjetom da će se do tada steći certifikat znanja jezika. Inače, oni nemaju pravo na upis.

 

Studentski poslovi

Mnogi poslovi su dostupni za strane studente koji žele raditi. Zapošljavanje se može pronaći gotovo svugdje u Grčkoj – u gradovima, na selu, pa čak i na otocima. Kako bi pronašli posao, studenti se trebaju konzultirati sa stručnim osobljem i / ili agencijama za posao, kako bi rezervirati radna mjesta za vrijeme ljetnih praznika.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Helenske Republike u Republici Hrvatskoj, nalazi se u Zagrebu, Opatička 12.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Republika Irska

 

Visokoobrazovni sustav u Irskoj sastoji se od sveučilišnog sektora, brojnih instituta za tehnologiju i privatnih nezavisnih visokih učilišta. Veća sveučilišta u Republici Irskoj često zauzimaju zavidne pozicije na međunarodnim rang listama. Primjerice, Trinity College Dublin nalazi se na 104. mjestu najboljih sveučilišta u svijetu, University College Dublin zauzima 193. mjesto, a National University of Ireland Galway 260. mjesto u svijetu (izvor: QS Rankings).

Prijavni proces na studijske programe ovisi o pojedinom visokom učilištu, a uglavnom se uzima u obzir uspjeh na državnim ispitima (tj. maturi) i poznavanje engleskog jezika. Za diplomske i doktorske studije, uzima se u obzir prethodni uspjeh na studiju.

Opće informacije za međunarodne studente možete naći ovdje: http://www.educationinireland.com/en/ i http://www.icosirl.ie/index.html.

Pregled visokoobrazovnih institucija i studijskih programa u Irskoj možete naći ovdje: http://www.educationinireland.com/en/Where-can-I-study-/.

 

Troškovi

Preddiplomski studij u Irskoj je besplatan za EU studente, pod uvjetima specificiranim ovdje: http://www.studentfinance.ie/mp9377/course-fees/index.html.

Detaljan pregled troškova možete pronaći ovdje: http://www.educationinireland.com/en/How-Do-I-Apply-/Tuition-Costs-Scholarships/Fees-for-EU-Students/Tuition-Costs-EU-postgraduate-.html i na stranicama pojedinačnih sveučilišta koje vas zanima.

Cijene troškova života (uključujući smještaj) kreću se od otprilike 10 000 do 20 000 eura godišnje. Veći iznosi odnose se na Dublin, a niže na ostale gradove poput Corka i Galwaya. Detaljan pregled možete naći na stranicama sveučilišta koje vas zanima (najčešće pod „Cost of Living“) ili ovdje: http://www.icosirl.ie/eng/student_information/cost_of_living.html.

 

Stipendije

Popis dostupnih stipendija možete naći ovdje: http://www.educationinireland.com/en/How-Do-I-Apply-/Tuition-Costs-Scholarships/Scholarships.

Također, pogledajte i stranice sveučilišta koje vas zanima jer oni često nude svoje stipendije (pogotovo za doktorski studij). Za poslijediplomske programe potražite izvore financiranja na: http://research.ie/funding/goipg/?f=postgraduate. Za doktorski studij, pratite natječaje Irskog odbora za istraživanje (Irish Research Council) na: http://www.research.ie/funding-opportunities.

 

Smještaj

U Irskoj studenti mogu boraviti u sveučilišnom smještaju, privatnim domovima, stanovima, te obiteljima domaćinima.

Informacije o svim mogućnostima za smještaj i okvirnim cijenama možete pronaći ovdje: https://www.educationinireland.com/en/living-in-ireland/before-arrival/accommodation/  i https://www.goireland.in/accommodation-in-ireland#:~:text=Being%20one%20of%20the%20most,students%20share%20the%20same%20apartment.

 

Jezik

Za studij u Irskoj, potrebno je položiti ispit znanja engleskog jezika s potrebnim pragom. Najčešći ispiti koje sveučilišta priznaju su TOEFL-iBT i IELTS. Svako sveučilište ima određen prag koji ovisi o razini studija. Za studente koji su zainteresirani za učenje irskog jezika, neka sveučilišta (npr. Trinity College Dublin) nude besplatan tečaj. Poznavanje irskog nije uvjet za upis studija (osim za pojedinačne studijske smjerove, npr. Irski jezik).

 

Studentski poslovi

Studenti u Irskoj mogu raditi tijekom studija (najčešće honorarno), a posao mogu tražiti uz pomoću sveučilišta, studentskih udruga, kao i web stranica poput https://ie.indeed.com/ i http://www.jobs.ie/. Prosječna zarada za studente po satu iznosi između 9 i 12 eura.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o doktorskim studijima i istraživačkim projektima u Irskoj možete naći ovdje http://www.research.ie/funding-opportunities i http://www.phdireland.ie/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Irske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Miramarska 23.

Za sve informacije, obratite se Institutu za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr

Island

Na Islandu postoji sedam sveučilišta. Većina visokoškolskih ustanova su pokrenuti od strane države ili privatnih osoba s državnom potporom. Trenutno ima oko 18.000 studenata upisanih u sustavu visokog obrazovanja, od kojih su oko 5% međunarodni studenti.

Detaljne informacije na https://study.iceland.is/

 

Troškovi

Školarine na visokim učilištima razlikuju se između institucija, a iznos može ovisiti o tome je li ustanova u državnom ili privatnom vlasništvu. Primjerice, godina studija Računarske znanosti na Sveučilištu Reykjavik za EU studente stoji 3100 eura.

Prema islandskim statistikama, minimalni kriterij potpore za život u Reykjaviku je 11.700 kuna mjesečno. Međutim, taj iznos ne odražava nužno stvarne životne troškove, koji uvelike variraju ovisno o načinu života i navike trošenja.

 

Stipendije

Na diplomskoj razini Sveučilište Reykjavik izdvaja značajnija sredstva u području održivog i energetskog razvoja u obliku Sustainable Future Scholarship i Future Arctic Energy Scholarship. Za odlične studente postoji mogućnost stipendije u iznosu školarine za dobitnike Dekanove nagrade.

 

Smještaj

Sveučilišta putem svojih Studentske agencije http://www.fs.is/en/student-agency/ omogućuje studentima potporu u traženju smještaja bilo na kampusu ili izvan njega.

Islandska tvrtka https://www.rentmate.is/ pomaže međunarodnim studentima u traženju smještaja i cimera. Druga popularna platforma za traženje privatnog smještaja je https://housinganywhere.com/

 

Jezik

Iako je primarni jezik na sveučilištima islandski, nude se brojni studijski programi koji su u potpunosti dostupni na engleskom jeziku te su stoga otvoreni za međunarodne studente. Osim toga, sveučilišta nude nekoliko programa stranih jezika osim engleskog. Dokaz znanja engleskog jezika za međunarodne studente obavezan je u obliku TOEFL/IELTS ili sličnih ispita. Detalje obavezno proučite na stranicama odgovarajućeg sveučilišta.

 

Studentski poslovi

Studenti s prebivalištem u studentskom domu nemaju automatsko pravo na rad na Islandu, iako postoje određene situacije u kojima pojedinac može biti u mogućnosti podnijeti zahtjev za radnu dozvolu. Za detalje se obratite Upravi za rad (IS Vinnumálastofnun) ili Upravu za imigraciju

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Islanda za Republiku Hrvatsku nalazi se u Berlinu, dok je Konzulat Islanda u Republici Hrvatskoj u Zagrebu, Ulica Ljudevita Gaja 46/1

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Italija

 

U Italiji studira oko 32 000 međunarodnih studenata, uključujući redovne studente i one koji su na programima razmjene. Italija je jedna od četiri  zemlje začetnice provedbe Bolonjskog procesa..

 

Neka od prvih sveučilišta u Europi osnovana su u Italiji tijekom srednjeg vijeka i renesanse. Na primjer, Sveučilište u Bologni, osnovano je 1088. godine, i priznato kao najstarije sveučilište u stalnom pogonu. Danas je Italija dom mnogim prestižnim sveučilištima i drugim visokoškolskim institucijama. Mnoga talijanska sveučilišta dobro su rangirana na ljestvici QS World University Rankings, kao što je Università di Bologna (194), sveučilište Sapienza u Rimu (216), Politecnico di Milano (244), Università di Roma, Università degli Studi di Milano, Università degli Studi di Padova, Università degli Studi di Firenze i Università di Pisa.

 

Italija ima 89 sveučilišta, koja su podijeljena u nekoliko kategorija: državna i druga sveučilišta financirana iz javnih sredstava, privatna sveučilišta i scuole superiori universitarie.

 

Talijanska sveučilišta, studijske programe i ostale informacije vezane uz studij u Italiji pronađite na sljedećim stranicama: https://www.universitaly.it/index.php/ i https://studyinitaly.esteri.it/en/home_borse.

 

Na sve talijanske fakultete možete se prijaviti preko interneta, i to uglavnom izravno na sveučilište, te nije potreban fizički dolazak na fakultet radi upisa. No za određene programe, poput medicine, stomatologije i veterine, bit će potrebno položiti prijemni ispit.

Prijavne postupke za prijemne ispite i ostale informacije pronađite na: https://www.universitaly.it/index.php/.

 

Troškovi

Dok troškovi smještaja i života mogu biti visoki u velikim gradovima poput Rima ili Milana, manji gradovi su mnogo jeftiniji. Isto tako, školarine na talijanskim sveučilištima se razlikuju, ali su općenito mnogo manje nego u drugim dijelovima zapadne Europe ili u Sjevernoj Americi. Oni koji žele studirati u Italiji imaju priliku primiti kvalitetno visoko obrazovanja za pristupačne cijene.

 

Troškovi školarine ovise o nekoliko čimbenika. Najvažnije je pitanje radi li se o državnoj ili privatnoj instituciji – državni fakulteti imaju mnogo niže školarine. Školarine također ovise o zemlji podrijetla na način da su pristupačnije za studente iz EU-a. Također, naknade ovise o odabranom programu i razini studija. Na primjer, možete očekivati ​​godišnju školarinu između 850 € i 1000 € na preddiplomskoj razini studija.

 

Također imajte na umu da određena državna sveučilišta u Italiji određuju iznos školarine ovisno o roditeljskom dohotku. Troškovi života u prosjeku zahtijevaju mjesečni budžet između 600 i 800 eura, ovisno o smještaju i životnim navikama.

 

Stipendije

 

Postoje razne vrste financijske pomoći koje se mogu primati za vrijeme studija u Italiji. Stipendije su nerijetko namijenjene i međunarodnim studentima, no postoje i drugi oblici studentske potpore, kao što suzajmovi. Financijska potpora često se temelji na akademskim zaslugama, odnosno dosadašnjim ocjenama i postignućima. Provjerite web-stranice odabranog sveučilišta za detaljnije informacije o stipendijama i potporama.

 

Smještaj

 

Mnoga talijanska sveučilišta nemaju studentske domove, no često pružaju usluge pomoći u traženju smještaja za studente. Radi se uglavnom o individualnom najmu stana/apartmana ili zajedničke sobe na privatnom tržištu. Ove opcije su obično povoljnije ukoliko se koriste sveučilišne usluge.

 

Jezik

Engleski se ne govori široko izvan akademskog konteksta, stoga ćete svakako imati koristi od učenja talijanskog jezika prije i/ili tijekom boravka. To posebno vrijedi ako nakon odlučite ostati i raditi u Italiji nakon stjecanja diplome.

Mnogi programi na talijanskim sveučilištima dostupni su na engleskom jeziku, ali većina dostupnih predavanja ipak se izvode na talijanskom jeziku. Moguće je da će biti potrebno dokazati znanje jezika prije nego što možete započeti svoj studij.

 

Viza

 

Ako ste državljanin EU-a ili dolazite iz zemalja EFTA-e (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska), ne morate podnijeti zahtjev za boravišnu dozvolu. Međutim, ako ćete boraviti u Italiji dulje od 3 mjeseca, potrebna je prijava u Anagrafe (Ured za registraciju) u mjestu vaše općine prebivališta. Za cijeli postupak potrebno je oko 600 kuna.

 

Za više informacija o postupku posjetite: VISA | StudyInItaly (esteri.it)

 

Studentski poslovi

 

Studenti EU-a mogu raditi u Italiji  bez dodatnog dopuštenja. Da biste povećali svoje šanse za pronalaženje zaposlenja, korisno je imati dobro znanje talijanskog jezika.

Pogledajte iskustva studenata koji su studirali u Italiji: Stories Video | StudyInItaly (esteri.it)

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

 

Veleposlanstvo Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Medulićeva ulica 22.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Latvija

Latvijska sveučilišta slijede Bolonjski sustav, nudće tri razine studija – prvostupnik, magisterij i doktorat.. Većina prediplomskih studija traju tri ili četiri godine, a diplmski jednu ili dvije godine. Sveučilište Latvia rangirano je kao 47. u sveučilišnoj QS ljestvici: EECA 2016. i 651-700 u ukupnom QS World University Rankings® 2016/17, i jedno je od najvećih i najprestižnijih sveučilišta u baltičkim zemljama. Riga Technical University (RTU) je rangirano kao 64. u EECA ljestvici ove godine i najstarije je tehničko sveučilište u baltičkim zemljama. Detaljne informacije pronađite na www.studyinlatvia.lv.

 

Troškovi

Trošak studija ovisi o instituciji, a i upisanom programu. Raspon je od 1.600 eura za program  prvostupnika (3-4 godina studiranja) do 15.000 eura godišnje za stomatološki fakultet (5 godina) pa sve do 25,600 EUR za Executive MBA stupanj. Detaljne informacije o školarinama nalaze se uz svaki opis studijskog programa.

Prosječni mjesečni troškovi u Rigi iznose između 450 i 700 eura ovisno o lokaciji i životnim navikama.

 

Stipendije

Informacije o državnim stipendijama možete pronaći na http://www.viaa.gov.lv/eng/.

 

Smještaj

Ako se odlučite za studij na Sveučilištu u Rigi, u ponudi su dvije stambene opcije za međunarodne studente, Prima Hostel i Rezna Studentski Hotel. Obje lokacije zahtijevaju minimalni boravak od 3 mjeseca. Cijene su vrlo pristupačne i kreću se od 115 USD mjesečno u Rezni do 350 USD mjesečno za jednu sobu u Primi.

Cijena privatnog dijeljenog smještaja stoji između 100 i 200 eura, dok ćete sami za stan izdvojiti između 250 i 350 eura.

 

Jezik

Iako je jedini službeni jezik u zemlji je latvijski, sredina je multikulturalna i većina stanovnika (posebice mlađe generacije) govore engleski. Kao bivša članica Sovjetskog Saveza, ruski je također široko prisutan, zajedno s njemačkim. Sveučilište u Latviji nudi programe na sva četiri jezika, zajedno s uvodnim tečajevima na svakom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Latvije za Republiku Hrvatsku nalazi se u Budimpešti, dok je Konzulat Republike Latvije u Republici Hrvatskoj u Zagrebu, 5. Ravnice 10.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Lihtenštajn

Sa svojom razumnom cijenom studija te visokim životnim standardom, kao i prekrasnim krajolikom, Lihtenštajn nudi studentima iznimne obrazovne vrijednosti. Od svog povijesnog i kulturnog zaleđa, do zemlje u kojoj i danas vlada monarh, Lihtenštajn je vrijedan razmatranja kao mjesto za studij. U ovom trenutku postoje četiri visokoškolske ustanove u Lihtenštajnu.

Detaljne informacije na: https://www.liechtensteineducation.info/

 

Troškovi

Školarine variraju ovisno o školi i programu upisa, kao i studentsko državljanstvo Lihtenštajna ili međunarodna pripadnost. Međutim, školarina po akademskoj godini obično ne prelazi CHF 4946 (4000 EUR, 5132 USD). Konkretno, na Sveučilištu Lihtenštajn školarina iznosi CHF 850 po semestru

Ukupni troškovi života mogu se očekivati u razini oko 1500 CHF mjesečno.

 

Stipendije

Stipendije su obično bazirane na uspjehu studenta. Osim akademskih značajki, neki donatori stipendija mogu zahtijevati i društveni angažman, kao i druga dostignuća. Financijski troškovi studija mogu se pokriti putem sponzorstva, stipendija, obrazovnih zajmova, financijske podrške te studentskim poslovima.

 

Smještaj

Sveučilište Lihtenštajn nudi studentima priliku za smještaj u studentskom domu za 350 ili  560 CHF mjesečno. Također, putem samog sveučilišta moguće se prijaviti i za privatni smještaj više cijene.

 

Jezik

Primarni jezik u Lihtenštajnu je njemački. Uz njega moguće je studirati i na engleskom jeziku uz odgovarajuće potvrde znanja jezika.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Lihtenštajn u Hrvatskoj nema službeno diplomatsko predstavništvo.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Litva

 

Geografski na raskrižju između zapadne i istočne Europe, Litva je tijekom svoje komplicirane povijesti razvila jedinstvenu kulturu, što uključuje duboko poštovanje prema tradiciji kao i želju za učenjem i inovacijama. Detaljne informacije o visokom obrazovanju na https://studyin.lt/

 

Troškovi

U prosjeku, cijena studija na visokoškolskim ustanovama približno iznosi između 1,000 i 5,300 eura godišnje za preddiplomske studije, od 2.200 do 6.500 EUR godišnje – za Master studije i od 7.100 do 8.500 eura po godini za poslijediplomske studije.

Litva se smatra povoljnom zemljom za život, pa studenti koji studiraju u Kaunasu moraju očekivati troškove u visini 350-600 eura.

 

Stipendije

Litvanska Zaklada pruža sredstva za studente litavskog podrijetla koji studiraju njihovu kulturu. Nadalje, litvanska Vlada pruža podršku za međunarodne studente koji studiraju u Litvi. Osim toga, sveučilišta imaju vlastite fondove za stipendiranje, pa se potrebno obratiti njihovim studentskim službama.

 

Smještaj

Litvanski i međunarodni studenti često su smješteni u sveučilišnim domovima s opremljenim kuhinjama i svim ostalim blagodatima doma. Ukoliko želite malo više samostalnosti u, raspitajte se za savjet u vezi s iznajmljivanjem vlastitog apartmana. Cijene variraju od 70 do 200 USD.

 

Jezik

Litvanski je službeni jezik, a spada u indo-europsku skupinu jezika. Zbog duge sovjetske okupacije, oko 80% stanovništva govori ruski. Mnogi mladi ljudi također govore engleski. Nekoliko sveučilišta nude nastavu na engleskom jeziku. U tom slučaju prihvaćaju se certifikati engleskog jezika TOEFL i/ili IELTS.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Litve u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Ivana Lučića 2a.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Luksemburg

 

Sveučilište Luksemburg, s tri kampusa, jedino je sveučilište u državi te ima 11 smjerova na preddiplomskoj i 27 na diplomskoj razini. U Luksemburgu djeluje i više privatnih i međunarodnih sveučilišta. Detaljne informacije na međunarodne studente: http://luxembourg.public.lu/en/etudier/Les-universites/index.html

 

Troškovi

Školarina jednog semestra iznosi 200 eura. Ukupni troškovi života mogu se očekivati na razini od 1100 eura mjesečno (http://luxembourg.public.lu/en/etudier/Vie-estudiantine/index.html). Postoji mogućnost studentskih poslova, a mogu se naći na različitim web stranicama, kao što su: jobs.youth.luJob4students.uni.lu ili uptothejob.cij.lu.

 

Stipendije

Država Luksemburg, kao i sveučilišta nude nekoliko oblika stipendija za internacionalne studente, od kojih su neke povratne s fiksnom kamatnom stopom povrata. Postoje i privatne zaklada koje financijski pomažu studente, ovisno o programu njihova studija:

 

Smještaj

Sveučilište je vlasnik 35 smještajnih objekata i 1009 soba u različitim gradovima. Cijena mjesečnog najma kreće se od 360 do 595 eura s uključenim režijama. Osim navedenog postoje i opcije privatnog smještaja koje su skuplje. Postoji i mogućnost smještaja kod lokalnih obitelji.

 

Jezik

Iako su francuski, njemački i luksemburški službeni jezici u zemlji, može su studirati i na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Velikog Vojvodstva Luksemburga nalazi se u Rimu.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Mađarska

Mađarska je pretežno nizinska zemlja, koju dvije najveće rijeke (Dunav i Tisa) dijele u tri regije. Osim Budimpešte, kao glavnog grada, međunarodni studenti mogu birati programe u mnogim drugim gradovima. Detaljne informacije o studiju u Mađarskoj na http://studyinhungary.hu/

 

Troškovi

Školarine mađarskih sveučilišta znatno su manje u odnosu na troškove zapadnih sveučilišta, i u rangu su od 600 do 4000 eura po semestru. Za osnovne životne troškove u Budimpešti studenti trebaju izdvojiti najmanje 520 eura (pogledajte kalkulator troškova na http://studyinhungary.hu/living-in-hungary/menu/your-costs-of-living.html).

 

Stipendije

TEMPUS Közalapítvány se bavi sa stipendijama u Mađarskoj. Na njihovoj stranici su objavljene stipendije: http://studyinhungary.hu/

Mađarska putem Balassi instituta (HSB) nudi stipendije za strane državljane koji namjeravaju nastaviti svoj dio ili upisati puni preddiplomski studij, diplomski ili doktorski studij u akreditiranoj visokoškolskoj ustanovi. Stipendije se mogu primijeniti na strane državljane zemalja koje imaju važeći bilateralni sporazum za obrazovanje.

Stipendije se nude i od strane visokih učilišta. Ova vrsta institucionalne stipendije može biti dostupna i za istraživače.

 

Smještaj

Studentski domovi dostupni su i Budimpešti, Debrecenu, Gyoru, Miskolcu, Pecsu i Szegedu. S obzirom na grad cijena doma varira od 60 do 110 eura mjesečno. Cijena individualnog smještaja u stanu u Budimpešti može doseći i do 400 eura, iako se dijeljeni smještam može pronaći i za oko 200 eura.

 

Jezik

Mađarski jezik spada u grupu Ugro-finskih jezika. Iako je Mađarska smještena u Centralnoj Europi, mađarski jezik nema nimalo sličnosti s jezicima susjednih zemalja. Brojne institucije nude programe i na engleskom jeziku, ali je potrebno dokazati znanje jezika prije nego što možete započeti svoj studij.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Mađarske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Jabukovac 2 (www.mfa.gov.hu/emb/zagreb)

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Republika Sjeverna Makedonija

 

Sjeverna Makedonija je kroz dugo razdoblje bila na raskršću mnogih velikih civilizacija, što se ogleda u njezinom kulturnom nasljeđu. Znanost ima vrlo snažne temelje, a pogodna je za različite istraživačke projekte na diplomskim i poslijediplomskim programima. Od ukupno 25 visokoškolskih institucija, njih 5 je javnih, dok su ostale privatne institucije. Detaljnije informacije https://ec.europa.eu/education/study-in-europe/country-profiles/fyr-macedonia_en. Pogledajte video Study in EU na poveznici: https://ec.europa.eu/education/study-in-europe_en

 

Troškovi

Troškovi studiranja se kreću od 200 do 400 eura na javnim sveučilištima te od 500 do 2000 eura na privatnim učilištima.

 

Stipendije

Makedonska Vlada potiče strane studente u odabiru Sjeverne Makedonije kao svoje destinacije za studij i nudi potpune ili djelomične stipendije u svrhu pokrivanja školarine. Ministarstvo obrazovanja i znanosti objavljuje natječaje na svojoj službenoj web stranici: http://www.stipendii.mon.gov.mk/web/guest/vorm. Stipendije se nude i izravno od strane nekih fakulteta.

 

Smještaj

Smještaj ovisi o budžetu i zahtjevima. Većina sveučilišta imaju kampus rezidencije, ali se puno studenata odluči na najam stana u blizini fakulteta. Svako sveučilište ima odjel za pomoć studentima u odabiru odgovarajućeg smještaja.

 

Jezik

Na većini institucija jezik predavanja je makedonski, ali je sve više programa na albanskom, turskom i engleskom.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Kralja Zvonimira 6/1, uz Konzulate u Rijeci i Zadru.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Malta

 

Većina sveučilišta na Malti grupirana su oko grada Valletta, na sjevero-istočnoj obali Malte. Najveće od njih je Sveučilište Malta, javno financirano s oko 11.000 studenata, uključujući i oko 700 stranih studenata.

 

Troškovi

Za međunarodne studente koji studiraju umjetnost ili ekonomiju školarina iznosi 1080 eura, dok je za prirodne i tehničke znanosti cijena 1.360 eura. Redoviti preddiplomski studij besplatni su za građane Malte i Europske unije.

Procjena mjesečnih studentskih životnih troškova je oko 1000 eura.

 

Stipendije

Stipendije se nude i od strane visokih učilišta. Ova vrsta institucionalne stipendije može biti dostupna i za istraživače.

 

Smještaj

Studenti upisani na jednom od javnih sveučilišta mogu izabrati smještaj u studentskom domu, smješten u malom mjestu Lija oko 4 km od glavnog kampusa. Ostale opcije za smještaj na Malti uključuju privatni najam apartmana ili boravak s lokalnom obitelji domaćina. Svako sveučilište ima Ured za međunarodnu suradnju te postojeću podršku za pomoć studentima.

 

Jezik

Malteški i engleski su službeni jezici u zemlji, dok su kolegiji na Sveučilištu u Malta na engleskom jeziku. Kandidati koji su završili srednjoškolsko obrazovanje u inozemstvu dužni su zadovoljiti razine znanja jezika – TOEFL 80, IELTS 6.0 ili Cambridge Advanced certifikat za preddiplomski studij.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Malte za Republiku Hrvatsku djeluje u sklopu Ministry of Foreign Affairs, Palazzo Parisio, Merchants Street, Valletta VLT 1171, MALTA. Konzultati Republike Malte nalaze se u Zagrebu i Splitu.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Moldova

 

Moldova ima osamnaest sveučilišta. Chisinau je dom za većinu sveučilišta od kojih je petnaest visoke kvalitete od kojih su neki Balti, komrat, Taraclia i Cahu. Na svojim internetskim stranicama objavljuju detaljni pregled programa za međunarodne studente u Study Catalogue.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Moldove za Republiku Hrvatsku nalazi se u Budimpešti. Konzulati se nalaze u Zagrebu, Trg Drage Iblera 5 i u Varaždinu, Petra Preradovića 17.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Nizozemska

 

Nizozemski visokoobrazovni sustav uključuje istraživačka i primijenjena sveučilišta, kao i institute za međunarodno obrazovanje. Na svjetskim rang-listama QS Nizozemska ima tri sveučilišta među 100 najboljih: TU Delft (52. mjesto), Sveučilište u Amsterdamu (57. mjesto) i Tehnološko sveučilište u Eindhovenu (99. mjesto). Valja istaknuti i Sveučilište u Leidenu, koje zauzima 122. mjesto u svijetu. Detaljne informacije o sustavu, studijskim programima i procesu prijave možete pronaći ovdje: https://www.studyinholland.nl/. Za usporedbu nizozemskih i hrvatskih kvalifikacija, provjerite: https://www.epnuffic.nl/en/diploma-recognition/overviews-foreign-diplomas/overview-diplomas-croatia.

 

Troškovi

Godišnji troškovi studija za EU studente kreću se od otprilike 14 500 kuna nadalje.

 

Školarina na Sveučilištu u Amsterdamu iznosi 12 000 eura, na Tehnološkom sveučilištu u Delftu od 8464 do 13 226 eura, na Tehnološkom sveučilištu u Eindhovenu od 6700 do 15 000 eura, a na Sveučilištu u Leidenu od  10 000 do 13 500 eura.

 

U Nizozemskoj se životni troškovi procjenjuju na oko 800-1000 eura mjesečno, u što su uključeni troškovi prehrane, najma, prijevoza, knjiga i drugih potrepština.

 

Stipendije

Nizozemska visoka učilišta međunarodnim studentima ponudit će stipendije, prvenstveno za troškove školarine. Detaljnije informacije možete potražiti na službenim stranicama pojedinog visokog učilišta, osobito na stranicama zasebnih fakulteta i/ili odsjeka. Za pregled dostupnih stipendija, posjetite: https://www.studyinholland.nl/scholarships/find-a-scholarship.

 

Smještaj

Većina visokih učilišta u Nizozemskoj ne nudi vlastiti smještaj studentima. Umjesto toga, studenti moraju iznajmljivati privatne sobe koje se kreću od oko 400 eura mjesečno. Detaljne informacije o mogućnostima za smještaj možete pronaći ovdje:  https://www.studyinholland.nl/practical-matters/housing/.

 

Jezik

Nije potrebno poznavati nizozemski jezik za potrebe studija, osim ako se ne radi o studijskom programu vezanome za nizozemski jezik i kulturu. Međutim, studenti moraju položiti ispit poznavanja engleskog jezika, kao što su TOEFL-iBT ili IELTS.

 

Potrebni rezultati su najmanje 550 (na papiru) ili 213 (na računalu) za TOEFL. Za IELTS je potreban rezultat od najmanje 6.

 

Studentski poslovi

Hrvatski studenti od 1. 7. 2018. godine imaju ista prava kao ostali europski građani te ne trebaju radnu dozvolu za rad u Nizozemskoj. Studenti posao mogu tražiti preko sveučilišta, studentskih udruga ili stranica poput https://www.undutchables.nl/.

 

Minimalna mjesečna plaća za studente iznad 21 godine u Nizozemskoj je 1684,80 eura, minimalna satnica 10 eura, a to je i više nego dovoljno za prosječne studentske potrebe. Također, plaća se isplaćuje na tjednoj bazi.

 

Znanstvena istraživanja

Za više informacija o istraživačkim projektima i akademskoj mobilnosti u Nizozemskoj, pogledajte: http://www.nwo.nl/ i http://www.euraxess.nl/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Augusta Cesarca 6 (www.netehrlandsandyou.nl). Konzulati se nalaze u Dubrovniku, Opatiji i Splitu.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Norveška

 

Norveški visokoobrazovni sustav sastoji se od javnih i privatnih sveučilišta, viših škola i institucija za specijalizaciju. Dva norveška sveučilišta zauzimaju top 200 poziciju na svjetskim rang listama QS: Sveučilište u Oslu (135. mjesto) i Sveučilište u Bergenu (171. mjesto). Detaljnije informacije o visokoobrazovnom sustavu, institucijama i dostupnim studijskim programima možete pronaći ovdje: http://www.studyinnorway.no/. Sveučilišta u Norveškoj priznaju hrvatske srednjoškolske i visokoškolske kvalifikacije tijekom procesa prijave.

 

Troškovi

Studij je besplatan na svim javnim institucijama i za sve razine studija (preddiplomski, diplomski i doktorski). Studenti jedino moraju plaćati od oko 30 do 60 eura po semestru, no ta cijena uključuje pristup sportskim i kulturnim manifestacijama, kao i savjetodavnim uslugama. Troškovi života kreću se od oko 800 do 1000 eura mjesečno u manjim gradiva, odnosno od 1000 do 2000 eura mjesečno u većim gradovima. Više informacija o troškovima studija i života možete naći na sljedećim poveznicama: https://studyinnorway.no/node/18#livingcosts i https://www.mastersportal.com/articles/1664/study-in-norway-tuition-fees-and-living-costs.html#:~:text=On%20average%2C%20you%20can%20expect,much%20higher%20in%20large%20cities.

 

Stipendije

S obzirom da je studij besplatan, broj stipendija je ograničen. Za preddiplomski studij, najčešće nisu dostupne nikakve stipendije. Pregled dostupnih programa financiranja po državi možete pronaći ovdje: http://www.studyinnorway.no/study-in-norway/Scholarships. Također, pogledajte stranice pojedinačnih sveučilišta za više informacija o stipendijama.

 

Smještaj

Cijene iznajmljivanja stanova kreću se između 500 i 1500 eura mjesečno, s tim da se viši iznosi odnose na Oslo. Smještaj u studentskim domovima kreće se od oko 500 do 700 eura mjesečno, no jako je teško dobiti sobu (samo oko 15% svih studenata u Norveškoj ima smještaj u domu).

Veća sveučilišta, poput Sveučilišta u Oslu, često osiguravaju smještaj EU studentima pod određenim uvjetima (npr. samo za diplomski studij). Više informacija možete pogledati na sljedećoj poveznici ili na stranicama zasebnog sveučilišta: https://www.uio.no/english/studies/international-students/before-arrival/housing/index.html.

 

Jezik

Poznavanje norveškog jezika potrebno je samo za studijske smjerove koji se odnose na norvešku kulturu i jezik. Većina sveučilišta nudi tečajeve norveškog jezika. Za studije na engleskom jeziku, potrebno je položiti odgovarajući ispit o poznavanju jezika, poput TOEFL-iBT-a ili IELTS-a.

 

Studentski poslovi

Studenti smiju raditi ako dobiju radno dopuštenje. Poslove obično traže uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga ili web stranica poput http://nav.no i http://finn.no.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o znanstvenim istraživanjima u Norveškoj možete pronaći ovdje: http://www.forskningsradet.no/no/Forsiden/1173185591033.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Hektorovićeva 2/3. Konzulati su u Rijeci i Dubrovniku.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Njemačka

 

Njemačka je četvrta najpopularnija destinacija za studij u svijetu. Na svjetskim tablicama (QS), Njemačka ima tri sveučilišta koja spadaju u 100 najboljih u svijetu: Technische Universität München (50. mjesto), Ludwig-Maximilians-Universität München (63. mjesto), Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg (64. mjesto).. Više informacija o njemačkom visokoobrazovnom sustavu, institucijama, studijskim programima i procesu prijave možete naći ovdje: https://www.study-in-germany.de/en/ i https://www.daad.de/en/.

 

Troškovi

U velikoj većini slučajeva, studij je u potpunosti besplatan za EU studente. Za životne troškove, studentima je obično dovoljno oko 6500 kuna mjesečno, uključujući smještaj. Detaljne informacije o životnim troškovima možete vidjeti ovdje: https://www.study-in-germany.de/en/plan-your-stay/money-and-costs/.

Vodič za studiranje u Njemačkoj za međunarodne studente možete naći na sljedećem linku: https://erudera.com/germany/

 

Stipendije

Postoji mnogo stipendija za studiranje u Njemačkoj. Glavnu bazu podataka za stipendije možete pronaći ovdje: https://www.daad.de/deutschland/stipendium/en/.

 

Smještaj

Smještaj studenti nalaze u studentskim domovima ili privatno. Popis domova i cijene smještaja možete pronaći ovdje: https://www.study-in-germany.de/en/plan-your-stay/accommodation/dormitoryfinder/. Cijene se kreću od minimalno oko 1200 kuna mjesečno nadalje.

 

Jezik

Za međunarodne studijske programe, kao i one na engleskom jeziku, potrebni su rezultati sa ispita poput TOEFL-iBT-a ili IELTS-a. Za sve ostale studijske programe, najčešće je potrebno poznavanje njemačkog jezika, koje se dokazuje ispitom poput TestDaF-a ili DSF-a diplomom. Detaljne informacije o jeziku možete pronaći ovdje: https://www.study-in-germany.de/en/plan-your-studies/requirements/german-skills_26609.php. Mnoga sveučilišta nude tečajeve njemačkog jezika tijekom studija.

 

Studentski poslovi

Studenti iz Hrvatske smiju raditi 120 dana u godini ako rade na puno radno vrijeme ili 240 dana ako rade na pola radnog vremena. Posao mogu tražiti preko sveučilišta, studentskih udruga, agencije za studentsko zapošljavanje, i web-stranica poput http://jobboerse.arbeitsagentur.de. Minimalni iznos koji studenti zarađuju u Njemačkoj je 70 kuna po satu.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Njemačkoj možete pronaći ovdje: https://www.euraxess.de/ i http://www.research-in-germany.org/en.html.

 

Ostale korisne informacije

O iskustvima hrvatskih stipendista u Njemačkoj možete pročitati ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Ulica Grada Vukovara 64 (www.zagreb.diplo.de). U Zagrebu se nalazi Goethe – Institut, Ulica grada Vukovara 64 (www.goethe.de/croatien),  a Konzulat u Osijeku, Ulica Borova 1.

Za dodatne informacije obratite se Institutu za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr

Poljska

 

Poljska ima preko 500 sveučilišta, a neka od njih pojavljuju se na svjetskim tablicama najboljih institucija. Posebno valja istaknuti Sveučilište u Varšavi, Jagielonsko sveučilište i Varšavsko sveučilište tehnologije (WUT). Popis institucija i studijskih programa, kao i ostale korisne informacije o studiju u Poljskoj možete pronaći ovdje: http://studyinpoland.pl/en/.

 

Troškovi

Za EU studente, studiranje u Poljskoj je besplatno ako se upisuju na studijski program na kojemu se nastava izvodi na poljskom jeziku ili ako se upisuju na sveučilišta pod istim uvjetima koji vrijede za poljske studente. Detaljan opis kategorija troškova možete pronaći ovdje: http://studyinpoland.pl/en/education.

Cijena života u Poljskoj je često jeftinija od Hrvatske. Za primjere troškova, pogledajte: http://studyinpoland.pl/en/practical-information/30-cost-of-living.

 

Stipendije

Poljska sveučilišta nude stipendije za EU studente unatoč tome što im je studij često besplatan. Svako sveučilište ima svoje sheme financiranja, pa je potrebno pogledati web stranice institucije koja vas zanima. Za detaljnije informacije o stipendijama, kao i onima koje pokrivaju cijelu državu, pogledajte: http://studyinpoland.pl/en/education/17-scholarships  i http://buwiwm.edu.pl/ (na poljskom).

 

Smještaj

Poljska sveučilišta nude smještaj za studente koji je često vrlo povoljan. Cijene se kreću od oko 60 do 80 eura mjesečno za sobu s cimer(ic)om, a od oko 100 i 150 eura mjesečno za vlastitu sobu. Privatni smještaj kreće se od oko 150 do 200 eura mjesečno za sobu, a od oko 300 do 350 eura mjesečno za studio apartman u Varšavi.

 

Jezik

Za studij na poljskom jeziku, potrebna je službena potvrda poznavanja jezika na B2 ili višoj razini. Za studijske programe na engleskog jeziku, potrebno je položiti ispit poput TOEFL-iBT-a ili IELTS-a.

 

Studentski poslovi

Studenti iz EU ne trebaju radnu dozvolu da bi radili u Poljskoj. Posao možete tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga i raznih web stranica. Za detaljne informacije o radu u Poljskoj, posjetite: https://study.gov.pl/work-and-internships.

 

Znanstvena istraživanja

Za informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Poljskoj, pogledajte: https://www.euraxess.pl/.

 

Ostale korisne informacije

Stranica http://studyinpoland.pl/en/ jedini je službeni portal za studij u Poljskoj. Stranice koje spadaju pod ime „Jen Lehman“ nisu službene te djeluju protuzakonito.

Iskustva hrvatskih stipendista u Poljskoj možete pročitati ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Miramarska ulica 23. Konzulat Republike Poljske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Splitu, Istarska ulica 5/II.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Portugal

 

Visokoobrazovni sustav Portugala prati Bolonjski proces te se sastoji od javnih i privatnih sveučilišta, akademija i institucija za profesionalno usavršavanje. Posebno valja istaknuti sveučilišta u Portu i Lisabonu. Informacije o studijskim smjerovima, institucijama, visokoobrazovnom sustavu, kao i procesu prijave možete naći ovdje: http://www.studyinportugal.edu.pt/ i http://www.mastersportal.eu/articles/1095/studying-in-portugal-living-costs-tuition-fees-and-scholarships.html.

 

Troškovi

Troškovi studija u Portugalu kreću se od oko 550 do 1050 eura godišnje za preddiplomske i diplomske studije, a od oko 500 do 2500 eura godišnje za poslijediplomski (doktorski) studij.

Prosječni životni troškovi – uključujući smještaj – kreću se od oko 650 do 1000 eura mjesečno. Detaljne informacije o svim troškovima možete pronaći ovdje: http://www.mastersportal.eu/articles/1095/studying-in-portugal-living-costs-tuition-fees-and-scholarships.html i https://www.study-research.pt/en/plan-your-stay/cost-of-living/.

 

Stipendije

Sveučilišta u Portugalu nude razne stipendije EU studentima. Treba provjeriti stranice institucije koja vas zanima. Osim toga, postoje i državne stipendije. Za više informacija, posjetite: http://www.scholarshipportal.com/scholarships/portugal i http://www.mastersportal.eu/articles/1095/studying-in-portugal-living-costs-tuition-fees-and-scholarships.html.

 

Smještaj

Smještaj u Portugalu moguć je putem sveučilišta (studentski domovi) i privatno. Cijene za smještaj u domu kreću se od 150 do 200 eura mjesečno. Cijena za iznajmljivanje jednosobnog stana kreće se od oko 200 do 800 eura mjesečno. Više informacija o troškovima smještaja možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.study-research.pt/en/plan-your-stay/cost-of-living/.

 

Jezik

Mali broj studijskih programa u Portugalu dostupan je na engleskom jeziku. Od studenata se zato očekuje da poznaju portugalski jezik na minimalno B1/B2 razini.

 

Studentski poslovi

U Portugalu nije često da studenti rade tijekom studija, ali je moguće nekada naći poziciju za podučavanje studenata na nižoj razini – ako studirate na diplomskoj ili poslijediplomskoj razini. Tijekom turističke sezone, studenti često nađu sezonske poslove unutar ugostiteljske djelatnosti.

 

Znanstvena istraživanja

Za informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Portugalu, pogledajte: http://www.euraxess.pt/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Ante Kovačića 3/I (https://zagreb.embaixadaportugal.mne.gov.pt/hr/ ).

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Rumunjska

Rumunjska ima bogato obrazovno nasljeđe, a četiti rumunjska sveučilišta rangirana su na: QS Top Universities in the World. Studijski programi, institucije i sve o studiranju u Rumunjskoj nalazi se na: https://ec.europa.eu/education/study-in-europe/country-profiles/romania_en. Programe rumunjskih studija možete pretraživati i na: https://www.studyinromania.gov.ro/fp/index.php?

 

Troškovi

Školarina u Rumunjskoj razlikuje se od institucije do institucije. Obično iznosi između 2.000 € i 5.000 € godišnje, ovisno o fakultetu i zemlji porijekla studenta. Medicina može biti nešto skuplja, i doseći oko 7.000 € godišnje na nekim rumunjskim sveučilišta. Procjena mjesečnih studentskih životnih troškova je oko 1000 eura.

Studentski troškovi u Rumunjskoj nisu skupi u usporedbi s drugim europskim zemljama, ali mjesečni iznos može varirati ovisno o načinu života svakog studenta. Ipak, sa 300 do 500 eura mjesečno, student može živjeti vrlo udobno i uživati u pristupačnom sveučilišnom obrazovanju u Rumunjskoj.

 

Stipendije

Stipendije Ministarstva za vanjske poslove namijenjene su međunarodnim studentima koji odluče studirati na rumunjskom jeziku. Državne stipendije pokrivaju isključivo troškove školarine, dok se student treba sam pobrinuti za troškove života. Svakako treba provjeriti nudi li izabrano sveučilište stipendiju za izvrsnost.

 

Smještaj

Smještaj u studentskom domu iznosi oko 60-85 € mjesečno. U pravilu, privatni apartmani su u Rumunjskoj potpuno namješteni, s TV-om, plinskim štednjakom, hladnjakom, krevetom i kaučem. Apartmani otprilike koštaju između 130 i 300 eura mjesečno. Savjetuje se smještaj barem dvoje studenata s obzirom na povoljniju cijenu i dostupnu međusobnu pomoć u navikavanju na novu sredinu, s cijenom oko 80 do 150 eura mjesečno.

 

Jezik

Dok je rumunjski službeni jezik, postoje brojni programi dostupni na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku uz odgovarajuću potvrdu o znanju jezika.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Rumunjske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Mlinarska 43. Konzultati se nalaze u Rijeci, Korzo 6 i u Splitu, Ulica kneza Višeslava 14.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Rusija

 

Rusija je visoko obrazovana zemlja s više od polovice stanovnika s visokom stručnom spremom. Rusi imaju bogatu, višestoljetnu obrazovnu tradiciju. Ruska sveučilišta svojim studentima pružaju udobne uvjete rada i života i pomažu im u prilagodbi zemlji. Više o programima i studentskom životu može se naći na službenim stranicama ruskog Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja https://studyinrussia.ru/en/

 

Troškovi

Školarina na ruskim sveučilištima varira od RUB 123,500 to 715,000 (USD 1,900-11,000) godišnje, ovisno o regiji, sveučilištu i programu. Detaljnije informacije o troškovima nalaze se na: https://studyinrussia.ru/en/study-in-russia/cost-of-education-in-russia/, a ostali troškovi na: https://studyinrussia.ru/en/life-in-russia/life-conditions/living-costs/.

 

Stipendije

Studenti koji su primljeni u državni fakultet na državno-financirana mjesta nagrađeni su dodatkom od prosječno 1,630 rubalja/USD 25. Uz to, postoje i dodatne mogućnosti za dobivanje stipendija. Državne stipendije obuhvaćaju troškove školarine, financijski dodatak i gdje je moguće troškove smještaja, a ne uključuju prijevozne troškove i troškove života.

 

Smještaj

Pravo na mjesto u domu ima svaki redovni student izvanredni student, upisani u određene obrazovne programe. Stanarinu određuje sveučilište i može varirati od 50o do 5.000 rubalja mjesečno, ovisno o sveučilištu i gradu, i svakako je mnogo jeftinija opcija u odnosu na najam stana. Većina međunarodnih i studenata izvan grada smještaju se u domu nedaleko sveučilišta, i u većini slučajeva dijele sobu s 2 do 4 drugih studenata. U Moskvi, primjerice, stanarina iznosi od 15 do 20 tisuća rubalja na mjesec, dok su u manjim sveučilišnim gradovima, npr. u Novosibirsku, cijene i do 50 posto niže.

 

Jezik

Službeni jezik je ruski. Međunarodni studenti mogu pronaći programe za studij na engleskom jeziku, uz potvrdu o položenom IELTS ili TOEFL testu.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Bosanska ulica 44. Konzulati se nalaze u Puli, Kandlerova 46 i u Splitu, Starčevićeva 24A.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Slovačka

Slovačka je članica EU od 2004. godine. Ekonomija zemlje je u stalnom porastu, što pozitivno utječe na obrazovanje i mogućnosti zapošljavanja. Zanimljiva je činjenica kako slovački učenici dobivaju ocjene od 1 do 5, s tim da je 1 najbolja, a 5 najlošija ocjena. Visokoobrazovni sustav čine institucije:

 • Javne škole koje financira vlada,a osnivaju se po Zakonu
 • Državne institucije su vojne, policijske i medicijske škole, financirane od vlade, a osniva ih pojedino ministarstvo
 • Privatne škole osnivaju i financiraju nevladine institucije, ali moraju biti akreditirane od strane slovačke vlade; takve su škole još uvijek rijetke u Slovačkoj.

 

Troškovi

Studij na državnim i javnim sveučilištima besplatan je za slovačke studente i  studente koji dolaze iz zemalja EU. Ostali studenti moraju platiti školarinu od 2500 do 6500 eura po akademskoj godini. Troškovi smještaja u studentskim domovima kreću se od 80 eura mjesečno, a ovise o sveučilišnom gradu. Ostali troškovi života iznose oko 300 eura mjesečno, što osigurava zadovoljavajuću razinu studentskog života.

 

Stipendije

Postoje nekolicina stipendija slovačke vlade za strane studente voljne studirati u Slovačkoj. Više o tome na linku https://www.vladnestipendia.sk/en/. Osim toga, postoje i razne privatne institucije koje nude podršku za studij stranih studenata u Slovačkoj.

 

Smještaj

Većina visokih učilišta nude stanovanje u domovima. Cijena smještaja u domu varira oko 67 € mjesečno. Jednosoban stan stoji oko 300 € mjesečno, uključujući komunalne troškove, a dvosobni stan može stajati i do 400 € mjesečno.

 

Jezik

Službeni jezik je slovački. Za međunarodne studente postoji desetak sveučilišta koja nudi programe na engleskom jeziku, a može se još izabrati njemački, francuski i mađarski. Detaljne informacije o programima i uvjetima upisa nalaze se na  http://show.studyin.sk/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Prilaz Đure Deželica 10. Konzulati se nalaze u Osijeku, Sunčana Ulica 20 i u Splitu, Mažuranićevo šetalište 1.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Slovenija

 

Slovenija nudi programe na javnim i privatnim sveučilištima i fakultetima, umjetničkim akademijama te institucijama za profesionalno usavršavanje. Najviše rangirano sveučilište je ono u Ljubljani. Za informacije o institucijama, studijskim programima i o visokoobrazovnom sustavu, provjerite: http://www.slovenia.si/study/.

 

Troškovi

Preddiplomski i diplomski studij besplatan je za EU studente, osim ako nisu već završili studijski program. Doktorski programi se plaćaju od oko 22 300 do 89 500 kuna godišnje. Detaljan opis prosječnih troškova života možete pronaći ovdje: http://studyinslovenia.si/live/cost-of-living/.

 

Stipendije

Stipendije u Sloveniji nude pojedinačna sveučilišta i državne institucije. Stipendije su moguće za diplomski i poslijediplomski studij. Jedan od izvora je Javni stipendijski i razvojni Fond, koji objavljuje natječaje za stipendije.

 

Studiranje i studentski život

Za upis na slovenska sveučilišta nisu potrebni prijemni ispiti, osim na Stomatološkom fakultetu, Arhitektonskom fakultetu te umjetničkim i sportskim fakultetima.

 

Studentima je omogućena istovremena prijava na tri različita studijska programa. Također, studenti imaju mogućnost sudjelovanja u programu međunarodne studentske razmjene Erasmus. Slovenska sveučilišta nude stručnu praksu i mogućnost zaposlenja u europskim tvrtkama.

 

Slovenija ima razvijen sustav popusta za studente poput popusta u javnom prijevozu, raznim restoranima, knjižnicama, muzejima te popusta za kulturna događanja.

 

Smještaj

Studentski smještaj moguć je u domovima i privatno. Cijene se kreću od oko 600 do 1350 kuna mjesečno, s tim da se viši iznos odnosi ponajviše na Ljubljanu, a niži iznosi na dijeljene sobe u studentskom domu. Detaljne informacije možete pronaći ovdje: http://studyinslovenia.si/live/cost-of-living/.

 

Jezik

Službeni jezik je slovenski. Na većini studijskih programa nije potreban certifikat o znanju slovenskog jezika, osim na novinarstvu, pravu i medicini. Mnoga sveučilišta nude studijske programe na engleskom jeziku na svim razinama studija. Za diplomsku i poslijediplomsku razinu, znanje slovenskog jezika je poželjno, ali nije nužan uvjet. Neka sveučilišta i pojedini programi na engleskom jeziku traže TOEFL-iBT ili IELTS test kao dokaz znanja engleskog jezika.

Sveučilišta najčešće nude tečajeve jezika studentima. Više informacija o dotičnim tečajevima možete pronaći ovdje: http://www.centerslo.net/index.asp?LANG=eng.

 

Studentski poslovi

Studentima iz EU-a nije potrebna radna dozvola. Posao možete tražiti preko web-stranica te uz pomoć sveučilišta ili studentskih udruga. Više informacija možete pronaći ovdje: http://www.slovenia.si/live-and-work/.

 

Znanstvena istraživanja

Za više informacija o znanstvenim istraživanjima i pozicijama u Sloveniji, posjetite: http://www.euraxess.si/.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Alagovićeva 30, dok je Konzulat u Splitu, Istarska ulica 9.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Srbija

 

Sustav srpskog visokog obrazovanja u skladu je s europskim standardima utvrđenim u Bolonjskom procesu, koristeći ECTS sustav. Srpske institucije imaju tradicionalne tri razine visokog obrazovanja – preddiplomsku, diplomsku (znanstvenu ili umjetničku) i razinu doktora znanosti. Većina sveučilišta ima bilateralne sporazume s mnogim sveučilištima u drugim zemljama. Uspostavom međunarodnih programa, omogućena je razmjena studenata koji u sve većem broju dolaze u Srbiju. Više informacija na http://studyinserbia.rs/.

 

Troškovi

Školarinu na visokim učilištima određuju sama učilišta, a obično je u rasponu od 500 do 2100 eura godišnje ovisno o programu i učilištu.

 

Školarina na Tehničkom fakultetu u Boru iznosi svega 425 eura godišnje. U Beogradu je najjeftiniji fakultet Rudarsko-geološki – 485 eura te Fizički fakultet sa svega 510 eura.

 

Školarina na Arhitektonskom fakultetu iznosi čak 2040 eura. Nadmašio ga je Elektrotehnički fakultet, i to studij softverskog inženjerstva, koji iznosi 2100 eura godišnje.

 

Osim školarina, studenti moraju izdvojiti dio svog proračuna za udžbenike. Ovisno o fakultetuvarira i cijena, a u prosjeku cijena jedne knjige iznosi oko 10 eura.

 

Sami troškovi studentskog života na mjesečnoj razini kreću se od 510 do 600 eura u Beogradu i Novom Sadu.

 

Stipendije

Postoje brojni izvori stipendiranja studenata u Srbiji – državni izvori za Hrvate izvan Republike Hrvatske: http://www.hrvatiizvanrh.hr/hr/hmiu/projekt-stipendiranja-ucenika-i-studenata/70 ili privatnih izvora dostupni na poveznici: http://www.scholars4dev.com/tag/scholarships-for-serbia-montenegro/.

 

Stipendije koje daje država, obično do 90 eura mjesečno, najčešće pokrivaju troškove doma, prijevoza i studentske menze.

 

Smještaj

Mnogi studenti u Srbiji žive u studentskim domovima ili u unajmljenim stanovima. Ako dolazite u Srbiju kroz program razmjene studenata provjerite je li moguće rezervirati sobu u studentskom domu kroz taj program. Mjesečni najam sobe u domu stoji od 220 do 420 eura. U sveučilišnim gradovima moguće je pronaći smještaj (cimerstvo) od 50 do 400 eura.

 

Studiranje u Beogradu iznosi oko 360 eura za smještaj i hranu. Novi Sad je nešto povoljniji pa je za život u tom gradu potrebno izdvojiti oko 300 eura mjesečno.

 

Jezik

Zbog neznatne jezične barijere, studij u Srbiji jednostavan je iskorak. Osim programa na srpskom jeziku, dostupna je i nekolicina na engleskom jeziku.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Srbije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Slavujevac 3. Generalni konzulati su u Rijeci, Erazma Barčića 9 i u Vukovaru, Ulica Ivana Gundulića 19.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Španjolska

 

Sveučilišta u Španjolskoj nude programe po standardnoj shemi: preddiplomski, diplomski i poslijediplomski studij. Za pojedine preddiplomske programe, potrebno je položiti odgovarajući ispit za upis. Osim toga, proces je sličan ostalim europskim državama. Španjolska ima jedno sveučilište koje spada u top 200 najboljih u svijetu (QS): Sveučilište u Barceloni (166. mjesto). Za više informacija o sveučilištima, studijskim programima i procesu upisa, pogledajte: http://www.studying-in-spain.com/.

Dodatne informacije možete pronaći i na stranici: https://gogoespana.com/en/.

 

Troškovi

Troškovi preddiplomskog studija kreću se od oko 1800 eura po akademskoj godini do 2700 eura godišnje za diplomski studij. Troškovi za preddiplomski, diplomski i poslijediplomski (doktorski) studij određuju se prema broju bodova (course credits) za svaki pojedini smjer. Detaljne informacije o cijenama možete pronaći na stranicama sveučilišta koje vas zanima i ovdje: http://www.studying-in-spain.com/costs-of-attending-college-in-spain/. Prosječna cijena života u Španjolskoj kreće se od oko 1000 do 1300 eura mjesečno.

 

Stipendije

Španjolska sveučilišta nude razne stipendije, pa je potrebno pregledati stranicu institucije koja vas zanima. Za generalni pregled stipendija u Španjolskoj, posjetite: http://www.scholarshipportal.com/scholarships/spain.

 

Smještaj

Osim privatnog boravka u stanu, smještaj u Španjolskoj nude sveučilišta i privatni domovi. Također, možete boraviti sa španjolskom obitelji tijekom vašeg studija. Cijena studentskih domova kreće se između 360 i 650 eura mjesečno, a prosječna cijena smještaja kreće se od oko 200 do 1000 eura mjesečno, s tim da se više cijene odnose na Barcelonu i Madrid. Više informacija o smještaju možete pronaći ovdje: http://www.studying-in-spain.com/accommodation-in-spain/ i https://www.mastersportal.com/articles/357/study-in-spain-fees-and-living-costs.html#:~:text=Student%20accommodation%20costs&text=Student%20residence%20halls%20%E2%80%93%20prices%20range,you%20compare%20different%20living%20places. Dostupni smještaj možete pretraživati putem: http://spain.accommodationforstudents.com/.

 

Jezik

Većina sveučilišta u Španjolskoj održava nastavu na španjolskom jeziku, pa je potrebno zadovoljiti uvjete za upis koje postavljaju pojedinačne institucije. Za doktorski studij, puno je širi izbor za studij na engleskom jeziku. Osim toga, ova sveučilišta nude studijske programe na engleskom: Global Bussiness School i Marbella University. Za studij na engleskom, potrebno je položiti ispit poznavanja jezika poput TOEFL-iBT-a ili IELTS-a.

 

Studentski poslovi

Većina studenata koji žele raditi u Španjolskoj rade na sezonskim poslovima. Ukoliko ne znate jezik, teško je naći posao na puno radno vrijeme ili pola radnog vremena. Unatoč članstvu u EU, hrvatski studenti trebaju radnu dozvolu da bi radili u Španjolskoj.

 

Znanstvena istraživanja

Za više informacija o znanstvenim istraživanjima i pozicijama u Španjolskoj, posjetite: http://www.euraxess.es/eng.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Tuškanac 21A. Konzulati su u Splitu, Poljička  26 i u Dubrovniku, ATLANT CENTAR – 3. KAT, Dr. Ante Starčevića 24

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Švedska

 

Švedska sveučilišta nude studijske programe po europskom standardu, što znači da je studij podijeljen na tri razine: preddiplomski (Bachelor’s), diplomski (Master’s) i poslijediplomski ili doktorski studij (PhD). Švedska ima tri sveučilišta koja spadaju u top 200 najboljih sveučilišta na svijetu: Lund University (191. mjesto), Uppsala University (198. mjesto) i KTH Royal Institute of Technology (200. mjesto).

Informacije za internacionalne studente, popis visokoobrazovnih institucija i studijskih programa možete pronaći ovdje: https://studyinsweden.se/. Također, pogledajte i https://www.universityadmissions.se/intl/start/ za dodatne informacije.

 

Troškovi

Studenti iz država članica EU ne moraju plaćati troškove studija. Studentima je za troškove života potrebno prosječno oko 900 eura mjesečno (uključujući smještaj). Detaljne informacije možete pronaći na: https://studyinsweden.se/life-in-sweden/cost-of-living/.

 

Stipendije

Kompletan popis dostupnih stipendija za studij u Švedskoj možete pronaći ovdje: https://studyinsweden.se/scholarships/. S obzirom da je studij besplatan za studente iz EU, stipendije im obično nisu dostupne. U Švedskoj postoji mogućnost traženja kredit za studiranje. No, isti se naravno nakon završenog studija mora otplatiti. Više informacija na: https://www.csn.se/languages/english.html#expand:svid10_7ceb52b315ad72aa59ee3b0d.

 

Smještaj

Sveučilišni smještaj u Švedskoj obično je namijenjen studentima koji nisu iz država EU, dok je za studente iz EU Najbolja opcija smještaja iznajmljivanje stana ili sobe u studentskom smještaju (od 225 eura mjesečno za manje gradove, a od 700 eura mjesečno za veće gradove). Detaljne informacije možete naći ovdje: https://studyinsweden.se/life-in-sweden/accommodation/.

 

Jezik

Poznavanje švedskog jezika obično nije uvjet za studij, ali sveučilišta često nude besplatne tečajeve. Studijski smjerovi nude se i na švedskom i na engleskom jeziku. Za više informacija, proučite web stranice pojedinačnog sveučilišta koje vas zanima.

 

Studentski poslovi

Informacije o radu tijekom studija u Švedskoj možete pronaći ovdje: https://studyinsweden.se/life-in-sweden/working-in-sweden/ i http://blogs.studyinsweden.se/2015/04/29/part-time-jobs-in-sweden/.

 

Znanstvena istraživanja

Za više informacija o istraživačkim projektima u Švedskoj, pogledajte: https://www.euraxess.se/http://www.government.se/government-policy/education-and-research/research-funding-in-sweden/, i http://www.vr.se/inenglish/researchfunding/applyforgrants/theswedishsystemofresearchfunding.4.aad30e310abcb9735780007228.html.

 

Ostale korisne informacije

Iskustva studenata u Švedskoj možete pronaći ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Strojarska 20, 24. kat. Konzulati se nalaze u Rijeci, Riva 20, zatim u Splitu, Obala kneza Branimira 16 te u Dubrovniku, Uz Giman 7A.

Za dodatne informacije, možete kontaktirati i Institut za razvoj obrazovanja na: iro@iro.hr.

Švicarska

 

Švicarski visokoobrazovni sustav može se ponositi s vrlo visoko rangiranim sveučilišta na svjetskim tablicama (QS): ETH Zurich (8. mjesto), Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (14. mjesto), Sveučilište u Zurichu (80. mjesto) i Sveučilište u Ženevi (95. mjesto). ETH Zurich konkretno je jedan od najboljih sveučilišta u svijetu za inženjerstvo i tehnologiju. Za detaljne informacije o švicarskim sveučilištima, posjetite: https://www.swissuniversities.ch/en/.

Ažurirane i detaljne informacije o studijskim programima, institucijama, troškovim astudija (troškovi školarine i troškovi života) u Švicarskoj nalaze se na stranici: https://studyinginswitzerland.com/

 

Troškovi

Cijena studija prosječno se kreće od oko 5700 do 8800 kuna godišnje. Troškovi života u Švicarskoj kreću se od oko 11 do 14 tisuća kuna mjesečno, uključujući smještaj i troškove vezane uz studij. Detaljne informacije o troškovima možete naći ovdje: http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/international/europe/switzerland/ i https://www.educations.com/study-guides/europe/study-in-switzerland/tuition-fees-4250.

 

Stipendije

Švicarska nudi razne stipendije za EU studente. Više informacija možete pronaći ovdje: https://www.educations.com/study-guides/europe/study-in-switzerland/scholarships-4251. Preporuča se da kontaktirate Veleposlanstvo Švicarske za detaljnije informacije o izvorima financiranja tijekom studija.

 

Smještaj

Najbolji izbor smještaja za studente su sobe u domovima koje nude sveučilišta. Za detaljne informacije, treba provjeriti stranice sveučilišta koje vas zanima budući da se uvjeti razlikuju. Osim toga, mogu iznajmljivati stanove. U prosjeku, mjesečna cijena smještaja kreće se od oko 3350 do 3750 kuna.

 

Jezik

Za studijske programe koji nisu na engleskom jeziku, potrebno je priložiti dokaz o poznavanju njemačkog, francuskog ili talijanskog jezika (ovisno o instituciji) na B1/B2 razini. Za studijske programe na engleskom, neka sveučilišta traže TOEFL-iBT, IELTS ili slični ispit.

 

Studentski poslovi

Tijekom studija u Švicarskoj, EU studenti najčešće smiju raditi do 15 sati tjedno, a u određenim kantonima i do 30 sati tjedno. Posao mogu tražiti uz pomoć sveučilišta, studentskih udruga i preko web stranica poput http://www.thelocal.ch/jobs/.  Studenti prosječno mogu zaraditi od oko 140 do 245 kuna po satu.

 

Znanstvena istraživanja

Za informacije o istraživačkim projektima i pozicijama u Švicarskoj, pogledajte: https://www.euraxess.ch/.

 

Ostale korisne informacije

Iskustva hrvatskih stipendista u Švicarskoj možete pročitati ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Ulica Augusta Cesarca 10. Konzulat se nalazi na adresi c/o Hotel Split, Strožanačka 20, 21 312 Podstrana.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Turska

 

U posljednjih nekoliko godina, Turska je postala središte ekonomskog rasta. I u aspetku obrazovanja za međunarodne studente, Turska ima mnogo toga za ponuditi: visoka kvaliteta obrazovanja i multikulturalno stanovništvo, živahni gradovi i prekrasni krajolici, umjetnička, kulturna i sportska događanja. U turskoj djeluje oko 170 visokoobrazovnih institucija, od koji su 75 privatne. Više detalja možete pronaći na https://www.studyinturkey.com/.

 

Troškovi

Školarine variraju ovisno o tome li je sveučilište privatno ili javno financirano, te njegov geografski položaj. U državnim sveučilištima, semestar može biti oko 300 eura, dok na privatnim fakultetima školarina može biti i u tisućama eura. Prosječan međunarodni student u Turskoj potroši oko 400-500 dolara mjesečno na smještaj, hranu, odjeću, zabavu, transport i telefonske troškove.

 

Stipendije

Stipendije se u Turskoj dodjeljuju na temelju izvrsnosti (najviše ocjene na ispitima). Takvi studenti dobivaju djelomične ili pune stupendije za studij, dok troškovi života nisu pokriveni dobivenim stipendijama. Međunarodni studenti stipendije trebaju potražiti od raznih zaklada ili se obratiti Veleoposlanstvu Turske u svojim zemljama za informacije o natječajima za financijsku podršku. Korisni linkovi za stipendije su:

     • The Government Scholarships of the Republic of Turkey, General Terms: http://digm.meb.gov.tr/burslar/BURS_IC/2010_scholarship_en.html
     • Sabanci University Scholarships for the New Entry Students:http://www.sabanciuniv.edu/eng/?ogrenci_kabul/burslar/burslar_oss_ile_yeni_girisli.html
     • Sabanci University Scholarships for the Graduate: http://www.sabanciuniv.edu/eng/?ogrenci_kabul/burslar/burslar_su_lisansustu_burslari.html
     • Sabanci University Scholarship Opportunities Offered During Education Period: http://www.sabanciuniv.edu/eng/index.php?ogrenci_kabul/burslar/burslar_ogrenime_devam_ederken.html
     • Okan University’s Scholarships for International Students: http://www.okan.edu.tr/en/enannouncement&sid=5010
     • Izmir University of Economics Scholarships for International Students: http://ss.ieu.edu.tr/index.php/applications/financial-aid
     • Ozyegin University’s Scholarships for International Students: http://www.ozyegin.edu.tr/ULUSLARARASI/Full-Time-International-Students/Undergraduate?lang=en-US
     • StudyAbroad.com online sholarship database: http://www.studyabroad.com/scholarships.aspx
     • Study Abroad Turkey Scholarships: http://www.diversityabroad.com/Diversityfiles/TCA2010_44.pdf

 

Smještaj

Osim smještaja u studentskim domovima, moguće se smještaj u državnim hostelima uz prosječne cijene od 30 do 300 USD mjesečno, ovisno o lokaciji. Za smještaj se preporuča kontaktirati sveučilište za pomoć u traženju smeštaja (International Student Assistance). Izvan kampusa, moguće je iznajmiti stan po prosječnoj cijeni od 200 do 500USD mjesečno.

 

Jezik

Turski je službeni jezik, kojim govori više od 83 milijuna ljudi širom svijeta. U Turskoj je sve više programa na engleskom jeziku na manjim državnim ili na privatnim sveučilištima. Za upis na takve programe potrebno je položiti neki od standardiziranih testova za engleski jezik, kao što je TOEFL.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Republike Turske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Ulica Andrije Hebranga 32-34.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Ujedinjeno Kraljevstvo

 

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) jedno je od najvećih središta za visoko obrazovanje u svijetu s više od sto sveučilišta koje nude razne programe za sve razine studija. Sveučilišta u UK-u redovito se nalaze na listama najboljih sveučilišta na svijetu, a posebno istaknuta mjesta za studij su: Oxford, Cambridge, London (Imperial College, University College, King’s College, London School of Economics), Edinburgh, Manchester i Bristol. Većina sveučilišta u UK-u priznaje uspjeh na državnoj maturi kao uvjet za upis preddiplomskog studija, uključujući i druge kvalifikacije poput programa International Baccalaureate. Za diplomski i doktorski studij u obzir se uzima prijašnji uspjeh, motivacijsko pismo, akademske preporuke i kvaliteta istraživačkog rada. Za sve razine studija traži se napredno poznavanje engleskog jezika.

 

Informacije za međunarodne studente možete naći ovdje: https://study-uk.britishcouncil.org/https://www.internationalstudent.com/school-search/uk/ . Pregled visokoobrazovnih institucija i studijskih programa možete pronaći ovdje: https://study-uk.britishcouncil.org/find.

 

Troškovi

Školarine se kreću otprilike od 35 000 do 105 000 kuna godišnje. Niže cijene odnose se uglavnom na diplomski i doktorski studij, dok se više cijene odnose na preddiplomski studij. Cijene života (sa smještajem) kreću se otprilike od 43 000 do 88 000 kuna godišnje. Niže cijene odnose se uglavnom na Škotsku, Wales i manje gradove, dok se više cijene odnose na Oxford, Cambridge i veće gradove poput Londona i Manchestera.

 

Prijave

Studenti koji žele studirati na preddiplomskom studiju moraju se prijaviti putem UCAS-a (Universities and Colleges Admissions Service). Studenti mogu odabrati pet sveučilišta pri prijavi, a moraju priložiti i motivacijsko pismo (personal statement). Nakon što predate prijavu za UCAS, sveučilišta će razmotriti vašu prijavu prije nego što vas obavijeste o svom odgovoru. Prijave na preddiplomske programe u UK-u podnose se u listopadu ili siječnju, ovisno o vrsti visokog učilišta ili programu. Za diplomske programe obično se potrebno prijaviti do lipnja ili srpnja, s tim da je preporuka da se studenti prijave ranije, negdje u ožujku.

 

Studiranje u UK-u nakon izlaska iz EU-a

Studenti moraju proći određene provjere, uključujući britanske provjere radi potvrde nekažnjavanja.  Također, od 1. siječnja 2021. godine studenti moraju podnijeti zahtjev za studentsku vizu ako studij traje dulje od šest mjeseci. Prijavu je potrebno ispuniti na stranici GOV.UK. Studenti moraju dokazati da ispunjavaju relevantne kriterije i postići broj bodova potreban za vizu za koju se prijavljuju. Naknada za prijavu za studente iznosi oko 3000 kuna.

 

Da bi ispunili uvjete za studentsku vizu, morat će priložiti dokaz o ponudi i upisu na fakultet kao i dozvolu Ministarstva vanjskih poslova.  Nadalje, potrebna je potvrda da možete govoriti, čitati, pisati i razumjeti engleski jezik te izvadak iz banke kojim se potvrđuje da imate dovoljno novca da se uzdržavate i platite školarinu.

 

Pri prijavi i prije početka studija, student ima obvezu platiti naknadu pod nazivom Imigracijska zdravstvena nadoplata (IHS) koja omogućuje pristup britanskoj nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS). Studenti ostvaruju 25 % popusta na cijenu, tako da stopa za vlasnike studentskih viza iznosi 4150 kuna godišnje.

 

Međutim, redovni studenti u visokom obrazovanju u Velikoj Britaniji koji imaju europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EHIC) koju je izdala država članica EU-a mogu tražiti povrat uplaćene imigracijske zdravstvene naknade. Više informacija i kriteriji nalaze se na https://www.gov.uk/healthcare-immigration-application/refunds.

 

Od 1. srpnja 2021. ako diplomirate u UK-u, dobivate mogućnost za podnošenje zahtjeva za Graduate Route – vizu za boravak i rad ili traženje posla u razdoblju od najviše dvije godina nakon završetka studija.

 

Za više informacija o apliciranju za studentsku vizu možete pronaći na: https://www.gov.uk/student-visa i https://study-uk.britishcouncil.org/after-your-studies/post-study-work.

 

Stipendije

Neki od glavnih izvora financiranja za studente su:

 • Sveučilišno financiranje za sve razine studija (provjeriti na stranicama sveučilišta koje vas zanima)
 • Research Councils UK – uglavnom za doktorski studij, prijavljuje se preko pojedinačnog sveučilišta; link na opće stranice: http://www.rcuk.ac.uk/
 • UK krediti (do oko 88 000 kuna ili £10 000) za diplomski studij, otplaćuju se tek nakon što obveznik zarađuje više od £21 000 ili oko 184 000 kuna godišnje; link: https://www.gov.uk/postgraduate-loan/overview
 • Domaći krediti (najčešće do 225 000 kuna, otplata do 10 godina), potreba za dodatnim osiguranjem kredita (jamac) ovisi o visi kredita, otplaćuju se nakon završetka studija uz mogućnost počeka do 12 mjeseci; link: http://www.moj-bankar.hr/Kredit/Studentski-krediti.

 

Stipendije možete pretraživati na: https://study-uk.britishcouncil.org/scholarships i na http://stipendije.info.

 

Smještaj

Sveučilišta uglavnom nude vlastiti smještaj studentima koji je najčešće garantiran za preddiplomske i diplomske studente prve godine. Glavna prednost takvog smještaja su niže cijene, koje se kreću otprilike od 30 000 do 80 000 kuna godišnje s uključenim režijama, internetom, čišćenjem i slično. Godišnji prosjek za takav smještaj je 52 000 kuna, dok je u Londonu prosjek 69 600 kuna.

 

Cijene iznajmljivanja privatnih stanova kreću se uglavnom od 35 000 kuna godišnje nadalje (bez režija i ostalih pogodnosti). Godišnji prosjek je 52 000 kuna za sobu s kupaonicom i 80 000 kuna za studio. U Londonu su cijene više, pa će student za godišnji privatni smještaj plaćati u prosjeku oko 97 000 kuna.

 

Jezik

Za studij u UK-u potrebno je ostvariti određen broj bodova na testu o poznavanju engleskog jezika. Najčešći ispiti koje sveučilišta priznaju su TOEFL-iBT i IELTS. Svako sveučilište ima određen prag koji ovisi o razini studija.

 

Studentski posao

Studenti tijekom studija u UK-u mogu tražiti posao, najčešće honorarni. Informacije o zapošljavanju nudi skoro svako sveučilište, a oglase možete pretraživati na http://indeed.co.uk/ i https://www.studentbeans.com/. Prosječna tjedna plaća za studente (honorarno) iznosi oko 980 kuna, ali moguće je zaraditi i do 1800 kuna tjedno.

 

Znanstvena istraživanja

Informacije o znanstvenim istraživanjima u UK-u možete naći na http://www.rcuk.ac.uk/research/ i na stranicama odsjeka pojedinačnih sveučilišta, najčešće pod „Research“.

 

Ostale korisne informacije

Iskustva hrvatskih studenata u UK-u (i u ostalim državama) možete pronaći ovdje: http://www.stipendije.info/hr/stipendije/stipendisti.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Ivana Lučića 4. Britanski savjet za kulturne veze, British Council nalazi se u Zagrebu, HOTO Toranj 1037/1039, Savska cesta 32, dok se konzulat nalazi u Splitu, Obala Hrvatskog narodnog preporoda 10/III.

 

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.

Ukrajina

 

Ukrajina nudi kvalitetno visoko obrazovanje za međunarodne studente, akreditirane i globalno prihvaćene programe od strane institucija kao što su WHO, UNESCO ili European Council. Uzimajući u obzir visoki europski standard, troškovi života ipak nisu veliki. Ukrajinski obrazovni sustav poznat je u svijetu, pri čemu se ističe naglasak na praktičnim znanjima, velik broj gostujućih predavača, sudjelovanje studenata za projektima u europskim državama, bilateralna suradnja s međunarodnim sveučilištima za razmjenu studenata, mogućnost tromjesečnog ljetnog zapošljavanja u raznim zemljama, ali i umjerena klima kroz cijelu godinu! Sve detalje potražite na: http://www.studyinukraine.org/.

 

Troškovi

Obično su troškovi u prva tri mjeseca boravka u Ukrajini veći zbog plaćanja registracije i drugih troškova, za što je prosječan iznos oko 400 USD. Nakon toga, mjesečni izdaci iznose od oko 250 USD do 400 USD, u što je uključen trošak za smještaj, hranu, knjige itd..

 

Troškovi studija za prvu godinu su najveći, s obzirom da uključuju niz dodatnih troškova. Primjerice, za prvu je godinu na većini programa potrebno do 5000 USD, dok je trošak od druge godine nadalje oko 2000 USD s uključenim smještajem. Iznosi se razlikuju prema programima, a detaljne troškove možete vidjeti izborom pojedinog programa na: https://www.edu-ukraine.com/programs-in-english.html.

 

Smještaj

Stanovanje je jedan od najvećih troškova u Ukrajini. Cijena stanova ovisi o gradu u kojem studirate, veličini stana i njegovom mjestu (u centru ili predgrađu). U nekim manjim gradovima moguće je iznajmiti jednosoban stan za 100 USD mjesečno.

 

Većina studenata živi u studentskom domu i ne troši više od 70 USD mjesečno, a studenti koji žive u stanovima ne troše više od 150 USD.

 

Najskuplji gradovi su Kijev i Odesa. Najjeftiniji su: Lviv, Kharkov, Dnipropetrovsk. Gradovi poput Hersona, Mikolajeva, Poltave, Ivano-Frankivska i Černovca bit će znatno jeftiniji od drugih gradskih područja.

 

Prijevoz

Ako boravite u fakultetskom domu, nećete morati koristiti javni prijevoz da biste došli na fakultet. Za odlazak u drugi dio grada, prijevoz je u Ukrajini zaista jeftin.

 

Jedna karta samo za obližnji prijevoz (autobusi, tramvaji, podzemna željeznica) iznosi od 0,4 do 0,7 USD.

Mjesečne karte za podzemnu željeznicu kreću se od 8 do 12 USD

Taksi košta od 2 do 3 USD, odnosno 0,45 USD po kilometru .

 

Stipendije

Mogućnosti stipendiranja mogu se pretraživati na: https://worldscholarshipforum.com/category/scholarships-by-countries/ukraine-scholarships/ ili http://www.collegescholarships.org/scholarships/country/ukraine.htm

 

 

Jezik

Službeni jezik je ukrajinski. U visokoobrazovnim institucijama moguće je, osim na ukrajinskom, studirati na ruskom ili engleskom jeziku. Međunarodnim studentima je na raspolaganju više od 240 visokoobrazovnih institucija. Svake godine u Ukrajini studiraju studenti iz više od 150 zemalja.

 

Predstavništvo u Hrvatskoj

Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj nalazi se u Zagrebu, Voćarska 52. Konzulati su u Malinskoj, Pušća 131, 51513 Omišalj i u Splitu, Ivana Gudelja 10.

Za dodatne informacije kontaktirajte Institut za razvoj obrazovanja: iro@iro.hr.