Bogatim programom obilježavamo ovogodišnji Tjedan međunarodnog obrazovanja

Bogatim programom obilježavamo ovogodišnji Tjedan međunarodnog obrazovanja

U razdoblju od 15. do 19. studenoga svi zainteresirani imat će mogućnost saznati više o studentskoj mobilnosti i studiranju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, IRO, u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a, i ove godine organizira niz aktivnosti radi obilježavanja Tjedna međunarodnog obrazovanja, koji se već 22 godine obilježava u cijelom svijetu. Ova inicijativa pokrenuta je da bi se istaknula važnost i prednosti akademske mobilnosti i internacionalizacije obrazovanja. Stoga je IRO – jedini ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj – ove godine osmislio bogat program virtualnih događanja i aktivnosti kroz koje će svi zainteresirani saznati više o tome kako do studija u SAD-u, kakav je studentski život u toj zemlji i koje su njegove prednosti, i to iz prve ruke – od predstavnika američkih sveučilišta i sadašnjih i bivših studenata američkih sveučilišta.

 

SAD – atraktivna obrazovna destinacija za hrvatske studente

SAD već godinama visoko kotira među studentima koji se odlučuju za studij u inozemstvu te je redovito u prvih deset zemalja za koje se odlučuju hrvatski studenti. Ako se uzme činjenica da ta zemlja ima čak preko 4000 akreditiranih visokih učilišta koja nude vrhunske programe čije su diplome danas izrazito tražene na tržištu rada, ne čudi podatak da se za ovu obrazovnu destinaciju svake godine odlučuje preko milijun stranih studenata. Prema izvješću Open Doors Instituta za međunarodno obrazovanje (IIE), u akademskoj godini 2019./2020. najtraženiji studijski programi na američkim sveučilištima bili su, kao i prethodnih godina, programi iz područja inženjerstva, poduzetništva i poslovnog upravljanja, ali i matematike i računarstva, a po broju međunarodnih studenata prednjačile su Kalifornija, New York i Teksas.

 

Zanimljiv besplatan program ovogodišnjeg Tjedna međunarodnog obrazovanja

 Uzimajući u obzir trendove među studentima koji odlaze na studij u inozemstvo i njihova područja interesa, IRO je osmislio zanimljiv i bogat program virtualnih događanja i aktivnosti da bi svim zainteresiranima za odlazak na studij u inozemstvo dao što više korisnih informacija potrebnih da bi se odlučili na taj korak.

 

Stoga se u ponedjeljak, 15. studenoga, u 18:30 sati Tjedan otvara Zoom webinarom o izradi financijskog plana za studij u SAD-u, na kojem će EducationUSA predstavnica sudionicima predstaviti sve troškove koje treba uzeti u obzir pri planiranju te načine na koje te troškove pokriti. Istoga dana nakon ovog webinara, od 19 sati svi sudionici imat će priliku doznati sve o iskustvu studiranja u Americi od hrvatskih studentica koje trenutačno ondje studiraju te dvije bivše američke studentice koje trenutačno borave u Hrvatskoj na Fulbright stipendiji kao English Teaching Assistants na sveučilištima u Zadru i Osijeku. Za sudjelovanje na oba događanja kliknite ovdje. Već sljedeći dan, u utorak, 16. studenoga, u 18:30 sati svi zainteresirani moći će poslušati Zoom webinar o STEM studijima u SAD-u, koji će održati predstavnici čak tri američka sveučilišta: Augustana University, University of Iowa i University of Missouri. Za sudejlovanje na ovom događanju kliknite ovdje.

 

 

Tijekom Tjedna međunarodnog obrazovanja na društvenim mrežama EducationUSA centra pratitelji će moći saznati više o prednostima studentske mobilnosti i pogledati snimku webinara s voditeljicom podružnice za SAD Udruge hrvatskih studenata u inozemstvu o tome što očekivati od studentskog života u SAD-u, ali i o programu Optional Practical Training (OPT), u okviru kojega diplomanti s američkih visokih učilišta mogu ostati raditi u SAD-u do godine ili dvije dana, ovisno o studijskom programu koji su završili.

 

Kako sudjelovati u virtualnim događanjima

Sudjelovanje na događanjima je besplatno i nije potrebna prethodna registracija. Svi zainteresirani mogu sudjelovati na događanjima klikom na poveznicu navedenu uz svako događanje na sljedećoj stranici: https://fb.me/e/3oH40ZZ32. Ondje se nalazi i detaljan raspored i satnica programa. Svi sudionici događanja dobit će 10% popusta na pripreme za polaganje testa TOEFL i GMAT u IRO-u.

Više informacija dostupno je i na Facebook stranici i Instagram profilu EducationUSA centra u Hrvatskoj.