IRO održao radionice za HKO na Filozofskom fakultetu u Zagrebu!

IRO održao radionice za HKO na Filozofskom fakultetu u Zagrebu!

IRO HKO tim, sastavljen od vrhunskih stručnjaka za Hrvatski kvalifikacijski okvir iz Instituta za razvoj obrazovanja, opet je u akciji! Nastavljamo suradnju s Filozofskim fakultetom u Zagrebu na projektu Izazovi za društvene i humanističke znanosti, u sklopu kojega  se izrađuju novi standardi zanimanja i standardi kvalifikacija te se razvijaju novi i unaprjeđuju postojeći studijski programi.

Nakon što se prva faza projekta približila kraju, a novi standardi zanimanja koji se u sklopu projekta razvijaju polako poprimaju svoje završne obrise, radne skupine kreću u drugi fazu projekta – izradu standarda kvalifikacija. IRO i u ovoj fazi pruža edukacijsku podršku kroz niz radionica o standardu kvalifikacija.

Do sada su održane radionice na četirima odsjecima – Lingvistika, Psihologija, Fonetika i Anglistika, a očekuju nas još tri radionice za nova zanimanja i kvalifikacije u područjima kognitivne znanosti, kliničke lingvistike i fonetike te regionalnih studija kultura i društava jugoistočne Europe.

Tijekom radionica sagledava se međuodnos standarda zanimanja i standarda kvalifikacije unutar Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, uz poseban naglasak na kompetencije i ishode učenja koji su dodirne točke dvaju standarda. Upravo te dodirne točke omogućuju povezivanje svijeta rada s obrazovanjem, i obrnuto. Stoga, vrlo je važno dobro ih definirati kako bi budući studijski programi kojima će novi standardi kvalifikacija bit temelj bili usklađeni s potrebama tržišta rada.

No, odgovaranje na potrebe tržišta rada nije jedina uloga standarda kvalifikacije. Prije svega, radi se o mehanizmu osiguravanja kvalitete koji propisuje zajednički minimalni standard za sve studijske programe koji će iz njega proizići te omogućuje transparentnost prema tržištu rada, ali i prema obrazovnom sustavu u kontekstu nastavka obrazovanja.

Na svim se radionicama postavljaju mnoga pitanja i razvijaju zanimljive rasprave te IRO HKO tim ima priliku učiti još više o mehanizmima HKO-a iz konkretnih konteksta pojedinih struka, što nas dodatno motivira.