Prihvaćena je Deklaracija o akademskoj slobodi

Prihvaćena je Deklaracija o akademskoj slobodi

Dana 21. lipnja 2019. Global Forum on Academic Freedom, Institutional Autonomy, and the Future of Democracy​ prihvatio je Deklaraciju o akademskoj slobodi kojom se navode odgovornosti institucija visokog obrazovanja, ali i područja u kojima je potrebno djelovati. 

 

Global Forum održao se u sjedištu Vijeća Europe u Strasbourgu te je na njemu sudjelovao veliki broj predstavnika i vodećih osoba u visokom obrazovanju, predstavnici raznih nevladinih organizacija iz Europe, ali i ostatka svijeta.

Neke od ključnih stavki u Deklaraciji o akademskoj slobodi su sljedeće:

  • Obrazovanje je nužno za razvijanje, održavanje i podržavanje kulture demokracije.
  • Akademska sloboda i institucionalna autonomija su nužne za unaprjeđivanje učenja, podučavanja i istraživačkog rada.
  • Članovi akademske zajednice trebaju preispitivati dobiveno znanje i razumijevanje kroz visoko svoj rad te koristiti svoju akademsku slobodu kao bi poboljšali društvo.
  • Autonomija institucija visokog obrazovanja ne smije se ograničiti na političkoj osnovi.
  • Akademskoj slobodi i autonomiji institucija visokog obrazovanja prijeti nedostatak vizije koja spaja svrhe visokog obrazovanja i demokracije.

Global Forum navodi također i smjernice za aktere u visokom obrazovanju na raznim razinama, od članova akademske zajednice do međunarodnih institucija,  kako bi osiguralo djelovanje u skladu s vrijednostima koje podupiru akademsku slobodu i demokraciju.

Cijeli tekst Deklaracije možete pročitati na poveznici.