TOEFL – TEST

Sve informacije o TOEFL testu

DATUMI TESTIRANJA

Datumi testiranja variraju iz mjeseca u mjesec, ali u pravilu se održavaju 2-3 puta mjesečno, obično petkom ili subotom. Dostupnost mjesta na testiranjima ovisi o razdoblju u godini kada ispit prijavljujete, broju dostupnih mjesta u pojedinom centru za testiranje, kao i o tome je li određeni centar otvoren na željene datume.

 

Trenutačna dostupnost termina može se provjeriti na službenoj internetskoj stranici testa TOEFL, https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/take/locations-dates/

 

Napominjemo kako se prijave zatvaraju 10 dana prije testiranja. Postoji i mogućnost da u trenutku prijave navedeni datumi polaganja budu nedostupni zbog popunjenosti. Zbog toga savjetujemo pravodobnu prijavu za polaganje testa radi osiguranja željenog termina.

 

Tijekom epidemije koronavirusa (COVID19) IRO provodi epidemiološke mjere koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Na temelju aktualne epidemiološke situacije, HZJZ je 8. travnja 2022. ukinuo sve ranije epidemiološke mjere. Iz tog razloga nošenje zaštitnih maski više nije obavezno, ali se preporučuje svima s kroničnim bolestima te svima koji smatraju da su im zaštitne maske potrebne.

Na snazi i dalje ostaju osnovne epidemiološke mjere koje se redovno provode: 1. čišćenje prostorija, 2. pranje ruku i 3. provjetravanje prostora.

STRUKTURA TESTA

Test traje manje od 2 sata i nema pauze.

 

Sastoji se od četiri dijela: čitanje, slušanje, govor, pisanje. Za slušanje i govor koriste se slušalice s mikrofonom.

 

Section Estimated Timing Questions/Tasks Description
Reading 35 minutes 20 questions Read passages and respond to questions.
Listening 36 minutes 28 questions Answer questions about brief lectures or classroom discussions.
Speaking 16 minutes 4 tasks Talk about a familiar topic and discuss material you read and heard.
Writing 29 minutes 2 tasks Read a passage, listen to a recording, type your response.

State and support an opinion in an online classroom discussion.

 

 

Službena obavijest o rezultatima dostupna je unutar četiri do osam dana.

Važna napomena: Test može sadržavati dodatne zadatke i pitanja u Reading ili Listening dijelu testa, koji služe za testiranje novog materijala za testove. Ti se dodatni zadaci neće ocjenjivati i neće ulaziti u konačne bodove. Upute na testu sadržavat će ukupan broj ulomaka i pitanja na koje je potrebno odgovoriti u određenom vremenu.

 

Novost od 1.8.2019.: MyBest scores

 

Ako se test TOEFL iBT polaže više puta tijekom dvije godine, moguće je dobiti izvještaj MyBest scores. Taj izvještaj objedinjuje najbolje rezultate kandidata postignute na svim testovima TOEFL iBT koje je polagao u tom razdoblju.

PRIJAVA TESTA

Polagatelji testa ostvaruju svoj račun na službenoj stranici testa TOEFL iBT: www.toefl.org. Test se može prijaviti na jedan od sljedećih načina:

  • online, preko službene internetske stranice testa TOEFL iBT: toefl.org
  • telefonom, pozivom službenom TOEFL iBT registracijskom centru za Europu, Prometric PTC Registrations Europe, na broj: +31-320-239-540 (ponedjeljak – petak, 9:00-18:00)
  • e-mailom: prometric.com/contact-us
  • faxom na broj: +31-320-239-541.

CIJENA TESTA

  • prijave do 7 dana prije testiranja (Early registration): 260 USD
  • prijave do 4 dana prije testiranja (Late registration): 300 USD

PLAĆANJE

Postoji nekoliko načina plaćanja testa. Naša preporuka je plaćanje kreditnom karticom (American Express, MasterCard, VISA, Discover, JCB). Plaćanje se obavlja prilikom prijave testa. Za informacije o preostalim načinima plaćanja, molimo posjetite službenu stranicu TOEFL testa: www.ets.org/toefl/ibt/about/fees.

REZULTATI

Rezultati testa TOEFL iBT vrijede dvije godine od datuma testiranja.

Svaki kandidat koji položi TOEFL iBT ima pravo na dvije vrste certifikata s rezultatima:

  • Online examinee score record – otprilike 4-8 dana nakon datuma polaganja testa svaki kandidat dobit će e-mailom obavijest da su rezultati testa dostupni online na službenoj stranici www.toefl.org. Za uvid u rezultate svaki kandidat se treba ulogirati na službenu stranicu koristeći svoj username i password.
  • Mailed examinee score record – certifikat s rezultatima koji se šalje na kućnu adresu kandidata i na adrese institucija koje je kandidat prijavio za primanje rezultata. Rezultati se šalju 13 dana od datuma polaganja testa, a točan datum dostave rezultata ovisi o lokaciji na koju se certifikat isporučuje (za dostavu unutar SAD-a potrebno je otprilike dodatnih 7-10 dana, dok je za ostale lokacije izvan SAD-a potrebno dodatnih 4-6 tjedana).

Po završetku testiranja, na ekranu će biti prikazan datum na koji će rezultati biti dostupni. Detalje pogledajte na https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/scores/get-scores.html

Za detaljnu razradu bodovanja za TOEFL posjetite službenu stranicu: https://www.ets.org/toefl/ibt/scores/?WT.ac=toeflhome_scores_180910.

 

Svaki kandidat može besplatno registrirati do četiri institucije kojima će se izravno slati certifikati s rezultatima (mailed examinee score record). Kandidat može mijenjati listu i dodavati nove institucije do 22.00 sata navečer prije dana testiranja.

Za naknadne registracije i molbe dodatnih certifikata s rezultatima (additional score reports) potrebno se registrirati na službenoj stranici www.toefl.org i izvršiti nadoplatu ovisno o broju institucija na koje kandidat želi poslati rezultate testa TOEFL iBT (cijena je 18 USD po certifikatu).

PRIPREME

Za polaganje TOEFL testa možete se pripremati u Institutu  za razvoj obrazovanja. Detalje pogledajte ovdje