U Zagrebu otvoren dom za mlade u koji mogu useliti i studenti slabijeg imovinskog stanja

U Zagrebu otvoren dom za mlade u koji mogu useliti i studenti slabijeg imovinskog stanja

Caritas u Zagrebu danas je otvorio novu Kuću za mlade u Selskoj ulici. Ovaj dom namijenjen je mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koje nakon punoljetnosti moraju napustiti dom ili udomiteljsku obitelj. Ondje mogu useliti i studenti koji žive u nepovoljnim socio-ekonomskim uvjetima, a nisu ostvarili pravo na studentske domove.

U najugroženije skupine u hrvatskom društvu svakako spadaju mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji nakon navršene 18., a najkasnije do napunjene 21. godine, moraju napustiti domove za djecu i udomiteljske obitelji. Prema podacima Caritasa, svake godine institucionalnu skrb napušta između 180 i 200 mladih, koji su bez podrške obitelji i društva, bez posla, stana i sredstava za život, izloženi siromaštvu i trajnoj ovisnosti o socijalnoj skrbi. U želji da im pruži dodatnu podršku i sigurnost Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je akciju gradnje stambene zgrade. Humanitarnom akcijom ‘Da život imaju’, koja je započeta u lipnju 2017. prikupljeno je za izgradnju kuće 9,7 milijuna kuna, a utrošeno 200 tisuća kuna više.

Osim mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koji su nakon punoljetnosti morali napustiti dom, ondje mogu useliti i studenti koji žive u nepovoljnim socio-ekonomskim uvjetima, a nisu ostvarili pravo na studentske domove. Kako je pojasnila glasnogovornica Caritasa, Miroslava Rožanković, za takve se studente ne provodi natječaj. Dovoljno je da se studenti jave u Caritas, ondje će se popratiti njihove potrebe i obaviti razgovor sa studentom te se donosi odluka o eventualnom useljenju u Kuću za mlade.

Novootvorena kuća za mlade sastoji se od podzemne etaže, prizemlja i četiri kata, a ima smještajni kapacitet za 31 korisnika u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama s kupaonicama. U prizemlju se nalaze uredi stručne službe Caritasa i višenamjenska opremljena dvorana za pojedinačni i grupni rad s mladima. Na svakom katu nalazi se zajednički dnevni boravak s kuhinjom te zajednički vešeraj na zadnjem katu. Valja naglasiti da se i tijekom boravka u kući mladima koji su napustili sustav skrbi pružaju i razni oblici pomoći. To su, primjerice, psihosocijalna podrška i savjetovanje, pomoć u stručnom osposobljavanju te pomoć pri zapošljavanju i rješavanju stambenog pitanja.

 

Srednja.hr

Dostupno na: https://srednja.hr/studenti/vijesti/zagrebu-otvoren-dom-mlade-koji-mogu-useliti-studenti-slabijeg-imovinskog-stanja/