„RIvolucija“ počinje na okupljanju Erasmus Studentske Mreže Hrvatska!

„RIvolucija“ počinje na okupljanju Erasmus Studentske Mreže Hrvatska!

Sedamdeset mladih volontera okupljaju se u Uvali Scott kako bi odlučili o budućnosti organizacije, i, još važnije, podigli svijest o očuvanju okoliša.


Uvala Scott ovog će vikenda postati mjesto konferencije predstavnika organizacije Erasmus Studentska Mreža (Erasmus Student Network) Hrvatska, u organizaciji riječkog ogranka ESN Rijeka. Radi se o polugodišnjoj konferenciji organizacije koja okuplja studente iz sedam gradova Hrvatske – Zagreba, Splita, Rijeke, Zadra, Osijeka, Dubrovnika i Požege.


Iako je glavni fokus organizacije pomaganje internacionalnim studentima, to je samo jedan od ciljeva kojima pokušavaju učiniti Europu boljim mjestom. Naime, redovito organiziraju aktivnosti koje promiču društvenu uključenost, promoviraju mobilnost, potiču na aktivno građanstvo, kao i očuvanje okoliša.


Tako će ova konferencija, imena Nacionalna Platforma, osim radionica i izbora za nacionalni odbor, na dnevnom redu imati i edukacije i aktivnosti koje će potaknuti sudionike na način života koji stvara što je moguće manje otpada. Primjerice, na konferenciji neće biti plastičnih čaša i tanjura, potiče se putovanje jednim automobilom kako bi se smanjilo zagađenje zraka, večernje aktivnosti održat će se bez šminke i skupocjenih haljina kao revolt protiv „brze“ mode, a bit će organizirani i Instagram „zeleni“ izazovi, tijekom kojih će se sudionici snimati kako čine nešto pozitivno za okoliš.


„Erasmus Studentska Mreža i inače se bavi aktivnostima korisnima za društvo i zajednicu, a ovakva konferencija naša je prilika da se glasnije čuje što radimo i da potaknemo druge mlade na ovakav način života – volontiranje, aktivno građanstvo i važnost očuvanja okoliša“, objašnjava Ivana Medved, predsjednica riječkog ogranka.

Hrvatska je samo jedna od 39 zemalja koje čine organizaciju Erasmus Student Network (ESN). To je europska organizacija koja ove godine slavi svoj 30. rođendan, a nastala je kao inicijativa nekoliko studenata koji su odlučili pomagati studentima na razmjeni. Danas broji oko 13.500 volontera diljem Europe.


Da je Hrvatska važna članica ESN-a, pokazuju brojne nagrade koje je osvojila unutar mreže. Naime, na godišnjoj skupštini mreže (Annual General Meeting) koja okuplja više od 800 volontera, dva je puta proglašena najboljom državom mreže, a jedanput drugom najboljom. Hrvatski gradovi redovito dobivaju nagrade za najbolje i najutjecajnije aktivnosti – tako je riječka sekcija ESN Rijeka dvije godine za redom dobila nagradu inclusionSTAR – za najznačajniju aktivnost koja potiče društvenu uključenost.


Kao da to nije dovoljno, osječka volonterka Tajana Mohnacki, na ovogodišnjoj je skupštini izglasana za potpredsjednicu cijele mreže te je postala dio internacionalnog odbora.


Velike se promjene odvijaju u Europi – mladi postaju aktivni građani, a volonterstvo je postalo neizbježan dio osobnog razvitka. Ponosni smo što Hrvatska u tome ima veliki udio. Velike promjene nastaju iz malih, a o njima će se raspravljati ovog vikenda u Uvali Scott. U Uvali Scott počinje #RIvolucija!


Iako članovi ESN-a Rijeka događaje organiziraju na tjednoj razini, ovakav, većeg razmjera, nije lako provesti, stoga su se obratili tvrtkama koje razmišljaju na sličan način za financijsku pomoć i donacije. Među njima je i web-portal Planet.hrdruštveni portal široke tematike, pokrenut od strane bivšeg volontera ESN-a Rijeka, koji je ujedno i medijski pokrovitelj konferencije. Planet.hr u potrazi je za novinarima koji će doprinijeti portalovim raznovrsnim temama, lišenih žutila i političke pristranosti. Planet.hr u skladu je s vrijednostima Erasmus Studentske Mreže. Portalu se možete priključiti na kontakt@planet.hr i biti dio promjene generacije Europljana!