Europska studentska unija (ESU) donijela tri rezolucije vezane za studente u RH

Europska studentska unija (ESU) donijela tri rezolucije vezane za studente u RH

Europska studentska unija (ESU) na posljednjem sastanku koji se održavao od 6. do 12. svibnja 2019. godine u Sofiji, donijela je tri rezolucije kojima zauzimaju stav prema važnim i aktualnim pitanjima koja se odnose na studente i njihov standard u Hrvatskoj.

 

BM76 Rezolucija o definiciji studentskog standarda u Republici Hrvatskoj ističe potrebu da se pojam studentskog standarda treba definirati preciznije kako bi se spriječila mogućnost netransparentnog i neučinkovitog trošenja sredstava koja su ostvarena studentskim radom.

Druga rezolucija o studentskim predstavničkim tijelima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj  prepoznaje problem formiranja tijela koja se predstavljaju kao predstavnička tijela studenata, dok istovremeno ne ispunjavaju kriterije legitimnosti studentskog predstavništva čime pokušavaju narušiti sustav koji predviđa jedinstveno studentsko predstavništvu na nacionalnoj razini.

Posljednja, treća rezolucija ESU-a odnosi se na financiranje Hrvatskog studentskog zbora i problem nejednakosti različitih studentskih zborova po pitanju proračunskih sredstava, jer se Hrvatski studentski zbor nema zaseban proračun, nego se financira iz proračuna studentskog zbora iz kojeg dolazi predsjednik. Također, postojeći sustav trenutno onemogućuje da se za mjesto predsjednika zbora natječe osoba koja nije predsjednik studentskog zbora visokog učilišta.

Više detalja o samom događaju i sadržaju rezolucija koje se odnose na hrvatske studente možete pronaći ovdje.