IELTS – TEST

Sve informacije o IELTS testu

STRUKTURA TESTA

Test traje 2 sata i 25 minuta.

 

Test se sastoji od četiri dijela: slušanja, čitanja, pisanja i govora.

 

Testovi slušanja, čitanja i pisanja polažu se isti dan, jedan za drugim, bez stanki između dijelova te uvijek navedenim redoslijedom. Test govora se provodi nakon stanke poslije triju navedenih dijelova testa. Moguće je da će se test govora održati nekog drugog dana, do sedam dana prije ili poslije datuma polaganja ostalih dijelova testa. Kada će se provesti test govora ovisi o centru koji provodi testiranje.

 

Postoje dvije vrste testa IELTS:

  • IELTS Academic – koristi se u akademske svrhe (studiranje i uključivanje u profesionalne organizacije)
  • IELTS General Training – koristi se u ostale svrhe (zapošljavanje i emigracija u zemlje Engleskog govornog područja, osobito Kanada, Australija, Novi Zeland i Velika Britanija).

 

Slušanje i govor su jednaki su za obje vrste testa, ali čitanje i pisanje razlikuju se s obzirom na težinu i temu zadataka. Za razliku od testa IELTS Genaral Training, u kod čitanja i pisanja u okviru testa IELTS Academic nalaze se zadaci koji uključuju razumijevanje i sposobnost objašnjenja grafova, dijagrama i ilustracija.

 

 

Struktura testa IELTS Academic

 

Struktura testa IELTS General Training

PRIJAVA TESTA

Polagatelji testa unose svoje osobne podatke unutar online prijavnice na sljedećoj internetskoj stranici: https://ielts.britishcouncil.org/croatia. Nakon toga putem e-maila dobivaju potvrdu koju moraju ispuniti i potpisati. Cijenu testa uplaćuje se na temelju dobivenih uputa.

Potvrdu obavljene uplate i druge potrebne dokumente potrebno je poslati na adresu British Councila u Zagrebu u roku od 2 dana nakon ispunjavanja online prijave.

 

Drugi potrebni dokumenti su: potpisana verzija potvrdnog e-maila koju je polagatelj testa dobio nakon prijave na službenoj internetskoj stranici, dvije slike koje nisu starije od šest mjeseci (format kao za putovnice) te kopija putovnice ili osobne iskaznice.

 

VAŽNA NAPOMENA: Kandidatima se mjesta dodjeljuju prema redoslijedu prijava, pa se potrebno prijaviti dovoljno rano radi osiguranja mjesta. Za provjeru dostupnosti i prijave potrebno je posjetiti sljedeću stranicu: https://ielts.britishcouncil.org/croatia.

 

Detaljne upute o prijavi i plaćanju mogu se pronaći na sljedećoj stranici:  http://www.britishcouncil.hr/hr/exams/ielts-registration.

CIJENA TESTA

Cijena polaganja testa:*

IELTS akademski i opći – u centru (na papiru i računalu): 1754 HRK (232,80 EUR)

IELTS za UK Vize and imigraciju (UKVI) (akademski i opći) – u centru (na papiru): 1920 HRK (254,83 EUR)

IELTS Life Skills (A1 i B1) – u centru (na papiru): 1330 HRK (176,52 EUR)

*Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kuna

PLAĆANJE

Plaćanje za IELTS test moguće je preko žiro računa ili kreditnih kartica (uz nadoplatu). Više informacija mogu se pronaći na sljedećoj stranici: : https://ielts.britishcouncil.org/croatia.

REZULTATI

Svi kandidati mogu pronaći svoje rezultate online, 13 dana od datuma polaganja testa. Poveznica na rezultate bit će poslana na e-mail adresu svakog kandidata. Također, trinaestog dana bit će poslan i primjerak obrasca TRF (Test Report Form). Unutar obrasca TRF potrebno je unijeti potpunu adresu. Na zahtjev kandidata, IELTS centar može poslati do pet kopija TRF-a na adresu pet različitih institucija bez dodatne naknade.

VALJANOST REZULTATA

Rezultati testa IELTS vrijede dvije godine od datuma testiranja.

ČESTO POSTAVLJENA PITANJA

Dodatne informacije o testu IELTS mogu se pronaći na sljedećoj stranici: http://www.britishcouncil.hr/hr/exams/ielts-questions

PRIPREMA

Za polaganje IELTS testa možete se pripremati u Institutu  za razvoj obrazovanja. Detalje pogledajte ovdje