Hrvatska

Studiranje u Hrvatskoj

Institut za razvoj obrazovanja pruža informacije i savjete o obrazovnim mogućnostima u Hrvatskoj upućujući na nadležne institucije u području visokog obrazovanja putem kojih možete saznati više o hrvatskom obrazovnom sustavu, o studijskim mogućnostima te o izvorima financijske pomoći za vaš studij.

Resursi i usluge

Institut za razvoj obrazovanja uključuje sljedeće resurse i usluge:

    • grupno i individualno savjetovanje
    • knjižnicu s publikacijama o studijskim mogućnostima u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama
    • učionicu

Resurse i usluge Instituta možete slobodno koristiti tijekom uredovnog vremena za stranke.

Virtualni resursi

Ako vas zanimaju informacije o visokom obrazovanju u Hrvatskoj, a niste u mogućnosti posjetiti IRO, koristite sljedeće resurse:

  • Pregled institucija

Za potrebe informiranja i pretraživanja putem Interneta, IRO je okupio linkove najvažnijih institucija koje se bave visokim obrazovanjem u Hrvatskoj uključujući sva sveučilišta i ostale visokoškolske institucije, ministarstva i ostale nadležne institucije, koje vam mogu biti od pomoći pri ostvarenju vaših obrazovnih ciljeva te vam mogu pomoći u potrazi za financijskom potporom za financiranje vašeg studija.

Europska komisija donosi stranicu Studij u Europi, koja obuhvaća visoko obrazovanje u europskim zemljama, uključujući i Republiku Hrvatsku. Sve države u Europskoj Uniji, kao i Hrvatska, su dio Europskog prostora visokog obrazovanja (EHEA) koji pomaže osigurati da sustavi visokog obrazovanja diljem Europe budu kompatibilni te da studenti mogu lakše surađivati i studirati ili raditi u inozemstvu.

Na stranici se nalaze informacije koje trebate znati za lakšu prijavu na visokoobrazovne programe i o studiranju u Hrvatskoj

Središnji prijavni ured je nacionalni centar za prijavu na studijske programe, odnosno visoka učilišta u Republici Hrvatskoj te nudi dodatne informacije o svim studijskim programima.

Postani student je mrežna stranica Nacionalnoga informacijskog sustava te je platforma na kojoj učenici i studenti prijavljuju visoka učilišta. Također mogu pronaći sve bitne informacije o upisima te rokove.

Pregled institucija

Pregled institucija sadrži popis i linkove za javna sveučilišta, javna veleučilišta, javne visoke škole, privatna sveučilišta, privatna veleučilišta, privatne visoke škole, županijske urede za obrazovanje te gradske urede za obrazovanje.

Javna sveučilišta
Javna veleučilišta
Javne visoke škole
Privatna sveučilišta
Privatna veleučilišta
Privatne visoke škole
Županijski uredi za obrazovanje
Gradski uredi za obrazovanje

Zaklade

Pregled zaklada koje pružaju financijsku potporu za visoko obrazovanje i znanstveno-istraživački rad

Zaklade

Udruge koje djeluju u području obrazovanja

Obrazovanje i znanost
Obrazovanje za ljudska prava
Obrazovanje za demokratsko društvo i civilne inicijative
Obrazovni programi o Europskoj uniji
Udruge za mlade

Korisni linkovi

Javne ustanove vezane uz visoko obrazovanje
Popisi obrazovnih ustanova i programa i udruga za mlade
Akademske i znanstvene mreže i portali
Korisne baze podataka
Ostali korisni linkovi