Značajan porast visokoobrazovanih u Hrvatskoj

Značajan porast visokoobrazovanih u Hrvatskoj

Srednja.hr

Značajan porast visokoobrazovanih u Hrvatskoj: Upola više diploma i doktorata nego 2007. godine

  • Na kraju rujna – mjeseca kad su se učenici vratili u školske klupe te mjeseca novih početaka, Državni zavod za statistiku objavio je zanimljive podatke o (visokom) obrazovanju u Hrvatskoj. Uspoređujući današnje stanje s 2007. godinom, zamjetan je pad broja osnovnoškolaca i srednjoškolaca, no istodobno, upola je veći broj studenata koji su diplomirali te onih koji su u konačnici i doktorirali.
  • Podaci o visokoobrazovanima u odnosu na one otprije 10 godina, ukazuju na to da se dogodio veliki skok. Naime, u zimski semestar akademske godine 2017./2018. upisano je 15,6 posto studenata više nego u istom razdoblju akademske godine 2007./2008. Osim porasta broja upisanih studenata na visoka učilišta u Hrvatskoj, porastao je i broj studenata koji završavaju studij. Podaci pokazuju da ih je diplomiralo čak 56,1 posto više nego u 2007. Studenti svoje preddiplomske i dipomske studije najčešće završavaju u dobi od 22 do 24 godine.
  • U posljednjih 10 godina, bilježi se i znatan porast doktorata; u 2017. zabilježeno je 53,6 posto doktora znanosti više nego u 2007., što se može pripisati uvođenju bolonjskog procesa i mogućnosti upisa doktorskog studija odmah nakon završetka diplomskoga sveučilišnog studija. Prosječna dob doktora znanosti je oko 39 godina. Najviše doktorskih disertacija u 2017. bilo je iz područja biomedicine i zdravstva, dok je u 2007. najviše doktorskih disertacija bilo iz područja prirodnih znanosti.

Detaljnije na: https://srednja.hr/novosti/hrvatska/znacajan-porast-visokoobrazovanih-hrvatskoj-upola-vise-diploma-doktorata-2007-godine/