Glavni razlozi zašto učenici i studenti ne smiju propustiti Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu

Glavni razlozi zašto učenici i studenti ne smiju propustiti Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu

Osim informacija o stipendijama, na Sajmu će govoriti robotica Pepper te mladi inspirativni lideri

 

Institut za razvoj obrazovanja organizira 14. Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će se održati 16. listopada 2018. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada 2018. na kampusu Sveučilišta u Rijeci. Posjetitelji Sajma moći će na jednom mjestu pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na stipendije i studijske programe u Hrvatskoj i inozemstvu. Paralelno s izlagačkim dijelom Sajma, gdje će posjetitelji moći razgovarati s predstavnicima visokih učilišta i bivšim stipendistima, održat će se i inspirativni popratni program. Više informacija o Sajmu dostupno je na službenoj internetskoj stranici Stipendije.info i na Facebook stranici Tražim stipendiju.

Na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu i Rijeci predstavit će se stipendije i drugi oblici financijske potpore za studiranje, studijski programi i šira obrazovna ponuda dostupna srednjoškolcima, studentima i mladim profesionalcima za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz to, Sajam je prilika da se sudionici dobro zabave i steknu motivaciju za daljnje obrazovanje.

Izdvajamo glavne razloge zašto učenici i studenti ne smiju propustiti Sajam stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu:

  • Mogu pronaći stipendiju!

Na Sajmu će sudjelovati više od 40 izlagača iz Hrvatske, Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Velike Britanije, Danske, SAD-a, Kanade, Japana i drugih zemalja svijeta, koji će pružati informacije o više od 10,000 stipendija i studijskih programa. Na Sajmu će izlagati različite institucije i organizacije poput državnih institucija, jedinica regionalne i lokalne samouprave (županije, općine i gradovi), hrvatskih i inozemnih javnih i privatnih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola, veleposlanstva i stranih kulturnih centra, privatnih tvrtki te nevladinih organizacija i zaklada.

  • Mogu saznati sve što ih zanima o državnim i STEM stipendijama i kako se za njih prijaviti!

Na Sajmu će se održati radionica na kojoj posjetitelji mogu saznati sve o prijavi na državne stipendije za studente/ice nižeg socio-ekonomskog statusa i nove STEM stipendije koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Ministarstvo dodjeljuje 13.400 stipendija godišnje koje doprinose povećanju dostupnosti visokog obrazovanja, povećanju završnosti studiranja te uspješnijem prelasku na tržištu rada.

  • Mogu posjetiti izlagače u tzv. „Hrvatskom kutku“ koji nude stipendije za studij u Hrvatskoj!

Na Sajmu će izlagati 11 visokih učilišta i institucija iz Hrvatske koje će biti smještene u poseban, vizualno istaknut i centralno smješten izlagački dio Sajma na kojemu će posjetitelji Sajma imati priliku saznati sve o stipendijama koje dodjeljuju visoka učilišta iz Hrvatske. Cilj ovog kutka je povećati vidljivost i istaknuti izlagače koji dodjeljuju stipendije za studij u Hrvatskoj.

  • Mogu steći zanimljiva i korisna poznanstva te dobiti korisne savjete za prijavu na stipendije!

Posebnost Sajma je i tzv. „Speed dating sa stipendistima“. Program je zamišljen tako da svi zainteresirani posjetitelji imaju priliku razgovarati s hrvatskim stipendistima koji su pohađali studijske programe na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kroz iskustva studenata posjetitelji Sajma imat će priliku dobiti detaljan uvid ne samo u mogućnosti studiranja, već i praktične informacije o studentskom životu u Hrvatskoj i različitim zemljama svijeta.

  • Mogu poslušati zanimljiva predavanja i sudjelovati u radionicama!

U sklopu programa Sajma obrazovni savjetnici i stručnjaci održat će besplatna predavanja o mogućnostima studiranja u inozemstvu. Učenici i studenti također će dobiti korisne savjete za pisanje eseja i preporuka, kao bitnih dijelova upisnog procesa na visoka učilišta.

  • Mogu naučiti nešto novo, a usput se i dobro zabaviti!

Vrlo inspirativan i motivirajući dio programa Sajma je panel naziva „SAS Inspiracija: Od ideje do učinka na zajednicu“. Mladi govornici i stručnjaci u svojem području, Marko Matijević, osnivač i glavni urednik portala srednja.hr i mirovina.hr, Kaja Pavlinić, Benjamin Franklin stipendistica, pokretačica Integritas projekta i Tea Zavacki, blogerica, trenerica i motivacijska govornica, prenijet će svoja iskustva u pokretanju projekata i inicijativa koji imaju pozitivan učinak za zajednicu. Dodatno, robotica Pepper, jedna od najmodernijih postignuća umjetne inteligencije, govorit će o zanimanjima budućnosti.

 

 

*Detaljan program i redoslijed predavanja na Sajmu stipendija i visokog obrazovanja dostupan je ovdje: http://www.stipendije.info/hr/sajam/program