Upravljanje visokim obrazovanjem za društveni angažman

Upravljanje visokim obrazovanjem za društveni angažman

Novopokrenuti projekt sufinanciran sredstvima iz EU-a  pomoći će sveučilištima i kreatorima javnih politika da poboljšaju društveni angažman visokih učilišta

 

Pokrenut je međunarodni projekt za podršku društvenom angažmanu europskih sveučilišta, shvaćenom kao partnerstvo sveučilišta s vanjskim partnerima u rješavanju društvenih izazova. Projekt pod nazivom ‘SHEFCE- Upravljanje visokim obrazovanjem za društveni angažman’,  koji je sufinanciran programom Europske unije Erasmus+, za cilj ima izgradnju kapaciteta sveučilišta, kreatora javnih politika i dionika u Europi za uključivanje zajedničkog društvenog angažmana u visoko obrazovanje. Projekt SHEFCE vodi Institut za razvoj obrazovanja (Hrvatska) i okuplja 22 partnera / pridruženih partnera iz šest država članica EU-a. Pridruženi partneri su Europsko udruženje sveučilišta, Europsko udruženje visokoškolskih institucija, Europska studentska unija, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj i Vijeće Europe.

Društveno angažiranje sastavni je dio aktivnosti sveučilišta i ono spada u  ‘treću misiju’ sveučilišta. Međutim, društveni  angažman visokih učilišta do sada je bio u velikoj mjeri marginaliziran u politikama visokog obrazovanja, a kao prioritet se istaknuo ekonomski značaj i učinak sveučilišta. Šira društvena uloga sveučilišta počela se ponovno pojavljivati ​​u političkim inicijativama, što se ogleda u obnovljenoj agendi EU-a za visoko obrazovanje i programu ‘Znanost s društvom i za društvo’  koji je dio je Programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje Horizon 2020 , kao i u nedavnoj Inicijativi Europskih sveučilišta.

Projekt SHEFCE nastavak je projekta ˝TEFCE – Prema europskom okviru za društveni angažman visokih učilišta˝ koji je razvio skup alata za podršku sveučilištima i kreatorima javnih politika pri angažiranju u zajednici i društvu. Projekt SHEFCE će imati četiri glavna ishoda:

   1. Sveučilišni radni planovi za društveni angažman na pet partnerskih sveučilišta.
   2. Policy preporuke za potporu na razini sustava za društveni angažman visokih učilišta u pet zemalja i na razini EU-a.
   3. Europska online platforma za društveni angažman  visokih učilišta s resursima i alatima za potporu sveučilištima i zajednicama.
   4.  Pokretanje europske „karte društveno angažiranih visokih učilišta“ kako bi se sveučilištima pomoglo da uče iz dobrih praksi na sveučilištima u drugim zemljama.

 

U partnerskom konzorciju nalaze se pet sveučilišta za ‘planiranje djelovanja’ (Dunavsko sveučilište Krems, Slobodno sveučilište u Bruxellesu, Tehnološko sveučilište Dublin, Sveučilište u Gironi i Sveučilište u Rijeci) i stručnjaci u području politika visokog obrazovanja i društvenog angažmana (Udruga katalonskih javnih sveučilišta, Sveučilište Ghent, Institut za razvoj obrazovanja, Irsko nacionalno sveučilište Galway) i Agencija za društveni utjecaj (Brodoto). Projekt dodatno podržava i  pet lokalnih partnera, tri mreže / nacionalne dionice i pet međunarodnih udruga.

Projekt SHEFCE sufinanciran je programom Europske komisije Erasmus + Strateška partnerstva u području visokog obrazovanja i trajat će do kolovoza 2023. godine.

Partnerski konzorcij

Partnerske institucije:                                                                                           

  1. Institut za razvoj obrazovanja, Hrvatska
  2. Danavsko sveučilište Krems, Austrija
  3. Sveučilište u Rijeci, Hrvatska
  4. Sveučilište Ghent, Belgija
  5. Tehnološko sveučilište Dublin, Irska
  6. Sveučilište u  Gironi, Španjolska
  7. Slobodno sveučilište u Bruxellesu, Belgija
  8. Udruga katalonskih javnih sveučilišta, Španjolska
  9. Irsko nacionalno sveučilište Galway, Irska
  10. Brodoto, Hrvatska

 

Pridruženi partneri:                                                                                                

  1. Europsko udruženje sveučilišta
  2. Europsko udruženje visokoškolskih institucija (EURASHE)
  3. Europska studentska unija (ESU)
  4. Vijeće Europe
  5. Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)
  6. Europsko udruženje za visoko obrazovanje (EAIR)
  7. Udruženje irskih sveučilišta / Campus Engage, Irska
  8. Austrijsko ministarstvo obrazovanja, znanosti i istraživanja, Austrija
  9. CitySpark, Belgija
  10. Gradsko vijeće Dublina, Irska
  11. Gradsko vijeće Girone, Španjolska
  12. Gradsko vijeće Salta, Španjolska
  13. Gradsko vijeće Rijeke, Hrvatska