Ministrica Blaženka Divjak i ministar Pavić otvaraju najveći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u regiji

Ministrica Blaženka Divjak i ministar Pavić otvaraju najveći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u regiji

Na otvorenju Sajma sudjeluje po prvi puta i inteligentni humanoidni robot Pepper

 

Ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. Blaženka Divjak te ministar rada i mirovinskog sustava gosp. Marko Pavić otvorit će u utorak 16.10.2018. u 10 sati najveći Sajam stipendija i visokog obrazovanja u regiji južne i jugoistočne Europe koji se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Institut za razvoj obrazovanja organizator je Sajma koji se ove godine održava 14. godinu za redom u Zagrebu te na kampusu Sveučilišta u Rijeci 18.10.2018. Na panelu povodom svečanog otvorenja Sajma u Zagrebu prisustvovat će i drugi uvaženi partneri i pokrovitelji Sajma: zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavičić Vukičević te Branimir Spajić, direktor odjela za upravljanje korisničkim iskustvom iz Hrvatskog Telekoma u pratnji inteligentnog humanoidnog robota Peppera. Više informacija o Sajmu dostupno je na www.stipendije.info te na Facebook grupi Tražim stipendiju.

Ovaj Sajam je jedinstven događaj u Hrvatskoj koji na jednom mjestu predstavlja najveću ponudu stipendija i studijskih programa za studij u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovogodišnji Sajam jedinstvena je prilika za sve zainteresirane srednjoškolce, studente i njihove roditelje da iz prve ruke saznaju sve ključne informacije o studijskim programima, studentskim razmjenama, praksama i brojnim programima stipendiranja koje se nude u Hrvatskoj i inozemstvu. Na ovogodišnjem Sajmu bit će predstavljeno više od 10.000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. Na Sajmu će svoje programe stipendiranja predstaviti više od 40 izlagača iz Hrvatske i čak 15 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije.

Organizator Sajma, Institut za razvoj obrazovanja (IRO), pripremio je i bogati popratni program, koji će se održavati paralelno s izlagačkim dijelom. Panel pod nazivom „Koja znanja za budućnost treba Hrvatska?“ održat će se kao moderirani razgovor između gostiju koji imaju ključne funkcije u području razvoja obrazovanja i tržišta rada kako bi s posjetiteljima Sajma podijelili svoju viziju o tome koja će znanja biti potrebna u budućnosti. Na panelu će sudjelovati ministrica znanosti i obrazovanja, prof.dr.sc. Blaženka Divjak, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Jelena Pavić Vukičević, Ninoslav Šćukanec Schmidt, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja i organizator Sajma te Branimir Spajić, direktor odjela za upravljanje korisničkim iskustvom iz Hrvatskog Telekoma u pratnji inteligentnog humanoidnog robota Peppera, najmodernijeg čuda tehnologije.

U sklopu programa možete posjetiti zanimljive panele i predavanja te poslušati iskustva stipendistica/a koji su sudjelovali na Erasmus razmjeni kao i inspirirati se mladim liderima i njihovim inovativnim projektima: Markom Matijevićem, osnivačem i glavnim urednikom portala srednja.hr i mirovina.hr, Kajom Pavlinić, Benjamin Franklin stipendisticom, pokretačicom Integritas projekta i Teom Zavacki, blogericom, trenericom i motivacijskom govornicom, koji će prenijet svoja iskustva kao primjer mladima da se odluče na upisivanje i završavanje visokog obrazovanja, ali i pokretanje projekata i inicijativa koji imaju pozitivan učinak za zajednicu. Posebnost Sajma je i tzv. Speed dating sa stipendistima“.Speed dating“ je zamišljen tako da svi zainteresirani posjetitelji imaju priliku razgovarati s hrvatskim stipendistima koji su pohađali studijske programe na sveučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kroz iskustva studenata posjetitelji Sajma imat će priliku dobiti detaljan uvid ne samo u mogućnosti studiranja, već i praktične informacije o studentskom životu u Hrvatskoj i različitim zemljama svijeta.

Na Sajmu će se održati i radionica na kojoj posjetitelji mogu saznati sve o prijavi na državne stipendije za studente/ice nižeg socio-ekonomskog statusa i nove STEM stipendije koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Ministarstvo dodjeljuje 13.400 stipendija godišnje koje doprinose povećanju dostupnosti visokog obrazovanja, povećanju završnosti studiranja te uspješnijem prelasku na tržište rada.