Tečajevi i testiranje FAQ

1. ZA KOJE SE TESTOVE MOGU PRIPREMATI U IRO-U?

IRO organizira pripremne tečajeve za TOEFL, GMAT, IELTS, SAT, ACT i GRE. Riječ je o standardiziranim testovima čiji se rezultati traže pri prijavi za upis na sveučilište ili za rad u inozemstvu.

2. TREBA LI MI PRIPREMNI TEČAJ ZA STANDARDIZIRANE TESTOVE AKO IMAM DOBRO ZNANJE ENGLESKOG JEZIKA?

Osim provjere znanja engleskog jezika, ovakvi testovi procjenjuju vaše razumijevanje pročitanog, napisanog ili izgovorenog teksta kroz odgovore na postavljenja pitanja. Vaši odgovori ukazuju na vaše snalaženje u engleskom jeziku, kao i brzinu vašeg reagiranja na jeziku koji nije vaš materiji. Cilj ovakvog testiranja je utvrđivanje razine vaše pripremljenosti za aktivno sudjelovanje na predavanjima na engleskom jeziku.

 

Standardizirani testovi koje je potrebno položiti kao uvjet za upis na inozemno sveučilište ili za zapošljavanje svojom se strukturom i tipovima pitanja razlikuju od uobičajenih testova kakvi se polažu u Hrvatskoj. Vrijeme za rješavanje standardiziranih testova je ograničeno, pa polaznik treba ovladati strategijama i tehnikama rješavanja pojedinog tipa zadataka da bi ostvario što veći broj bodova.

3. KAKO SE MOGU UPISATI NA PRIPREMNI TEČAJ U IRO-U?

Za upis je potrebno ispuniti Prijavnicu i uplatiti troškove tečaja. Svoj upit možete poslati mailom na adresu iro@iro.hr, nakon čega ćemo vam poslati detaljne informacije o pojedinom tečaju.

4. KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU REDOVNOG I INTENZIVNOG TOEFL TEČAJA?

Osnovna razlika je u pristupu tematici koja se treba savladati mjereno brojem sati predavanja. Ako niste u mogućnost odvojiti tri tjedna za redovni tečaj, uz intenzivni tečaj ćete dio zadataka trebati samostalno vježbati kod kuće te potom s profesorima uočavati stvari koje trebate poboljšati prije izlaska na ispit.

 

Redovni tečaj sadrži 27 sati, a predavanja se održavaju tri puta tjedno tijekom tri tjedna. Intenzivni tečaj sadrži 18 sati predavanja, a predavanja se održavaju pet uzastopnih radnih dana u jednom tjednu.

5. NISAM IZ ZAGREBA. MOGU LI NASTAVU PRATITI ONLINE?

Sva predavanja su predviđena i za rad u našoj učionici i za rad online. Sve upute za praćenje online nastave poslat će vam profesor. Ako ste izabrali pripremni tečaj s literaturom i nemate mogućnost osobno doći po knjigu na našu adresu, dostavit ćemo vam knjigu poštom.

6. NUDI LI IRO I INDIVIDUALNE TEČAJEVE?

Naravno! Polaznici individualnih predavanja imaju mogućnost izbora online predavanja ili onih u našoj učionici, kao i dogovaranja termina i dinamike predavanja s profesorima.

7. KOJA JE CIJENA PRIPREMNOG TEČAJA I KOLIKO TRAJE?

Cijenu svakog pojedinog tečaja možete naći na IRO web stranicama uz upute za uplatu. Većina tečajeva traje do tri tjedna, a predavanja su u večernjim satima radnim danom te prijepodne ili rano poslijepodne vikendima.

8. MIJENJA LI SE CIJENA TEČAJA AKO SE NE PRIJAVI DOVOLJNO POLAZNIKA ZA GRUPNI TEČAJ?

Cijena tečaja vrijedi za najmanje dva polaznika koji su uplatili isti termin tečaja. U slučaju da jedan odustane, drugi polaznik može pričekati sljedeći termin grupnog tečaja ili doplatiti za individualni tečaj.

9. MOGU LI U IRO-U POLAGATI STANDARDIZIRANE TESTOVE?

U okviru IRO-a nalazi se i ovlašteni centar za testiranje u kojem se polažu različiti standardizirani testovi, kao što su TOEFL, GMAT, ACT, PTE, PMP, CISSP i drugi.

10. MOGU LI SAMO DOĆI U IRO KAD MI ODGOVARA I POLOŽITI TEST?

Za izabrani test može se prijaviti isključivo putem službenih web stranica testa. Nakon izbora datuma i lokacije polaganja testa, prijavu treba potvrditi plaćanjem naknade za testiranje prema uputama navedenim na tim stranicama. Tek nakon toga, IRO Centar za testiranje dobiva obavijest o broju polaznika za određeni termin.

11. MOGU LI SE U IRO-U PRIJAVITI ZA TEST TE GA ONDJE I PLATITI?

Svi testovi se prijavljuju isključivo preko organizatora testiranja na njihovim službenim web-stranicama. Na istim stranicama prijavu potvrđujete uplatom prema njihovim uputama.

Nakon toga IRO dobiva obavijest o popunjenim mjestima za testiranje. Nakon što izvršite prijavu, odaberete termin testiranja i uplatite iznos za test, nije potrebno kontaktirati IRO i slati potvrdu o prijavljenom testiranju.

12. TREBAM POMOĆ! IMAM PROBLEMA S PLAĆANJEM. SUSTAV MI JE JAVIO GREŠKU I NE ZNAM JE LI MOJA REGISTRACIJA ZABILJEŽENA.

IRO može samo provjeriti jeste li zabilježeni za testiranje na datum koji ste odabrali. Nažalost, nismo u mogućnosti provjeriti zašto dolazi do greške prilikom pokušaja naplate. Savjetujemo da se javite korisničkoj podršci na službenim stranicama organizatora testa putem koje se obavlja naplata.

13. RADI LI CENTAR ZA TESTIRANJE ILI JE ZATVOREN ZBOG PANDEMIJE UZROKOVANE KORONAVIRUSOM?

Centar za testiranje je otvoren uz epidemiološke mjere koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Na temelju aktualne epidemiološke situacije, HZJZ je 8. travnja 2022. ukinuo sve ranije epidemiološke mjere. Iz tog razloga nošenje zaštitnih maski više nije obavezno, ali se preporučuje svima s kroničnim bolestima te svima koji smatraju da su im zaštitne maske potrebne.

Na snazi i dalje ostaju osnovne epidemiološke mjere koje se redovno provode: 1. čišćenje prostorija, 2. pranje ruku i 3. provjetravanje prostora.

14. MOGU LI UNAPRIJED POSJETITI IRO-OV CENTAR ZA TESTIRANJE?

Centar za testiranje možete posjetiti tijekom uredovnog vremena za stranke: utorkom i srijedom od 9 do 13 te četvrtkom od 16 do 20 sati.

15. MOGU LI TIJEKOM POLAGANJA TESTA IMATI POKRAJ SEBE BOČICU VODE/PAPIRNATE MARAMICE?

Na testiranje je potrebno ponijeti samo zaštitnu masku i osobnu iskaznicu/putovnicu. Sve ostalo zabranjeno je unijeti u prostor gdje se polaže test. Osobne stvari ostavljate u ormariću sa zaključivanjem pretinaca. Vodu ili pripremljenu užinu možete konzumirati jedino tijekom pauze u prostoru za boravak, nakon čega vas administrator ponovo pregledava pri ulasku u testni centar.

16. KOJA JE STRUKTURA TESTA TOEFL?

Section Estimated Timing Questions/Tasks Description
Reading 35 minutes 20 questions Read passages and respond to questions.
Listening 36 minutes 28 questions Answer questions about brief lectures or classroom discussions.
Speaking 16 minutes 4 tasks Talk about a familiar topic and discuss material you read and heard.
Writing 29 minutes 2 tasks Read a passage, listen to a recording, type your response.

State and support an opinion in an online classroom discussion.

17. KOJA JE STRUKTURA TESTA GMAT?

Dijelovi testa Trajanje Broj pitanja Zadaci
Analytical Writing Assessment 30 minuta 1 zadatak Analysis of an Argument
Integrated Reasoning 30 minuta 12 pitanja Multi-Source
Reasoning
Graphics
Interpretation
Two-Part Analysis
Table Analysis
Pauza 8 minuta
Quantitative Section 62 minute 31 pitanje Data Sufficiency, Problem Solving
Pauza 8 minuta
Verbal Section 65 minuta 36 pitanja Reading
Comprehension
Critical Reasoning
Sentence Correction

18. KOJI JE DOBAR REZULTAT STANDARDIZIRANIH TESTOVA?

Za detaljnu razradu bodovanja za TOEFL posjetite njihovu službenu stranicu: https://www.ets.org/toefl/ibt/scores/?WT.ac=toeflhome_scores_180910.

 

Na GMAT testiranju može se ostvariti ukupni rezultat od 200 do 800 bodova. Svi kandidati koji polažu GMAT test mogu na kraju testa poništiti ili prihvatiti rezultate.

 

Provjerite na web-stranicama sveučilišta na koje se prijavljujete koji je rezultat testa uvjet za upis na njegove studijske programe.

19. KOLIKO DUGO VRIJEDE REZULTATI TESTA TOEFL?

Rezultati testa TOEFL vrijede dvije godine od datuma testiranja.

20. KOLIKO DUGO VRIJEDE REZULTATI TESTA GMAT?

Rezultati testa GMAT vrijede pet godina od datuma testiranja.

21. KOLIKO PUTA MOGU POLAGATI TOEFL?

Ako se test TOEFL iBT polaže više puta tijekom dvije godine, moguće je dobiti izvještaj MyBest scores. Taj izvještaj objedinjuje najbolje rezultate kandidata postignute na svim testovima TOEFL iBT koje je polagao u tom razdoblju.

22. KOJA JE CIJENA POLAGANJA TESTA TOEFL?

Za redovnu prijavu (više od 10 dana prije testa) cijena je 260 USD; za Late Registration (4 dana prije testa) cijena je 300 USD.

23. KOJA JE CIJENA POLAGANJA TESTA GMAT?

Cijena testa GMAT je 285 USD.

24. MOGU LI U IRO-U POLAGATI PROBNI TEST ZA TOEFL ILI GMAT?

Probni testovi za TOEFL ili GMAT se polažu u okviru pripremnog tečaja u organizaciji IRO-a. Svi polaznici naših tečajeva se mogu javiti za polaganje probnog testa u dogovoru s profesorom ili samostalno.

25. MOGU LI U IRO-U DOGOVORITI ONLINE TESTIRANJE IZ MOJEG DOMA?

Ne. Kao i za polaganje testa u IRO testnom centru, online testiranje je moguće dogovoriti isključivo preko vlasnika licence testa (TOEFL-a, GMAT-a i drugih) na službenoj web stranici testa.

26. TREBA MI POTVRDA ZNANJA ENGLESKOG JEZIKA KAKO BIH DOBIO VIZU UJEDINJENOG KRALJEVSTVA. KOJI TEST MORAM POLOŽITI?

Više informacija o PTE – Academic testu pronađi ovdje

27. KADA MOGU POLOŽITI PTE - ACADEMIC TEST ZA VIZU? HITNO MI JE!

PTE – Academic test može se polagati isključivo na navedene datume na sljedećoj stranici. Između svakog testiranja za PTE potrebno je imati 28 dana razmaka, pa zato nije moguće dodati druge termine testiranja.

28. ŠTO SVE MORAM PONIJETI NA TESTIRANJE? MOGU LI PONIJETI SVOJU TIPKOVNICU I MIŠ?

Na testiranje je potrebno ponijeti samo zaštitnu masku i osobnu iskaznicu/putovnicu. Sve ostalo zabranjeno je unijeti u prostor gdje se polaže test. Materijale za pisanje testa osigurat će IRO (papir, olovka, tehnička oprema). Kalkulator potreban za testove GMAT i PMP ponuđen je u sklopu aplikacije preko koje se polaže test.

 

VAŽNO: Ako polažete test ACT, tada je potrebno ponijeti svoj kalkulator! Na sljedećoj poveznici možete pronaći koji kalkulatori su dopušteni, a koji zabranjeni: http://www.act.org/content/dam/act/unsecured/documents/ACT-calculator-policy.pdf