Gdje su danas žene u obrazovanju?

Gdje su danas žene u obrazovanju?

Istraživanje EUROSTAT-a iz 2016. godine pokazalo je da 54%, od 19.6 milijuna studenata u Europskoj uniji, čine žene. Usprkos tome i dalje postoje velike razlike u zastupljenosti žena u različitim disciplinama. Tako one čine 80% studenata u edukacijskim znanostima, no udio žena u inženjerstvu je i dalje nizak (25%). Također, mogu se primijetiti pozitivni trendovi diljem Europe pa tako u Engleskoj žene čine više od polovine studenata na postdiplomskoj razini u STEM području.

Međutim, podaci pokazuju da su žene slabije zastupljene na kao predavači ili istraživači te da i dalje postoji razlika u plaćama između spolova (npr. u Engleskoj iznosi 13.7%). Dodatno, prema Izvješću Europske komisije iz 2018., na višim istraživačkim i predavačkim pozicijama institucija visokog obrazovanja nalazi se samo 24% žena. Kako bi se smanjila razlika između spolova nužno je osvijestiti se o postojanju problema i njegovim potencijalnim uzrocima te provesti određene programe obučavanja. Tako se kroz EU Framework financira niz projekata poput GenPORT, Genderaction i ACT kojima se istražuju različite dimenzije spolne nejednakosti u obrazovanju. Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

U sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog dana žena, European University Association (EUA) je objavila podatke o udjelu žena na vodećim pozicijama na europskim sveučilištima. Od 46 zemalja članica EUA čak 22 zemlje nisu imale niti jednog ženskog rektora, dok je prosjek žena na rektorskim pozicijama bio 14%. Međutim, primjećuje se porast od 36% žena na rektorskim pozicijama od prvog ovakvog istraživanja provedenog 2014. godine. Hrvatska se može pohvaliti s iznadprosječnom zastupljenošću ženskih rektora što se može vidjeti na slici.

Druga promatrana kategorija su bili podaci o zamjeniku rektora koja je također u stalnom porastu od prvog istraživanja i iznosi 14%. U državama poput Latvije, Norveške, Danske i Islanda većinu u ovoj kategoriji čine žene, a prosjek članica EUA je 30%.

Zanimljivo je da upravo neka od najviše rangiranih sveučilišta na Times Higher Education rang listi imaju žene na vodećim pozicijama. Sveučilište Oxford već treću godinu za redom vodi vicekancelarka Louise Richardson. Richardson je bila i prva žena obnašala funkciju ravnatelja na University of St Andrews. Minouche Shafik, koja je do sada već obnašala niz pozicija u Svjetskoj banci i u vladi Velike Britanije, postala je 2017. direktorica London School of Economics and Political Science. Ovaj trend se primjećuje i u Sjedinjenim Američkim Država gdje tri prestižna fakulteta Ivy Leaguea, University of Pennsylvania, Cornell University and Brown University, vode žene. Cijelu listu pročitajte ovdje.