Studiranje u SAD-u

 

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je jedini ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj koji pruža informacije o američkom sustavu visokog obrazovanja i mogućnostima studiranja u SAD-u uz potporu U.S. Department of State i Američkog veleposlanstva u Zagrebu.

IRO savjetuje učenike i studente kako odabrati studijski program, pronaći stipendiju, prijaviti se na američka sveučilišta. Kao ovlašteni centar za polaganje TOEFL, GMAT, i ACT testova, IRO organizira pripremne tečajeve za većinu standardiziranih testova nužne za prijavu na sveučilišta u SAD-u.

Za više informacija o mogućnostima studiranja u SAD-u obratite se obrazovnoj savjetnici Ani Uglešić u uredovno vrijeme za stranke ili putem e-maila.

 

EducationUSA je mreža centara za obrazovno savjetovanje o studiranju u SAD-u koji se nalaze u 170 zemalja i pružaju točne, sveobuhvatne i aktualne informacije o mogućnostima upisa na akreditirane američke koledže i sveučilišta. Za više informacija o mreži EducationUSA posjetite njezinu službenu stranicu: www.educationusa.state.gov.

Mrežu EducationUSA podupire U.S. Department of State’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA), koji promiče suradnju i razumijevanje među Sjedinjenim Američkim Državama i drugim državama.

 

5 koraka do studiranja u SAD-u
Preddiplomski studij
Diplomski i poslijediplomski studij

 

Postanite članom našeg EducationUSA kluba!

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) jednom mjesečno – četvrtkom od 18:30 do 20 sati – održava različita predavanja i radionice usmjerene na pripremu za studij i život u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Naziv programa je EducationUSA klub, a članom tog kluba mogu postati svi koji su zainteresirani za preddiplomske i diplomske studije na američkim sveučilištima. Trenutačno su otvorene prijave za učenike i studente koji se planiraju prijaviti na ta sveučilišta u jesen 2022. godine. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti preko sljedeće poveznice: https://bit.ly/2RoNAG8

 

 

EducationUSA LL.M. sajam događanje je koje okuplja mnoga američka sveučilišta koja nude poslijediplomske programe iz područja prava, odnosno LL.M. programe, za međunarodne studente.

 

U studenome 2020. po prvi puta je održan virtualni EducationUSA LL.M. sajam. Na dan 11. studenoga, u razdoblju od 18 do 20:30 sati studenti prava i pravnici imali su priliku čuti više o čak 25 američkih sveučilišta koja nude razne LL.M. programe međunarodnim studentima te posjetiti njihove virtualne štandove i porpičati s njihovim predstavnicima. Među izlagačima na sajmu 2020. godine bili su Columbia Law School, Cornell Law School, New York University School of Law, University of Chicago Law School i mnoga druga renomirana sveučilišta iz SAD-a.

 

LL.M. programi su međunarodno priznati poslijediplomski programi iz područja prava, obično u trajanju od jedne godine. Namijenjeni su pravnicima koji žele steći dodatna znanja u specijaliziranim područjima prava, a često ih upisuju pravnici koji se žele baviti pravom u SAD-u. Poslodavci ih vrednuju jer ukazuju na to da je osoba savladala kompleksnu pravnu disciplinu.

 

Za više informacija o LL.M. programima, pogledajte kratku prezentaciju koju su održali naša EducationUSA savjetnica i studenti na LL.M. programima američkih sveučilišta.

 

 

EducationUSA sajam visokog obrazovanja jedinstven je događaj u Hrvatskoj na kojem se učenici i studenti mogu informirati o studijskim programima i stipendijama za studij u SAD-u izravno od predstavnika američkih visokih učilišta.

 

Sajam se organizira kako bi učenici, studenti i njihovi roditelji mogli na jednom mjestu saznati sve potrebne informacije o uvjetima za upis na američka sveučilišta, kako izabrati najadekvatniji studijski program, kako biti uspješan u pripremama za upis te koji sve oblici financijske pomoći postoje za studiranje u SAD-u. Sajam organizira IRO koji je ovlašten centar EducationUSA sa strane Ministarstva vanjskih poslova SAD-a (U.S. State Department) za pružanje informacija o mogućnosti studiranja u SAD-u.

 

U 2021. godini sajam se održao u utorak, 21. rujna, preko platforme Hopin. Na sajmu je više od 500 prijavljenih učenika, studenata, roditelja i nastavnika moglo razgovarati s predstavnicima 36 američkih visokih učilišta o njihovim studijskim programima, mogućnostima za međunarodne studente i financijskoj potpori, a mogli su i posjetiti štand našeg EducationUSA centra i dobiti savjete od naše obrazovne savjetnice.

 

 

U.S. Mobility Micro-Grants zajednički je projekt Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj i Instituta za razvoj obrazovanja, kao jedinog ovlaštenog centra EducationUSA mreže u Hrvatskoj. Nedostatak sredstava za obavljanje pripremnih aktivnosti, poput pripreme za polaganje standardiziranih testova (npr. TOEFL, SAT, GMAT) i samog testiranja, prijevoda dokumentacije, troškova prijave na visoka učilišta ili troškova izrade vize za odlazak u SAD često predstavljaju prepreke kada je riječ o odlasku na studij u inozemstvu. Stoga je cilj ovog projekta bio pružiti potporu učenicima i studentima koji razmišljaju o studiju u SAD-u te im olakšati sve korake i aktivnosti koje će morati obaviti na putu prema svojem cilju.

 

U 2020. dodijeljeno je šest mikro-stipendija za pripreme za prijavu na studij u SAD-u. Upoznajte neke od naših stipendista ovdje.

 

 

EducationUSA Academy je specijaliziran dio obrazovnog savjetovanja za srednjoškolce od 15 do 17 godina. Putem ljetnih pripremnih programa organiziranih na sveučilištima u SAD-u, omogućeno im je sudjelovanje na različitim radionicama, posjete sveučilišnim kampusima i kulturnim aktivnostima. Na taj način dobivaju izravni uvid u američki sustav visokog obrazovanja, kao i iskustvo boravka i druženja na kampusu.

 

Za redovite i detaljne informacije o mogućnostima studiranja u SAD-u pratite naše novosti na Facebooku ili Instagramu.

 

Za raspored grupnih savjetovanja na temu studija u SAD-u, posjetite našu stranicu: https://iro.hr/2019/12/19/obrazovni-cetvrtak-u-iro-u/.

 

 

Saznajte više o visokom obrazovanju u SAD-u, osobito o liberal arts koledžima:

 

Pogledaj video o programima znanosti o okolišu koje nude američki community koledži i sveučilišta:

Policy Guidance for EducationUSA Advisers
EducationUSA is committed to working with the full array of institutions, organizations, and individuals that advance opportunities for qualified international students to study in the United States. This includes agents identified by accredited U.S. higher education institutions as their representatives overseas. EducationUSA content and other relevant resources, including the annual Global Guide publication, Student Mobility Facts & Figures information sheets, and the EducationUSA website, are available to the public, including to agents.

 

Informiranje i savjetovanje o mogućnostima studiranja u SAD-u podržavaju U.S. Department of State’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) i Američko veleposlanstvo u Zagrebu.