GRE – TEST

Sve informacije o GRE testu

DATUMI TESTIRANJA

Testiranja za GRE revised General test organiziraju se najčešće 1-2 puta tjedno, dok se GRE Subject testiranja održavaju samo 3 puta godišnje (u listopadu, studenom i travnju). Svaki kandidat može polagati GRE revised General test jednom svakih 21 dan i najviše pet puta unutar 12 mjeseci. To se pravilo aplicira i na kandidate koji su poništili svoje rezultate na prijašnjem testiranju. GRE Subject testovi smiju se polagati neograničeni broj puta. Dostupnost mjesta na testiranjima ovisi o razdoblju u godini kada ispit prijavljujete, broju dostupnih mjesta u pojedinom centru za testiranje, kao i o tome je li određeni centar otvoren na željene datume.

 

Trenutno stanje dostupnosti termina za sve Pearson Vue testove možete pronaći na službenoj internetskoj stranici www.gre.org.

Postoji i mogućnost da u trenutku prijave navedeni datumi polaganja budu nedostupni zbog popunjenosti. Zbog toga savjetujemo pravodobnu prijavu za polaganje testa radi osiguranja željenog termina.

STRUKTURA TESTA

Test traje otprilike 4 sata (uključujući dvije pauze od 8 minuta).

 

Postoje dvije vrste GRE testova:

 • GRE revised General test – sastoji se od verbalnog i matematičkog dijela te pisanja analitičkih eseja (Verbal Reasoning, Quantitative Reasoning, Analytical Writing). GRE revised General test koji se polaže u Hrvatskoj je “computer based” i polaže se na računalu u službenom administracijskom centru za GRE revised General test.
 • GRE Subject tests – dodatni testovi znanja koji se ponekad traže od studenata koji upisuju diplomske i doktorske programe u SAD-u. Ovi testovi testiraju znanje iz pojedinih područja npr. iz matematike, biologije, kemije, psihologije i sl. Koje dodatne GRE Subject testove će student morati položiti ovisi o studiju na koji se upisuje. GRE Subject testovi su “paper based” i polažu se na papiru u službenom administracijskom centru za GRE Subject testove.

PRIJAVA TESTA

GRE revised General test se može prijaviti:

 • preko službene internetske stranice GRE testova, gre.org
 • telefonski, pozivom službenom GRE General registracijskom centru za Europu u Nizozemskoj – Prometric PTC Registrations Europe, na broj 0031-320-239-540 (radno vrijeme: ponedjeljak – petak 9:00 – 18:00 sati)
 • faxom ili poštom službenom registracijskom centru za Europu u Nizozemskoj – Prometric PTC Registrations Europe (detaljnije o navedenim načinima prijave na: gre.org)

 

GRE Subject testove se može prijaviti:

 • preko službene internetske stranice GRE testova, gre.org
 • poštom (obrazac i upute za prijavu poštom dostupni su na: gre.org)

CIJENA TESTA

GRE revised General test: 205 USD

 

GRE Subject test: 150 USD

PLAĆANJE

Postoji nekoliko načina plaćanja GRE testa. Naša preporuka je da odaberete plaćanje kreditnom karticom (American Express, MasterCard, VISA, JCB). Plaćanje se obavlja prilikom prijave testa. Za informacije o preostalim načinima plaćanja, molimo posjetite službenu stranicu GRE testa: www.gre.org.

REZULTATI

Rezultati GRE testiranja vrijede pet godina od datuma testiranja.

 

Svi kandidati koji polažu GRE revised General test mogu na kraju testa poništiti rezultate ili prihvatiti njihovo ispravljanje. Kandidati koji prihvate ispravljanje testa dobit će rezultate u tri oblika:

 • Unofficial Verbal Reasoning and Quantitative Reasoning score – svaki kandidat dobiva uvid u rezultate Verbal i Quantitative dijela testa odmah nakon testiranja. Taj unofficial score ne sadrži ocjenu Analytical Writing dijela testa.
 • Online scores – svaki kandidat ima uvid u rezultate testa 10-15 dana nakon datuma polaganja testa na stranici gre.org.
 • Official score report – certifikat sa službenim rezultatima svih dijelova testa šalje se institucijama koje su kandidati prijavili za primanje rezultata u obliku koji konkretna institucija zatraži (otisnuti primjerak, elektronski primjerak ili na CD-u). Rezultati se šalju 10-15 dana nakon datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata potencijalno ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje (ako se šalje otisnuti ili primjerak na CD-u).
 • Napomena: službeni rezultati se ne šalju na kućne adrese kandidata. Kandidati će moći otisnuti svoje rezultate direktno s My GRE Account-a na stranici www.gre.org. Samostalno otisnuti primjerak ne služi kao službeni dokument.

 

Svaki kandidat može besplatno registrirati do 4 institucije kojima će se izravno slati certifikati s rezultatima (official score report). Kandidat koji polaže GRE revised General test mora registrirati te institucije na dan testiranja (na samom početku testiranja), a za GRE Subject testove se ta registracija obavlja prilikom registracije i uplate testova.

 

Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima (additional score reports) potrebno je prijaviti primatelje online, telefonski, poštom ili faksom te izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija na koje želite poslati rezultate vašeg GRE testa (cijena je 25 USD po certifikatu). Više informacija potražite na stranici: www.ets.org/gre/revised_general/scores/send/asr.

PRIPREME

Za polaganje GRE testa možete se pripremati u Institutu  za razvoj obrazovanja. Detalje pogledajte ovdje