Uskoro 14. Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Uskoro 14. Sajam stipendija i visokog obrazovanja

Institut za razvoj obrazovanja organizira 14. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na Sveučilištu u Rijeci. Na Sajmu će sudjelovati više od 30 izlagača iz Hrvatske i inozemstva koji će predstaviti više od 10,000 dostupnih programa stipendiranja i široku ponudu studijskih programa. Posebna novina ovogodišnjeg Sajma je inspirativan popratni program u kojem će se razgovarati o relevantnosti studijskih programa na tržištu rada, zanimanjima budućnosti, zapošljivosti studenata te o realiziranim studentskim idejama koje mijenjaju lokalne zajednice. Sve informacije o Sajmu dostupne su na www.stipendije.info i Facebook stranica Tražim stipendiju.

Hrvatska ima 28,7% visokoobrazovanih u populaciji od 30 od 34 godine, dok je prosjek EU-a 39,9%. Cilj EU-a je da sve države članice imaju 40% visokoobrazovanih do 2020. Svojim niskim udjelom visokoobrazovanih u navedenoj populaciji Hrvatska je na samom začelju EU – od Hrvatske su lošije samo Rumunjska i Italija. Tako nizak udio visokoobrazovanih predstavlja veliku opasnost za daljnji društveni i gospodarski razvoj Hrvatske. Jedan od ciljeva Sajma je potaknuti što je moguće više srednjoškolaca da upišu studij te da se olakša trenutnim studentima da što uspješnije završe studij i pronađu prikladan posao.

Srednjoškolci, studenti, njihovi roditelji, nastavnici i svi drugi zainteresirani moći će na jednom mjestu u jednom danu pronaći informacije za više od 10,000 stipendija za različite studijske programe u Hrvatskoj i inozemstvu. Predstavnici visokih učilišta i poslodavci pružit će savjete kako osigurati zaposlenje nakon studija. Osim iz Hrvatske, izlagači i gosti Sajma dolaze iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Velike Britanije, Danske, SAD-a, Kanade, Japana i drugih zemalja svijeta. „Informacijama i savjetima o stipendijama nastojimo motivirati na studij te onima koji već studiraju pomoći da što uspješnije i na vrijeme završe studij. Poslodavci će ove godine pružiti niz primjera kako studenti i nastavnici mogu osigurati veće izglede u pronalasku posla nakon studija“ – ističe Ninoslav Šćukanec iz Instituta za razvoj obrazovanja koji organizira ovaj Sajam.

Ulaz na Sajam je besplatan. Kako je izgledao prošlogodišnji Sajam možete vidjeti u videu, a više informacija o Sajmu možete pronaći na web stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju.