Objavljeni su rezultati PISA istraživanja!

Objavljeni su rezultati PISA istraživanja!

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je rezultate ispitivanja The Programme for International Student Assessment (PISA) koje je provela u 79 zemalja 2018. godine. Učenici u Kini ostvaruju najbolje rezultate, a u Hrvatskoj ispodprosječne.

PISA je međunarodno obrazovno istraživanje čija je svrha dobivanje usporedivih podaka o znanju i vještinama petnaestogodišnjaka. Provjeravaju se kategorije čitalačke, matematičke i prirodoslovne pismenost te sposobnost globalne kompetencije učenika. U sklopu istraživanja sudionici su ispunjavali i upitnik o svojim sociodemografskim osobinama. U Republici Hrvatskoj je ispitivanje provedeno u proljeće 2018. godine u 179 srednjih i 4 osnovne škole, a ukupno je sudjelovalo 6609 petnaestogodišnjih učenika.

U kategoriji čitalačke pismenosti najbolji rezultat od 555 bodova je ostvarila Kina, a najlošiji Filipini s 340 bodova, dok je Hrvatska na 29. mjestu s ostvarenim ispodprosječnim rezultatom od 479 bodova. Rezultat hrvatskih učenika ne pokazuje značajnu promjenu u usporedbi s prošlom godinom.

Kina je ostvarila najbolje rezultate također u matematičkoj (591) i prirodoslovnoj pismenosti (590), a najlošije rezultate su u obje kategorije ostvarile Dominikanska Republika i Filipini. Hrvatska je ostvarila ispodprosječni rezultat od 464 bodova te se nalazi na 40. mjestu u području matematičke pismenosti te ispodprosječni rezultat od 472 boda i 36. mjesto u području prirodoslovne pismenosti. Iako je rezultat matematičke pismenosti na sličnoj razini kao i prošlih godina, opaža se trend opadanja znanja u području prirodoslovlja.

 

PISA izvješće o Hrvatskoj možete u cijelosti pristupiti ovdje. Sumiranom PISA izvješću NCVVO-a možete pristupiti ovdje.