Od znanosti do umjetnosti: Prestižna ruska sveučilišta prvi puta u Hrvatskoj

Od znanosti do umjetnosti: Prestižna ruska sveučilišta prvi puta u Hrvatskoj

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) organizira 15. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati 15. listopada 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 17. listopada 2019. na Sveučilištu u Rijeci. Na ovogodišnjem Sajmu stipendija, uz izlagače zemlje-partner Rusije, predstavit će se više od 50 hrvatskih i inozemnih visokih učilišta iz 15 zemalja svijeta, kompanije, zaklade, ministarstva, agencije, gradovi i udruge koje predstavljaju svoje studijske programe, stipendije i stručne prakse. Sve informacije o programu Sajma dostupne su na web-stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Želim stipendiju.

 

Znate li da ruski jezik govori više od 260 milijuna ljudi diljem svijeta te da ga aktivno uči 10 milijuna ljudi? Znate li da Ruska Federacija godišnje osigurava 15.000 slobodnih, u potpunosti financiranih mjesta namijenjenih inozemnim studentima? Rusija ima dugu tradiciju izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti u razvoju kulture, znanosti i visokog obrazovanja te inozemnim studentima osigurava besplatno učenje ruskog jezika u prvoj godini studija, a sve u cilju kako bi rušenjem jezičnih barijera prilagodba novoj kulturi i internacionalnom okruženju bila što uspješnija.

 Najbolji od najboljih u Zagrebu i Rijeci

Od ukupno jedanaest renomiranih ruskih sveučilišta koja sudjeluju na Sajmu u Zagrebu i Rijeci, čak njih šest pronašlo je svoje mjesto na prestižnom popisu „The World University Ranking“ za 2019. te dolazeću 2020. godinu. U Zagreb i Rijeku dolazi deset sveučilišta iz Moskve te jedno iz Saint Petersburga: Masco State Technical University BaumanSt. Petersburg State UniversityFinancial University under the Government of the Russian FederationPlehkanov Russian University of Economics te The Gnesin Russian Academy of Music – predstavljanje njihovih programa u Hrvatskoj po prvi će puta osigurati ostvarivanje dijaloga između hrvatskih i ruskih obrazovnih zajednica  u dva hrvatska sveučilišna grada.

 Uz ruska sveučilišta, ove se godine na Sajmu predstavlja više od 50 izlagača iz ukupno 15 zemalja Europe i svijeta koji će pružati informacije o brojnim studijskim programima, stipendijama i stručnim praksama. Posjetitelji Sajma moći će razgovarati s predstavnicima izlagačkih institucija i bivšim stipendistima te na taj način osigurati uspjeh u svojim planovima za nastavak obrazovanja.

 Prilika za upijanje novih znanja

Osim što će posjetitelji, prvenstveno učenici, studenti, njihovi nastavnici i roditelji moći doznati više o studijskim programima i obrazovnim prilikama u zemljama kao što su Kanada, Belgija ili Japan, organizacijski tim Instituta za razvoj obrazovanja donosi posebnu novinu u ovogodišnjem programu koju čini niz specifično usmjerenih predavanja i masterclass izdanja, a sve kako bi se dodatno približili trendovi u obrazovanju hrvatskim posjetiteljima. Predavanja će održati renomirani ruski nastavnici i znanstvenici, dok će teme varirati od društvenih do onih prirodoslovnih. Samo neka od predavanja na engleskom jeziku kojima se posebno veselimo su ona pod nazivima „Tvoj put do uspjeha“, „Master class u poslovanju i upravljanju“, „Zašto trebaš dobiti humanističko obrazovanje?“„Digitalni financijski alati za osobni i profesionalni razvoj“, „Upravljanje u glazbi kao vrijednosti i fenomen duhovne kulture“.

Raditi globalne poslove u Hrvatskoj

Novost Sajma jest i „Karijerni kutak“ koji će u ovogodišnjem programskom dijelu predstavljati posebno mjesto susreta i razgovora između studenata i poslodavaca kao što su Privredna Banka Zagreb i Erste&Steiermärkische Bank. Posjetitelji će moći prisustvovati i poslovnom panelu na kojem ćemo iz prve ruke doznati koja su to znanja i vještine koje zahtijeva suvremeno tržište rada te kako je raditi za velike globalne klijente iz manjih sredina u Hrvatskoj. Istaknuti pojedinci iz propulzivnih kompanija kao što su InfobipTele 2Rimac automobiliR.I.T. Croatia i Lukoil na panelu pod nazivom „STEM vs. SOCIAL: sustav cjeloživotnog obrazovanja u području IKT-a i telekomunikacija“ podijelit će svoja znanja vezana uz suradnju s mladima koji izlaze iz obrazovnog sustava, ali i dati nam uvid u primjere dobre prakse kojima ulažu u cjeloživotno obrazovanje i osobni rast svojih zaposlenika.

Kako je izgledao prošlogodišnji Sajam možete vidjeti u videu, a više informacija o Sajmu možete pronaći na web stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Želim stipendiju.