Studenti stručnih studija i ministrica Divjak na korak do pobjede

Studenti stručnih studija i ministrica Divjak na korak do pobjede

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske nalazi se usvajanje prijedloga izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Točnije, Vlada će prijedlog usvojiti i poslati ga u saborsku proceduru na donošenje. Informacija koja najviše zanima studente stručnih studija jest ona o prijedlogu iz javne rasprave koji će Vlada usvojiti. Radi se o glavnom, nediskriminatornom prijedlogu koji stručne i sveučilišne diplomske studije ostavlja na istoj HKO razini, kao što je slučaj i u Europskom kvalifikacijskom okviru. Nakon burne javne rasprave tijekom ožujka i travnja prošle godine, studenti stručnih studija, kao i ministrica Blaženka Divjak koja se zalagala za ovakvo rješenje, na korak su do pobjede u HKO sagi koja traje već dvije godine.

Tijekom travnja prošle godine, studenti stručnih studija organizirali su brojne tribine o HKO-u, informirali se o predloženim zakonskim rješenjima i masovno se uključili u javnu raspravu | Foto: srednja.hr

Na današnjoj sjednici, Vlada Republike Hrvatske usvojit će Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i uputiti ga na donošenje u saborsku proceduru. Vlada će u Sabor poslati prijedlog koji je, nakon burne javne rasprave u ožujku i travnju prošle godine, usvojilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Alternativni prijedlog MZO odbacilo kao diskriminatoran prema 50.000 hrvatskih studenata

Radi se o glavnom prijedlogu iz javne rasprave, koji predviđa istu HKO razinu za stručne i sveučilišne diplomske studije. Ministarstvo je u rujnu, nakon analize komentara iz javne rasprave, odbacilo alternativni prijedlog kao diskriminatoran prema studentima specijalističkih diplomskih stručnih studija i kvalifikacijama koje stječu završetkom tog studija. Tih je studenata u Hrvatskoj preko 50.000.

Podsjetimo na prijedloge iz javne rasprave; GLAVNI – koji pretpostavlja istu HKO razinu za stručne i sveučilišne diplomske studije te ALTERNATIVNI – koji je namjeravao razdvojiti njihove razine i time degradirati stručne diplomske studije.

Glavni prijedlog podržavali su sami studenti stručnih studija, Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola, Vijeće veleučilišta i visokih škola, Hrvatska udruga poslodavaca, sindikati, u konačnici i Ministarstvo. Alternativni prijedlog zagovarao je Hrvatski studentski zbor, kao i Sveučilište u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom i prorektorom Tonćijem Lazibatom, koji su Zakon o HKO-u u siječnju 2016. poslali na Ustavni sud.

I bivši ministar Barišić i ministrica Divjak zalagali se za rješenje koje ne diskriminira studente stručnih studija

Ustavnu tužbu tada je ekskluzivno otkrila Srednja.hr, s time da je Boras tražio ukidanje cijelog Zakona o HKO-u. Odlukom Ustavnog suda, određeno je da je potrebno regulirati pristup 8. razini HKO-a (doktorska razina obrazovanja). Naime, s obzirom na to da doktorske programe izvode samo sveučilišta i s obzirom na sveučilišnu autonomiju, pristup 8. razini trebalo je omogućiti isključivo onima koji steknu kvalifikaciju na sveučilišnom diplomskom studiju.

Ministarstvo na čelu s Blaženkom Divjak smatra kako je upravo to učinilo prihvaćanjem glavnog prijedloga iz javne rasprave te kako je time odgovorilo na pravorijek Ustavnog suda. Podsjetimo i kako se bivši ministar Pavo Barišić zalagao za glavno rješenje, čime se našao na suprotnoj strani od rektora Borasa.

Prije nego što je postala ministrica, Divjak se u javnoj raspravi priklonila ‘manjem zlu’

Tijekom otvorene javne rasprave u ožujku i travnju, komentarom se uključila i Divjak, tada još isključivo kao bivša prorektorica zagrebačkog sveučilišta te profesorica varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Pisala je tada da je nejasna namjera razlaganja razine 7 na podrazine te da će dijeljenje razine 7 samo doprinijeti kompliciranju situacije.

– Međutim, ako se već mora nešto promijeniti po Odluci Ustavnog suda (koja meni nije jasna niti s pozicije motivacije niti kompetentnosti donositelja Odluke) onda se priklanjam alternativi s dvije podrazine na 7 kao “manjem zlu”, stoji u jednom od njezinih komentara. Upravo je navedeno ‘manje zlo’ nakon analize komentara javne rasprave, kao ministrica prihvatila i poslala u daljnju proceduru.

Što je Hrvatski kvalifikacijski okvir?

Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) uređuje cjelokupni sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama u Republici Hrvatskoj. Prema HKO-u, svaka stečena kvalifikacija u Hrvatskoj ima svoju razinu. Postavljanje kvalifikacije na određenu razinu HKO-a omogućava povezivanje razina kvalifikacija stečenih u RH s razinama Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF) što pak omogućava prepoznatljivost kvalifikacija stečenih u RH na hrvatskom i europskom tržištu rada.

Odugovlačenje s donošenjem Zakona zbog disonantnih tonova u Vladi i uskih interesnih skupina oko Rektorskog zbora

Iako je Ministarstvo svoje mišljenje dalo još u rujnu, u oči je upadalo odlaganje usvajanja prijedloga u Vladi te njegovo daljnje slanje u saborsku proceduru. U samoj Vladi postojali su disonantni tonovi oko rješavanja problema s HKO-om, dopisom se oglasio Boras nezadovoljan prijedlogom Ministarstva, a sve to ujedinilo je poslodavce i sindikate. Početkom studenog upozorili su na sporo donošenje izmjena i dopuna Zakona o HKO-u i izbjegavanje socijalnog dijaloga na ovu temu, a eksplicitno su prozvali i uske interesne skupine okupljene oko Rektorskog zbora koje “pridonose neizvjesnosti i potiču degradaciju razine diploma studenata stručnih studija”.

Nakon današnje sjednice Vlade, preostaje još pričekati izglasavanje izmjena i dopuna Zakona o HKO-u u Saboru. Ipak, ne treba naivno očekivati da će spomenute interesne skupine okupljene oko Rektorskog zbora bez reakcija i daljnjih poteza prihvatiti nediskriminatorno zakonsko rješenje.

Datum objave: 02.02.2018

Izvor: Srednja.hr