IRO održao online predavanje o preddiplomskim studijima u SAD-u

IRO održao online predavanje o preddiplomskim studijima u SAD-u

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) – jedini ovlašteni centar mreže EducationUSA u Hrvatskoj – pruža informacije o američkom sustavu visokog obrazovanja i mogućnostima studiranja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa je tako tijekom online izdanja Obrazovnog četvrtka u IRO-u održanoga 28. siječnja 2021. organizirao predavanje na temu preddiplomskih studija u SAD-u.

Sudionici su tijekom predavanja imali priliku upoznati američki obrazovni sustav, dobiti informacije o raznim preddiplomskim programima koja nude američka visoka učilišta, saznati više o pripremi za odabir sveučilišta, čuti mnogobrojne korisne savjete, ali i uspostaviti interaktivnu komunikaciju s predavačicom postavljajući svoja pitanja tijekom predavanja.

Studij u SAD-u ističe se kvalitetom studijskih programa, međunarodnim okruženjem studenata, širokim i fleksibilnim izborom studijskih programa te različitim pristupima učenju.

Kod američkog obrazovnog sustava specifična je mogućnost odabira majora (glavnog područja studija) i minora (sporednog područja studija) ili double majora. Svi sudionici predavanja saznali su da u SAD-u postoji preko 4500 visokih učilišta te preko 1200 dostupnih majora.

Također, sudionici su čuli i da postoje značajne razlike u prijavi na studije u odnosu na europske visokoobrazovne institucije i da je s obzirom na to potrebno krenuti s pripremama za prijavu mnogo vremena unaprijed. Potrebno je odrediti prioritete kada je riječ o željenom sveučilištu i studijskom programu, lokaciji i troškovima. Izuzetno je bitno prije prijave dobro proučiti sveučilišta, dostupne studijske programe, mogućnosti financiranja međunarodnih studenata, rokove prijava i uvjete za upis.

Svi sudionici ostvarili su mogućnost korištenja 15% popusta na IRO-ove pripremne tečajeve za standardizirane testove (TOEFL, SAT, ACT) potrebne za upis studija u SAD-u.