Pilot-istraživanje Eurograduate

Pilot-istraživanje Eurograduate

Nakon više od tri desetljeća suradnje u visokom obrazovanju u sklopu programa Erasmus i Bolonjskoga procesa, visoka učilišta u Europi surađuju više nego ikad kako bi svojim studentima omogućila pozitivna iskustva i pripremila ih za budućnost.

Ali što nakon završetka studija rade naši diplomirani? Imajući upravo to na umu, Europska komisija sa zadovoljstvom najavljuje pokretanje pilot-istraživanja Eurograduate, koje će postaviti temelje usporedivim podacima o osobama s diplomom na europskoj razini, njihovu prijelazu na tržište rada, njihovoj mobilnosti diljem Europe i općenito, ulozi u društvu.

Ovaj pregled je ključan za razumijevanje interakcije između obrazovanja i zapošljavanja, kao i za osiguravanje dostupnosti visokokvalitetnoga i relevantnoga visokog obrazovanja studentima diljem Europe. Iako mjere praćenja osoba s diplomom postoje u mnogim različitim oblicima diljem Europe, ovo je prvi pokušaj stvaranja europske slike o profesionalnim putevima osoba s diplomom.

Tko može sudjelovati u istraživanju Eurograduate?

Osobe koje su završile preddiplomski ili diplomski studij 2017. ili 2013. godine u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Grčkoj, Litvi, Malti ili Norveškoj, dobit će poziv za sudjelovanje u istraživanju u svome pretincu elektroničke pošte ili poštom. Istraživanje je otvoreno do kraja godine.

Pomozite nam da širimo informacije!

Molimo vas da podijelite informacije o istraživanju u svojim biltenima, na mrežnim stranicama i preko društvenih medija. Ako dolazite iz jedne od navedenih zemalja i voljni ste nam pomoći da istraživanjem obuhvatimo što više osoba, odmah nas kontaktirajte i zatražite promotivne alate.

Kontekst

Kao dio politike Europske unije o visokom obrazovanju, Europska komisija je predložila, a Vijeće Europske unije usvojilo Preporuku o praćenju osoba s kvalifikacijom u studenome 2017. godine, s ciljem poticanja država članica na razvijanje sveobuhvatnoga sustava praćenja osoba s kvalifikacijom u visokom obrazovanju i osoba sa srednjoškolskom strukovnom kvalifikacijom na nacionalnoj razini te poboljšanja dostupnosti usporedivih podataka na razini EU-a kako bi se omogućile detaljnije usporedne analize profesionalnih puteva osoba s kvalifikacijom.

Dostupno na: mzo.hr