USUSRET SAJMU STIPENDIJA: Kako osigurati zapošljivost diplomiranih studenata?

USUSRET SAJMU STIPENDIJA: Kako osigurati zapošljivost diplomiranih studenata?

Poslodavci zajedno s predstavnicima visokih učilišta iznose prijedloge za povećanje zapošljivosti diplomiranih studenata

 

Zapošljivost hrvatskih diplomanata je među najnižima u EU i iznosi 71,6% dok je prosjek EU 84,9%. To ukazuje na potrebu da se znatno unaprijedi relevantnost i kvaliteta studijskih programa na hrvatskim visokim učilištima. Poslodavci mogu dodjeljivanjem stipendija za određene studije te sudjelovanjem u oblikovanju kurikuluma utjecati da studijski programi budu prilagođeniji potrebama tržišta rada. Od ukupno dostupnih stipendija, tvrtke dodjeljuju svega 8% stipendija. Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja predstavnici poslodavaca, nositelji obrazovnih politika i studenti predstavit će svoje prijedloge za otklanjanje ovdje opisanog problema. Sajam se održava 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na kampusu Sveučilišta u Rijeci u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO). 

Jedan od glavnih ishoda visokog obrazovanja je omogućiti svim diplomiranim studentima pronalazak prikladnog zaposlenja. Stopa zapošljivosti hrvatskih diplomiranih studenata u dobi 20-34 godine iznosi 71,6% i među najnižima je u EU – prosjek EU iznosi 84,9%, a od Hrvatske lošije su samo Grčka i Italija. Također, gotovo 30% prvostupnika obavlja poslove koje bi mogli obavljati i s nižom kvalifikacijom. To znači da ponuda studijskih programa i kompetencije koje studenti stječu na studijima nisu dovoljno usklađeni s potrebama tržišta rada. Stoga je važno da pokretanje studijskih programa na visokim učilištima bude povezano s predviđanjima budućih potreba tržišta rada, da poslodavci sudjeluju u oblikovanju kurikuluma i u upravljanju visokim učilištima. Ovaj problem moguće je otkloniti i kroz uvođenje obvezne stručne prakse tijekom studija te pružanjem kvalitetnih usluga karijernog savjetovanja studentima na visokim učilištima.

Posebna novina ovogodišnjeg Sajma je inspirativan popratni program u kojem će se razgovarati o relevantnosti studijskih programa na tržištu rada, zanimanjima budućnosti te o zapošljivosti studenata. Predstavnici poslodavaca pružit će savjete kako uspješnije povezati visoko obrazovanje s tržištem rada, govorit će se o zanimanjima budućnosti te ukazati na važnost podizanja kvalitete nastavnog kadra koji je ključan u osiguravanju uspjeha učenika i studenata u daljnjem obrazovanju i pronalasku posla. Time ovogodišnji Sajam nastoji utjecati na podizanje relevantnosti studijskih programa za koje se dodjeljuju različite stipendije.

Ulaz na Sajam je besplatan. Kako je izgledao prošlogodišnji Sajam možete vidjeti u videu , a više informacija o programu Sajmu možete pronaći na web stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju.