Predavanje o studiju u SAD-u u zadarskoj Gradskoj knjižnici

Predavanje o studiju u SAD-u u zadarskoj Gradskoj knjižnici

OVOG TRAVNJA U ZADARSKOJ GRADSKOJ KNJIŽNICI ODRŽAVA SE PREDAVANJE O STUDIJU U SAD-U

Učenici i studenti, ali i njihovi roditelji i nastavnici, 5. travnja imat će priliku saznati više o studiranju u SAD-u i prijavama za studij na predavanju u Gradskoj knjižici Zadar.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO), jedini ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj, i ove godine dolazi u posjet Američkom kutku u zadarskoj Gradskoj knjižnici, gdje će za sve zainteresirane za visoko obrazovanje u SAD-u organizirati predavanje o studiranju u toj zemlji, ali i o postupku prijave na studij i dokumentaciji potrebnoj za uspješnu prijavu na studij.

Studiranjem u inozemstvu do traženih vještina

Mladi u Hrvatskoj i inozemstvu sve češće razmišljaju o studiranju na visokim učilištima u drugim zemljama, bilo u okviru kraćeg programa razmjene ili radi stjecanja diplome na nekom od inozemnih visokih učilišta. Dokazano je da studenti koji borave u inozemstvu radi učenja razvijaju transverzalne vještine (kritičko mišljenje, sposobnost rješavanja problema i donošenja odluka, jezične vještine), a to su nerijetko one vještine koje poslodavci visoko vrednuju pri zapošljavanju.

SAD – Obrazovna destinacija s kvalitetnim sveučilištima i fleksibilnim obrazovnim sustavom

Već dugi niz godina SAD se nalazi među najpopularnijim obrazovnim destinacijama u svijetu, ali i u Hrvatskoj, pa tako ondje danas studira preko 940 000 inozemnih studenata. Amerika je najpoznatija po svojim prestižnim Ivy League sveučilištima, poput Harvarda, Yalea ili Princetona, ali studenti odlaze i na mnoga druga visoka učilišta u toj zemlji. Naime, ondje svoje programe nudi preko 4000 akreditiranih visokih učilišta, pa tako studenti studiraju i na drugim institucijama, kao što su Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of California – Berkeley, University of Chicago, Georgetown University, ali i na mnogim drugim sveučilištima i koledžima koji se nalaze u toj zemlji. Studenti koji se odlučuju za SAD kao obrazovnu destinaciju nerijetko navode da je upravo fleksibilnost obrazovnog sustava razlog odabira američkih visokih učilišta; na sveučilištima se mogu kombinirati razni predmeti, pa tako netko može istovremeno studirati primjerice i matematiku i povijest umjetnosti, a pri upisu preddiplomskog studija u Americi studenti i ne moraju znati što žele studirati – upisuju sveučilište, a ne fakultet, te se za vrijeme prvih godina studija mogu odlučiti za specijalizaciju u određenom području.

Kako do studija u SAD-u?

S obzirom na popularnost SAD-a kao obrazovne destinacije, ovog travnja IRO, u suradnji s Američkim kutkom u Gradskoj knjižnici Zadar, organizira predavanje pod nazivom Kako do studija u SAD-u? namijenjeno učenicima i studentima koji razmišljaju o studiju u Americi, ali i njihovim roditeljima i nastavnicima koji žele dobiti više informacija o visokom obrazovanju u SAD-u.

Predavanje će se održati u srijedu, 5. travnja, u 18:30 sati. Sudionici događanja će od EducationUSA savjetnice saznati sve o postupku odabira studija te o postupku prijave na željena sveučilišta, a dobit će i informacije o tome koja je dokumentacija potrebna za uspješnu prijavu na studij. Poseban naglasak stavit će se na standardizirane testove koje je često potrebno položiti radi prijave na studij (TOEFL, SAT, ACT, GMAT), a svi sudionici događanja dobit će i popust na IRO-ove (online) pripremne tečajeve za te testove.

Sudjelovanje je besplatno, a registracija obavezna. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje preko sljedeće poveznice: . Broj sudionika je ograničen.

Više informacija o studiranju u Americi

Više informacija o studiranju u SAD-u i uslugama koje pruža EducationUSA centar u IRO-u mogu se pronaći na stranici https://iro.hr/educationusa-hrvatska/. Dodatne informacije dostupne su i na Facebook stranici i Instagram profilu EducationUSA centra u Hrvatskoj.