Opći uvjeti

U daljnjem tekstu nazivi „mi“, „naš“, „nas“ se odnose na Institut za razvoj obrazovanja sa sjedištem u Zagrebu, Prilaz Gjure Deželića 30. Također, u daljnjem tekstu koristi se kratica IRO za Institut za razvoj obrazovanja. Korištenje svih ostalih termina objašnjeno je u tekstu u nastavku.

 

1.KORIŠTENJE STRANICA

 

Općenito
Ovi Opći uvjeti korištenja propisuju uvjete i pravila koji se odnose na korištenje Web-stranice www.iro.hr, njenih poddomena i poddirektorija od strane krajnjih korisnika. Web-stranica www.iro.hr nalazi se u posjedu Instituta za razvoj obrazovanja (u daljnjem tekstu „IRO“), koji njome upravlja. Ovi Opći uvjeti odnose se na web-stranicu www.iro.hr, kao i na sve druge web-stranice ili mobilne aplikacije koje su u posjedu IRO-a ili kojima IRO upravlja (u daljnjem tekstu koristimo „Web-stranica” samo za www.iro.hr i “Web-stranice” za www.iro.hr kao i sve ostale web-stranice ili mobilne aplikacije u posjedu IRO-a). “Web-stranice” uključuju same web-stranice i sve web-stranice, interaktivne značajke, aplikacije, widgete, blogove, društvene mreže, poveznice na društvene mreže ili druge online, mobilne ili bežične ponude koje postavljaju vezu s ovim Općim uvjetima, bilo da se pristupa putem računala, mobilnog uređaja ili druge tehnologije.

Korištenjem Web-stranica, krajnji korisnici iskazuju da se slažu s ovdje iznesenim uvjetima i pravilima te pristaju na korištenje Web-stranica. Pravo korištenja Web-stranica osobno je pravo krajnjeg korisnika, i ne može se ni na koji način prenositi na druge fizičke ili pravne osobe. Krajnji korisnik osobno je odgovoran za zaštitu povjerljivosti lozinki, na mjestima gdje one kao takve postoje. Krajnji korisnik upoznat je s činjenicom da, iako je internet općenito sigurna okolina, ponekad dolazi do prekida usluga, ili do događaja koji su izvan naše kontrole. Stoga, IRO ne može biti odgovoran za bilo kakav gubitak podataka do kojeg može doći za vrijeme prijenosa informacija na internetu. Iako je naš cilj Web-stranice učiniti dostupnima 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, Web-stranice ponekad možda neće biti dostupne zbog bilo kojeg razloga, uključujući i njihovo rutinsko održavanje. Krajnji korisnik slaže se i prihvaća da zbog razloga koji su u našoj kontroli i izvan nje, pristup Web-stranicama ponekad može biti u prekidu, privremeno nedostupan ili isključen.

IRO zadržava pravo u bilo kojem trenutku izmijeniti ili ukinuti bilo koji segment poslovanja, uključujući, i bez ograničenja, sadržaj, vrijeme dostupnosti, kao i opremu potrebnu za pristup ili korištenje stranica. Nadalje, može prestati slati bilo koji dio informacija, ili bilo koju vrstu informacija, može promijeniti ili ukinuti bilo koji način prijenosa podataka te može promijeniti brzine prijenosa podataka, kao i bilo koje njihove druge karakteristike.

Pravni sporovi koji mogu nastati, kao posljedica korištenja (osim ako posebnim ugovorom nije drugačije navedeno) u nadležnosti su suda u Zagrebu i rješavaju se u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Korištenjem Web-stranica krajnji korisnik pristaje da je bilo koji spor ili zahtjev, proizašao iz, ili koji je u vezi s ovim Uvjetima, ili u vezi s njihovim provođenjem, u nadležnosti suda u Zagrebu.

Korištenjem Web-stranica izjavljujete da ste upoznati i suglasni s ovdje iznesenim uvjetima poslovanja i pravilima. Ako se ne slažete se s ovdje navedenim uvjetima korištenja i pravilima, molimo vas da se suzdržite od uporabe Web-stranica.

 

Promjena uvjeta
IRO zadržava pravo u bilo kojem trenutku, i bez prethodne obavijesti, ukoliko to smatra potrebnim, ukinuti ili izmijeniti bilo koji od ovdje navedenih Općih uvjeta. Stoga, IRO savjetuje korisnike da s vremena na vrijeme ponovo pročitaju informacije sadržane u Općim uvjetima da bi ostali informirani o takvim promjenama. Napominjemo da ako dođe do promjene Općih uvjeta, a korisnik nastavi koristiti Web-stranice, podrazumijeva se da korisnik prihvaća Opće uvjete koji su trenutno važeći. Bilo kakva izmjena ili brisanje uvjeta i pravila korištenja stupit će na snagu odmah nakon što bude objavljena na Web-stranicama. Bilo kakvo korištenje ovih Web-stranica od strane krajnjeg korisnika nakon takve obavijesti podrazumijevat će se kao prihvaćanje tih promjena.

 

Oprema
Krajnji korisnik odgovoran je za nabavu i održavanje svoje računalne opreme, uključujući sav softver i hardver koji posjeduje i koji koristi, kao i drugu opremu potrebnu za pristup i korištenje Web-stranica te sve sa tim povezane troškove. IRO nije odgovoran za bilo kakva oštećenja opreme krajnjeg korisnika koja mogu nastati kao posljedica korištenja Web-stranica.

 

Ponašanje krajnjeg korisnika
Nije dopušteno koristiti ove Web-stranice za trgovinu, prodaju te u ostale trgovačke svrhe osim plaćanja usluga IRO-u. Svako objavljivanje reklama ili prikupljanje ponuda za proizvode i usluge nije dopušteno bez IRO-ova pisanog odobrenja. Zabranjuje se prenošenje i objavljivanje opscenih, uvredljivih, vulgarnih, prijetećih ili nepristojnih ili na drugi način neprihvatljivih ili protuzakonitih sadržaja, kao i onih koji krše neka od prava bilo koje strane ili sadrže viruse ili drugi štetan materijal. Korisnici preuzimaju odgovornost za svaku štetu koja je posljedica kršenja nekog prava ili za drugu vrstu štete koja bi iz toga mogla proizaći. Također, IRO pridržava pravo (ali ne i obvezu) da korisničke poruke u cijelosti ili djelomično izbriše.

 

Intelektualno vlasništvo
Sadržaj Web-stranica zaštićen je autorskim pravom koje pripada IRO-u ili je ustupljeno IRO-u, a u vlasništvu je trećih osoba. IRO posjeduje i autorsko pravo uređivanja, izbora i usklađivanja sadržaja ovih Web-stranica. Web-stranice sadrže zaštitne znakove, imena pojedinaca i drugo slično intelektualno vlasništvo u IRO-u ili u vlasništvu trećih osoba. Ne smije se smatrati da je bilo koji sadržaj na Web-stranicama bez ograničenja, no može se zatražiti dopuštenje za umnožavanje. Sve fotografije, slike, biografski podaci osoba i ostali materijali koji se pojavljuju na Web-stranicama isključivo su vlasništvo IRO-a. Autorsko pravo na sve materijale koji se nalaze na Web-stranicama pridržava IRO. Dopuštenje se daje medijskim subjektima radi upotrebe materijala isključivo u uredničke i promidžbene svrhe objavljivanja u novinama, časopisima i elektronskim medijima. Također, nije dopuštena uporaba bilo kojeg materijala s ovih Web-stranica u svezi s prodajom ili nuđenjem proizvoda ili usluga bilo koje vrste.

 

Odgovornost
IRO ne odgovara za štetu ili povredu (uključujući, ali ne isključivo, posebnu ili posljedičnu štetu) koja nastane kao rezultat korištenja ili nemogućnosti korištenja bilo kojeg dijela Web-stranica. Uložit ćemo razuman napor kako bi se na našim Web-stranicama našli točni i aktualni podaci, ali ne možemo biti odgovorni za njihovu točnost i potpunost.

 

Izjava o povjerljivosti podataka
IRO se obavezuje čuvati privatnost svih korisnika njegovih usluga. Prikupljamo samo nužne, osnovne podatke o korisnicima i informiramo korisnike o načinu njihova korištenja. Redovito dajemo korisnicima mogućnost izbora o uporabi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi podaci o korisnicima strogo se čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi djelatnici IRO-a i poslovni partneri IRO-a odgovorni su za poštovanje načela zaštite privatnosti. Pročitajte više u Pravilima privatnosti IRO-a.

 

Prekid poslovnog odnosa
IRO može raskinuti poslovni odnos s bilo kojim svojim krajnjim korisnikom u bilo kojem trenutku. IRO zadržava pravo trenutno ukinuti bilo koje lozinke ili korisničke račune krajnjeg korisnika u slučaju bilo kakvog ponašanja krajnjeg korisnika koje IRO, prema svojoj diskrecijskoj ocjeni, smatra neprihvatljivim, kao i u svakom slučaju nepoštovanja ovih Uvjeta od strane krajnjeg korisnika.

 

Jednostrani raskid
Krajnji korisnik ima pravo na raskid ugovora sukladno čl. 72 Zakona o zaštiti potrošača i roku za raskid.

 

Pravo izmjene sadržaja
IRO zadržava pravo izmjene sadržaja Web-stranica na bilo koji način, u bilo kojem trenutku i iz bilo kojeg razloga i neće biti odgovoran ni za kakve moguće posljedice proizašle iz takvih promjena. IRO poštuje privatnost korisnika na svojim Web-stranicama i prikupljat će samo osobne podatke kao što su ime i prezime, adresa, broj mobitela, telefonski broj ili e-mail adresa. Ti podaci će se koristiti za udovoljavanje pojedinačnim zahtjevima za informacijama, a koristit će se za bolje razumijevanje potreba korisnika te radi unaprjeđenja proizvoda i usluga.

 

2. ON-LINE PLAĆANJE

 

Općenito
Platitelj može postati svaka punoljetna i poslovno sposobna fizička osoba ili pravna osoba koja prihvaća uvjete on-line plaćanja, što se potvrđuje narudžbom određene usluge na Web-stranicama. Platitelj prihvaća uvjete plaćanja izvršavanjem plaćanja sukladno uputstvima za plaćanje koji stoje na našim Web-stranicama. Ugovorni proces između platitelja i IRO-a postaje pravovaljan nakon što platitelj zaprimi email od IRO-a u kojem IRO potvrđuje da je platitelj platio uslugu i navodi uputstva za korištenje plaćene usluge. Zadržavamo pravo na pogrešne navode. Sve usluge oslobođene su PDV-a, a cijene su izražene u kunama i eurima (plaćanje se vrši u kunama do 31.12.2022). Svako korištenje Web-stranica podložno je niže navedenim uvjetima i rokovima.

 

Upis tečaja i članstvo

Upisom bilo kojeg tečaja u organizaciji udruge IRO polaznik postaje pridruženim članom udruge, zbog čega je radi upisa tečaja potrebno ispuniti prijavnicu za pridruženo članstvo. Uplata za tečaj pokriva i iznos članarine od 1000 kuna. Članarina vrijedi jednu (1) godinu od dana učlanjenja. Svim pridruženim članovima IRO omogućuje sljedeće pogodnosti: pohađanje jednog grupnog tečaja ili jednog individualnog tečaja od najmanje 10 sati godišnje, primanje mjesečnog newslettera o mogućnostima visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, natječajima za stipendije, tečajevima i ostalim informacijama iz obrazovne ponude IRO-a, posudbu literature iz knjižnice (priručnici, katalozi i multimedijalni sadržaji za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu). Polaznici koji u udruzi IRO upišu pripremni tečaj za TOEFL ili GMAT, ostvaruju pravo na polaganje besplatnog probnog testa u centru za testiranje udruge.

 

Cijene
Sve usluge oslobođene su PDV-a, a cijene su izražene u kunama i eurima (plaćanje se vrši u kunama do 31.12.2022). Cijene su podložne promjenama bez prethodne najave.

 

Plaćanje
IRO nudi platitelju mogućnost plaćanja usluga: preko transakcijskog računa (jednokratno plaćanje) ili bankovnom i kreditnom karticom (jednokratno ili obročno plaćanje).

IRO nudi i mogućnost plaćanja usluge gotovinom, osobnim dolaskom u prostorije udruge.

IRO izdaje završni račun po završetku pružanja usluge.

 

Izjava o korištenju WSPay-a

Institut za razvoj obrazovanja koristi WSPay za online plaćanja.

WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.

 

Povrat novca

a. Pripremni tečajevi za standardizirane testove

Iznos povrata uplaćenog novca (članstvo i naknada za tečaj) ovisi o tome u kojem trenutku polaznik odustane od pripremnog tečaja.

Ako polaznik odustane od pripremnog tečaja prije početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za članstvo i naknadu.

Ako polaznik odustane od pripremnog tečaja nakon početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za naknadu u prvom tjednu održavanja tečaja, a zadržava uplatu za članstvo. Tijekom trajanja članstva u IRO-u, član se može u bilo kojem trenutku ponovno odlučiti za pohađanje pripremnog tečaja i uplatiti samo iznos naknade tečaja.

Povrat novca nije moguć nakon prvog tjedna održavanja tečaja.

Ako IRO ne uspije oformiti grupu za održavanje uplaćenog grupnog tečaja, na zahtjev platitelja IRO može izvršiti povrat novca ili osigurati platitelju individualni tečaj.

Zahtjev za povratom potrebno je poslati pisanim putem na e-mail: iro@iro.hr ili na adresu Institut za razvoj obrazovanja, Prilaz Gjure Deželića 30, 10 000 Zagreb.

b. Izlagačko mjesto na Sajmu visokog obrazovanja i stipendija

Iznos povrata uplaćenog novca ovisi o tome u kojem trenutku izlagač odustane od izlaganja na Sajmu. Za odustajanje od izlaganja više od 30 dana prije Sajma uplaćeni novac vraća se u cijelosti, za odustajanje od izlaganja od 30 do 14 dana dana prije Sajma vraća se 50 % uplaćenog novca, a za odustajanje od izlaganja 13 ili manje dana prije Sajma uplaćeni novac se ne vraća.

U slučaju da IRO otkaže Sajam zbog više sile ili drugih opravdanih razloga, uplaćeni novac vraća se u cijelosti.

Zahtjev za povratom potrebno je poslati pisanim putem na e-mail: iro@iro.hr ili na adresu Institut za razvoj obrazovanja, Prilaz Gjure Deželića 30, 10 000 Zagreb.

 

Obavijest potrošačima o načinu podnošenja pisanih prigovora

Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača (Nar. nov., br. 41/14.) obavještavamo potrošače da nezadovoljstvo u odnosu na pruženu uslugu mogu iskazati prigovorom u pisanoj formi pri čemu ćemo bez odgađanja pisano potvrditi primitak prigovora.

Prigovor se može dostaviti:
– osobno, u prostoru udruge IRO
– poštom, na adresu: Institut za razvoj obrazovanja, Prilaz Gjure Deželića 30, 10 000 Zagreb
– e-mailom, na e-mail adresu: iro@iro.hr.

Na prigovor ćemo odgovoriti u roku od 15 dana.

 

Narudžbe i pružanje usluge

a) Pripremni tečajevi za standardizirane testove

Pri odabiru usluge, potrebno je navesti točne podatke za kontakt platitelja. Po primitku uplate, IRO e-mailom platitelju šalje obavijest o primitku uplate.

Po primitku uplate, IRO kontaktira platitelja radi dogovora o terminima održavanja pripremnog tečaja te pruža sve informacije povezane s održavanjem nastave, uključujući i način pružanja usluge (online ili uživo) te naziv službene literature koja se koristi na IRO-ovu pripremnom tečaju. Također, IRO šalje i obrazac za članstvo u udruzi, koji je korisnik usluge (polaznik tečaja) dužan ispuniti u roku od tri (3) dana od primitka obrasca

U slučaju da po uplati za odabrani tečaj IRO nije u mogućnosti pružiti odabranu uslugu u odgovarajućem vremenskom roku ili po uvjetima navedenima na web-stranici, IRO će platitelju ponuditi alternativu ili povrat novca. Platitelj će o tome biti obaviješten telefonom ili e-mailom.

Po uplati individualnog tečaja, polaznik je dužan odraditi uplaćene satove u roku od tri (3) mjeseca od datuma prvog održanog sata.

 

b) Izlagačko mjesto na Sajmu visokog obrazovanja i stipendija

Pri odabiru izlagačkog paketa potrebno je navesti točne podatke za kontakt platitelja (izlagača). Po primitku uplate, IRO e-mailom platitelju šalje obavijest o primitku uplate.

Po primitku uplate, IRO kontaktira platitelja i pruža sve informacije povezane s održavanjem Sajma visokog obrazovanja i stipendija.

U slučaju da po uplati za izlagački paket IRO nije u mogućnosti pružiti odabranu uslugu u odgovarajućem vremenskom roku ili po uvjetima navedenima na web-stranici, IRO će platitelju ponuditi alternativu ili povrat novca. Platitelj će o tome biti obaviješten telefonom ili e-mailom.

 

Sigurnost online plaćanja
Sigurnost podataka na putu između vašeg računala i poslužitelja usluge osigurana je korištenjem enkripcije i sigurnosnim protokolom. Enkripcija je proces koji pretvara običan tekst u šifrirani tekst korištenjem algoritama te tajnih i javnih ključeva. Podaci koji se prenose preko ovih stranica zaštićeni su korištenjem Secure Socket Layer (SSL) protokola. SSL protokol enkriptira podatke prilikom unosa preko web sučelja čime stvara siguran kanal za prijenos informacije i onemogućava nedozvoljeni pristup podacima prilikom komunikacije između korisnikovog računala i servera, i obratno. Korisnički podaci koji se prenose Internetom zaštićeni su 128 bitnim SSL protokolom enkripcije podataka. 128 bitna enkripcija sa SSL protokolom je trenutno najjači standard u zaštiti komunikacija i razmjene podataka preko Interneta i koriste ga svi ozbiljni korisnici koji djelomično ili u potpunosti obavljaju određenu komunikaciju preko interneta.

 

Kontakt
Institut za razvoj obrazovanja
Prilaz Gjure Deželića 30, 10 000, Zagreb, Hrvatska
tel.: 01/ 4555 151
e-mail: iro@iro.hr
OIB: 88292527040