EU studenti u Velikoj Britaniji dobili novo obećanje

EU studenti u Velikoj Britaniji dobili novo obećanje

Engleska, Wales i Škotska. Države su to u kojima će, unatoč Brexitu, studenti iz zemalja članica Europske unije zadržati jednaka prava kao i dosad. Najavio je to tajnik u resoru obrazovanja Damian Hinds, ističući kako će studenti plaćati iste školarine i imati jednaku podršku kao i njihovi engleski kolege. Škotski je parlament već napravio sličan ustupak EU studentima kojima je, s obzirom na besplatno školovanje u Škotskoj, zagarantirano da do daljnjeg neće plaćati troškove školarine, a Wales je u ponedjeljak najavio da će učintii isto.

Takva se gesta može smatrati i kompromisnom, posebno uoči pregovora o tome hoće li sveučilišta iz Velike Britanije i sljedeće godine zadržati pravo na europska sredstva za financiranje znanstvenih istraživanja.

Važno je naglasiti da ne postoji neko dugoročno rješenje osim ovih obećanja pa ostaje nejasno kako će se nakon Brexita EU zemlje odnositi prema britanskim studentima, i obratno. To je pitanje dosta važno jer na britanskim sveučilištima ima dosta studenata iz Europske unije.

Primjerice, London School of Economic ima gotovo 2000 EU studenata što čini 18% svih studenata, Cambridge više od 2500 što čini 13%, a na University College London i University of Edinburgh udio europskih studenata iznosi oko 10%.

Dostupno na: https://www.srednja.hr/svijet/nakon-brexita-imat-ce-svoja-prava-eu-studenti-velikoj-britaniji-dobili-novo-obecanje/