Danas se održava virtualni EducationUSA sajam visokog obrazovanja!

Danas se održava virtualni EducationUSA sajam visokog obrazovanja!

Preko 35 američkih koledža i sveučilišta danas poslijepodne predstavlja se učenicima i studentima iz Hrvatske, ali i cijele regije!

 

Danas će svi zainteresirani za studij u SAD-u imati priliku dobiti detaljne informacije o upisima na američka sveučilišta i koledže te dostupnim stipendijama iz prve ruke. Naime, od 18:30 do 21:00 održava se EducationUSA sajam visokog obrazovanja, koji će ove godine okupiti preko 35 izlagača iz raznih država SAD-a koji će predstaviti opcije za međunarodne studente na svojim virtualnim štandovima.

Sajam organiziran za jugoistočnu Europu

EducationUSA sajam visokog obrazovanja tradicionalno se održava u Hrvatskoj kao dio EducationUSA turneje po jugoistočnoj Europi, u okviru koje predstavnici sveučilišta i koledža posjećuju zemlje regije u cilju pružanja informacija zainteresiranim studentima o svojim programima, uvjetima i rokovima za prijavu, ali i, najvažnije, financijskoj potpori koju te institucije nude studentima koji nisu iz SAD-a. Turneju organizira EducationUSA – globalna mreža savjetodavnih centara povezanih s američkim State Departmentom koji pružaju sveobuhvatne informacije o studiranju u SAD-u. U Hrvatskoj je jedini takav centar smješten u Institutu za razvoj obrazovanja (IRO) u Zagrebu, a njegov rad podržava i Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Zbog pandemije, „turneja“ se već drugu godinu zaredom održava online, u obliku jednodnevnog sajma otvorenoga za studente iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Cipra, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova. Svi posjetitelji sajma imat će priliku posjetiti i virtualne štandove EducationUSA centara iz navedenih zemalja i razgovarati s njihovim obrazovnim savjetnicima.

Prednosti studentske mobilnosti

Sajam je odlična prilika za sve učenike, studente, ali i roditelje i nastavnike da saznaju više o visokom obrazovanju u SAD-u i mnogobrojnim opcijama za međunarodne studente na raznim visokim učilištima u toj zemlji. Prilika je to i za produbljivanje znanja o prednostima studentske mobilnosti. Prema OECD-u, neke od prednosti obrazovanja izvan domovine su razvoj vještina koje se nužno ne podučavaju u zemlji iz koje student dolazi, stjecanje znanja o drugim kulturama, ali i unapređivanje jezičnih kompetencija, osobito engleskoga. Također, diplomanti s iskustvom studija u inozemstvu često imaju prednost pri pronalasku posla s obzirom na to da današnji poslodavci sve više vrednuju međunarodno iskustvo svojih zaposlenika.

Kada se govori o studentskoj mobilnosti, često se spominje i odljev mozgova. Međutim, prema publikaciji OECD-a „Education at a Glance 2021“, po povratku sa studija u inozemstvu, studenti mogu doprinijeti širenju znanja i izgradnji kapaciteta u svojoj domovini. Također, prema nekim studijama, broj studenata iz određene zemlje koji studiraju u inozemstvu indikator je većeg broja znanstvenika koji će u budućnosti dolaziti u tu zemlju.

Dostupne aktivnosti nakon sajma

Svi posjetitelji sajma koji nakon razgovora s predstavnicima američkih visokih učilišta budu i dalje zainteresirani za studij u SAD-u, u četvrtak, 23. rujna, mogu sudjelovati na webinaru o studentskom životu u SAD-u, na kojem će o svojem studentskom iskustvu, ali i radu u SAD-u nakon stjecanja diplome govoriti nekadašnja studentica sveučilišta University of South Florida. Uz to, svi zainteresirani mogu se učlaniti i u EducationUSA klub, besplatan jednogodišnji program u okviru kojega se njegovi članovi pripremaju za prijave na sveučilišta u SAD-u.

Registracijom do sudjelovanja na sajmu

Sudjelovanje na sajmu je besplatno, a sve što je potrebno za posjet tom događanju je registracija preko sljedeće poveznice: bit.ly/SEESTUDENTFAIR2021. Za više informacija o ovogodišnjim izlagačima, svi zainteresirani mogu preuzeti brošuru za posjetitelje koja se nalazi ovdje: bit.ly/UniversityGuide2021.

Više informacija dostupno je i na Facebook stranici i Instagram profilu EducationUSA centra u Hrvatskoj.

 

Kontakt osoba za dodatne informacije:
Ana Uglešić

Voditeljica obrazovnog savjetovanja

Institut za razvoj obrazovanja, +385 1 4555 151, auglesic@iro.hr