Održana međunarodna konferencija o mladim istraživačima u Zagrebu

Održana međunarodna konferencija o mladim istraživačima u Zagrebu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja održalo je uspješnu međunarodnu konferenciju „Young researchers in a highly skilled landscape“ 18. i 19. lipnja 2018. godine u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Na konferenciji su bili prisutni strani i domaći istraživači, odnosno međunarodni i domaći dionici koji aktivno sudjeluju u pripremi i provedbi politika u području znanosti te predstavnici privatnoga sektora. Ovogodišnji fokus konferencije bili su mladi istraživači, odnosno njihov položaj, potrebe, izazovi i mogućnosti koje im se pružaju u europskome istraživačkom prostoru. Konferenciju je otvorio državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr. sc. Tome Antičić, koji je podržao inicijativu za veća ulaganja u istraživanje i razvoj te razmjenu iskustava između dionika u europskome i nacionalnome sustavu znanosti. Nakon pozdravnoga govora uvodnu riječ održao je Ivo Špigel, osnivač i član odbora u Perpetum Mobile, čime je naznačio važnost mladih u znanosti i nužnost suradnje javnoga i poslovnoga sektora u području znanosti, istraživanja i inovacija.

Moderator konferencije bio je Thomas Farnell, stručnjak za politike u visokom obrazovanju. Konferencija se sastojala od panela na temu mogućnosti koje mladim istraživačima u novijim zemljama članicama pruža budući Okvirni program EU-a za istraživanje i inovacije za razdoblje 2021. – 2027. o nacionalnim, regionalnim i europskim programima mobilnosti za istraživače. Također su prenesena iskustva mladih istraživača čiji su projekti financirani iz programa Obzor 2020 (panel u organizaciji Marie Curie Alumni Association – Croatian Chapter) te potreba razvijanja transverzalnih vještina u istraživača udruživanjem doktorskih studija, uvođenjem obveznih kraćih gostovanja istraživača izvan institucije domaćina (secondment), kao i modifikacija doktorskih programa.

Uz panele, prezentaciju o novome Okvirnom programu EU-a za istraživanje i inovacije za razdoblje 2021. – 2027. održala je predstavnica Europske komisije Carla Matias dos Santos, dr. sc. Junwen Luo (Manchester Institute of Innovation Research), koja je prezentirala projekt SIPER (Science, Technology and Innovation Policy project), a Ivan Brezak Brkan, osnivač portala Netokracija, održao je prezentaciju o važnosti transverzalnih vještina u društvenim i humanističkim znanostima.

U sklopu ove konferencije održana su i dva seta kratkih prezentacija mladih istraživača i predstavnika privatnoga sektora. Svoja iskustva predstavili su Veronika Mančikova (CEITEC, Czech Republic), Dimitrijs Zablockis (Institute of Physics, University of Latvia), Zeynep A. Kocer (Izmir Biomedicine and Genome Center, Turkey), Sudhagar Pitchaimuthu (Swansea University, UK). Predstavnici privatnoga sektora koji su održali prezentacije bili su Damir Bićanić (Funderbeam SEE), Dario Šimović (Little Dot, More Studio), Damir Šoh (BRODOTO) i Dario Antolović (Rimac Automobili).

Osnovna motivacija za organizaciju navedene konferencije je želja za stvaranjem platforme za dijalog i razmjenu iskustava u području znanosti, istraživanja, razvoja i inovacija na nacionalnoj, međunarodnoj i intersektoralnoj razini.

28. lipnja 2018.

Dostupno na: https://mzo.hr/hr/odrzana-medunarodna-konferencija-o-mladim-istrazivacima-u-zagrebu?cat=26