SAT

SAT (Scholastic Aptitude Test) je test sposobnosti koji se koristi kao prijemni ispit za upis na preddiplomske studije u SAD-u. Polažu ga, kako međunarodni studenti, tako i domaći, američki studenti kao dio upisnog procesa za studij.

Kako se pripremiti?

Grupne, individualne ili online pripreme – PRIJAVA.

 

Gdje polagati?

SAT Reasoning i SAT Subject se polažu u službenom administracijskom centru za SAT Reasoning i SAT Subject na sljedećoj lokaciji:

 

Američka međunarodna škola u Zagrebu

Damira Tomljanovica-Gavrana 3, 10000 Zagreb

Tel.: +385 (0)1 7999-300

Faks: + 385 (0)1 4680-171

E-mail: aisz@aisz.hr    

www.aisz.hr 

Termini polaganja

Nakon popuštanja mjera zaštite zbog pandemije COVID-19, IRO otvara svoj testni centar od 13.6.2020. Termini polaganja SAT Reasoning i SAT Subject testova su dostupni na internetskoj stranici http://sat.collegeboard.org/register/sat-international-dates.

Prije dolaska u IRO testni centar, molimo da pogledate Upute za siguran rad za polaznike testova.

 

Učestalost polaganja testa

Testiranja za SAT Reasoning i SAT Subject testove organiziraju se 6 puta godišnje. Učenik ne može polagati SAT Reasoning i SAT Subject testove na isti dan.

Postoje dvije vrste SAT testova:

 • SAT Reasoning – sastoji se od tri dijela: čitanje, pisanje i matematički dio.
 • SAT Subject tests – dodatni testovi znanja koji se ponekad traže od učenika koji upisuju preddiplomski studij u SAD-u. Ovi testovi testiraju znanje iz pojedinih područja npr. iz matematike, kemije, njemačkog jezika, povijesti, umjetnosti i sl. Koje dodatne SAT Subject testove će učenik morati položiti ovisi o studiju na koji se upisuje.

 

SAT Reasoning i SAT Subject testovi se polažu u službenom administracijskom centru na papiru (znači da su ”paper based”).

SAT Reasoning traje 3 sata i 45 minuta. SAT Subject ima različito vrijeme trajanja ovisno o predmetu koji se polaže.

Prijava

Testove SAT Reasoning i Subject možete prijaviti preko službene internetske stranice testova, www.collegeboard.com.

 

Cijena testa

 • SAT Reasoning: 92,50 USD (Registration fee 54,50 USD + International processing fee 38 USD)
 • SAT Subject: od 62 USD (Registration fee 26 USD + International processing fee 36 USD + nadoplate koje ovise o vrsti Subject testa)

 

Više informacija potražite na stranici: http://sat.collegeboard.org/register/sat-fees.

 

Plaćanje

Postoji nekoliko načina plaćanja testa. Naša preporuka je da izaberete plaćanje kreditnom karticom (American Express, MasterCard, VISA, Discover). Test se plaća se prilikom prijave na službenoj internetskoj stranici testa. Ako želite informacije o preostalim načinima plaćanja, molimo posjetite službenu internetsku stranicu testa http://sat.collegeboard.org/register/sat-fees.

Rezultati SAT Reasoning i SAT Subject testova

Svaki kandidat koji položi SAT Reasoning i SAT Subject ima pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:

 • Online score report – rezultati testa dostupni su online na službenoj stranici http://www.collegeboard.com nekoliko tjedana nakon datuma polaganja testa. Za uvid u rezultate svaki kandidat se treba ulogirati na službenu stranicu koristeći vlastiti username i password.
 • Mailed score report – certifikat s rezultatima koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje je kandidat prijavio za primanje rezultata. Točan datum dostave ovisi o lokaciji na koju se isporučuje.

Detaljnu razradu bodovanja SAT testova možete pogledati na službenoj stranici https://collegereadiness.collegeboard.org/about/scores/structure

Valjanost rezultata

Rezultati SAT Reasoning i SAT Subject testiranja vrijede do sljedećeg polaganja ovih testova.

 

Odgovori na često postavljana pitanja

Dodatne informacije možete pronaći na stranici: http://sat.collegeboard.org/about-tests/sat/faq.

Grupni tečaj

Pripremni tečaj je idealan izbor za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu te za one kojima odgovara rad u grupi.

 

Individualni tečaj

Za one koji žele izvući maksimum iz svoje pripreme u relativno kratkom periodu, a ne odgovara im rad u grupi, IRO nudi individualni SAT pripremni tečaj.  Za razliku od standardnih IRO pripremnih tečajeva, koji se odvijaju u određeno fiksno vrijeme, individualna je nastava u potpunosti prilagođena polazniku – u terminima i intenzitetu prema dogovoru. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog tečaja, individualna nastava je pravi izbor.

 

Online tečaj

Online pripremni tečaj je prilagođen polazniku i njegovim potrebama i održava se putem online platforme s profesorom. Polaznik sam odlučuje o mjestu i vremenu učenja – preduvjet za uspješno učenje je stabilna internetska veza i računalo s kamerom i slušalicama. Ukoliko niste iz Zagreba, često ste na putu zbog posla ili imate gust raspored koji Vam onemogućava redovito pohađanje grupnog ili individualnog tečaja te često mijenjate lokacije, online tečaj je pravi izbor za vas.

Pripremni tečaj za SAT priprema vas za uspješno polaganje SAT Reasoning testa.

Tečaj je podijeljen u dva dijela:

 • engleski dio (uključuje pripremu za Reading i Writing Section)
 • matematički dio (uključuje pripremu za Mathematics Section).

 

Polaznici mogu odabrati oba ili samo jedan dio pripreme testa.

Cijeli pripremni tečaj za SAT Reasoning test traje 3-4 tjedana (ovisno o rasporedu i broju polaznika), ukupno 40 sati (engleski dio 24 sata i matematički dio 16 sati). Održava se u Institutu za razvoj obrazovanja, Zagreb, Trg Nikole Zrinskog 9. Tijekom trajanja epidemioloških mjera za prevenciju zaraze COVID-9, minimalni broj polaznika za grupni tečaj je 3, a maksimalni 7 polaznika. Ako je u grupi manje od 3 polaznika, satnica se prilagođava njihovom broju.

Literatura koja se koristi na tečaju je na engleskom jeziku, zbog čega je bitno da polaznici imaju srednje-napredno znanje engleskog jezika kako bi mogli uspješno pratiti nastavu. Preporuča se da polaznici imaju završen minimalno treći razred srednje škole/gimnazije.

 

Termini održavanja tečajeva

PROSINAC 2020.

MATEMATIKA od 1.12. do 17.12.

 • utorkom i četvrtkom od 19:00 do 22:00*

*Napomena: zadnji utorak predavanje traje od 18:00 do 22:00

ENGLESKI od 5.12. do 20.12.

 • subotom i nedjeljom od 9:30 do 12:45

 

Napomena: Termini su podložni promjeni, sukladno dogovoru grupe. Ako vam navedeni termini ne odgovaraju ili ste zainteresirani za tečaj u nekom budućem razdoblju, javite nam se emailom na adresu iro@iro.hr s naznakom termina i datuma koji bi vam najviše odgovarali.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) je otvoren za javnost i omogućuje besplatno korištenje pojedinih resursa, kao što je primjerice stručno obrazovno savjetovanje o studijskim mogućnostima, dok određene pogodnosti mogu ostvariti isključivo pridruženi članovi kroz jednogodišnje članstvo. Pridruženim članom se postaje ispunjavanjem prijavnice za članstvo i plaćanjem godišnje članarine u iznosu 1.000 HRK. Članarina vrijedi jednu (1) godinu od dana učlanjenja. IRO svim svojim pridruženim članovima u sklopu godišnjeg članstva omogućuje sljedeće pogodnosti:

 • pohađanje samo jednog grupnog tečaja godišnje ili individualni tečaj od 4 sata engleskog dijela ili 3 sata matematičkog dijela priprema za standardizirane testove, uz plaćanje naknade troškova za održavanje pripremnog tečaja;
 • primanje tjednog e-mail glasila o mogućnostima visokog obrazovanja u Hrvatskoj i inozemstvu, o natječajima za stipendije, tečajevima i ostalim informacijama iz obrazovne ponude IRO-a;
 • posudbu literature iz knjižnice (priručnici, direktoriji sveučilišta, katalozi i multimedijalni sadržaji za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu);
 • korištenje Interneta u IRO-u u uredovno vrijeme bez naknade.

Cijena ljetnog online tečaja iznosi:

 • 1.700,00 HRK (knjiga “The Official SAT Study Guide 2nd edition” nije uključena te se plaća dodatno 250,00 HRK)
 • Tečaj je moguće platiti gotovinom, karticama ili uplatom na tekući račun

Kako upisati grupni tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja u ukupnom iznosu (odaberite jednu od opcija):

Ako želite odslušati cijeli SAT tečaj (engleski i matematički dio)

 • 2.500 HRK (ako nemate knjigu “The Official SAT Study Guide 2nd edition”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun ili
 • 2.350 HRK (ako imate knjigu “The Official SAT Study Guide 2nd edition”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Ako želite odslušati samo engleski dio SAT tečaja

 • 1.500 HRK (ako nemate knjigu “The Official SAT Study Guide 2nd edition”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun ili
 • 1.350 HRK  (ako imate knjigu “The Official SAT Study Guide 2nd edition”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Ako želite odslušati samo matematički dio SAT tečaja

 • 1.400 HRK (ako nemate knjigu “The Official SAT Study Guide 2nd edition”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun ili
 • 1.250 HRK (ako imate knjigu “The Official SAT Study Guide 2nd edition”), za plaćanje gotovinom, karticama ili na naš žiro račun.

Uplata vam jamči mjesto u grupi, a potrebno ju je izvršiti najkasnije 3 radna dana prije početka tečaja (ako još ima mjesta na tečaju). U slučajevima kada se grupa ne popuni, predbilježbe i uplate se uzimaju i nakon ovog roka.

 

Kako upisati individualni / online tečaj?

 • Javite se IRO-u za predbilježbu termina putem telefona, e-maila (obavezno navesti ime, prezime, naziv i datum željenog tečaja, te broj telefona/mobitela) ili osobno u IRO-u u uredovno vrijeme za stranke.
 • Ispunite prijavnicu za pridruženo članstvo.
 • Uplatite godišnji iznos članarine i naknadu za pohađanje tečaja
 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 4 školska sata nastave engleskog jezika za SAT , ako već imate knjigu za SAT test ili iznos od 1.250 HRK ako želite knjigu uz tečaj.
 • Minimalan iznos: članarina od 1.000 HRK, u koju su uključena 3 puna sata nastave matematičkog dijela za SAT, ako već imate knjigu za SAT test ili iznos od 1.250 HRK ako želite knjigu uz tečaj.
 • Cijena dodatnog individualnog sata engleskog jezika za SAT tečaj (45 minuta) je 280,00 HRK.
 • Cijena dodatnog individualnog sata matematike za SAT tečaj (60 minuta) je 330,00 HRK.

Za pohađanje tečajeva uplatu možete izvršiti na jedan od sljedećih načina:

osobno u IRO-u u uredovno vrijeme:

 • gotovinom
 • karticama (jednoobročno plaćanje): Premium Visa, Diners, MasterCard, VISA i Maestro
 • karticama (beskamatno obročno plaćanje): Premium Visa (2-3 rate), Maestro Privredne banke (2-3 rate) i VISA Privredne banke (2-3 rate)

uplatom na žiro račun (prije uplate molimo vas pročitajte upute za uplatu putem žiro računa).

Molimo da prije plaćanja pročitate informacije o povratu novca za izvršene uplate.

 

Plaćanje na žiro račun (uplate iz Hrvatske)

 1. Pod naziv primatelja upišite: IRO, Trg Nikole Zrinskog 9, 10000 Zagreb
 2. Pod broj računa primatelja upišite: Zagrebačka banka: 2360000-1101599897 (žiro račun)  ili IBAN: HR8023600001101599897
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 6. Pod opis plaćanja obavezno napišite SAT pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

 

Plaćanje preko IBAN-a (uplate iz inozemstva)

 1. Pod broj računa primatelja i naziv banke upišite:
  Zagrebačka banka d.d. Trg bana Jelačića 10, HR-10000 ZAGREB, HRVATSKA
  IBAN: HR8023600001101599897
  SWIFT: ZABAHR2X
  IBAN and bank account holder: INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA (Institute for the Development of Education), Trg Nikole Zrinskog 9, HR-10000 Zagreb, Croatia
 2. Pod platitelj obavezno upišite Vaše ime i prezime te adresu
 3. Pod model upišite: 00
 4. Pod poziv na broj upišite: isključivo OIB platitelja  (naročito ako platitelj nije ujedno i polaznik tečaja, već uplaćuje za drugu osobu – polaznika tečaja)
 5. Pod opis plaćanja obavezno upišite SAT pripremni tečaj

Nakon što izvršite uplatu, pošaljite nam potvrdu o uplati na e-mail adresu iro@iro.hr.

Za sve dodatne informacije obratite nam se telefonski, e-mailom ili osobno u uredovno vrijeme za stranke.

Povrat novca

Iznos povrata za članstvo i naknadu ovisi o tome u kojem trenutku član odustane od pripremnog tečaja.

 

Ukoliko član odustane od pripremnog tečaja:

 • prije početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za članstvo i naknadu*;
 • nakon početka tečaja, IRO vraća cjelokupan iznos uplate za naknadu* u prvom tjednu održavanja tečaja, a zadržava uplatu za članstvo. Tijekom trajanja članstva u IRO-u, član se može u bilo kojem trenutku ponovno odlučiti za pohađanje pripremnog tečaja te uplatiti samo iznos naknade tečaja. Povrat novca nije moguć nakon prvog tjedna održavanja tečaja.

 

*Iznos uplate za naknadu održavanja tečaja vraća se u cijelosti ukoliko član nije koristio pripremnu literaturu. U slučaju da pripremna literatura ne može biti vraćena u prvobitno stanje, IRO zadržava naknadu nabave pripremne literature.

PRIPREMNI TEČAJEVI

PRIPREMNI TEČAJEVI