Uspješno održan 15. Sajam stipendija u Zagrebu i Rijeci

Uspješno održan 15. Sajam stipendija u Zagrebu i Rijeci

Dana 15. listopada 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održan je jubilarni 15. Sajam stipendija i visokog obrazovanja. Dva dana kasnije, 17. listopada 2019. održan je 8. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja na kampusu Sveučilišta u Rijeci. Ovogodišnja zemlja partner bila je Rusija te se čak 11 vodećih ruskih sveučilišta po prvi puta predstavilo u Hrvatskoj i prezentiralo mogućnosti studiranja u Rusiji za hrvatske studente. U sklopu Sajma objavljena je i popratna publikacija Online brošura u kojoj se nalaze relevantne informacije o izlagačima koji se predstavljaju na Sajmu (sveučilišta, gradovi, županije, agencije, kompanije, banke i udruge), njihovim obrazovnim programima, stipendijama i stručnoj praksi koje imaju u ponudi, kao i njihovi kontakti.

Od ukupno jedanaest renomiranih ruskih sveučilišta koja su sudjelovala na Sajmu u Zagrebu i Rijeci, čak njih šest pronašlo je svoje mjesto na prestižnom popisu „The World University Ranking“ za 2019. te dolazeću 2020. godinu. U Zagreb i Rijeku dolazi deset sveučilišta iz Moskve te jedno iz Saint Petersburga: Masco State Technical University BaumanSt. Petersburg State UniversityFinancial University under the Government of the Russian FederationPlehkanov Russian University of Economics te The Gnesin Russian Academy of Music. Uz ruska sveučilišta, ove se godine na Sajmu predstavilo više od 50 izlagača iz ukupno 15 zemalja Europe i svijeta koji su pružili informacije o brojnim studijskim programima, stipendijama i stručnim praksama. Posjetitelji Sajma imali su priliku razgovarati s predstavnicima izlagačkih institucija i bivšim stipendistima te na taj način osigurati uspjeh u svojim planovima za nastavak obrazovanja.

Ovogodišnji Sajmovi stipendija bili su posebni i po bogatom popratnom programu koji je uključivao niz panel diskusija, predavanja i master classove. Predavanjasu održali renomirani ruski nastavnici i znanstvenici o društvenim i prirodoslovnim temama. Samo neka od predavanja na engleskom jeziku kojima su posjetitelji Sajmova mogli prisustvovati su. „Tvoj put do uspjeha“, „Master class u poslovanju i upravljanju“, „Zašto trebaš dobiti humanističko obrazovanje?“„Digitalni financijski alati za osobni i profesionalni razvoj“, „Upravljanje u glazbi kao vrijednosti i fenomen duhovne kulture“. Studenti i učenici također su imali mogućnost poslušati predavanje o tome kako se prijaviti za stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

Posjetitelji Sajma veliki interes su pokazali za poslovni panel pod nazivom “STEM vs. SOCIAL: The system of continuous education in the field of IT and telecommunications” u kojemu su istaknuti predstavnici poslodavaca poput Rimac automobila, Infobipa, Lukoila, RIT Croatia te Tele 2 govorili o znanjima i vještinama koje trebaju poslodavci te će predstaviti mogućnosti uspješnog prelaska iz sustava visokog obrazovanja na tržište rada. Novost jubilarnog Sajma stipendija bio je i Karijerni kutak kao posebno mjesto susreta i razgovora između studenata i poslodavaca kao što su Privredna Banka Zagreb, Erste&Steiermärkische Bank, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), Infobip i Tele2.

Bogata ponudu popratnog programa Sajma stipendija u Rijeci započela je panelom pod nazivom “Rijeka danas i sutra: Kakvo obrazovanje čini grad budućnosti?”, na kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Marta Žuvić, prorektorica za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci, Sanda Sušanj, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, Liliya Kovtun, predstojnica Odjela za ruski kao strani jezik, Moscow State University of Food Production te mr.sc. Ninoslav Šćukanec Schmidt, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja. Uslijedilo je predavanje predstavnika Studentskog zbora u Rijeci pod nazivom „Međunarodna suradnja studenata i aktivizam mladih u Hrvatskoj“, kao i predavanje Ive Sušić iz organizacijskog tima projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Organizaciju ovogodišnjeg Sajma ne bi bila moguća bez  potpore brojnih partnera: Rossotrudničestvo i Institut obrazovne politike Eureka (Rusija-zemlja partner), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci (glavni partneri), Grad Zagreb (glavni pokrovitelj), R.I.T. Croatia (sponzor), Agencija za mobilnost i programe EU, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija (donatori i pokrovitelji), Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava RH, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo turizma te Ministarstvo mora, prometa i veza RH (institucionalni pokrovitelji).