Kako poticati veći društveni angažman europskih visokih učilišta?

Kako poticati veći društveni angažman europskih visokih učilišta?

Institut za razvoj obrazovanja vodi Erasmus+ projekt o civilnoj misiji visokih učilišta u Europi

 

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je pokrenuo međunarodni projekt čiji je cilj adresirati novi prioritet Europske unije u području politika visokog obrazovanja: poticati civilnu misiju visokih učilišta. U okviru projekta TEFCE: Prema europskom okviru za društveni angažman visokih učilišta razvit će se alati koji će omogućiti bolju interakciju visokih učilišta s njihovim zajednicama na lokalnoj i regionalnoj razini kako bi se adresirali gorući društveni problemi. Projekt TEFCE, koji će trajati od 2018. do 2020. godine, vode Institut za razvoj obrazovanja iz Hrvatske i Tehničko sveučilište Dresden iz Njemačke, a okuplja vodeće stručnjake, sveučilišta, jedinice lokalnih vlasti te sveučilišne mreže iz sedam zemalja članica Europske unije.

Jedan od četiri prioriteta djelovanja u okviru Obnovljenog programa EU-a za visoko obrazovanje (2017.) jest „izgradnja uključivih i povezanih sustava visokog obrazovanja“, što znači da je potrebno osigurati da „visoka učilišta ne budu izolirana, nego da budu obrazovne zajednice koje su dobro povezane sa svojim zajednicama i usmjerene na njihovu dobrobit“.

Projekt TEFCE će izravno doprinijeti novom programu EU-a predlažući okvir za zajednički europski pristup za poticanje civilne misije visokih učilišta. Unutar projekta prvo će se proučiti postojeća istraživanja i inicijative koje su pokušale mjeriti razinu postizanja civilne misije visokih učilišta, odnosno njihovog društvenog angažmana. Potom će se razviti paket alata koji mogu pomoći visokim učilištima i donositeljima odluka na razini Europske unije u poticanju većeg društvenog angažmana te koji bi mogli kvalitetno mjeriti razinu društvenog angažmana pojedinih visokih učilišta.

Stručni tim projekta uključivat će istraživače sa Sveučilišta u Twenteu (Centar za istraživanje politika visokog obrazovanja), Sveučilišta u Ghentu (Centar za upravljanje visokim obrazovanjem Ghent), Instituta za tehnologiju Dublin (Jedinica za istraživanje politika visokog obrazovanja), Sveučilišta u Rijeci (Filozofski fakultet) i Instituta za razvoj obrazovanja. Visoka učilišta i jedinice lokalnih vlasti iz Dresdena (Njemačka), Dublina (Irska), Enschedea (Nizozemska) i Rijeke (Hrvatska) pilotirat će razvijeni paket alata, a dodatnu ekspertizu na projektu pružat će Europski konzorcij inovativnih sveučilišta (ECIU), Globalna sveučilišna mreža za inovaciju (GUNI – koju predstavlja Katalonsko udruženje javnih sveučilišta) te Institut za javne politike i menadžment (PPMI) iz Litve.

Projekt TEFCE sufinancira Europska komisija u okviru programa Erasmus+ kroz shemu financiranja Ključna aktivnost 3: Europski projekti buduće suradnje u području obrazovanja i osposobljavanja, za koju se objavljuje natječaj svake tri godine. Projekt je jedan od 17 projekata odabranih za financiranje na razini Europske unije (od 78 prijavljenih).

 

Kontakt osoba za dodatne informacije:

Thomas Farnell
Stručnjak za politike visokog obrazovanja

tfarnell@iro.hr

 

Institut za razvoj obrazovanja

+385 1 4555 151